Štátny tajomník upozornil na jeden detail z protestov

❚❚

Bratislava 12. januára 2024 (HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

 

Čo je skutočným zámerom decembrových a januárových protestných zhromaždení pod taktovkou strán Progresívne Slovensko, SaS a KDH?

Na snímke ľudia počas protivládneho protestného zhromaždenia hnutia Progresívne Slovensko (PS), strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) proti návrhu trestného zákona, ktorý obsahuje aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, na Námestí SNP v Banskej Bystrici 11. januára 2024

Zámienkou protestov je tzv. právny štát, ktorý podľa opozičných politikov a protestujúceho davu reprezentuje osoba špeciálneho prokurátora Daniela Lipišica. Demonštrantom sa okrem plánovaného zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry nepozdáva ani návrh na zníženie trestných sadzieb pri širokej škále trestných činov vrátane korupčných.

.

Protivládne protesty však začínajú mať aj druhú líniu, ktorá s blížiacimi sa voľbami hlavy štátu naberá na dôležitosti. Čoraz častejšie sa v spojitosti s protestami spomína meno Ivana Korčoka, ktorý ohlásil kandidatúru už pred pol rokom a očakáva sa, že bude jedným z najvážnejších adeptov na celkové víťazstvo.

“Ani zima, ani chlad neodradili desaťtisíce ľudí v 19 mestách po celom Slovensku, aby prišli nahlas povedať, že im nie je jedno, v akej krajine budú žiť. Pred viac ako 30 rokmi som rovnako stál na Námestí SNP v Bratislave, a spoločne s ostatnými spoluobčanmi bojoval za hodnoty slobody a demokracie. Dnes už nemôžu byť spochybnené, avšak napriek tomu, mal dnešný protest veľmi podobnú atmosféru,” vyhlásil včera Ivan Korčok, ktorý sa osobne zúčastňuje protestov a na svojich sociálnych sieťach zdieľa pozvánky na zhromaždenia progresívcov.

.

 

Melicher: “Neštítia sa zneužiť emócie ľudí”

Štátny tajomník rezortu obrany a politik Smeru-SSD Igor Melicher situáciu okomentoval s tým, že ľudia zúčastňujúci sa protestov veria, že na námestia chodia brániť právny štát, no v skutočnosti chodia na predvolebné mítingy progresívneho kandidáta Korčoka.

“Opozičné protesty konečne zložili svoju masku. Vôbec v nich nejde o “pobúrenie” z rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry alebo posúvania trestného zákona bližšie k európskym štandardom, kdeže, sú to len zámienky, ktoré zabezpečujú kulisu na javisku pre oveľa väčšie predstavenie. V skutočnosti to nie sú ani protesty, ktoré sú proti niečomu, ale demonštrácie, ktoré sú za niekoho.”

To, čo sa deje v posledných týždňoch na námestiach je podľa slov Melichera “vyrábanie prezidentského, progresívneho kandidáta, ktorého na námestiach z veľkej časti posväcujú ľudia, ktorí by inak len tak ľahko neprišli roztlieskavať straníckeho politika do boja o kreslo prezidenta”.

“Na námestiach sa pod falošnou vlajkou obavy z rušenia už aj tak mŕtveho úradu rodí Ivan Korčok, kandidát na prezidenta za Progresívne Slovensko a SaS. Pričom tomuto divadlu výroby progresívneho kandidáta veľmi nešťastne, a možno aj nie príliš úmyselne, asistuje KDH.”

.

Dodáva, že politikov opozície Lipšicov ÚŠP ani tak nezaujíma. “Je im v podstate jedno či skončí alebo sa jeho prokurátori presunú pod Generálnu prokuratúru. Mnohí z nich dokonca určite vedia, že zrušenie ÚŠP nemusí byt negatívne. Dôležité je, že o to vôbec nejde. Ide o to vyhrať prezidentské voľby so svojim človekom a na to sa neštítia zneužiť emócie a dobromyseľnosť ľudí, ktorých používajú ako potrebnú kulisu pre Korčoka.”

 

Obraz protestov v zaujatých mainstreamových médiách

Ku prebiehajúcim protestných akciám po celkom Slovensku sa vyjadril aj bývalý kandidát na poslanca za hnutie Republika generál Jozef Viktorín. Porovnal, ako novinári zatracovali protesty občanov počas bývalej vlády a ako ich velebia dnes, keď sa karta obrátila.

“Médiá ako Aktuality, Denník N a ďalšie im podobné zoskupenia si zjavne, a pre nich konečne, našli témy, na ktorých môžu prezentovať svoju “nezávislú žurnalistiku“. Hovorím o informovaní o protestoch na námestiach organizovaných opozíciou. Pri svojej angažovanosti však vždy “náhodou“ zabúdajú informovať, že ide o politické a nie občianske protesty. Rovnaké heslá ako cez kopirák, tie isté tváre politikov, kandidát na prezidenta a už sa nám tu kde tu začínajú ukazovať aj umelci… Presne ako v čase smutnej vraždy dvoch mladých ľudí – Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.”

Viktorín uviedol, že chápem, že aj takto sa dá robiť žurnalistika, ale potom podľa jeho názoru takéto konanie žurnalistikou nazývať nemôžeme. “Svoju prácu totiž píšuce osoby z médií hlavného prúdu mieria proti občanom, proti výsledkom slobodných volieb a teda v konečnom stave proti demokracii. Proti tej demokracii, ktorej majú plné ústa. Vytvárajú podhubie pre nevraživosť, pre možno až násilie a takto cielene rozbíjajú spoločnosť. Toto im treba uznať, že vedia veľmi dobre – mudrovať o demokracii, ktorú si nectia a práve naopak ju doslova prznia najviac ako sa len dá.”

.

“Dovolím si podotknúť, že podľa mňa rušenie špeciálnej prokuratúry nie ani náhodou najväčším problémom Slovenska. Problémom je starostlivosť o občanov, o ceny energií a potravín, o našu bezpečnosť… Je paradoxom, že keď boli občianske protesty proti Matovičovo-Hegerovej vláde tak všetky tieto “mienkotvorné médiá“ nazývali ľudí na námestiach dezolátmi, opicami a extrémistami. A teraz? Dnes ich popisujú ako hrdinov. Paradox však?”

Podľa generála Viktorína sa aj teraz potvrdzuje to, čo má hnutie Republika vo svojom programe – urobiť seriózny poriadok s politickými mimovládkami. “Oni nie sú Slovensko. Ani náhodou. Sú len predĺženou rukou a hlásnou trúbou tých, ktorí majú so Slovenskom a strednou Európou úplne iné plány, aké sú pre nás potrebné. Slovensko patrí občanom. Nie spolitizovaným aktivistom a už vôbec nepatrí žiadnym politikom.”

 

Prečítajte si tiež:

Opozícia sa snaží o Majdan, píše exminister

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:30

Libanonské hnutie Hizballáh uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu. Zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely. 

07:24

Rumunský vzdušný priestor narušil malý lietajúci objekt, pravdepodobne dron. Spozorovali ho v župe Constanta, pričom Bukurešť dala v dôsledku incidentu príkaz na vzlietnutie štyrom stíhačkám. Oznámilo to rumunské ministerstvo obrany.

07:23

Vedci oznámili prielom v snahe “odvyhynúť” vakovlka. DNA, ktorú majú k dispozícii, je podľa ich odhadov presná na 99,9 percenta.

07:22

Sudca v severnom Grécku uložil podmienečný mesačný trest odňatia slobody mužovi, ktorý sa opakovane vkrádal do domov svojich susedov, aby tam ovoniaval ich topánky. Odsúdený 28-ročný muž nedokázal toto svoje konanie vysvetliť.

07:19

Ministerstvo zahraničných vecí USA vyjadrilo nádej, že nový vodca palestínskeho hnutia Hamas si zvolí inú cestu ako Jahjá Sinwár, ktorý prišiel o život 16. októbra pri operácii izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy. Izrael potvrdil Sinwárovu smrť. Hnutie Hamas sa k nej nateraz oficiálne nevyjadrilo.

Irán: Smrťou vodcu Hamasu Sinwára sa len "posilní duch odporu" v regióne
Na snímke vodca Hamasu Jahjá Sinwár
06:45

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jednotky Moskvy obsadili dedinu Maksymilianivka zhruba desať kilometrov od kľúčového mesta Kuracohve v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. 

06:43

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk varoval Izrael pred akýkoľvek “rozsiahlym násilným presunom” civilistov zo severnej časti Pásma Gazy, ktorý by podľa jeho slov mohol predstavovať vojnový zločin, ak by k nemu nedošlo z “nevyhnutných vojenských dôvodov”. 

06:42

Lídri EÚ na záver summitu EÚ vyzvali Európsku komisiu, aby “naliehavo” prišla s novými legislatívnymi návrhmi na zintenzívnenie a urýchlenie návratu nelegálnych migrantov. 

06:40

Americký prezident Joe Biden hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom po tom, čo sa potvrdili správy o zabití vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára, potvrdili americkí predstavitelia a Netanjahuov úrad.

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali