Otvorený list: Zuckerberg tvrdí, že Bidenovi úradníci “tlačili” na to, aby cenzurovali obsah súvisiaci s COVID-19

❚❚

Bratislava 27.augusta 2024 (HSP/ The Time / The Daily Wire / Foto:TASR/AP-Mark Lennihan)

 

Generálny riaditeľ Meta Platforms Inc. Mark Zuckerberg tvrdí, že vláda USA “tlačila“ na Facebook, aby počas globálnej pandémie cenzuroval obsah týkajúci sa COVID-19, a že rozhodnutie spoločnosti vyhovieť týmto požiadavkám ľutuje. Správu prináša The Time a The Daily Wire

Mark Zuckerberg
Na snímke zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg

Generálny riaditeľ spoločnosti Meta Mark Zuckerberg v pondelok otvorenom liste adresovanom Výboru pre súdnictvo Snemovne reprezentantov amerického Kongresu uviedol, že administratíva Biden-Harrisová opakovane tlačila na jeho spoločnosť Meta, pod ktorú patria sociálne platformy Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp a ďalšie, aby cenzurovala obsah, ktorý je chránený slobodou prejavu.

.

Zuckerberg to tento týždeň priznal v liste predsedovi súdneho výboru Snemovne reprezentantov Jimovi Jordanovi (R-OH). Uviedol, že jeho cieľom do budúcnosti je „byť neutrálny a nehrať takú či onakú úlohu“ pre žiadnu politickú stranu alebo ideológiu a uviedol, že nebude prispievať na politické účely.

 

.

Cenzúra pandémie

„V roku 2021 vyšší úradníci z Bidenovej administratívy vrátane Bieleho domu opakovane niekoľko mesiacov tlačili na naše tímy, aby cenzurovali určitý obsah týkajúci sa COVID-19 vrátane humorných a satirických príspevkov,“ napísal Zuckerberg v liste.

„V konečnom dôsledku to bolo naše rozhodnutie, či obsah stiahneme alebo nie. Za tieto svoje rozhodnutia sme zodpovední, vrátane zmien súvisiacich s COVID-19, ktoré sme v dôsledku tohto nátlaku vykonali v našom uplatňovaní (pravidiel),“ píše Zuckerberg.

A hoci bolo na rozhodnutí spoločnosti Meta, či obsah odstráni, Zuckerberg v liste pokračuje: „Vládny nátlak bol nesprávny a je mi ľúto, že sme sa k nemu nevyjadrili otvorenejšie.“

„Tiež si myslím, že sme urobili niektoré rozhodnutia, ktoré by sme dnes s odstupom času a s využitím nových informácií neurobili. Ako som vtedy povedal našim tímom, mám silný pocit, že by sme nemali robiť kompromisy v našich obsahových štandardoch kvôli tlaku akejkoľvek administratívy v oboch smeroch – a sme pripravení zatlačiť, ak sa niečo podobné bude opakovať,“ vyhlásil Zuckerberg.

Počas pandémie si vrcholoví predstavitelia Facebooku vyslúžili hnev kritikov lockdownov, vakcín a povinností týkajúcich sa nosenia masiek a respirátorov, pretože odstraňovali niektoré príspevky, ktoré vyhodnotili, že obsahovali dezinformácie súvisiace s vírusom alebo boli inak v rozpore s jeho zásadami.

.

Celkovo Facebook za niečo vyše roka odstránil viac ako 20 miliónov príspevkov.

 

Voľné ruky

Zuckerberg sa pripojil k ďalším vedúcim pracovníkom sociálnych médií vrátane Jacka Dorseyho, bývalého generálneho riaditeľa blogovacej platformy Twitter, a vyjadril ľútosť nad minulými prípadmi moderovania obsahu, ktoré podľa nich zašli priďaleko.

Na celom svete sa rozširuje diskusia o tom, ako ďaleko by mali spoločnosti sociálnych médií zájsť pri kontrole komentárov, obrázkov a iného obsahu, ktorý zverejňujú ich používatelia.

Niektoré platformy sa domnievajú, že by mali mať voľné ruky, keď ide o to, aby používateľom hovorili, čo môžu a čo nemôžu povedať online, zatiaľ čo niektoré vlády tvrdia, že príliš voľný postoj môže viesť ku kriminálnemu správaniu.

.

Francúzske úrady cez víkend zatkli spoluzakladateľa Telegramu Pavla Durova z dôvodu, že spoločnosť nedokázala primerane bojovať proti trestnej činnosti v aplikácii na zasielanie správ vrátane šírenia materiálov o sexuálnom zneužívaní detí.

 

Neutrálny postoj

Zuckerberg sa v súvislosti s nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami v USA, v ktorých sa proti bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi postaví viceprezidentka Kamala Harrisová, tiež snaží pôsobiť nestranícky.

„Mojím cieľom je byť neutrálny a nezohrávať takú či onakú úlohu – alebo dokonca vyzerať, že nejakú úlohu hrám,“ napísal Zuckerberg v liste, ktorého obsah bol zverejnený na facebookovej stránke justičného výboru Snemovne reprezentantov a potvrdila ho aj Meta. Zuckerberg písal v súvislosti s príspevkami poskytnutými v minulom prezidentskom cykle na podporu volebnej infraštruktúry.

Uviedol, že spoločnosť urobila chybu, keď počas volieb v roku 2020 dočasne stiahla z obehu článok denníka New York Post o notebooku Huntera Bidena po tom, ako úradníci nepravdivo naznačili, že bol súčasťou „ruskej dezinformačnej operácie“.

„Odvtedy sa vyjasnilo, že táto správa nebola ruskou dezinformáciou, a pri spätnom pohľade sme tento príbeh nemali degradovať,“ povedal.

„Zmenili sme naše zásady a procesy, aby sa to už neopakovalo – napríklad už dočasne nedegradujeme veci v USA, kým sa čaká na overenie faktov,“ uviedol.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:32

Rusko odobralo akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže a “ohrozenia bezpečnosti Ruska”, oznámila ruská Federálna bezpečnostná služba.

10:09

Všetky odlety a prílety na belgické letisko Charleroi boli zrušené. Na druhom najrušnejšom letisku v krajine štrajkujú zamestnanci.

10:07

Bez ohľadu na kroky Bruselu sa z Maďarska nestane prisťahovalecká krajina, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

10:06

Francúzske justičné orgány vyšetrujú zmiznutie dvoch paralympijských športovcov z Konžskej demokratickej republiky. Podľa denníka Le Parisien guliarka Mireille Ngangaová a zrakovo znevýhodnený šprintér Emmanuel Grace Mouambako, ktorého sprevádzal sprievodca, zmizli 5. septembra spolu s treťou osobou.

Ngangaová a Mouambako boli vlajkonosičmi Konžskej demokratickej republiky počas otváracieho ceremoniálu paralympijských hier v Paríži.

09:21

Pápež František odcestoval zo Singapuru do Vatikánu, čím ukončil svoju 12-dňovú cestu po krajinách juhovýchodnej Ázie a Oceánie, počas ktorej vyzval na prijatie opatrení proti klimatickej zmene, naliehal na medzináboženský dialóg a posilnenie postavenia katolíckej cirkvi v regióne, kde je v menšine.

 

08:30

Na dvojdňové neformálne zasadnutie ministrov hospodárstva a financií členských krajín Európskej únie v Budapešti, pricestuje podľa agentúry DPA len tretina z nich.

08:14

Počet obetí tajfúnu Jagi vo Vietname stúpol na 233 po tom, ako záchranári našli ďalšie telá v oblastiach postihnutých zosuvmi pôdy a prívalovými záplavami, uviedli štátne médiá.

07:49

Čínsky minister obrany Tung Ťün v prejave na celosvetovom stretnutí vojenských predstaviteľov v Pekingu uviedol, že jediným riešením konfliktov, ako je vojna v Gaze a na Ukrajine, je “vyjednávanie”. 

čínsky minister obrany Tung Ťün
Na snímke čínsky minister obrany Tung Ťün
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali