Orbán: Chceme, aby Maďarsko zostalo maďarským štátom

❚❚

Budapešť 10. apríla 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-MTI/Zoltan Mathe)

 

V Maďarsku sa po parlamentných voľbách nekonalo žiadne politické zemetrasenie. Napriek očakávaniu ľavicových a liberálnych opozičných strán, národnej strany Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik), bruselským byrokratom i európskym politikom presadzujúcim povinné kvóty pre nelegálnych migrantov a mimovládnym organizáciám pôsobiacim pod taktovkou Georgea Sorosa. Naopak, vládna strana Fidesz v koalícii s kresťanskými demokratmi (KDNP) dokázala nielen zmobilizovať voličov (o čom svedčí rekordná účasť vo voľbách na úrovni 69,5%), ale dokonca získať ústavnú dvojtretinovú väčšinu.

Na snímke maďarský premiér Viktor Orban

Získanie 134 poslaneckých kresiel zo 199 v maďarskom parlamente (48,49%) označil Orbán za presvedčivé víťazstvo a možnosť chrániť Maďarsko pred prílevom nelegálnych migrantov, najmä z islamských krajín, pred zánikom tradičnej maďarskej kultúry – už tisíc rokov spojenú s kresťanstvom, a pred extrémistickými islamskými teroristami, ktorí sa dostali na územie Európskej únie vo veľkom počte vďaka politike „otvorených hraníc pred nelegálnymi migrantmi“ zo strany nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

.

Mnohí liberálni politici, politológovia a komentátori pripisujú jasné víťazstvo Fideszu populizmu, manipulácii s voličmi a údajne neoprávnenej štvavej kampani proti Sorosovi. Lenže pravda je inde. Viktor Orbán ako máloktorý politik v EU si včas uvedomil riziká, ktoré nesie so sebou príliv miliónov nelegálnych migrantov zo Stredného východu a z Afriky, z ktorých prevažná väčšina neutekala pred vojnou, ale hľadala „lepší život“ v západnej Európe. A práve priama i skrytá podpora tejto nelegálnej migrácie – ktorá by prepísala nielen národnostné zloženia národných štátov v EU, ale ohrozila by aj kresťanské tradície v Európe – zo strany Georgea Sorosa a jeho mimovládok vyvolali odpor a rozhorčenie zo strany vládnych politikov na čele s Viktorom Orbánom.

Maďarský predseda vlády v záujme svojej vlasti i EU postavil na južných hraniciach plot, ktorým zabránil ďalšiemu prílevu nelegálnych migrantov, v radoch ktorých sa skrývali navyše aj desiatky až stovky vycvičených teroristov obávaného Islamského štátu. Následná vlna teroristických útokov, v ktorých kľúčovú rolu hrali práve teroristi, ktorí na územie EU prišli spolu s utečencami, len potvrdili oprávnené obavy Viktora Orbána. A nielen jeho. Podobne si uvedomili nebezpečenstvo aj obyvatelia Maďarska, ktorí v osobe premiéra videli ochrancu Maďarska i celej EU.

.

Viaceré prieskumy verejnej mienky za posledné roky odobrili politiku vládneho Fideszu i Orbána. Jeho kritická pozícia voči Bruselu i Merkelovej, odmietnutie bezbrehého povinného prijímania nelegálnych migrantov na území Maďarska a kritika sorosových mimovládnych organizácií, ktoré sa v spolupráci so socialisticko-liberálnymi stranami a meinstremovými médiami snažili pretlačiť politiky „otvorených hraníc“, dostala výraznú legitimitu v aktuálnych parlamentných voľbách. Kým koalícia Fidesz – KDNP získala 48,49% hlasov, tak Jobbik len 19,49%, socialistický blok Maďarskej socialistickej strany a strany Dialóg (MSZP – Párbeszéd) 12,35%, liberálna strana Politika môže byť iná (LMP) 6,93% a ľavicovo-liberálna strana Demokratická koalícia  (DK) 5,62%.

„Maďarsko je krajinou odvážnych ľudí, ktorí v nedeľňajších voľbách ozrejmili, že veci sa takto ďalej nedajú robiť, teda chcú úprimnú a jasnú reč, chcú pomenovať to, čo trápi tento kontinent. My nestojíme voči Európe ani Európskej únii, ale chceme Európu, chceme Európsku úniu. Chceme úspešnú a silnú Európsku úniu, ale k tomu najprv musíme úprimne vypovedať všetko, čo nás trápi. Maďari v tomto majú veľkú silu, zrejme aj náš jazyk v tom pomáha, a aj naša politická tradícia je postavená na tom, že ten je správny politik, kto má odvahu hovoriť to, čo si už každý myslí… V prvom rade chceme, aby Maďarsko zostalo maďarským štátom. Máme jednu kultúru – bez ohľadu na to, kto má aký vzťah s Dobrým Bohom – čo nazývame kresťanskou kultúrou, ktorá vyrástla z tradície jedného tisícročného kresťanského štátu. V tomto žijeme svoje životy, toto je náš svet, naša kultúra, náš spôsob života, naša životná filozofia, tieto chceme ochrániť a nechceme, aby tieto niekto zmenil alebo z vonka nám prikázali, aby sme ich zmenili,“ vyhlásil po voľbách pre Echo TV Viktor Orbán, podľa ktorého výsledkom jeho politiky je okrem iného aj nízka úroveň nezamestnanosti a možnosť pomôcť rodinám aj dôchodcom.

Mimochodom, medzi prvými mu k jasnému víťazstvu gratulovala nemecká kancelárka Merkelová. Medzi gratulantmi nechýbal ani izraelský premiér Benjamin Netanjahu, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, chorvátsky premiér Andrej Plenkovic, rakúsky kancelár Sebastian Kurz či český predseda vlády Andrej Babiš. Víťažstvo Fideszu privítali mnohí eurorealisti, ako napríklad šéfka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová, spolupredseda nemeckej AfD Jorg Meuthen alebo líder holandskej Strany slobody Geert Wilders.

Tomáš Szmrecsányi

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:24

Agent ruskej vojenskej rozviedky GRU Pavel Rubcov, ktorý bol súčasťou nedávnej výmeny väzňov medzi Západom a Ruskom, prednášal v rokoch 2018 a 2019 na Letnej škole žurnalistiky Borisa Nemcova na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK). Predstavoval sa ako Pablo González – vojnový korešpondent zo Španielska so zameraním na postsovietsky priestor. V Prahe sa stretával aj ruskými opozičnými politikmi, o ktorých písal svojim dôstojníkom reporty. Vo štvrtok tieto zistenia publikoval web iRozhlas.cz

15:23

Ukrajinská pohraničná stráž vo štvrtok uviedla, že na ukrajinsko-bieloruských hraniciach nezaznamenala žiadne známky pohybu bieloruských vojakov alebo vojenskej techniky.

15:04

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok obvinil Ukrajinu z pokusu zasiahnuť jadrovú elektráreň v ruskej Kurskej oblasti, kde vedú ukrajinské sily už viac ako dva týždne vojenskú ofenzívu.

15:03

Poľsko chce prehĺbiť spoluprácu s Indiou v oblasti obranného priemyslu, uviedol vo štvrtok premiér Donald Tusk. Varšava sa týmto spôsobom snaží odkloniť od ruských dodávateľov a zároveň podieľať na modernizácii ozbrojených síl Indie.

14:56

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan sa zúčastní na neformálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ, ktoré sa uskutoční v Bruseli budúci štvrtok. Turecko dúfa, že účasť ministra prispeje k zlepšeniu vzťahov s Úniou. Vo štvrtok to uviedol hovorca tureckého ministerstva zahraničných vecí.

14:24

Bielorusko vo štvrtok oznámilo, že podpíše s Čínou dohodu o voľnom obchode v oblasti služieb a investícií.

14:24

Zmeny v mýtnych poplatkoch vychádzajú z celoeurópskej smernice, ktorej zavedenie je povinné. Sadzby mýta Ministerstvo dopravy (MD) SR prispôsobilo výške poplatkov v okolitých krajinách, aby sa zo Slovenska nestala tranzitná krajina pre zahraničných kamionistov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva dopravy SR Petra Poláčiková. Rezort dopravy tak reagoval na koaličnú SNS, ktorá uplynulú stredu vyhlásila, že zvýšenie ceny mýta v parlamente nepodporí.

14:23

Rusko s veľkou pravdepodobnosťou zvýši v septembri export ropy zo svojich západných prístavov. Uviedli to dva zdroje z ropného trhu s tým, že na budúci mesiac by sa mala začať pravidelná odstávka rafinérií v dôsledku údržby. To znamená, že Rusko bude mať viac ropy na export.

14:22

Maďarská vláda požiadala ministra spravodlivosti Benceho Tuzsona, aby preskúmal, ako by mohla Budapešť súdne vymáhať od Európskej komisie časť nákladov súvisiacich s migráciou. Podľa servera hirado.hu to vo štvrtok vyhlásil šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

14:21

Thajsko vo štvrtok potvrdilo prvý známy prípad nového a smrteľnejšieho kmeňa opičích kiahní (mpox) v Ázii. Zistili ho u Európana, ktorý do krajiny pricestoval z Afriky.

14:21

Na medzinárodnú konferenciu Globsec, ktorá sa budúci týždeň po 18 rokoch uskutoční prvýkrát v Prahe, príde podľa riaditeľa organizácie Róberta Vassa okolo 2000 hostí z viac než 70 krajín sveta. Medzi nimi budú premiéri, prezidenti a desiatky ministrov. V Bratislave sa konferencia podľa jeho slov už nemohla ďalej rozvíjať. Povedal to vo štvrtok vo vysielaní stanice ČT24.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia v nafukovacích kolesách sa plavia po chladnej rieke Comal, keď teploty v južnom Texase extrémne hodnoty

Autor: TASR/AP-Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Milan Šupa

René Pavlík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali