Orbán by v EÚ privítal spojenie pravicových strán, v rukách to majú dve kľúčové ženy

❚❚

Bratislava 3. júna 2024 (HSP/ The European Conservative / Foto: TASR/AP-Geert Vanden Wijngaert)

 

Maďarský premiér Viktor Orbán sa domnieva, že jeho kolegyne, Giorgia Meloniová a Marine Le Penová, by mali spojiť svoje sily a vytvoriť pravicový blok, ktorý by sa stal druhým najsilnejším zoskupením v Európskom parlamente. Správu prináša  The European Conservative

Viktor Orbán, Giorgia Meloniová
Talianska premiérka Giorgia Meloniová (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán počas okrúhleho stola v rámci úvodného dňa dvojdňového summitu EÚ v Bruseli

„Budúcnosť suverenistického tábora v Európe, ako aj pravice vo všeobecnosti, je teraz v rukách dvoch žien. Všetko bude závisieť od schopnosti spolupráce Marine Le Penovej vo Francúzsku a Giorgie Meloniovej v Taliansku. Ak sa im podarí spolupracovať v rámci jednej skupiny alebo koalície, budú pre Európu veľkou silou,“ povedal maďarský premiér v rozhovore pre francúzsky týždenník Le Point.

.

 

ID a ECR

Marine Le Penová, bývalá prezidentská kandidátka národno-konzervatívneho Národného združenia (RN) a súčasná líderka parlamentnej skupiny svojej strany vo francúzskom Národnom zhromaždení, nedávno navrhla Giorgii Meloniovej spojenie dvoch pravicových skupín v EP: strany Identita a demokracia – ID a strany Európski konzervatívci a reformisti (ECR). Národné združenie Le Penovej má najväčšie zastúpenie v skupine ID, zatiaľ čo Meloniová je de facto líderkou ECR.

.

„Toto je chvíľa na to zjednotiť sa. Bolo by to skutočne užitočné. Ak sa nám to podarí, staneme sa druhou frakciou Európskeho parlamentu. Myslím si, že takúto príležitosť by sme si nemali nechať ujsť,“ povedala Le Penová.

Jej výzva nasledovala po tom, čo zo skupiny ID bola vylúčená nemecká strana Alternatíva pre Nemecko (AfD).Hlavný kandidát AfD do európskych volieb Maximilian Krah sa vyjadril, že relativizuje vojnové zločiny spáchané vojakmi SS. Vyradenie tejto strany otvára možnosť užších vzťahov medzi oboma pravicovými skupinami, keďže členovia ECR – považovaní za konzervatívnejších než ID – by odmietli spolupracovať s AfD. Stranu AfD nemecký súd nedávno označil za „podozrivú extrémistickú organizáciu“.

 

Zbavili sa AfD

„Hlavnou prekážkou spolupráce medzi ECR a skupinou ID Marine Le Penovej bola doteraz prítomnosť nemeckých extrémistov z AfD v tejto frakcii. To však už nie je relevantné, keďže boli vylúčení. Dúfam, že Giorgia Meloniová a Marine Le Penová nájdu spôsob, ako rokovať hneď po voľbách,“ povedal Viktor Orbán , pričom mal na mysli voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia tento týždeň.

Premiér verí, že „príťažlivosť ich spolupráce bude veľmi silná. Mohlo by to stačiť na pretvorenie zostavy európskej pravice, alebo dokonca na vytlačenie Európskej ľudovej strany“, najsilnejšieho zoskupenia v EP, ‚ktorého vedenie úplne prevzali Nemci‘.

.

Súčasné prieskumy verejnej mienky naznačujú, že stredopravá a liberálna Európska ľudová strana (EPP), ktorú Orbánova konzervatívna strana Fidesz opustila v roku 2021 v dôsledku posunu EPP doľava, zostane najväčšou skupinou v EP.
Spoločný počet kresiel ECR a ID by nestačil na to, aby sa nová pravicová „superskupina“ preškrtala na druhé miesto. Teda pokiaľ sa Fidesz, ktorý je v súčasnosti bez parlamentného zoskupenia, nepridá k ECR a nepridá ďalších 10 – 12 poslancov. Viktor Orbán povedal, že vstup Fideszu do ECR je „stále na stole“.

„Chceme vstúpiť do ECR, ale tiež jasne vedieť, aké budú jeho vzťahy s Národným združením(RN) na jednej strane a s EPP na strane druhej. Potrebujeme, aby pravica reflektovala a zozbierala názory pravicových voličov. Nechceme, aby EPP naďalej zbierala pravicové hlasy len preto, aby ich oklamala a spolupracovala s ľavicou,“ povedal Orbán.

Giorgia Meloniová nevylúčila, že ponuku prijme, ale aj EPP sa jej prihovárala, aby sa namiesto ECR nej pridala k nim. „Mojím hlavným cieľom je vytvoriť alternatívnu väčšinu k tej, ktorá vládla v posledných rokoch. Stredopravú väčšinu. Inými slovami väčšinu, ktorá pošle ľavicu v Európe do opozície,“ povedala.

 

Ukrajina

To, čo jasne odlišuje ECR a ID, je téma Ukrajiny. Zatiaľ čo členské strany ECR sú viac orientované atlanticky a plne podporujú poskytovanie zbraní Ukrajine v jej boji proti Rusku, politické sily v ID uprednostňujú mierové rozhovory a diplomatické riešenie.

.

„Okrem počtu kresiel, ktoré získa tá či oná strana, podľa môjho názoru bude najdôležitejší počet poslancov Európskeho parlamentu, ktorí budú ochotní pokračovať vo vojne na Ukrajine, a počet tých, ktorí budú za jej ukončenie. Hoci dúfam, že zvíťazia poslanci za mier, dúfam aj v to, že bude viac suverenistických poslancov, ktorí podporujú Európu národov,“ vyjadril sa Orbán.

„O desať rokov sa tieto voľby budú pravdepodobne považovať za tie, ktoré rozhodli o mieri alebo vojne v Európe,“ vyhlásil.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:16

V budúcom roku hrozí zvýšenie ceny plynu až o 30 %, pričom na energodotácie nie sú zo štátneho rozpočtu vyčlenené žiadne financie. Uviedol to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Karol Galek na tlačovej konferencii.

Najvážnejšou hrozbou sú podľa Galeka výhrady EK voči zmluve so Slovenskými elektrárňami, na základe ktorej by mali mať domácnosti elektrinu v budúcom roku za 62 eur. Toto opatrenie len v roku 2023 podľa neho ušetrilo Slovákom 2,6 miliardy eur.

13:13

Európska centrálna banka (ECB) bude mať na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí v decembri viac informácií o stave ekonomiky a inflácie, uviedol jej viceprezident Luis de Guindos. To však podľa neho nevylučuje, že by sa v októbri nemohlo meniť nastavenie menovej politiky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

ECB minulý týždeň druhýkrát znížila úrokové sadzby. Trh počíta s tým, že ECB bude s uvoľňovaním menovej politiky pokračovať v decembri.

13:03

Firma sídliaca v bulharskej Sofii nemá nič spoločné s dodávkou komunikačných zariadení pre libanonské militantné hnutie Hizballáh, ktoré vybuchli v utorok pri koordinovanom útoku v Libanone. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

“Po overení bolo nesporne stanovené, že nijaké komunikačné vybavenie zodpovedajúce tomu, čo vybuchlo 17. septembra, nebolo importované, exportované alebo vyrobené v Bulharsku,” uviedla bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (DANS).

Libanon: Výbuchy majú najmenej deväť obetí, explodovali aj solárne panely
Na snímke poškodené auto v ktorom vybuchlo vreckové zariadenie tzv. pager v meste Sidon na juhu Libanonu
13:02

Poľské úrady zadržali bývalého právnika zosnulého ruského miliardára Borisa Berezovského v súvislosti s vyšetrovaním útokov na predstaviteľov ruskej opozície. V piatok o tom informovala poľská komerčná rozhlasová stanica RMF FM, píše TASR podľa správy agentúry Reuters.

13:01

Iránsky najvyšší duchovný vodca, ajatolláh Alí Chameneí, omilostil alebo zmiernil tresty takmer 3000 väzňom. Konal tak na základe písomnej žiadosti najvyššieho predstaviteľa iránskeho justičného systému Gholáma Hosejna Mohseního Ežeího, informuje TASR podľa agentúry DPA.

V 1291 prípadoch majú byť väzni prepustení na slobodu, zatiaľ čo 1596 ďalším väzňom bude trest znížený.

12:58

Izraelská armáda vyšetruje incident zachytený na videu, počas ktorého zhadzovali vojaci na okupovanom Západnom brehu Jordánu telá pravdepodobne palestínskych militantov zo strechy budovy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Ozbrojené sily Izraela v piatok označili incident za “vážny” a tiež uviedli, že sa “nezhoduje s hodnotami izraelskej armády”.

11:51

Najmenej dvaja ľudia sú nezvestní v dôsledku záplav v severotalianskom regióne Emilia-Romagna. Na severe Talianska evakuovali pre záplavy už takmer 1500 ľudí a úrady predĺžili výstrahu pred extrémnym počasím do piatkovej noci, informuje TASR podľa správy agentúry ANSA.

Povodne v Taliansku Emilia-Romagna
Na snímke hasiči evakuujú na člne miestnych obyvateľov v zaplavenom meste Faenza v regióne Emilia-Romagna na severe Talianska
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali