Oscarovú noc ovládol juhokórejský Parazit

❚❚

Los Angeles 10. februára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Lee Jin-man)

 

Nočné udeľovanie cien americkej Akadémie filmových umení a vied ovládla juhokórejská snímka Parazit. Čierna komédia o prefíkanej chudobnej rodine, ktorá sa infiltruje do bohatej domácnosti, podľa očakávania triumfovala v kategórii medzinárodných filmov. Zároveň sa však stala aj prvým cudzojazyčným filmom, ktorý zvíťazil v kategórii Najlepší film, a získala aj ceny za réžiu (Džun-ho Pon) a pôvodný scenár (Džun-ho Pon, Won-han Džin)

Na snímke juhokórejský režisér víťazného filmu Kisaengèchung (Parazit) Pong Čun-ho

Oscara za mužský herecký výkon v hlavnej úlohe si podľa očakávania prevzal Joaquin Phoenix za titulnú rolu v temnej komiksovke Joker. Snímka, ktorá s jedenástimi nomináciami vládla zoznamu kandidátov v 92. ročníku udeľovania Oscarov, napokon získala dve trofeje, keď akademici ocenili aj Hildur Gudnadóttir za pôvodnú filmovú hudbu.

.

Cenu za ženský herecký výkon v hlavnej úlohe získala Renée Zellweger za stvárnenie Judy Garland v životopisnej snímke Judy. Za vedľajšie roly akademici ocenili Brada Pitta (Vtedy v Hollywoode) a Lauru Dern (Manželská história).

Najlepším animovaným filmom sa stala Toy Story 4 a cenu pre najlepší dokumentárny film získala Americká fabrika. Trofej za adaptovaný scenár si prevzal Taika Waititi vďaka snímke Králiček Jojo.

.

Počas galavečera v hollywoodskom Dolby Theatre tiež Tom Hanks oznámil, že očakávané filmové múzeum akadémie otvoria pre verejnosť v pondelok 14. decembra.

 

Prehľad víťazov a víťaziek v 92. ročníku udeľovania Oscarov:

Najlepší film: Parazit
Mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Joaquin Phoenix – Joker
Mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Brad Pitt – Vtedy v Hollywoode
Ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Renée Zellweger – Judy
Ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Laura Dern – Manželská história
Réžia: Džun-ho Pon – Parazit
Adaptovaný scenár: Taika Waititi – Králiček Jojo
Pôvodný scenár: Džun-ho Pon, Won-han Džin – Parazit
Najlepší medzinárodný film: Južná Kórea – Parazit
Najlepší dokumentárny film: Americká fabrika
Najlepší animovaný film: Toy Story 4
Pôvodná filmová pieseň: (I’m Gonna) Love Me Again z filmu Rocketman (hudba: Elton John, text: Bernie Taupin)
Pôvodná filmová hudba: Hildur Gudnadóttir – Joker
Kamera: Roger Deakins – 1917
Kostýmy: Jacqueline Durran – Malé ženy
Masky: Bombshell – Kazu Hiro, Anne Morgan a Vivian Baker
Strih: Andrew Buckland, Michael McCusker – Le Mans ’66
Výprava: Barbara Ling, Nancy Haigh – Vtedy v Hollywoode
Strih zvuku: Le Mans ’66 – Donald Sylvester
Mix zvuku: 1917 – Mark Taylor a Stuart Wilson
Vizuálne efekty: 1917 – Guillaume Rocheron, Greg Butler a Dominic Tuohy
Najlepší krátky animovaný film: Hair Love
Najlepší hraný krátky film: The Neighbors’ Window
Najlepší krátky dokumentárny film: Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Pomalé klesanie hladiny Dunaja zaznamenali maďarskí vodohospodári v sobotu už v Mosonmagyaróvári, Komárome, Ostrihome a aj v Budapešti. Vyplýva to zo správy Vodohospodárskeho riaditeľstva Körös-Vidék (Kövizig) zverejnenej agentúrou MTI.

19:47

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že požiadal o stretnutie so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom na okraji rokovaní OSN v New Yorku, ktoré sa uskutočnia na budúci týždeň, s cieľom normalizovať vzťahy.

19:47

Americká viceprezidentka a nominantka demokratov na prezidentský post Kamala Harrisová prijala pozvanie od televízie CNN do októbrovej predvolebnej debaty. Oznámil to v sobotu jej volebný tím, ktorý zároveň vyzval jej rivala republikána Donalda Trumpa, aby sa pridal.

19:46

Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a sobotu konali krajské voľby. TASR o tom informuje po sčítaní takmer všetkých hlasov na základe údajov, ktoré zverejnil Český štatistický úrad.

17:58

Syn ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho, ktorý predtým vyhlásil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2026, v sobotu oznámil, že nebude kandidovať a namiesto toho podporí svojho otca.

17:42

Hnutia ANO, ktoré je v českej Poslaneckej snemovni v opozícii, vedie po sčítaní vyše 96 percent hlasov v krajských voľbách v Českej republike.

17:07

Počet obetí piatkového útoku Izraela na predmestie Bejrútu vzrástol v sobotu na 37, oznámilo libanonské ministerstvo zdravotníctva. Izraelská armáda zároveň oznámila, že pri tomto útoku zabila najmenej 16 bojovníkov libanonského militantného hnutia Hizballáh.

17:00

Nemecká polícia vyšetruje sobotnú streľbu na predajňu hodín v Kolíne nad Rýnom ako možné prepojenie s nedávnymi výbuchmi v meste, uviedol policajný hovorca.

16:51

Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati triumfoval v sobotňajšom šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP. Ziskom 12 bodov znížil manko na lídra priebežného poradia Jorgeho Martina, na ktorého stráca pred nedeľňajšími pretekmi štyri body.

Francesco Bagnaia
Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati pózuje na pódiu po triumfe v šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP v talianskom Misane v sobotu 21. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali