Orbán obviňuje EÚ z vykonávania výmeny obyvateľstva

❚❚

Bratislava 23. júla 2023 (HSP/Hungarytoday/Foto:Twitter)

 

Rovnováha síl vo svete sa zmenila a my teraz pociťujeme vážne dôsledky tejto zmeny, povedal v sobotu v rumunskom Baile Tusnad (Tusnádfürdő) premiér Viktor Orbán, informoval Magyar Nemzet. Vo svojom prejave na 32. ročníku Letnej slobodnej univerzity a študentského tábora v Bálványose (Tusványos) vyhlásil, že Európska únia odmietla svoje kresťanské dedičstvo a uskutočňuje výmenu obyvateľstva

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán

Viktor Orbán povedal, že vo svetovej politike sa zo dňa na deň blížime ku kolízii, pretože veľmoc číslo jeden vidí, ako sa prepadá na druhé miesto. Podľa premiéra je potrebné nájsť novú rovnováhu, ktorá nahradí súčasnú svetovú rovnováhu. S odkazom na Spojené štáty a Čínu povedal, že treba urobiť niečo, čo sa ešte nikdy neurobilo: “Veľké mocnosti by mali uznať, že na oblohe sú dve slnká”.

.

 

Vitajte v Rumunsku

Svoj prejav začal slovami, že “sme sem prišli cez rumunské kohorty, ale skôr by sme ich videli ako uvítací výbor”, čím narážal na veľké davy rumunských ultranacionalistov, ktorí sa zhromaždili v snahe zabrániť jeho príchodu. Premiér dodal, že v boji na obranu kresťanstva je potrebná aj rumunská pravoslávna cirkev. “Poradili mi, aby som nehovoril o ničom, čo by mohlo uraziť rumunskú citlivosť,” povedal. Dodal, že mu odporučili, aby nehovoril o kolektívnych právach menšín, ale Orbán naznačil, že tieto práva existujú a Maďari na ne majú nárok.

.

Napísali nám, že by sme nemali hovoriť o neexistujúcich rumunských administratívnych jednotkách. Myslím, že mali na mysli Sedmohradsko a Szeklerland, ale nikdy sme netvrdili, že ide o rumunské územné celky- dodal so štipkou irónie.

Premiér zdôraznil, že žijeme v mimoriadne nebezpečnom období v dejinách ľudstva, v rokoch veľkých zmien. Preto ak chceme povedať niečo platné o Maďarsku a Maďaroch v Karpatskej kotline, je lepšie hovoriť najprv o svete. Osemdesiat rokov po druhej svetovej vojne existovala rovnováha síl. Pre Maďarov, sa skladala z dvoch častí.

Prvých 45 rokov nás Anglosasi vydali sovietskym komunistom – vtedy neboli na Rusov takí vyberaví ako teraz – a druhých 33 rokov sme žili slobodne, bez vojenskej okupácie a komunistov.

 

Čína a Spojené štáty

Hoci to bola veľká zmena, rovnováha sveta sa nenarušila, pretože sa nám podarilo vyradiť Sovietsky zväz z dejín bez vojny – vysvetlil pán Orbán. Teraz však, pokračoval, Čína zmenila rovnováhu sveta. To je starý strach západného sveta. Sám Napoleon povedal: nechajte Čínu spať, lebo keď sa prebudí, otrasie svetom.

.

Ako povedal, nikdy predtým nedošlo k takej rýchlej a tektonickej globálnej nerovnováhe, v akej žijeme dnes. Hovoríme o návrate Číny, o návrate 5 000 rokov starej civilizácie s 1,4 miliardou ľudí. Čína sa stala výrobnou veľmocou a už predbehla Spojené štáty. Stalo sa to, že Čína v priebehu tridsiatich rokov prekonala cestu západnej priemyselnej revolúcie a globálnej informačnej revolúcie, ktorá trvala približne tristo rokov, – povedal pán Orbán a dodal, že tým vymanila stovky miliónov ľudí z chudoby.

Problémom podľa premiéra je, že zlatá medaila už má svojho majiteľa. Spojené štáty vyrastali po občianskej vojne ako krajina číslo jeden, a keď bola táto pozícia spochybnená, USA sa vždy úspešne bránili, či už to bol Sovietsky zväz alebo Európska únia. “Plánom EÚ pred niekoľkými desaťročiami bolo zaviesť euro popri dolári,” povedal a dodal, že USA sa úspešne bránili pokusom EÚ prijať opatrenia.

V roku 2010 sa podľa neho USA aj EÚ podieľali na svetovej produkcii 22-23 percentami, zatiaľ čo dnes sa EÚ podieľa len 17 percentami a USA 25 percentami. Čím väčší je váš HDP, tým väčší vplyv máte na medzinárodnej scéne – povedal. Poukázal tiež na to, že dominancia USA sa neustále oslabuje a že súčasné trendy sú v prospech Ázie.

Ázia a Čína stoja pred nami v plnom veľmocenskom rúchu, so sebaúctou a víziou. Chcú ukončiť storočie ponižovania. Chcú znovu získať nadvládu nad Áziou. A Číňania sa univerzálnym hodnotám USA vysmievajú,” povedal.

Dodal: “Každým dňom sa blížime ku konfrontácii. Zdôraznil, že vo svetovej politike sa nachádzame v nebezpečnej situácii, pretože mocnosť číslo jeden vidí, ako sa prepadá na druhé miesto.

.

 

Európska únia

Vo svojom hodnotení Európskej únie Orbán uviedol, že ľudia majú pocit, že EÚ je sužovaná úzkosťou a cíti sa v nej ako v obkľúčení. Je to bohatá a slabá Únia, ktorá okolo seba vidí svet v revolte, milióny ľudí smerujúcich do Európy. Ako povedal, v Bruseli sa konal summit Latinskej Ameriky, kde najčastejšie frázy v slovníku latinskoamerických lídrov boli: vyhladzovanie pôvodného obyvateľstva, obchod s otrokmi, reparačná spravodlivosť. To je ich spôsob myslenia. Niet divu, že sa Únia cíti byť v úzadí.

A ak sa pozrieme na zoznam krajín podľa HDP, ktorý zostavil Medzinárodný menový fond, vidíme, že do roku 2030 sa Británia, Taliansko a Francúzsko vytratia z prvej desiatky a Nemecko, ktoré je teraz na štvrtom mieste, sa prepadne späť na desiatu priečku.

EÚ je ako starnúci boxerský šampión, ktorý sa chváli medailami, ale už nie je ochotný vrátiť sa do ringu.

 

Európsky federalizmus

Veľké európske spoločnosti sa nechcú odtrhnúť a opustiť Rusko, povedal Orbán. Poukázal na to, že sedemdesiat percent energetických spoločností stále pôsobí v Rusku a západné spoločnosti odviedli do ruského rozpočtu 3,5 miliardy dolárov. Zdôraznil, že brexit narušil rovnováhu medzi probruselskými federalistami a naitonálnymi suverenistami v EÚ. “Iba Poliaci a Maďari sa držia, ale je tu šanca získať nových spojencov,” povedal. Predseda vlády pripomenul: “V súčasnosti je v EÚ viac ako 50 krajín, ktoré sú súčasťou EÚ:

“Federalisti otvorene povedali, že chcú zmenu vlády v Maďarsku a financujú opozíciu všetkými prostriedkami politickej korupcie.”

– Ak si prečítate ústavy európskych krajín, zistíte, že v centre ich ústav je “ja”, zatiaľ čo v centre maďarskej ústavy je “my”, povedal Orbán. Povedal, že mier, rodinu, právo a slobodu nemožno dosiahnuť osamote. Premiér zdôraznil, že bežné veci v živote jednotlivca sa prejavujú ako vzťahy, zatiaľ čo liberálne ústavy neboli napísané na základe vzťahov, ale na základe odstupu. Dodal, že proti migračnej kríze a kampani LGBTQ nemožno bojovať na liberálnych základoch.

 

Odmietnuté kresťanské dedičstvo a kampaň LGBTQ

Orbán povedal, že v jadre konfliktov medzi EÚ a Maďarskom leží základný zákon. EÚ odmieta kresťanské dedičstvo, uskutočňuje výmenu obyvateľstva a vedie kampaň LGBTQ proti národom, ktoré sú priateľské k rodine. Premiér povedal, že Európa si vytvorila vlastnú politickú triedu, ktorá už nie je zodpovedná, nie je kresťanská ani demokratická vo svojom presvedčení.

.

Zdôraznil tiež, že nechceme, aby všetci mali rovnakú vieru, žili rovnaký rodinný život alebo mali rovnaké sviatky. Trváme však na tom, aby sme mali spoločný domov, spoločný jazyk, spoločnú kultúru a spoločnú verejnú sféru, ktorú treba chrániť za každú cenu.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán

To je dôvod, prečo Maďarsko nebude robiť kompromisy a neustúpi, bude trvať na svojich právach. Nepodľahne politickému ani hospodárskemu vydieraniu – povedal.

 

Hospodársky vzostup

Viktor Orbán na tému ekonomických základov povedal, že výkon maďarskej ekonomiky sa za 13 rokov strojnásobil z 27 000 na 80 000 miliárd forintov (210 miliárd eur). A do roku 2030 je cieľom dosiahnuť HDP vo výške 160 tis. mld. forintov (420 mld. EUR).

Ak sa pozrieme na konkurencieschopnosť maďarského hospodárstva, za 13 rokov sa zdvojnásobila.

.

V roku 2010 bola zamestnanosť 62 %, dnes je 77 % a do roku 2030 ju chcú zvýšiť na 85 %. V minulom roku patrilo 11 maďarských univerzít medzi svetovú špičku. Pokiaľ ide o podporu rodiny, miera pôrodnosti sa zvýšila z 1,2 na 1,5. Aby však maďarská populácia neklesala, mala by byť 2,1. Stále sú problémy, preto treba mobilizovať všetky zdroje na rodinnú politiku – zdôraznil premiér.

 

Obrana a maďarské menšiny

Podľa premiéra sa začína zotavovať aj obrana. Čoskoro tu bude efektívna armáda, bojovníci namiesto “uniformovaných robotníkov”, a dokonca aj národný obranný priemysel. A Maďarsko si nevedie zle ani s programom národného zjednotenia do roku 2030: od roku 2010 sa zdroje posielané cez hranice na Slovensko, Ukrajinu, do Rumunska a ďalších krajín zvýšili desaťnásobne a teraz, v čase, keď čelíme najrôznejším ťažkostiam, sa financovanie školstva zvyšuje päťnásobne, o päťsto percent.

Na záver Orbán zablahoželal tým, ktorí sa zapojili do projektu Minority Safepack a Európskej občianskej iniciatívy pre národné regióny a ktorým sa podarilo individuálne zozbierať viac ako milión podpisov.

Povedal, že za tri roky Maďarsko narazilo na dva meteory, prvým bol Covid v roku 2020, ktorému sme sa vyhli, ale vojna v roku 2022 nás vyviedla z kurzu. “Vláda bojuje za to, aby sa Maďarsko vrátilo na cestu, ktorá nás dovedie do roku 2030. Na túto cestu sa môžeme vrátiť najskôr okolo júla 2024,” predpovedal premiér. Podľa jeho slov je ťažká časť už urobená a inflácia by mohla byť do konca roka jednociferná. Predseda vlády uviedol, že miera inflácie sa bude do konca roka pohybovať okolo nuly.

.

 

PREČÍTAJTE SI EŠTE

“Väčšina sveta je unavená z vojny” – Orbán na samite vyzdvihuje mierový postoj Maďarska a Latinskej Ameriky

7 spôsobov, ako maďarský premiér Orbán odmieta ortodoxný voľný trh

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:46

Porucha motora v lietadle Airbus A350, pre ktorú začiatkom septembra aerolínie Cathay Pacific zrušili desiatky letov, mohla prerásť do “rozsiahlych škôd”. Vyplýva to zo správy Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd v Hongkongu.

10:25

Izraelské lietadlá a delostrelectvo zasiahli viaceré ciele v južnom Libanone, uviedla izraelská armáda. Útoky sa uskutočnili v atmosfére rastúceho napätia po nedávnom hromadnom útoku na komunikačné zariadenia hnutia Hizballáh.

10:24

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na úspešné skúšky dvoch typov rakiet, z ktorých je jedna zrejme určená pre jadrové hlavice. Zároveň nariadil posilnenie schopností severokórejskej armády.

10:00

Šéf Pentagónu sa obáva, že Izrael môže čoskoro začať pozemnú operáciu v Libanone.

Podľa denníka The Wall Street Journal môže byť „predohrou“ k tomu séria výbuchov komunikačných zariadení. Predtým sa objavila správa, že IDF presunuli na sever krajiny jednotku, ktorá predtým bojovala v pásme Gazy.

Americkí predstavitelia zároveň zatiaľ nezaznamenali žiadne náznaky, že by sa ofenzíva blížila.

09:25

Maďarsko je napriek vážnosti povodňovej situácie v bezpečí, vyhlásil predseda vlády Viktor Orbán, podľa ktorého je na ochranu pred povodňami dostatok zdrojov i ľudí.

Záplavy v Maďarsku
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán
08:32

Kabinet dal premiérovi Netanjahuovi a ministrovi obrany Galantovi zelenú na začatie rozsiahlych útočných operácií proti Hizballáhu v Libanone, informoval izraelský kanál 12.

08:29

Autobus v Karlových Varoch sa zrazil s osobným autom a potom zišiel z niekoľko metrov vysokého násypu na železničnú trať. Podľa prvotných informácií utrpelo zranenia 17 ľudí.

07:43

Ruský prezident Vladmir Putin prijal návrh na podpísanie dohody o strategickom partnerstve s Iránom, ktorý mu predložilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Vyplýva to z dokumentu zverejneného na oficiálnej webovej stránke prezidentskej kancelárie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali