Originálne gesto nadradenosti a nadutosti

❚❚

Bratislava 2. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

A máme to tu. Vyjadrenie predsedu vlády Ukrajiny, je originálnym gestom nadradenosti a nadutosti. Šmyhaľ, ako „odborník“ na slovenskú hospodársku realitu konštatuje, že energetická bezpečnosť Slovenskej republiky nebude narušená. Ufff, to nám všetkým odľahlo však? Konštatuje vo svojom komentári generál Jozef Viktorín (Republika). Komentár prinášame v plnom znení 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v Kyjeve stretla aj s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom
Na snímke premiér Ukrajiny Denys Šmyhaľ

Samozrejme oni na Ukrajine to vedia lepšie ako my tu u nás doma. Proste vedia nie len toto, ale všetko vedia najlepšie. Myslím to samozrejme ironicky. Čo však nijako neznižuje dôležitosť témy. O tom, či sme, alebo nie sme energeticky bezpeční rozhodnú odborníci na Slovensku a nie nejaká vláda akéhokoľvek cudzieho štátu. Pripomínam, že ako Slovensko sme Ukrajine pomohli viac, než bolo treba. Z pohľadu veľkosti a možností Slovenska sa radíme k veľkým poskytovateľom pomoci. A vďaka za to? Priškrtenie prepravných kapacít ropy do Slovnaftu.

.

Preto nemôžem nespomenúť, že toto bezprecedentné, svojvoľné, bezohľadné a cielené rozhodnutie by Ukrajina neurobila len tak sama, bez tichej a vopred deklarovanej pomoci Európskej komisie. A to nechcem písať scenáre, že možno aj priamo po dohode s ňou. Ak by to tak bolo, tak potom zažívame jeden obrovský škandál, ktorý vytvára precedens nepredstaviteľných rozmerov. Ak konanie tretej strany namierené proti členskému štátu / štátom EU od štátu, ktorý dokonca ani nie je v EU a komisia nekoná rúca všetky piliere dôvery, ktorou sa EU hrdí a na základoch ktorej je vlastne aj postavená!

Myslím, že takúto “ukrajinizáciu” Slovenska, vo forme komentov ich premiéra, či kohokoľvek z ich politickej generácie na slovenskú realitu ani náhodou nechceme a a ni nepotrebujeme. Potvrdzuje sa, že členstvo Ukrajiny v EU je utópiou. Je to štát, ktorý ani v jednej „disciplíne“ nedorástol nie to, že na člena EU, ale ani na úroveň kandidátskej krajiny. Aj keď Brusel sa snaží cez servilné médiá servírovať verejnosti niečo iné. ..a keď sme pri téme Brusel: Európska komisia sa k “veľkolepému zisteniu” Šmyhaľa o nenarušení energetickej bezpečnosti Slovenskej republiky hanebne pridala tiež!

.

V tomto konkrétnom prípade obmedzenie dodávok ropy, sme svedkami, že Ukrajina ako vďaku za našu pomoc, vytvorila priestor, v ktorom ohrozuje zásadné záujmy Slovenska. ..a už spomínané stanovisko Európskej komisie nasvedčuje, že komisia nezasiahne. Prečo asi?

Osobne by som čakal, že premiér si pozve do Bratislavy komisára Šefčoviča a jasne mu odkáže, aby ihneď v rámci komisie začal konať. Koniec koncov, je koaličným kandidátom na tento post aj na ďalšie obdobie. Fakt neviem na čo všetci čakajú. Až na chvíľu, keď buď nebude palivo na čerpacích staniciach, alebo síce bude, ale bude stáť toľko, že sa nám všetkým bude krútiť hlava?

Aj toto rozhodnutie Ukrajiny o pozastavení transportu ropy je mocenským rozhodnutím, bez ohľadu na bilaterálne vzťahy medzi SR a Ukrajinou. Rozhodnutie len potvrdilo, že Ukrajina nemá záujem rešpektovať realitu, dohody a vzťahy. Slovensko sa nemá záujem byť vtiahnuté do konfliktu, ktorý nie je našim konfliktom. Svoju rolu a pozíciu na strane pomoci napadnutého štátu sme si obhájili a teda nemiestne správanie sa ukrajinskej vlády nedokážem a ani nebudem rešpektovať. Celá táto situácia je jednoznačným potvrdením neschopnosti politického vedenia Ukrajiny riadiť štát, narábať s mocou a teda nie je ani schopná začať, viesť a dokončiť politický mierový dialóg. A to je znak, že voľby, ktoré Zelenskyj za sekundu zrušil, sa mali uskutočniť a mali vygenerovať schopné vedenie Ukrajiny, ktoré citlivo pochopí, čo sa naozaj deje.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 19:44

Jedna osoba utrpela zranenia počas nedeľňajšej streľby v rómskej osade Šmihel pri Novom Meste na juhovýchode Slovinska. Zranenia neboli život ohrozujúce. Úrady zadržali podozrivého strelca a do oblasti nasadili zásahové jednotky a vrtuľník, uviedla tamojšia polícia.

Včera 18:35

Taliansko plánuje najneskôr na začiatku budúceho roka vypracovať pravidlá, ktoré by umožnili využitie nových jadrových technológií. Povedal to cez víkend taliansky minister energetiky Gilberto Pichetto Fratin, ktorý tak naznačil možný návrat Talianska k produkcii elektriny z jadra.

Včera 18:12

Španielsky motocyklový pretekár Marc Marquez sa stal víťazom nedeľnej VC San Marína seriálu MotoGP. Šesťnásobný majster sveta si po triumfe pred týždňom na VC Aragónska pripísal druhé prvenstvo na hlavných pretekoch za sebou, keď predtým čakal na úspech tri roky.

Marc Marquez
Španielsky motocyklový pretekár Marc Marquez oslavuje na pódiu s trofejou po jeho víťazstve pretekov Veľkej ceny San Marína seriálu MotoGP na okruhu Misano v talianskom meste Misano Adriatico 8. septembra 2024
Včera 18:08

Americké nápojové spoločnosti Coca-Cola a PepsiCo investovali za desiatky rokov do krajín s početnou moslimskou populáciou stovky miliónov dolárov s cieľom vybudovať si dobrú pozíciu na trhu. Teraz však na týchto trhoch rastú hlavne domáce značky. Je za tým najmä bojkot spotrebiteľov, ktorí tak reagujú na útoky Izraela v Pásme Gazy, pričom kľúčovým spojencom Izraela sú práve USA.

Včera 18:06

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vymenoval bývalého ministra strategického priemyslu Olexandra Kamyšina, za externého poradcu pre strategické otázky, uvádza sa v dekréte zverejnenom na internetovej stránke prezidenta.

Včera 18:06

Pri izraelskom útoku na dom v meste Džabálijá v nedeľu zahynul zástupca riaditeľa pohotovostnej služby v severných oblastiach Pásma Gazy Muhammad Mursí. O život prišli aj štyria členovia jeho rodiny, uviedli zdravotníci.

Včera 18:04

Európska únia požaduje, aby Venezuela ukončila útlak opozičných lídrov a prepustila všetkých politických väzňov, uviedol v nedeľu šéf diplomacie EÚ Josep Borrell po tom, čo venezuelský opozičný prezidentský kandidát Edmundo González Urrutia opustil svoju krajinu a požiadal o azyl v Španielsku.

Včera 18:04

Jeden z kandidátov v alžírskych prezidentských voľbách tvrdí, že pri sčítavaní hlasov došlo k nezrovnalostiam. Výsledky hlasovania by mali byť dostupné v priebehu nedele a podľa analytikov sa očakáva, že prinesú víťazstvo súčasnému prezidentovi Abdalovi Madžídovi Tabbúnovi.

Včera 16:39

Štyria horolezci sú od soboty nezvestní na Mont Blancu, ktorého taliansku stranu zasiahli prudké búrky. Ide o dvoch Talianov a dvoch Kórejčanov, oznámila v nedeľu horská záchranná služba v talianskom regióne Valle d’Aosta.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jazdecký klub vo Vrakúni, okres Dunajská Streda organizoval 7. septembra 2024 VIII. Putovný pohár vo westernovom jazdení. Na snímke najmladší jazdec 6-ročný Áron Egi

Autor: TASR-Edmund Örzsik

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali