Priebeh volebného dňa: Volebné moratórium znova predĺžili, potrvá do 22.30. Kompetentní vysvetľujú

❚❚

Bratislava 23. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR)

Aktualizujeme

Slováci si v sobotu volia prezidenta. V ére samostatného Slovenska ide v poradí o šieste priame voľby hlavy štátu. O prezidentský palác bojuje deväť kandidátov. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h. Pre voličov je spustená aj infolinka 02/4859 2317 a 02/4859 2312

volička, voľby
Na snímke volička vo volebnej miestnosti v prvom kole prezidentských volieb v obci Hradisko

21:45- Dnes večer bol zverejnený aj prieskum popularity doterajších hláv štátu. Agentúra Focus na vzorke 1010 opýtaných zisťovala, ktorý z doterajších piatich prezidentov SR bol pre nich najlepší. Prieskum zverejnila TV Markíza.

.

Na prvom mieste sa umiestnil Rudolf Schuster. Jeho si zvolilo sa najlepšieho prezidenta až 31 % respondentov. Druhou najobľúbenejšou je podľa prieskumu Zuzana Čaputová – za najlepšiu prezidentku ju označilo 24 % ľudí. Nasleduje Ivan Gašparovič (18 %). Michal Kováč je najlepší prezident pre 6 % opýtaných.

Na poslednom mieste skončil Andrej Kiska (6 %). Na otázku nevedelo odpovedať 13 % zúčastnených.

.

 

21:10- V mainstreamových televíziách sa už začali živé prenosy v spojitosti s volebným večerom. TV Markíza po 21. hodine priniesla aktuálne informácie o atmosfére v centrálach dvoch hlavných favoritov.

V centrále Ivana Korčoka je údajne celkovo viac ako 110 novinárov vrátane významného počtu zahraničných reportérov. Korčok si podľa Markízy pozval viac ako 100 hostí z politiky a verejného života.

V centrále Korčoka sa vraj nachádza bar, ktorý nie je zadarmo, ale za drinky si hostia platia. Podľa novinárky Martiny Törökovej je súčasťou priestorov aj “záchytnú miestnosť”, kde sa hostia vedia schovať pred novinármi.

Na druhej strane Peter Pellegrini má centrálu na nábreží Dunaja. Redaktorka Gabriela Kajtárová tvrdí, že novinári majú stiesnenejšie podmienky ako u Ivana Korčoka. U Pellegriniho je akreditovaných 100 novinárov. Do centrály Pellegrinho prídu iba členovia strany Hlas-SD.

.

TV Markíza vyskúšala catering aj u Pellegriniho. Je to tam údajne “tradičnejšie” menu: rezne a šalát. Novinára z Markízy sklamali papierové tanieriky a poháre.

Denník SME priniesol informácie z centrály Štefana Harabina. Podáva sa údajne nealko, džúsy a víno Rudava. TV Markíza dodáva, že študentská reštaurácia, v ktorej sa zíde Harabinov tím, má majiteľov zo Sýrie.

 

20:00- Prezidentské voľby v okresoch Prešov, Sabinov, Bardejov, Stropkov a Svidník sú pokojné. Jednotlivé okresné volebné komisie pre TASR potvrdili, že nezaznamenali žiadne komplikácie alebo incidenty.

“Priebeh je normálny a pokojný. Tým, že nám nebolo nič hlásené, išli sme na kontrolu, prejsť si pár okrskov a obcí,” uviedla členka okresnej volebnej komisie v Prešove Iveta Kožuchová a doplnila, že do ich pôsobnosti patrí i okres Sabinov.

.

 

19:00- Polícia doposiaľ nezaznamenala žiadne narušenie poriadku. Informuje o tom na sociálnej sieti s tým, že priebeh volieb je naďalej hladký. “Dohliadame na bezproblémový priebeh prezidentských volieb a doteraz sme nezaznamenali žiadne narušenie verejného poriadku,” uviedla.

 

18:30- Bezproblémový a pokojný priebeh prezidentských volieb zatiaľ hlásia okresné volebné komisie v Košiciach a okrese Košice-okolie. Narušenie volieb v Košickom kraji nezaznamenala ani polícia.

“Aspoň čo my máme informácie, tak je to taký pokojný bezproblémový priebeh,” povedal pre TASR podpredseda okresnej volebnej komisie Košice Michal Kopka. Pripomenul, že súčasťou práce komisie sú kontrolné výjazdy do mestských častí. Členovia komisie tak absolvovali aj kontrolu hlasovania s prenosnou urnou v zariadení pre seniorov na Skladnej ulici v Košiciach, kde takto hlasovali desiatky starších ľudí. “Keď sme tam dohliadali, tak musím povedať, že všetko bolo lege artis (v súlade so zákonom – pozn. TASR),” skonštatoval Kopka.

Komisia nemusela riešiť ani problémy či usmernenia voči okrskovým komisiám. Podľa podpredsedu k tomu prispeli aj systematické školenia pre zabezpečenie volieb zo strany okresného úradu.

Hladký priebeh volieb registruje aj okresná volebná komisia Košice-okolie. “Je to bezproblémové, zatiaľ všetko prebieha štandardne, nemali sme hlásené niečo neštandardné,” zhodnotila predsedníčka komisie Kamila Slobodníková.

Incidenty nehlási ani košická krajská polícia. “Zatiaľ sme nezaznamenali žiadnu mimoriadnu udalosť ani situáciu, ktorá by narušila pokojný priebeh volieb,” potvrdila pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová.

 

18:18- V okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava je doterajší priebeh prvého kola prezidentských volieb pokojný a bez incidentov, ktoré by volebný deň narušili. Pre TASR to uviedli predsedovia jednotlivých okresných volebných komisií.

.

V okrese Rimavská Sobota je pre sobotné voľby zriadených 151 volebných okrskov, v Revúckom okrese 66. Oba okresy zastrešuje okresná volebná komisia v Rimavskej Sobote, počas dňa jej bol nahlásený podnet, ktorý sa týkal neopečiatkovanej obálky.

“Preverili sme to na mieste, všetky ostatné obálky boli opečiatkované. Komisia pri vydávaní zistila, že jedna obálka nie je opečiatkovaná, tak ju opečiatkovali,” uviedol pre TASR predseda okresnej volebnej komisie Mikuláš Csirmáz.

Bez akýchkoľvek komplikácií pokračujú voľby aj vo všetkých 88 okrskoch zriadených v okrese Rožňava. “Všetko je v poriadku, boli sme viackrát v teréne, zistené neboli žiadne nedostatky,” skonštatovala pre TASR predsedníčka okresnej volebnej komisie Beáta Beke.

 

17:52- Volebné moratórium v rámci prvého kola prezidentských volieb opäť predĺžili, potrvá do 22.30 h. Pre TASR to potvrdil hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Matej Neumann.

.

Dôvodom je, že v obci Norovce v okrese Topoľčany otvorili volebnú miestnosť o polhodinu neskôr.

 

17:51- Premiér Robert Fico (Smer-SD) v sobotu odvolil v Bratislave. Oznámil to na sociálnej sieti. “Potichu, bez médií som volil v Bratislave. Volebný akt je do určitej miery súkromná vec každého jedného z nás a ja sa už dlhšie snažím chodiť na voľby bez strapca novinárov,” poznamenal.

17:30- Okresné volebné komisie nezaznamenali do 17.00 h v súvislosti s prezidentskými voľbami na strednom Považí a v kopaničiarskom regióne žiadne vážnejšie incidenty. TASR o tom informovali predsedovia a zapisovatelia komisií v Trenčíne, Novom Meste nad Váhom a v Považskej Bystrici.

.

O voľbách bez vážnych incidentov informovala TASR aj trenčianska krajská policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová. Polícia prijala opatrenia na zabezpečenie nerušeného priebehu volieb prezidenta Slovenskej republiky.

Zvýšený počet policajných hliadok venuje od rána pozornosť jednotlivým volebným miestnostiam, sídlam okresných a okrskových volebných komisií a ďalším miestam, kde by mohlo dôjsť k porušeniu zákona.

 

17:00- Volebné moratórium v rámci prvého kola prezidentských volieb predĺžia o 20 minút. Na celom území SR potrvá do 22.20 h. Dôvodom je skolabovanie člena komisie v jednom z volebných okrskov v Senici. Avizoval to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda.

“Vyskytla sa jedna situácia v Senici v okrsku číslo šesť, kde skolaboval v dopoludňajších hodinách jeden člen volebnej komisie. Z tohto dôvodu bolo v danom okrsku na 20 minút prerušené hlasovanie,” ozrejmil s tým, že hlasovanie v danom okrsku aj moratórium sa preto predĺži o 20 minút. Okrem toho je podľa jeho slov priebeh volieb na Slovensku pokojný.

 

16:45- V Turni nad Bodvou v okrese Košice-okolie evidujú aj prvovoličov, prišli ešte pred otvorením volebnej miestnosti v tamojšom Klube dôchodcov. Pre TASR to povedala predsedníčka okrskovej volebnej komisie číslo dva Klára Demková.

.

“Prišli už o pol siedmej – trištvrte na sedem. Museli čakať, kým sa otvorila volebná miestnosť. Potom sa vrátili a odvolili,” povedala.

 

16:40- Pacienti a zamestnanci Fakultnej nemocnice Trnava mali možnosť v sobotu odovzdať svoj voličský hlas v prezidentských voľbách do volebnej urny, ktorú priniesli členovia okrskovej volebnej komisie na Základnej škole na Gorkého ulici. Túto alternatívu podľa predsedníčky komisie Márie Osvaldovej využilo 26 voličov s voličským preukazom.

“Máme zaevidovaných pacientov, ale aj lekárov a zdravotnícky personál, ktorí z dôvodov pracovnej služby alebo aj iných nevolia v mieste svojho trvalého bydliska,” uviedla. S urnou komisia navštívila ležiacich pacientov na oddeleniach, kde o to bolo požiadané.

 

16:30- Veľmi nízka účasť charakterizuje zatiaľ prezidentské voľby na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. V dvoch okrskoch je zapísaných spolu zhruba 4550 oprávnených voličov.

Luník IX
Na snímke rómske sídlisko Luník IX počas prvého kola prezidentských volieb v Košiciach

Hlasovanie prebieha v dvoch volebných miestnostiach v miestnom komunitnom centre. Voliči do nich prichádzali do popoludnia len sporadicky.

.

Podľa predsedu okrskovej komisie číslo 1 Rastislava Šantu sú voľby pokojné a bez problémov. Voči iným sú prezidentské voľby podľa neho jednoduchšie. “Keď príde volič, tak zakrúžkuje jedno meno, takže tá informácia je jednoduchá, ide za plentu a vie, čo má robiť. Aj keby ich bolo viacej, tak rýchlo odvolia,” povedal pre TASR.

Účasť by sa podľa neho mala zdvihnúť v podvečerných hodinách. Záujem o hlasovanie do prenosnej volebnej urny zatiaľ nezaznamenali. Mestská časť Luník IX je okrem komunálnych volieb známa rekordne nízkou volebnou účasťou. Pred piatimi rokmi bola v prvom kole prezidentských volieb na úrovni 2,8 percenta, pred desiatimi rokmi dokonca len 1,5 percenta.

“Pre obyvateľov sídliska sú kľúčové komunálne voľby. Starosta a primátor, ktorých poznajú, to je im blízko, ale čo sa týka prezidentských volieb, tými nie sú takí oslovení,” poznamenal Šanta. Hlasujúci môžu svoje volebné právo využiť do 22.00 h.

 

16:20- Priebeh prezidentských volieb v Topoľčianskom okrese je pokojný. Pre TASR to uviedla zapisovateľka okresnej volebnej komisie Zuzana Chudá.

Ako skonštatovala, vo všetkých 88 okrskoch prebiehajú voľby bez problémov. “Okrem malého zdržania pri otváraní volebnej miestnosti v obci Norovce sme nezaznamenali žiadne komplikácie. Doteraz nemáme hlásené žiadne incidenty či podnety. Veríme, že to tak bude až do zatvorenia volebných miestností,” dodala Chudá.

 

.

16:10- Voľby v južnej časti Nitrianskeho kraja prebiehajú pokojne a bez incidentov. Podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie v Šali Márie Tóthovej je priebeh v jednotlivých okrskoch bezproblémový. “Nemám vedomosť o žiadnych ťažkostiach. Ak sa nič vážne nestane a nepríde nejaká búrka a výpadky elektriny, tak by sa volebné miestnosti mali riadne zatvoriť po 22. hodine,” uviedla pre TASR.

 

15:30- V Pliešovciach v okrese Zvolen volili v sobotu aj slovenskí vojaci, ktorí sú na vojenskom cvičení v neďalekom Centre výcviku Lešť. Špeciálny spôsob hlasovania do prenosnej schránky využilo 27 vojakov s hlasovacími preukazmi. TASR to povedal predseda okrskovej komisie pre Lešť Marián Renčo.  Dodal, že s urnou určenou na tento spôsob hlasovania išli za nimi na Lešť členovia volebných tímov.

 

15:00- V kúpeľoch Smrdáky pri Senici zakaždým volia aj kúpeľní hostia, keď je umožnené vybaviť si voličský preukaz na hlasovanie. V sobotnej voľbe prezidenta túto možnosť podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie Márie Škojecovej využívajú zhruba na rovnakej úrovni ako pri voľbách predchádzajúcich.

“Do 15.00 h ich prišlo 46,” uviedla pre TASR. Svoj hlas prišli odovzdať obyvatelia Bratislavy, Ružomberka, Považskej Bystrice, Banskej Bystrice, tiež Lučenca i blízkej Skalice, ktorí absolvujú kúpeľný pobyt v niektorom z kúpeľných domov. “Chodia muži i ženy, zhruba v rovnakom pomere,” dodala. Škojecová predpokladá, že do záverečnej dosiahnu počet okolo 80, čo býva priemerná účasť voličov s voličskými preukazmi.

 

.

14:30- V malej dedinke Hradisko neďaleko Kežmarku majú len takmer 100 obyvateľov, voliť chodia väčšinou skoro ráno alebo podvečer. Predsedníčka tamojšej volebnej komisie Antónia Semaňáková to zdôvodnila tým, že viacerí obyvatelia trávia deň na svojich gazdovstvách.

“Obec Hradisko je malá rázovitá obec, ktorá má len 78 zapísaných voličov, väčšinou tu žijú starší ľudia. Je tu taký vidiecky ruch, veľa ľudí je cez deň na záhrade alebo s traktormi na pozemkoch, slnečné počasie ich teraz cez deň láka skôr k tomu poľnohospodárstvu alebo na výlety,” uviedla Semaňáková. Vydali len päť voličských preukazov, je podľa nej predpoklad, že volebná účasť prekoná hranicu 50 percent. Dopoludnia prišlo približne 20 voličov. “Ľudia sú tu zodpovední, aj keď obec je menšia, uvedomujú si túto svoju povinnosť,” skonštatovala predsedníčka. Občas sa v obci objavia aj voliči s preukazmi, vlani to bolo napríklad niekoľko svadobčanov.

Medzi voličmi, ktorí miestnosť navštívili popoludní, bola aj jedna z najstarších miestnych obyvateliek, 82-ročná Terézia Bonková. Voliť chodí vždy a zdôraznila, že v tomto by staršiu generáciu mali nasledovať aj mladí voliči. 

 

14:00- V najväčších bratislavských mestských častiach (MČ) sú sobotné prezidentské voľby zatiaľ pokojné, bez problémov. Incident zaznamenali len ráno v jednom z volebných okrskov na Nobelovom námestí v Petržalke. Pre TASR to uviedli hovorcovia miestnych samospráv či z miestneho úradu.

Podľa hovorkyne Petržalky Márie Halaškovej spôsobil incident odvolaný nominant jednej z politických strán, ktorá ho predtým nominovala za člena okrskovej volebnej komisie. Strana ho ešte predtým odvolala na požiadanie mestskej časti, keďže malo ísť zo skúseností o konfliktného človeka. “Napriek tomu prišiel a nevedel pochopiť, že bol odvolaný. Začal sa vyhrážať, že si donesie zbraň,” priblížila pre TASR Halašková s tým, že bola privolaná hliadka štátnej polície.

Odhliadnuc od toho prípadu sú však podľa nej voľby na území Petržalky pokojné a plynulé. Zaznamenané neboli ani žiadne zdržania napriek tomu, že mestská časť z organizačných a logistických dôvodov znížila počet okrskov z 95, ako tomu bolo počas parlamentných volieb, na aktuálnych 57. “Voliči sa dlho nezdržia. V každej volebnej miestnosti je šesť hlasovacích plent a krúžkuje sa len jeden kandidát. Volič tam strávi v priemere minútu,” poznamenala.

.

Voliči si však zároveň pochvaľujú svetelné LED senzory na plentách, ktoré informujú o tom, či za nimi niekto je a volí, alebo nie. Keďže sú tieto plenty z dielne mestskej časti vysoké, voliči niekedy nevedeli, či za nimi niekto je, alebo môžu ísť odvoliť oni.

Bezproblémový priebeh volieb je aj v Starom Meste, kde funguje všetkých 34 volebných okrskov. “V Starom Meste je priebeh volieb pokojný,” povedala Martina Karmanová z oddelenia komunikácie staromestského miestneho úradu.

Rovnako pokojné sú prezidentské voľby aj v Novom Meste, kde majú podľa miestneho úradu bezproblémový priebeh. Nezaznamenali žiadne problémy ani incidenty, netvoria sa ani rady. Bezproblémové sú voľby aj v Ružinove. “Všetko je v poriadku,” ubezpečila Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia miestneho úradu, s tým, že volebná účasť by mohla dosiahnuť okolo 50 až 60 percent.

 

 

.

13:45- Situácia na Slovensku je ťažká, občanov čaká obdobie uskromňovania. Zlepšiť ju môže aj hlava štátu. Uviedol to bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý v sobotu odovzdal svoj hlas v prvom kole prezidentských volieb na bratislavskom Gymnáziu na Metodovej ulici.

Ivan Gašparovič
Na snímke bývalý prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou Gašparovičovou vhadzujú obálky s hlasovacími lístkami do volebnej schránky

“Som presvedčený, že sa to všetko skonsoliduje, pri dobrej vôli. U politikov to znamená, že nebudú komunikovať len medzi sebou, ale bude komunikovať prezident aj s opozíciou, aj s koalíciou. Nebude si vyberať, s kým chce a s kým nechce,” poznamenal Gašparovič.

Pri zlepšení situácie je podľa neho potrebné aj vymaniť sa z rodinných či skupinových “bublín” a hľadať vzájomné porozumenie. Dodal, že pri prezidentských voľbách je potrebné hľadať vhodného kandidáta podľa predstavy každého občana.

 

13:10- Sobotné prezidentské voľby sú v Bratislavskom kraji zatiaľ pokojné a bezproblémové. Pre TASR to potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie. “Všetko je zatiaľ v poriadku, nezaznamenali sme žiadne problémy. Fungujú všetky volebné okrsky,” uviedli z bratislavskej okresnej volebnej komisie.

 

13:00- Prvé kolo prezidentských volieb prebieha bez väčšieho narušenia verejného poriadku. Polícia od rána zaevidovala jeden prípad člena komisie pod vplyvom alkoholu. Riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka o tom informoval na tlačovej konferencii.

“Máme nahlásený jeden prípad člena komisie pod vplyvom alkoholu, kde zhruba o 7.45 h nafúkal 1,32 promile. Je to vyriešené, bol vylúčený, komisia pokračovala bez prerušenia,” ozrejmil s tým, že ostatné podnety sú priebežne preverované a vyhodnocované.

 

 

12:41- Záchranári aktuálne zasahujú u pacientky s kolapsom vo volebnej miestnosti v Martine. Dopoludnia Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR vyslalo ambulancie na štyri zásahy v súvislosti s konaním prezidentských volieb. OS ZZS o tom informuje na sociálnej sieti.

Ambulancia bola vyslaná aj do základnej školy v Galante k 77-ročnej žene, ktorá utrpela úraz hornej končatiny a pleca po páde. “Záchranári ju po prvotnom ošetrení transportovali do nemocnice v Galante,” dodalo OS ZZS.

Ďalej vyslali posádku do domu kultúry v Senici k 42-ročnému mužovi s epileptickým záchvatom. Pacienta záchranári transportovali do nemocnice v Skalici. “Ambulancia smerovala aj do volebnej miestnosti v Košiciach-Juh k 79-ročnej pacientke s kolapsom, ktorá utrpela povrchové poranenie hlavy. Transport do nemocničného zariadenia odmietla,” uviedlo OS ZZS.

 

12:30- Prezidentka SR Zuzana Čaputová opätovne vyzvala ľudí, aby išli voliť. V sobotu odovzdala aj svoj hlas v prvom kole prezidentských volieb v Pezinku. Účasťou na voľbách je podľa nej možné ovplyvniť spoločnú budúcnosť.

.
Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky

“Práve som odvolila, využila som svoje právo, ako má každý občan, vyplývajúce z ústavy. Je, samozrejme, dôležité a pozývam všetkých občanov SR, aby sa volieb zúčastnili, pretože pre budúcu hlavu štátu je dôležité, aby mala čo najsilnejšiu legitimitu,” poznamenala prezidentka.

Želá Slovensku, aby sa novým prezidentom stal človek, ktorý bude chrániť a dodržiavať ústavu. Rovnako aj dôstojne reprezentovať krajinu v zahraničí a činnosťou aj rétorikou sa prihovárať všetkým, nielen svojim voličom.

 

11:30- Čím vyššia je účasť vo voľbách, tým reprezentatívnejší je výsledok. Uviedol to kandidát na prezidenta SR a predseda parlamentu Peter Pellegrini po tom, ako v sobotu odovzdal svoj hlas na bratislavskom Gymnáziu na Grösslingovej ulici. Vyzval občanov, aby využili demokratické právo a zúčastnili sa prezidentských volieb.

Peter Pellegrini
Na snímke predseda NR SR a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky

“Každé voľby sú sviatkom demokracie, a preto by ľudia mali využiť pri akýchkoľvek voľbách svoje právo, ktoré im vyplýva z ústavy, kedy majú jedinečnú šancu ovplyvniť veci verejné,” zdôraznil Pellegrini. Právo voliť by mali využiť podľa neho aj preto, aby za nich nerozhodli iní.

Podotkol, že voliči rozhodnú, kto bude na čele ďalších päť rokov, v prípade úspechu prezidenta aj desať rokov. Prezident bude podľa neho ovplyvňovať smerovanie Slovenska. Rovnako by si mal zastať národ v ťažkých časoch, dodal.

 

11:05- Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska vyzval ľudí, aby prišli voliť už v prvom kole a nespoliehali sa na preferencie jednotlivých kandidátov. V Poprade vhodil volebný lístok na mestskom úrade v spoločnosti manželky. Na výsledky volieb bude čakať doma pod Tatrami.

Andrej Kiska
Na snímke exprezident SR Andrej Kiska s manželkou Martinou vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky

“Tieto voľby sú trochu podobné s tými, v ktorých som sa ja stal prezidentom. Pred desiatimi rokmi však vôbec nebolo isté, či do druhého kola postúpim ja alebo niekto iný, rozdiel medzi mnou a pánom Procházkom nebol až taký veľký. V tomto je teraz rozdiel, mám pocit, že tie dnešné voľby majú dvoch favoritov, ktorí postúpia do druhého kola,” uviedol Kiska.

 

11:00- Členovia volebnej komisie musia byť nestranní pri výkone funkcie a nepôsobiť v prospech ani neprospech kandidujúcich subjektov. Tomu musia prispôsobiť aj svoje oblečenie a konanie. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra (MV) SR.

Členovia komisií nemôžu vstupovať s voličom do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov. V prípade narušenia poriadku vo volebnej miestnosti je predseda okrskovej komisie povinný vyzvať jej člena, aby sa zdržal svojho konania. Pri opakovanom narušení poriadku alebo neuposlúchnutí výzvy požiada o pomoc políciu a informuje štátnu komisiu.

 

10:51- V Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby v Ilave prejavilo záujem o účasť v prezidentských voľbách približne 23 percent obvinených a odsúdených, ktorí majú právo voliť. Informovala o tom referentka zariadenia Martina Majsniarová.

 “Aktuálne máme v ústave 720 klientov, z nich má právo voliť 711. Bez práva voliť sú mladiství a cudzinci. Záujem voliť prejavilo 166 klientov,” priblížila Majsniarová.

.

 

10:50- Priebežné výsledky prvého kola prezidentských volieb bude Štatistický úrad (ŠÚ) SR aktualizovať každých desať minút na portáli volbysr.sk. Zverejňovať ich začne po 22.00 h, respektíve po uzavretí poslednej volebnej miestnosti. Definitívne dáta budú dostupné na šiestich regionálnych úrovniach. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.

“Priebežné výsledky budú obsahovať dáta do úrovne 79 okresov, definitívne výsledky aj na úrovni takmer 3000 miest a obcí aj na úrovni takmer 6000 okrskov,” uviedla hovorkyňa s tým, že volebný portál volbysr.sk je jediný oficiálny úradný zdroj výsledkov volieb prezidenta SR.

Na stránke nájde verejnosť dáta zverejňované prostredníctvom grafov, tabuliek a interaktívnych máp. Dostupné budú v niekoľkých tematických okruhoch – priebežný stav sumarizácie, ukazovatele o volebnej účasti, súhrnné ukazovatele o platných hlasoch a tiež úspešnosť jednotlivých kandidátov. Súčasťou výsledkov je aj percentuálny podiel hlasov pre kandidáta z celkového počtu oprávnených voličov.

Výstupné dáta priebežných výsledkov budú dostupné na štyroch regionálnych úrovniach za celú SR, ale aj na úrovni ôsmich krajov, 49 územných obvodov a 79 okresov.

 

10:30- Prezidentský kandidát Ivan Korčok odvolil spolu so svojou manželkou v Senci.

Korčok
Na snímke vľavo kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok s manželkou Soňou vhadzujú obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky vo volebnej miestnosti

Za najdôležitejšie považuje, aby občania využili svoje ústavné právo voliť a prejavili svoj názor. “Preto ďakujem všetkým tým, ktorí už takto prejavili postoj k našej krajine, keď sa volí hlava štátu,” poznamenal.

Zároveň pozval ostatných občanov, ktorí rozmýšľajú alebo hľadajú čas, aby ho naozaj využili na zúčastnenie sa na voľbách.

 

10:20- Novú hlavu štátu si v sobotu volia aj obyvatelia obce Ľubiša v okrese Humenné. Obec je rodiskom prvého prezidenta SR Michala Kováča. Ako pre TASR uviedla predsedníčka volebnej komisie Angelika Kaňuchová, voľby v Ľubiši zvyčajne majú vysokú účasť voličov.

Ako doplnila Kaňuchová, ktorá bola aj príbuznou bývalého slovenského prezidenta Kováča, najviac voličov prichádza voliť v čase, keď idú do kostola, alebo večer. “Stále si spomenieme pri prezidentských voľbách, že vlastne ujo Kováč bol prezidentom,” dodala.

Aj ďalší Ľubišania si na rodáka pri voľbách spomenú, “bol na úrovni, neviem, či ešte niekto z mladých sa mu vyrovná,” uviedol Štefan, ktorý odvolil hneď ráno. Jeho rodáčka Anna dopĺňa, že prezidenta si treba vybrať slobodne podľa svojich preferencií.

 

10:15- Nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do schránky, ktorá je na to určená. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý dostane pokutu 33 eur. Upozornilo na to Ministerstvo vnútra SR na svojom webe.

.

Volič musí vo volebnej miestnosti ísť do osobitného priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov. Pokiaľ sa pri hlasovaní pomýli, lístky vhodí do určenej schránky a okrsková volebná komisia mu vydá nové.

 

10:00- Prezident je jedným z troch hlavných ústavných činiteľov a v žiadnom prípade nie je jedno, kto toto kreslo obsadí. Obzvlášť v čase, keď sa medzinárodné vzťahy javia ako mimoriadne dôležité. Zhodujú sa na tom Petržalčania, ktorí sa v sobotných prezidentských voľbách rozhodli uplatniť si svoje volebné právo.

“Hlava štátu nielenže pomáha tvoriť atmosféru vo vnútri krajiny, ale zároveň akosi prezentuje krajinu a národ navonok. Takže v žiadnom prípade nie je jedno, kto túto úlohu zastáva,” povedal pre TASR Petržalčan Petr Hvalčák.

Medzi dôležité vlastnosti prezidenta považuje nielen znalosť Ústavy SR, ale aj úctu k nej. Zdôrazňuje tiež skromnosť a rozvahu, istý stupeň diplomacie pri rokovaniach so zahraničnými partnermi či schopnosť udržiavať slušnosť národa. “Mal by to byť človek slušný, ale zároveň rázny pri dodržiavaní zákona a ústavy. A očakávať by to mal aj od svojich politických partnerov,” poznamenal Hvalčák.

Keďže má prezidentská funkcia okrem iného aj reprezentatívnu funkciu, hlavou štátu by mal podľa Petržalčanky Bianky Nagyovej byť človek s kultivovaným správaním a obrovským prehľadom vo veciach domácich aj zahraničných. Možnosť ísť voliť aj v prezidentských voľbách považuje nielen za využitie svojho práva, ale aj za svoju občiansku povinnosť.

“Mám možnosť svojou troškou ovplyvniť to, ako je Slovensko vnímané v očiach ostatných krajín. Ťažilo by ma svedomie, keby som túto svoju právomoc nevyužila. Bez ohľadu na výsledok volieb,” skonštatovala Nagyová.

Čo sa týka právomocí prezidenta, považuje všetky za dôležité. Počnúc reprezentovaním krajiny v zahraničí cez vplyv na legislatívu prostredníctvom veta, po efekt na samotných ľudí.

Podľa Petržalčana Tomáša Mihályho má prezident doma garantovať ústavnosť a rovnoprávnosť občanov, v zahraničí na úrovni reprezentovať krajinu. Má byť tiež prezidentom všetkých občanov. Má byť taktiež vzdelaný, inteligentný či rozvážny. Za najdôležitejšiu kompetenciu hlavy štátu považuje právo vetovať zákony.

“Pri súčasnej politickej situácii na Slovensku ide naozaj o veľa,” zdôraznil. Pri tohtoročných kandidátoch na prezidenta diskusie nesledoval. Ako hovorí, jeho duševné zdravie je pre neho dôležité, koho bude voliť, vedel aj bez toho.

 

 

09:40- Voľby prezidenta sú dvojkolové a občania si v prvom kole môžu vybrať z deviatich kandidátov. Na snímke bývalý prezident SR Rudolf Schuster vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v Košiciach 23. marca.

Rudolf Schuster
Na snímke bývalý prezident SR Rudolf Schuster po vhodení obálky s hlasovacím lístkom do volebnej schránky

 

09:30- Voliči, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, lebo nevedia písať a čítať, môžu v prezidentských voľbách hlasovať s pomocou inej osoby. Pred hlasovaním o tom musia upovedomiť okrskovú komisiu. Ministerstvo vnútra (MV) o tom informuje na svojom webe.

Takýto volič môže vziať so sebou do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov inú spôsobilú osobu, ktorá mu upraví hlasovací lístok podľa jeho pokynov a vloží ho do obálky. Nesmie to však byť člen okrskovej volebnej komisie.

Za voliča, ktorý nemôže pre zdravotné postihnutie sám vložiť obálku do volebnej schránky, ju môže v jeho prítomnosti vložiť iná osoba, ale nie člen okrskovej volebnej komisie.

 

09:00- V sobotu môžu voliť aj ľudia s trvalým pobytom mimo Slovenska. Hlasovať môžu v ktorejkoľvek volebnej miestnosti, ak predložia platný cestovný doklad a čestné vyhlásenie o tom, že majú trvalý pobyt v zahraničí. Upozorňuje na to na svojom webe Ministerstvo vnútra (MV) SR. Vzor čestného vyhlásenia uverejnili na webe MV, prípadne ho voličovi v deň volieb poskytne okrsková volebná komisia.

 

08:40- Prvé kolo prezidentských volieb v okrese Topoľčany prebieha pokojne vo všetkých 88 volebných okrskoch. Pre TASR to uviedla zapisovateľka okresnej volebnej komisie Zuzana Chudá.

Ako doplnila, volebné miestnosti sa otvorili včas. “Iba v obci Norovce sme riešili drobný administratívny problém, pre ktorý sa tu volebná miestnosť otvorila až o 7.30 h. Ale už je všetko vyriešené a podľa našich informácií momentálne prebiehajú voľby v našom okrese bez problémov,” doplnila Chudá.

 

08:32- Bezproblémový začiatok prezidentských volieb evidujú okresné volebné komisie pre Košice a Košice-okolie. Žiadny časový posun pri otvorení volebných miestností nezaznamenali.

Okrskové volebné komisie majú informovať okresnú volebnú komisiu o prípadných problémoch pri začiatku hlasovania. “My sme žiadnu takúto informáciu nedostali, tak máme za to, že je otvorených všetkých 192 volebných miestností v meste Košice,” uviedla pre TASR zapisovateľka okresnej volebnej komisie Košice Blanka Sándorová.

Žiadny problém zatiaľ komisia podľa nej nemusela riešiť. Členovia komisie počas volieb absolvujú výjazdy do okrskov. “Práve si pripravujú rozpis, ako vykonajú v priebehu dňa kontroly,” dodala.

 

08:30- Volič, ktorý nemôže zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, prísť voliť do volebnej miestnosti, môže hlasovať prostredníctvom prenosnej schránky. Požiadať o ňu treba okrskovú volebnú komisiu.

Hlasovať do prenosnej volebnej schránky môže len v územnom obvode okrsku, pre ktorý sa okrsková volebná komisia zriadila. Volič, ktorý sa cez voľby nenachádza v územnom obvode svojho volebného okrsku podľa miesta trvalého pobytu, môže zo závažných zdravotných dôvodov hlasovať do prenosnej volebnej schránky na základe hlasovacieho preukazu, ak si ho vyžiadal.

 

.

08:12- V Bratislavskom kraji sa sobotné prezidentské voľby začali načas a bez problémov. Pre TASR to potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie. “Žiadne problémy sme nezaznamenali,” uviedli z bratislavskej okresnej volebnej komisie.

 

08:11- Na Spiši je takmer 400 okrskov, všetky volebné miestnosti sa podľa všetkého otvorili načas. V okresoch Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča, Spišská Nová Ves a Gelnica nehlásili okresným volebným komisiám žiadne zdržanie.

 

08:10- Voľby začali z pohľadu polície podľa plánu. V teréne bude počas celého volebného dňa a aj po ukončení volieb viac policajných hliadok. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

 

08:00- Všetkých 5938 volebných miestností by malo byť otvorených. Na priebeh pokojných volieb budú dozerať aj policajti. Na tlačovej konferencii o tom informovali riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová a riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka.

“Do otvorenia sme nezaznamenali žiadne narušenie verejného poriadku,” ubezpečil Hromádka s tým, že voľby sú zabezpečené dostatočným množstvom policajtov. Chmelová podotkla, že volebné miestnosti by sa mali uzatvoriť o 22.00 h. “Pokiaľ pôjde všetko, ako predpokladáme a očakávame, tak všetky volebné miestnosti sa uzatvoria o 22.00 h,” skonštatovala.

 

07:30- Vo voľbách prezidenta krúžkujú voliči poradové číslo len jedného kandidáta. Pri dvoch a viac krúžkoch bude hlasovací lístok neplatný. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra (MV) SR na svojom webe.

Upravený hlasovací lístok vloží volič do obálky a následne do volebnej schránky. Ak sa pomýli, na požiadanie mu okrsková volebná komisia vydá za nesprávne upravený hlasovací lístok iný. Nesprávny hlasovací lístok následne vloží volič do schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov.

Voliči si vyberajú v prezidentských voľbách z deviatich kandidátov. V prvom kole volieb môže prísť k urnám približne 4,33 milióna občanov SR.

 

07:12- Na strednom Považí a v kopaničiarskom regióne otvorili v sobotu ráno všetky volebné miestnosti včas, v žiadnom okrsku sa neotvárala žiadna miestnosť skôr. Informovali o tom predsedovia a zapisovatelia okresných volebných komisií.

V pôsobnosti okresnej volebnej komisie Trenčín je voličom k dispozícii 176 volebných okrskov, 116 v okrese Trenčín a 60 v Ilavskom okrese. Informoval o tom predseda okresnej volebnej komisie v Trenčíne Roman Rebroš.

 

07:10- Rozhodovať o voľbe prezidenta SR začali v sobotu hneď po otvorení volebných miestností o 7.00 h aj obyvatelia bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Viacero z nich hlasovalo v prvých minútach vo volebnom okrsku č. 6 s volebnou miestnosťou na Hradištnej ulici.

Voliči prichádzali v prvých 15 minútach po jednom, rady ani pred miestnosťou, ani pred plentami sa netvorili. Jeden z prvých hlasujúcich svoj skorý ranný príchod k voľbám vysvetlil plynutím dňa. “Som sa zobudil, tak čo budem čakať, išiel som rovno voliť,” povedal pre TASR. Dilemu, koho z kandidátov podporiť, nemal. “Nie, bol som rozhodnutý,” zdôraznil.

 

Základné informácie 

Ľudia hlasujú za plentou. Hlasovacie lístky dostanú voliči od členov okrskovej volebnej komisie, čo potvrdia podpisom, približuje ministerstvo vnútra. Voliči si za plentou vyberú jeden hlasovací lístok, kde zakrúžkujú poradové číslo len jedného kandidáta. Pri dvoch a viac krúžkoch bude hlasovací lístok neplatný. Lístok vložia do obálky a potom ju vhodia do volebnej schránky.

Voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť osobne, môžu požiadať okrskovú volebnú komisiu o prenosnú volebnú schránku. Tento spôsob je určený napríklad pre imobilných voličov alebo pre starších občanov na lôžku.

Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu môže byť uložená pokuta 33 eur.

Na pokojný priebeh volieb a verejný poriadok bude v uliciach Slovenska dohliadať zvýšený počet policajtov.

V prvom kole volieb prezidenta môže podľa odhadu Štatistického úradu SR voliť viac ako 4,33 milióna osôb. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5938 volebných miestnostiach.

Po uzatvorení volebných miestností sa začnú spočítavať hlasy. Štatistici budú priebežné neoficiálne výsledky zverejňovať na stránke www.volbysr.sk. Definitívne výsledky majú byť známe po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 24. marca.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:29

Židovskí osadníci vrátane ministrov vlády premiéra Benjamina Netanjahua sa v pondelok zhromaždili na konferencii pri hraniciach Pásma Gazy, kde vyzvali na obnovenie izraelských osád na území palestínskej enklávy. Tie Izraelčania opustili po stiahnutí izraelských síl z Gazy pred dvoma desaťročiami.

20:16

V pondelok sa v Kolumbii začal 16. summit Organizácie Spojených národov (OSN) o biodiverzite (COP16). Svetoví lídri v oblasti životného prostredia sa zišli, aby zhodnotili klesajúcu úroveň biodiverzity vo svete a záväzky krajín chrániť rastliny, zvieratá a kritické biotopy.

20:07

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová sa v pondelok dohodli na súbore nových zásad, ktoré posilnia spoluprácu medzi oboma inštitúciami. V spoločnom vyhlásení to uviedli obe predsedníčky na úvod druhého októbrového plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.

19:45

Vlani bolo na Slovensku zaznamenaných 186 prípadov telefonických podvodov zameraných na seniorov, pričom celková škoda presiahla 2,2 milióna eur. Na ochranu pred týmito hrozbami sú najlepšími nástrojmi informovanosť a prevencia. Informovala o tom spoločnosť Slovak Telekom.

19:44

Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR podporuje gastronomický sektor v jeho ambíciách prilákať Michelinskú hviezdu na Slovensko. Uviedol to šéf rezortu Dušan Keketi (nominant SNS) na konferencii, ktorej sa zúčastnili odborníci z oblasti cestovného ruchu a kulinárstva. Informoval o tom v pondelok odbor komunikácie rezortu.

19:43

Minulotýždňové rozhodnutie o znížení úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) sa dá označiť za “poistku” a krok, ktorý posilňuje dôveru. Nejde však o signál, že máme nad infláciou vyhraté. V aktuálnom komentári to v pondelok uviedol guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír, ktorý je aj členom Rady guvernérov ECB. Ďalšie rozhodnutie o sadzbách v decembri je podľa neho otvorené.

19:42

Maďarská protiteroristická jednotka TEK uplynulý víkend zadržala v budapeštianskej pivárni skupinu šiestich mladých ľudí, ktorá sa podľa varovania amerických tajných služieb mala pripravovať na ozbrojenú akciu na stredu 23. októbra.

19:41

Talianska polícia zadržala 13 ľudí podozrivých z členstva v zločineckej skupine, ktorá prevážala migrantov z Blízkeho východu a južnej Ázie do Talianska a Francúzska. Oznámila to v pondelok prokuratúra.

19:40

Za “absolútne neuveriteľnú politickú dohodu” označil český premiér Petr Fiala oznámenie slovenského ministerstva vnútra o tom, že s českým opozičným politikom Andrejom Babišom uzavrelo zmier a jeho evidenciu vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) považuje za neoprávnenú.

19:39

Belgické letisko Charleroi zrušilo z dôvodu štrajku bezpečnostného personálu všetky odlety naplánované na utorok. Ide už o tretí protest za menej ako dva mesiace.

19:38

Českí praktickí lekári zrušili plánovaný protest, ktorý avizovali na koniec októbra. S ministerstvom zdravotníctva sa dohodli na úprave úhradovej vyhlášky, rezort ju zmení podľa ich požiadaviek. V pondelok to oznámili zástupcovia ministerstva a lekárov.

19:37

Moldavská volebná komisia v pondelok večer zverejnila oficiálne výsledky nedeľňajšieho referenda o ústavnom ukotvení smerovania krajiny do EÚ, ako aj prvého kola prezidentských volieb. Referendum o vstupe do EÚ bolo mimoriadne tesné. Za hlasovalo 50,46 percenta zúčastnených voličov, čo je o približne 14.000 voličov viac ako tých, čo hlasovali proti.

19:32

Britského policajta Martyna Blakea porota v pondelok po trojtýždňovom súdnom pojednávaní oslobodila od obžaloby z vraždy černocha, ktorého zastrelil pred dvoma rokmi v Londýne. Jeho vražda vyvolala veľké protesty miestnej černošskej komunity.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Perzská mačka Willow je odetá za lekára počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TASR/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali