OSW: „Ruský valec“ sa valí na Západ, hoci nie rýchlo, ale neodvratne

❚❚

Moskva 19. októbra 2024 (HSP/svpressa/Foto:TASR/AP-Oleg Petrasiuk)

 

Čas „peremog“ sa pre Zelenského pri Kursku skončil, píše Konstantin Olšanskij v ruských novinách Svobodnaja Pressa

Ukrajinský vojaci počas výcviku
Na snímke ukrajinskí vojaci

Ruské vojská pokračujú v ofenzíve na širokom fronte v južnej časti Donbasu. V juhodoneckom smere tak postupujú smerom na Bogojavlenku, cez ktorú vedie cesta na Kurachovo.

.

Dňa 8. októbra ruská armáda obsadila Zolotaju Nivu, posledné mesto juhovýchodne od Veľkej Novoselky na úseku frontu Vremenovo výbežku. Úderom juhozápadne od tejto osady sa ruským vojakom podarilo získať späť pozície, ktorých sa AFU zmocnila počas tzv. protiofenzívy v lete 2023.

Podľa poľských vojenských expertov z Centra východoeurópskych štúdií (OSW) ruský postup v Záporožskej oblasti naznačuje zámer širokým frontom dosiahnuť Veľkú Novoselku, ktorá je z juhu priamo krytá niekoľkými líniami opevnení.

.

V opačnom smere, v Torecku/Džeržinsku, sa stretli jednotky ruských ozbrojených síl útočiace na toto mesto z východu a juhu. Z centra sú ukrajinskí vojaci zatláčaní na severozápad, ale postup ruských jednotiek je stále pomalý, pričom boje prebiehajú o jednotlivé štvrte, uviedlo OSW.

Podľa ukrajinskej správy z Torecka zostáva 40 – 50 % jeho územia pod kontrolou AFU a 1 150 ľudí, ktorí nechcú opustiť takmer úplne zničené mesto (v roku 2022 tu žilo 31 000 ľudí).

Ruské sily tiež z juhu prehĺbili svoj obchvat v oblasti Selidova, kde sa snažia prerušiť jeho posledné spojenie s Pokrovskom (v okolí obce Višnevoje, cez ktorú prechádza diaľnica k aglomerácii).

Ruské ozbrojené sily úspešne postupujú aj v oblasti Kurachova. Po vyradení nepriateľa z dediny Ostrovskoje dosiahli ruské jednotky východný okraj mesta. Teraz je jeho úplné oslobodenie len otázkou času. To umožní vyrovnať frontovú líniu severne od Kurachovskej priehrady oslobodením Gorňaka a Kurachovky.

OSW tiež konštatuje nepochybný úspech ruskej armády v Kurskej oblasti, kde pokračuje likvidácia západnej časti ukrajinského klinu. Ruské ozbrojené sily už dlhší čas kontrolujú severný úsek cesty Korenevo – Sudža, čo im umožnilo vziať do poloobkľúčenia ukrajinské jednotky brániace sa na západe (pri obci Tolstyj Lug).

.

Ukrajinci boli tiež úplne vytlačený z Gluškovského okresu (západne od hlavného bojiska), kde sa Zelenského bojovníci ešte v septembri neúspešne pokúšali dostať do tyla protiútočiacich ruských jednotiek.

Základom ukrajinskej obrany je Sudža, ktorej udržanie sa stalo kľúčovým pre ďalšiu prítomnosť AFU v Kurskej oblasti, konštatuje OSW.
Totálna ofenzíva ruských ozbrojených síl na všetkých častiach frontu od Orechovského po Kurachovský spôsobuje, že západní politici čoraz naliehavejšie požadujú od Zelenského mierové rokovania. Píše o tom najmä vplyvná nemecká publikácia Rheinishe Post.

Olaf Scholz bol prvým politikom NATO, ktorý verejne deklaroval pripravenosť diskutovať s Vladimírom Putinom o spôsoboch riešenia konfliktu na Ukrajine. Podľa kancelára tzv. mierový summit vo Švajčiarsku, na ktorom sa Rusko nezúčastnilo, ukázal potrebu ďalšej konferencie.
Kľúčovú úlohu na tejto konferencii by však mala zohrávať Moskva, zdôraznil Scholz. Podľa neho sú západní politici v súčasnej situácii povinní urobiť všetko, čo je v ich silách, aby boje „nepokračovali večne“.

Začiatkom tohto mesiaca zdroje týždenníka Zeit v nemeckej vláde uviedli, že Scholz plánuje v najbližších týždňoch zavolať Putinovi, aby s ním prediskutoval mierové rokovania o Ukrajine.

Informátori denníka Financial Times z radov západných a ukrajinských predstaviteľov zase uviedli, že vzhľadom na problémy s financiami, zbraňami a doplňovaním ukrajinskej armády Západ a Kyjev čoraz viac zvažujú „nemecký scenár“ riešenia konfliktu. Ide o dohody, na základe ktorých by sa konflikt skončil bez vrátenia stratených území Ukrajine.

.

Denník Financial Times zdôrazňuje, že Zelenskyj bude požiadaný, aby prestal s akýmikoľvek územnými nárokmi voči Rusku. Návrat k hraniciam z roku 1991 neprichádza do úvahy, zdôraznili respondenti denníka.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:47

Americký prezident Joe Biden spoločne s vrcholovými predstaviteľmi Nemecka, Francúzska a Veľkej Británie prisľúbil pokračovanie pomoci pre Ukrajinu a odsúdil “ruskú agresívnu vojnu”. 

08:45

Príslušníci mexického námorníctva zatkli 23 ľudí v rámci najväčšej protidrogovej operácie vo svojej histórii a zaistili 8,4 ton narkotík na juhozápade tichomorského pobrežia krajiny. 

08:44

Muž hodil do sídla japonskej vládnej strany niekoľko zápalných bômb, informovala japonská verejnoprávna televízia NHK spolu s ďalšími médiami. Pri útoku sa nikto nezranil.

08:43

Vo Venezuele sa novým ministrom priemyslu stal podnikateľ Alex Saab, uviedol venezuelský prezident Nicolás Maduro prostredníctvom sociálnej siete. Podnikateľ, ktorého prepustili na slobodu vlani v rámci výmeny väzňov so Spojenými štátmi, je prezidentovým blízkym spojencom.

08:42

Kalifornské úrady nariadili evakuáciu tisícov obyvateľov prístavného mesta Oakland po tom, čo vypukol neďaleko mesta rýchlo sa šíriaci požiar.

08:41

Pokiaľ by Čína “šla na Taiwan”, kandidát Republikánskej strany na prezidenta USA Donald Trump by uvalil na Peking dodatočné clá. Trump to povedal v rozhovore, ktorý poskytol denníku Wall Street Journal.

08:40

NATO sa zaviazalo vypracovať spoločné normy pre vojenské vybavenie s cieľom posilniť kompatibilitu medzi členskými štátmi. Ako prvé vytvorí normy pre muníciu.

08:39

Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz vyzdvihol hrdinstvo ukrajinských vojakov, ktorí už takmer tri roky bránia svoju vlasť pred ruskou agresiou. Zároveň vyslovil určitú skepsu v súvislosti s tzv. víťazným plánom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. 

08:38

Rusko a Ukrajina si údajne vymenili po 95 zajatých vojakov. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany s tým, že k výmene došlo v rámci dohody, ktorú sprostredkovali Spojené arabské emiráty.

08:37

Najmenej 33 ľudí zahynulo a 85 utrpelo zranenia počas izraelského úderu, ktorý zasiahol viacero domov v meste Džabálijá.

08:35

Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump vyjadril súhlas nad zabitím lídra radikálneho hnutia Hamas Jahjú Sinwára a dodal, že jeho smrť zvýšila pravdepodobnosť diplomatického ukončenia vojny v Gaze, avšak Washington by sa podľa Trumpa nemal snažiť zadržiavať Izrael.

07:24

Slovenský hokejista Juraj Slafkovský z Montrealu Canadiens sa zranil na tréningu a jeho štart v zápase proti New York Islanders je otázny. Informoval o tom zámorský web sportsnet.ca.

07:06

Kubu postihol rozsiahly výpadok dodávok elektriny, ktorý spôsobila porucha v jednej z najväčších elektrární v krajine. Oznámilo to ministerstvo energetiky.

07:05

Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh pri raketovom útoku zasiahlo izraelské prístavné mesto Haifa a oblasť ležiacu severne od neho. Jedna zo striel bola vypálená na počesť jeho zabitého vodcu Hasana Nasralláha.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke štyri mláďatá tigra sumatranského v zoologickej záhrade v poľskom Vroclave

Autor: TASR/AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali