Orbán priletel na stretnutie s Putinom

Orbán priletel na stretnutie s Putinom

Budapešť 5. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Vivien Cher Benko/Hungarian PM’s Press Office/MTI via AP)

Aktualizované 5. júla 2024 19:07

Lietadlo vyletelo z Budapešti a pokračuje ponad Bielorusko. Médiá sa domnievajú, že Orbán ním letí do Moskvy. Medzitým sa táto informácia potvrdila

Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval do Moskvy

Šéf diplomacie EÚ Borrel uviedol, že Brusel nedal maďarskému premiérovi mandát na rokovania s Putinom, pričom návšteva sa uskutočňuje v rámci bilaterálnych vzťahov medzi krajinami.

Reklama

Samotný Orbán svoju návštevu Moskvy, o ktorej deň predtým informovali médiá, nepotvrdil. Naznačil však niektoré “delikátne kroky”, ktoré by mohli nasledovať.

Mapa

Vo vysielaní rozhlasovej stanice Kossuth dostal otázku o ďalších krokoch po stretnutí so Zelenským v Kyjeve.

Reklama

“Keďže tieto kroky majú veľmi delikátny charakter, bude možné o nich hovoriť až po ich uskutočnení,” povedal maďarský premiér.

Mapa

Orbán tiež povedal, že Budapešť “by chcela tlačiť na Rusko a Ukrajinu, aby uzavreli mier, ale chápe, že organizáciou takýchto rokovaní sa budú zaoberať veľké mocnosti”.

 

Orbán pristál v Moskve

Orbán zverejnil fotografiu z Moskvy, kam odletel na rokovania s Putinom po stretnutí so Zelenským v Kyjeve.

“Mierová misia pokračuje. Druhá zastávka: Moskva,” napísal maďarský premiér na X.

Reklama
Viktor Orbán pristál v Moskve

Peskov uviedol, že budú diskutovať o “situácii s riešením otázky na Ukrajine”. Na rokovaniach sa zúčastnia Medinskij, ktorý bol vedúcim ruskej delegácie na rokovaniach v Istanbule, Ušakov a Lavrov.

 

Rozhovory medzi Putinom a Orbánom sa skončili, povedal Peskov.

Ušakov, asistent ruského prezidenta, uviedol, že Orbán Putinovi správu od Zelenského neodovzdal.

Reklama

Povedal, že “mali úprimný rozhovor o všetkých otázkach súvisiacich s ukrajinskou krízou”.

Ukrajina predtým uviedla, že cesta nebola s ňou koordinovaná.

 

Ukrajina sa vyjadrila k Orbánovej návšteve Moskvy a k jeho rokovaniam s Putinom

“Rozhodnutie uskutočniť túto cestu prijala maďarská strana bez dohody alebo koordinácie s Ukrajinou. Pripomíname, že pre náš štát zostáva zásada ‘žiadne dohody o Ukrajine bez Ukrajiny’ nedotknuteľná a vyzývame všetky štáty, aby ju neochvejne dodržiavali,” uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že na zasadnutí sa bude diskutovať o Ukrajine.

EÚ uviedla, že Orbánovi nedala mandát ani na návštevu Moskvy.

 

Orbán a Putin vystúpili na brífingu po stretnutí

Putin zopakoval, že Rusko požaduje stiahnutie ukrajinských vojsk z celého územia Chersonskej, Záporožskej, Doneckej a Luhanskej oblasti s cieľom začať rokovania o ukončení vojny. Zároveň uviedol ďalšie mierové podmienky, o ktorých je Ruská federácia pripravená rokovať.

“Existujú aj iné mierové podmienky, sú predmetom úvah v rámci možnej spoločnej práce,” povedal Putin.

Orbán zasa uviedol, že pozície Ukrajiny a Ruskej federácie “sú od seba vzdialené”.

Reklama

Povedal, že si to uvedomil po rozhovoroch so Zelenským a Putinom.

Maďarský premiér uviedol, že “Európa potrebuje mier” a s Putinom diskutoval o “dosiahnutí mieru na Ukrajine a najkratšej ceste k nemu”. A hlavnou úlohou Maďarska počas nadchádzajúcich šiestich mesiacov predsedníctva v Rade EÚ bude “bojovať za mier”.

 

Vyhlásenie pre tlač po rokovaní V. Putina s predsedom vlády Maďarska

Hlavné body z prejavu Vladimíra Putina:

– Rokovania boli veľmi intenzívne. Je dôležité, aby dialóg pokračoval aj v súčasnej zložitej geopolitickej situácii.

Reklama

– Rusko a Maďarsko pokračujú v spolupráci vo viacerých oblastiach, predovšetkým v energetickom sektore, pričom kľúčovými princípmi sú zdravý pragmatizmus a vzájomný prospech.

– Došlo k priamej a úprimnej výmene názorov na aktuálne medzinárodné problémy, vrátane ukrajinského konfliktu a možných spôsobov jeho riešenia.

Ako vidíme stav vecí, vrátane toho, čo sme dnes počuli od pána premiéra, Kyjev stále nie je pripravený vzdať sa myšlienky vedenia vojny do víťazného konca.

– Realizácia ruskej mierovej iniciatívy by umožnila zastaviť nepriateľstvo a začať rokovania. Nemalo by nastať len prímerie, dočasné pozastavenie paľby, nie nejaká pauza – Rusko stojí za úplným a konečným ukončením konfliktu.

– Vzhľadom na to, že Maďarsko od 1. júla predsedá Rade EÚ, prebehla výmena názorov o stave vzťahov medzi Ruskom a Európskou úniou, o možných princípoch budúcnosti, bezpečnostnú architektúru v Európe.

Reklama

Sme vďační pánovi premiérovi za návštevu Moskvy, vnímame to ako pokus obnoviť dialóg a dať mu ďalší impulz.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:52

Severoatlantická aliancia (NATO) bude potrebovať 35 až 50 nových brigád, aby mohla naplno uskutočniť svoje nové plány na obranu proti možnému útoku Ruska. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy tlačovej agentúry Reuters, pre ktorú to uviedol zdroj z prostredia armády.

10:43

Vplyv nižšej úrody hustosiatych obilnín na cenový vývoj na Slovensku bude mierny. Rásť by mohli najmä ceny chlebovín a biopalív. To by sa mohlo prejaviť na jeseň, keď budú známe konečné úrovne produkcie obilnín a repky. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k prvému odhadu úrody, ktorý zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

“Potravinová inflácia tak bude mať na domácu infláciu stále vyšší vplyv a po neklesajúcich cenách vajec a syrov by sme mohli vidieť aj mierny rast cien pečiva,” spresnil Boháček.

10:33

Moskva podnikla na ruskom Ďalekom východe cvičenie, v rámci ktorého testovala elektronické odpaľovanie balistických striel Iskander. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na pondelkové správy ruských médií. Cvičenie sa uskutočnilo v ruskej Židovskej autonómnej oblasti, ktorá hraničí s Čínou.

10:25

Obchodná bilancia Rakúska sa v období od januára do konca apríla dostala do kladných čísel, k čomu prispel výrazný pokles dovozu.

10:25

Francúzska ľavica si v priebehu tohto týždňa vyberie svojho kandidáta na post premiéra z radov svojej víťaznej volebnej koalície, uviedol v pondelok líder Socialistickej strany (PS) Olivier Faure. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

10:16

Svetové mocnosti by mali pomôcť Rusku a Ukrajine obnoviť priame mierové rokovania. Povedal to v pondelok čínsky prezident Si Ťin-pching maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, ktorý je na návšteve Číny, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

“Medzinárodné spoločenstvo by malo vytvoriť podmienky a poskytnúť pomoc obom stranám, aby prišlo k obnoveniu priameho dialógu a rokovaní,” povedal čínsky líder. “Len vtedy, keď všetky veľké mocnosti uplatnia pozitívnu energiu namiesto negatívnej, môže v tomto konflikte čoskoro nastať počiatok prímeria,”dodal.

Viktor Orbán Si Ťin-pching
Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching pózujú počas stretnutia v Pekingu v pondelok 8. júla 2024
10:04

Európske akciové trhy v pondelok po otvorení obchodovania smerovali nadol. Investorov znepokojila politická neistota vo Francúzsku po predčasných voľbách, kde žiaden z hlavných politických blokov nezískal v novom parlamente jasnú väčšinu.

10:04

Cena elektriny pre Slovensko s dodaním v budúcom roku sa na pražskej burze PXE v minulom týždni po približne mesiaci vrátila nad hranicu 100 eur za megawatthodinu (MWh). Atakuje tak tohtoročné maximá z druhej polovice mája, keď stála elektrina 104,5 eura/MWh. Mierne v minulom týždni naopak poklesla cena zemného plynu s dodaním v nasledujúcom mesiaci.

09:37

Očakávaná celková úroda hustosiatych obilnín na úrovni 2,7 milióna ton by mala byť v porovnaní s minuloročnou definitívnou úrodou o takmer 460.000 ton nižšia. Na medziročnom poklese nad 14 % sa podieľalo najmä významné zníženie pestovateľskej výmery pšenice. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR v prvom tohtoročnom odhade.

09:36

Nemecký export v máji výrazne klesol. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom hodnota vyvezeného tovaru klesla o 3,6 % na 131,6 miliardy eur.

09:26

Pri zosuve pôdy v blízkosti nezákonnej bane na zlato na indonézskom ostrove Sulawesi zahynulo najmenej 11 ľudí, ďalších 19 je nezvestných. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady, píše TASR podľa agentúry AFP.

Sulawesi
Na snímke záchranári odnášajú zranenú osobu po zosuve pôdy na indonézskom ostrove Sulawesi v pondelok 8. júla 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstup lanovkou na Solisko počas letnej turistickej sezóny na Solisku vo Vysokých Tatrách

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Jackson Robert

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali