Huliak vulgárne urazil Plavákovú. Poslankyne z opozície bijú na poplach

❚❚

Bratislava 25. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martina Kriková)

Aktualizované 25. augusta 2024 18:18

Opozičné poslankyne Národnej rady (NR) SR za PS, SaS, KDH a hnutie Igora Matoviča odsúdili útoky voči ženám od koaličných predstaviteľov. Deklarujú, že násilie a vulgárnosť nebudú tolerovať. Do parlamentu predkladajú uznesenie, ktorým by NR SR mala odsúdiť prehlbovanie nenávisti a polarizácie. Stredajšie dianie v parlamente označili za útok na všetky ženy

Danko vykázal L. Plavákovú pre nálepky na počítači
Na snímke opozičná poslankyňa Národnej rady (NR) SR z Progresívneho Slovenska (PS) Lucia Plaváková ukazuje počítač s nálepkami, za ktoré ju podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) vykázal z rokovacej sály počas zasadnutia parlamentu v Bratislave

“Opakovane nenávistne útočia na všetky ženy, ktoré s nimi nesúhlasia. Dnes ma bezdôvodne vykázali z pléna národnej rady len preto, lebo Andrejovi Dankovi (SNS) prekáža, že patrím medzi LGBTI ľudí a hovorím to otvorene. A ešte si rýchlo zvolali tlačovku, na ktorej to celé posunuli do roviny útokov na ženy. Zazneli také urážky, ktoré aj odmietam opakovať,” vyhlásila na tlačovej konferencii Lucia Plaváková (PS), ktorú podpredseda NR SR Andrej Danko v stredu vykázal z rokovacej sály za nálepky na jej počítači, ktoré označil za reklamu.

.

Rudolf Huliak (SNS) by sa mal podľa Plavákovej vzdať poslaneckého mandátu. Dodala, že z celej koalície musí zaznieť ospravedlnenie. Reakciu očakáva aj od prezidenta Petra Pellegriniho. Plaváková využije všetky právne kroky, ktoré sú k dispozícii.

“Je nevyhnutné, by sme sa v tomto ako ženy spojili, aby všetky poslankyne národnej rady toto vnímali a cítili, že teraz je dôležité, aby sme spoločne jedna s druhou stáli a odsúdili tento útok, pretože spoločne odsúdiť tento útok znamená, že odsúdime akýkoľvek útok voči ženám na Slovensku,” povedala Mária Kolíková (SaS). Za prejav arogancie moci a neúcty voči ženám označila stredajšie výroky aj Anežka Škopová (Slovensko, Za ľudí, KÚ). “Akékoľvek pošliapanie ľudskej dôstojnosti nie je namieste a už vôbec nie na pôde národnej rady,” dodala Andrea Turčanová (KDH).

.

Anna Záborská zdôraznila, že nie je možné akceptovať bezohľadnú komunikáciu, ktorá hrubým spôsobom uráža ľudskú dôstojnosť. “Urážať ženu, matku a kolegyňu takýmto spôsobom je nielen na pôde parlamentu neprípustné,” dodala.

Danko počas stredajšieho rokovania upozorňoval na nálepky na počítači Plavákovej, medzi ktorými boli aj symboly na podporu LGBTI. Išlo podľa neho o reklamu, čo označil za rozpor s rokovacím poriadkom NR SR. Zákonodarkyňu neskôr zo sály vykázal. Tá odmietla, že by porušila rokovací poriadok, a incident označila ako útok na ňu ako LGBTI osobu.

Huliak radikálne slová použil počas tlačového brífingu priamo v budove parlamentu. “Keď poslankyňa Národnej rady SR prečíta vo svojom návrhu, respektíve vo svojom príspevku v pléne NR SR to, že plod si nezaslúži žiť, podľa trestného poriadku SR, tak táto žena si nezaslúži nič iné, len pomenovanie suka,” povedal.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:58

Vízia maďarského premiéra Viktora Orbána o hospodárskej neutralite Maďarska je nezmyslom. On sám a ani nikto v jeho vláde zrejme nemá žiadny plán na riešenie existujúcich ekonomických problémov krajiny. V rozhovore pre denník Népszava to v stredu uviedol riaditeľ inštitútu GKI Gazdaságkutató László Molnár.

18:56

Je potrebná rozsiahla reforma Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), vyhlásil v stredu v prejave vo Valnom zhromaždení OSN v New Yorku český prezident Petr Pavel. Mala by sa podľa neho stať efektívnejšou, inkluzívnejšou a zodpovednejšou, aby viac odrážala realitu súčasného sveta a posilnila hlas menej reprezentovaných regiónov.

18:39

Americký prezident Biden pripustil možnosť rozsiahlej vojny na Blízkom východe.

Vyjadril sa tak v rozhovore pre televíznu spoločnosť ABC.

18:20

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vo Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhlásil, že jeho krajina nikdy neprijme dohodu o prímerí s Ruskom, ktorú jej nanútia zvonka. Spochybnil tiež motiváciu Číny a Brazílie, pokiaľ ide o naliehanie na rozhovory s Moskvou.

18:08

Český premiér Petr Fiala chce, aby sa súčasná situácia, v ktorej sa nachádza česká vláda, skončila v pondelok. Vtedy by sa malo uzavrieť hlasovanie Pirátov o tom, či vo vláde skončia. Ich šéf Ivan Bartoš, ktorého Fiala v utorok odvolal z funkcie ministra, mu však podľa neho už oznámil, že strana v jeho kabinete tak či tak skončí. Premiér dodal, že na “klamstvá a ohováranie”, ktoré podľa jeho slov z úst Pirátov od utorka zazneli, nebude reagovať, lebo nechce jatriť atmosféru. Povedal to v stredu po rokovaní vlády.

18:07

Zásoby ropy v Spojených štátoch zaznamenali za minulý týždeň pokles, ktorý bol oveľa výraznejší, než sa očakávalo. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews, ktorý sa v stredu odvolal na údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA).

18:04

Finančná správa (FS) pri spracovaní daňových priznaní za rok 2023 identifikovala veľký počet rizikových uplatnení daňových bonusov na vyživované deti, ktoré vykazujú znaky vzájomného prepojenia. Analýza údajov 4597 podaných daňových priznaní priniesla odhad neoprávneného uplatňovania týchto bonusov v objeme najmenej 9 miliónov eur, informoval v stredu hovorca daniarov Daniel Súkup.

17:59

Česká vláda schválila návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2025. Počíta v ňom so schodkom 241 miliárd českých korún (približne 9,6 miliardy eur). Po rokovaní vlády to v stredu oznámil český minister financií Zbyněk Stanjura. Premiér Petr Fiala rozpočet označil za najviac proinvestičný v histórii ČR a podotkol, že sa pritom opäť zníži deficit verejných financií.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali