Premiér sa stretol s časťou opozície. Prvé vyjadrenia sa nezaobišli bez vzájomnej kritiky

❚❚

Bratislava 24. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 24. septembra 12:24

Vláda by mala v rámci konsolidácie hľadať úspory predovšetkým na strane štátu, pretože zatiaľ na sebe plánuje šetriť len na úrovni piatich percent. Zvyšok majú zaplatiť občania. Vyhlásili to v pondelok predstavitelia opozície z PS a KDH po stretnutí s premiérom SR Robertom Ficom (Smer-SD) na tlačovej konferencii

Fico Opozícia
Na snímke zľava člen predsedníctva Progresívneho Slovenska (PS), poslanec NR SR a expert na verejné financie Štefan Kišš, predseda PS Michal Šimečka, predseda KDH Milan Majerský, člen predsedníctva KDH, poslanec NR SR a ekonomický expert Jozef Hajko, minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas rokovania premiéra Roberta Fica s predsedami opozície a predstaviteľmi Ministerstva financií SR o konsolidácii na Úrade vlády SR v Bratislave v utorok 24. septembra 2024

Šéf PS Michal Šimečka uviedol, že hnutie prišlo na stretnutie s výzvou, ktorá ma niekoľko bodov. “Po prvé, nech premiér jasne povie, aká bude finálna podoba konsolidácie. Je nevkusné voči všetkým ľuďom, ktorí sa obávajú, čo bude budúci rok, že stále po mesiacoch a mesiacoch nevedia povedať, čo reálne bude schválené,” uviedol.

.
Štefan Kišš a Michal Šimečka
Na snímke sprava člen predsedníctva Progresívneho Slovenska (PS) a expert na verejné financie Štefan Kišš a predseda PS Michal Šimečka

Premiér by mal podľa neho hľadať úspory najmä na chode štátu. V opačnom prípade 95 % konsolidácie zaplatia ľudia a iba päť percent tvorí šetrenie na strane štátu. “Premiérovi sme to týmto spôsobom tlmočili, aj sme mu hovorili dokonca konkrétne veci, ktoré by ministri mali robiť, aby sa usporilo aj dlhodobo. Neprišla však žiadna odpoveď, žiadna reakcia na to, ako by to robili alebo že by to vôbec chceli robiť. Naopak, iba chcú ľuďom brať peniaze na zvýšené DPH,” dodal Šimečka.

Milan Majerský a Jozef Hajko
Na snímke zľava predseda opozičného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský, ktorý ukazuje návrh konsolidácie verejných financií z dielne KDH a člen predsedníctva KDH a ekonomický expert Jozef Hajko

KDH prišlo na stretnutie so svojimi piatimi opatreniami, ktoré by podľa jeho predsedu Milana Majerského usporili v štátnom rozpočte viac ako 2,7 miliardy eur. “Samozrejme, toto sme odovzdali aj premiérovi. Uvidíme, či si niečo z toho vezmú, ale naše opatrenie na základe expertnej skupiny, ktorú vedie náš ekonomický expert Jozef Hajko, sme pripravili naozaj dobre, odborne a vecne,” uviedol Majerský.

.

Hajko podotkol, že KDH má s konsolidačným balíkom veľký problém. “Dôvodom je, že filozofia, ktorú predložila vláda, to znamená šetriť hlavne na občanoch, sa nejakým výrazným spôsobom nemení a nevidíme tam ani veľkú ochotu, že by štát siahal na samého seba,” vysvetlil.

Ministri by podľa predsedu PS mali mať znížené paušálne náhrady na pôvodnú úroveň, pričom kritizoval i doživotnú rentu pre premiéra. “Nebudeme Robertovi Ficovi asistovať pri tomto asociálnom balíčku, nebudeme ho legitimizovať, nebudeme vyjednávať o jednotlivých položkách,” uzavrel Šimečka.

 

Hnutie Slovensko považuje utorkové stretnutie ku konsolidácii za divadlo

Opozičné hnutie Slovensko považuje utorkové stretnutie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s predstaviteľmi opozície ku konsolidácii verejných financií za divadlo. Na tlačovej konferencii to skonštatoval poslanec a líder hnutia Slovensko Igor Matovič. Je podľa vlastných slov poctený, že na stretnutie ho predseda vlády nepozval.

“Keď si myslíte, že by pre mňa bolo cťou, aby ma pozval niekto na Úrad vlády SR alebo do Prezidentského paláca, tak to ste na omyle. Naozaj s radosťou tam nie som a nikdy by som tam na takéto pozvanie nešiel, lebo s mafiou sa nevyjednáva,” uviedol.

.

Matovič si myslí, že na utorkovom stretnutí sa mali zúčastniť lídri opozičných PS Michal Šimečka a SaS Branislav Gröhling. “Musia vyjednávať tí, ktorí s mafiou povalili Hegerovu vládu, lebo oni spôsobili situáciu, v ktorej sa nachádzame,” poznamenal. Šimečkovu účasť preto privítal, naopak, Gröhlingovo odmietnutie pozvania skritizoval. Predsedovi KDH Milanovi Majerskému zase účasť vyčítal. “Čudujeme sa, že sa starajú do niečoho alebo takýmto spôsobom sadajú na lep Ficovi a chcú sa nechať namočiť do niečoho, s čím v podstate nemajú nič spoločné,” dodal.

Opätovne skritizoval vládou predstavené opatrenia v rámci konsolidácie verejných financií. Označil ich za cynické. “Na rokovaní vlády vo februári si odhlasujú sami sebe platy o päť- a viac tisíc v čistom vyššie a po pár mesiacoch, na tom istom rokovaní, v tej istej miestnosti ľuďom odhlasujú, že im zoberú v priemere po 500 eur na osobu,” podotkol. Zopakoval, že do parlamentu predložia legislatívu, ktorou chcú presadiť zrušenie tohtoročného zvýšenia platov členov vládneho kabinetu.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:29

Na okraj 79. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku sa uskutočnilo aj neformálne stretnutie ministrov členských štátov Európskej únie. Šéfovia diplomacií rokovali predovšetkým o aktuálnej situácii na Ukrajine a Blízkom východe. SR zastupoval minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

14:28

Maďarsko je proti represívnym clám Európskej únie na čínske elektromobily a podporuje čínsko-brazílsky mierový plán v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Podľa servera atv.hu to uviedol v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó po schôdzke so šéfom čínskej diplomacie Wang Im.

14:27

Americké a britské nálety v Jemene, ktoré mali za cieľ ukončiť narúšanie lodnej dopravy zo strany húsíjských povstalcov, výrazne neznížili ich vojenskú spôsobilosť. 

14:25

Polícia v Južnej Kórei zadržala muža, ktorý sa priznal k vražde svojej priateľky spred 16 rokov. Jej telo po vražde ukryl na svojom balkóne pod vrstvou cementu, oznámila tamojšia polícia.

13:35

Združenie miest a obcí Slovenska očakáva, že pripravovaný konsolidačný balíček bude mať dosah na občanov a tým pádom aj na samosprávy cez nižší výber dane z príjmov fyzických osôb. Na tlačovom brífingu počas rokovania Rady Združenia miest a obcí Slovenska v Žiline to uviedol predseda združenia Jozef Božik.

13:34

Extrémne daždivé počasie, ktoré prinieslo na Slovensko silný nárazový vietor a záplavy, spôsobilo škody za viac ako milión eur. Do pondelka (23. 9.) bolo nahlásených vyše 1000 poistných udalostí, pričom najviac, až 85 %, prípadov je na západnom Slovensku. 

13:33

Rozloha amazonského dažďového pralesa sa za posledné štyri desaťročia zmenšila o plochu veľkú ako Nemecko a Francúzsko dohromady. V Brazílii, Bolívii, Peru, Ekvádore, Kolumbii, Venezuele, Guyane, Suriname a Francúzskej Guyane bolo za tento čas vyrúbaných 88 miliónov hektárov dažďového pralesa. Oznámilo združenie vedcov a mimovládnych organizácií RAISG (Red Amazónica de Información Socioambiental Georreferenciada).

13:31

Český premiér Petr Fiala navrhne prezidentovi Petrovi Pavlovi odvolanie predsedu Pirátov Ivana Bartoša z postu ministra pre miestny rozvoj a vicepremiéra pre digitalizáciu. Nie je podľa neho schopný dotiahnuť digitalizáciu stavebného konania do úspešného konca. Fiala sa tak podľa svojich slov rozhodol po rozhovore s Bartošom.

13:26

Budúcnosť dopravy a elektromobilita, ale aj smart domácnosti, udržateľnosť a digitalizácia sú témami 6. ročníka inovačnej a technickej konferencie s veľtrhom SlovakiaTech Fórum-Expo 2024. V košickom Kulturparku sa na nej počas utorka a stredy (25. 9.) predstaví dokopy viac ako 120 spíkrov a vyše 40 vystavovateľov. Organizátori očakávajú rekordnú účasť okolo 4000 návštevníkov.

SlovakiaTech
Snímka zo 6. ročníka SlovakiaTech Fórum-Expo 2024, Festivalu inovácií a nových technológií v Košiciach 24. septembra 2024
13:23

Opozícia a predstavitelia vlády SR sa zhodli len na tom, že konsolidácia je nevyhnutná. Majú však rozdielny pohľad na spôsob, akým sa má šetriť. Opozícia pritom nevie, kde by získala potrebných 2,7 miliardy eur. Vyhlásil to v utorok premiér Robert Fico (Smer-SD) po stretnutí s predstaviteľmi opozície na tlačovej konferencii.

Fico Opozícia
Na snímke premiér Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje na tlačovej konferencii po rokovaní s predsedami opozičných strán a predstaviteľmi Ministerstva financií SR o konsolidácii na Úrade vlády SR v Bratislave v utorok 24. septembra 2024
13:18

Taiwanský minister obrany Wellington Koo označil Čínu za hlavný zdroj kybernetických útokov na Taiwan. Vládne agentúry podľa taiwanských úradov odhadom čelia až piatim miliónom kyberútokom denne. 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali