Oscara pre najlepší film získala Krajina Nomádov

❚❚

Bratislava 26. apríla 2021 (SITA/HSP/Foto:SITA/AP/Invision-Matt Sayles)

 

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied si v noci na dnes vyslúžila road movie Krajina Nomádov. Snímka vyniesla trofeje aj predstaviteľke hlavnej úlohy Frances McDormand a režisérke Chloé Zhao, pričom 39-ročná rodáčka z Pekingu sa stala len druhou ženou a vôbec prvou farebnou filmárkou ocenenou Oscarom za réžiu

Oscar
Ilustračné foto

Cenu akadémie za mužský herecký výkon v hlavnej úlohe získal Anthony Hopkins za titulnú rolu v snímke The Father a sošku za vedľajšiu rolu si prevzal Daniel Kaluuya vďaka stvárneniu Freda Hamptona vo filme Judas and the Black Messiah.

.

Oscara za ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe získala 73-ročná Juhokórejčanka Youn Yuh-jung vďaka stvárneniu svojráznej starej mamy v snímke Minari. Je pritom len druhou ázijskou herečkou ocenenou v tejto kategórii od roku 1958, keď zvíťazila Mijoši Umeki.

V kategórii medzinárodných filmov triumfovala dánska dráma Chľast a najlepším dokumentárnym filmom je Moja učiteľka chobotnica.

.

Za najlepší animovaný film vyhlásili pixarovku Duša, ktorá tak vyniesla režisérovi Peteovi Docterovi tretieho Oscara v tejto kategórii. Snímka pritom podľa očakávania triumfovala aj v kategórii pôvodnej filmovej hudby, kde Akademici ocenili trojicu Trent Reznor, Atticus Ross a Jon Batiste.

Životopisná dráma Mank, ktorá s desiatimi nomináciami vládla zoznamu kandidátov v 93. ročníku udeľovania cien americkej filmovej akadémie, napokon získala len dve sošky – za kameru a výpravu.

Hlavným dejiskom galavečera poznačeného pandémiou koronavírusu bola losangeleská železničná stanica Union Station.

Prehľad ocenených v 93. ročníku udeľovania Oscarov:

Najlepší film: Krajina Nomádov

.

Mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Anthony Hopkins – The Father
Mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Daniel Kaluuya – Judas and the Black Messiah
Ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Frances McDormand – Krajina Nomádov
Ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Youn Yuh-jung – Minari

Réžia: Chloé Zhao – Krajina Nomádov
Adaptovaný scenár: Christopher Hampton a Florian Zeller – The Father
Pôvodný scenár: Emerald Fennell – Nádejná mladá žena

Medzinárodný film: Dánsko – Chľast
Dokumentárny film: Moja učiteľka chobotnica
Animovaný film: Duša

Pôvodná filmová pieseň: Fight For You z filmu Judas and the Black Messiah
Pôvodná filmová hudba: Duša – Trent Reznor, Atticus Ross a Jon Batiste
Kamera: Mank – Erik Messerschmidt
Kostýmy: Ma Rainey – matka blues – Ann Roth
Masky: Ma Rainey – matka blues – Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal a Jamika Wilson
Strih: Sound of Metal – Mikkel E. G. Nielsen
Výprava: Mank – Donald Graham Burt a Jan Pascale
Zvuk: Sound of Metal – Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michellee Couttolenc, Carlos Cortés a Phillip Bladh
Vizuálne efekty: Tenet – Andrew Jackson, David Lee, Andrew Lockley a Scott Fisher

Krátky animovaný film: Mám vás rada, nech sa stane čokoľvek
Krátky hraný film: Two Distant Strangers
Krátky dokumentárny film: Colette

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:25

Libanonské hnutie Hizballáh v sobotu oznámilo, že pri piatkovom izraelskom útoku v Bejrúte zahynul aj jeho druhý vysokopostavený veliteľ Ahmed Wahbí.

08:46

Po celej Českej republike sa v sobotu o 8.00 h opäť otvorili volebné miestnosti a začal sa druhý deň krajských a senátnych volieb.

08:14

Na Srí Lanke sa v sobotu začali prvé prezidentské voľby od vypuknutia finančnej krízy v roku 2022. O post sa uchádza celkovo 38 kandidátov.

07:23

Japonská firma Icom v sobotu vyhlásila, že bezdrôtové zariadenia, ktoré explodovali počas útoku v Libanone nepatrili medzi jej produkty.

07:17

Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb varoval Bezpečnostnú radu OSN v New Yorku pred “veľkým výbuchom” v rámci stupňujúcich sa útokov medzi Izraelom a militantným proiránským hnutím Hizballáh pôsobiacom v Libanone.

07:14

Proiránske militantné hnutie Hizballáh v piatok potvrdilo, že izraelský útok v Bejrúte pripravil o život jeho vysokopostaveného veliteľa a jedného zo zakladajúcich členov Ibráhima Ákila.

07:14

Britský premiér Keir Starmer, ktorý bol v posledných dňoch terčom kritiky za to, že od roku 2019 dostal dary v celkovej výške viac ako 120.000 eur, v piatok oznámil, že už nebude prijímať dary v podobe oblečenia.

07:14

Západné vlády a ruská opozícia v exile by mali začať pripravovať prechod Ruska k demokracii po tom, ako prezident Vladimir Putin odíde z úradu, vyhlásil ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza v piatok, sedem týždňov po svojom prepustení zo sibírskej trestaneckej kolónie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali