Vládnym špeciálom do Nemecka na futbalový zápas: Opozícia kritizuje, ministerstvo vysvetľuje

❚❚

Bratislava 18. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook- Andrej Danko – predseda SNS)

Aktualizované 18. júna 2024 14:18

Opozícia kritizuje koaličných politikov za let vládnym špeciálom do Nemecka na futbalový zápas slovenskej reprezentácie na európskom šampionáte. Ministerstvo vnútra (MV) reagovalo, že návšteva zápasu sa uskutočnila na základe oficiálneho pozvania Slovenského futbalového zväzu i Únie európskych futbalových zväzov (UEFA) pre zástupcov vlády a parlamentu. Rezort vyhlásil, že nešlo o voľnočasovú aktivitu ústavných činiteľov

Andrej Danko
Na snímke vľavo Andrej Danko

Vládnym špeciálom podľa MV cestovali do Nemecka zástupcovia policajných zložiek, ktorí sa spolu s nemeckými bezpečnostnými orgánmi spolupodieľajú na bezpečnostných opatreniach v rámci futbalového šampionátu. “Na palube spolu s nimi leteli dvaja podpredsedovia Národnej rady SR, traja ministri, dvaja štátni tajomníci a asi 20 zástupcov z viacerých ministerstiev,” priblížil rezort.

.

Ako dodal, súčasťou cesty boli aj stretnutia so zástupcami belgickej vlády i primátorom Frankfurtu nad Mohanom. Rozhodnutie letieť hromadne do Frankfurtu vládnym špeciálom sa podľa rezortu udialo po dôkladnom bezpečnostnom a ekonomickom posúdení. Náklady na let proporčne rozdelia medzi päť rezortov.

“Tento druh dopravy je v našich podmienkach úplne bežný. Aj v minulosti pravidelne štátni predstavitelia za každej vlády opakovane využívali služby Leteckého útvaru MV SR na účasť na reprezentačných udalostiach, ako sú olympijské hry, majstrovstvá sveta a podobne, s čím ráta aj štátny rozpočet,” ozrejmil rezort.

.

Opozičné KDH pre let vyzvalo vládnych politikov Andreja Danka (SNS), Matúša Šutaja Eštoka, Erika Tomáša a Petra Žigu (všetci traja Hlas-SD), aby nevyužívali vládny špeciál ako súkromnú letku. “Použiť vládny špeciál na odvoz do Nemecka na futbalový zápas Slovenska považuje KDH za papalášizmus najhrubšieho zrna a žiada vládnych predstaviteľov, aby si priznali chybu a všetky náklady v súvislosti s letom do Nemecka uhradili,” uviedla hovorkyňa hnutia Lenka Kovár.

Poslanec opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Dávid Dej žiada vysvetlenie, prečo ministri a podpredsedovia parlamentu leteli do Nemecka na futbal bez informovania o pracovnom programe. Verejné zdroje musia byť podľa neho využívané s maximálnou zodpovednosťou a za účelom, na ktorý boli určené, a nie na súkromnú zábavu politikov. “Ak sa potvrdí, že zneužili svoje postavenie a peniaze daňových poplatníkov, vyzývame pánov Eštoka, Danka, Žigu, Druckera i Tomáša na okamžité ospravedlnenie sa a úhradu všetkých nákladov spojených s cestou do Frankfurtu,” podotkol Dej.

Opozičná poslankyňa Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) poukázala, že mnohí Slováci cestovali na zápas do Nemecka za vlastné peniaze. Je preto podľa nej neprijateľné, že vláda zneužíva letku “na svoje papalášske zábavy”. “Zjavne im nestačí, že si zvýšili plat na 10.000 eur, ešte musia okrádať ľudí na svoje výlety. Peniaze by mali okamžite vrátiť ľuďom a let zaplatiť z vlastných peňazí,” poznamenala.

Predseda poslaneckého klubu hnutia Igora Matoviča, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš tvrdí, že let stál daňových poplatníkov viac ako 30.000 eur. Koaličných politikov vyzýva, aby všetky náklady za let uhradili. Zároveň chce, aby letka MV hneď zverejnila aj zoznam ďalších pasažierov, ktorí leteli vládnym špeciálom. Na palube mal byť podľa Šipoša aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. “Ministra športu pána Keketiho poslali na tento šampionát verejnou dopravou,” podotkol poslanec. Doplnil, že šéf rezortu vnútra Šutaj Eštok by mal za tento let prevziať zodpovednosť. Klub zároveň osloví ostatných opozičných partnerov na zbieranie podpisov na odvolanie ministra vnútra.

Líder SaS Branislav Gröhling uviedol, že najskôr sa musí porozprávať s podpredsedom strany Drobom, aby mu bližšie vysvetlil okolnosti letu a či išlo o pracovnú cestu alebo nie. “Ak tam bude nejaké pochybenie, tak sa voči tomu postavíme a vyriešime to aj v rámci našej strany,” povedal.

.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:24

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok ocenil podľa svojich slov veľmi prínosné stretnutie s americkým republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom. Obaja sa na schôdzke v New Yorku zhodli, že viac ako dva a pol roka trvajúcu vojnu na Ukrajine treba zastaviť.

20:13

Poradca ruského prezidenta Nikolaj Patrušev v piatok obvinil Západ z toho, že sa snaží ruskú Kaliningradskú oblasť čo najviac izolovať obmedzeniami dodávok tovaru po ceste a železnici.

20:02

Krízou zmietaný nemecký automobilový koncern Volkswagen opäť znížil svoje vyhliadky v tomto roku. Koncern pôvodne počítal so zvýšením dodávok o 3 % v porovnaní s minulým rokom, keď dosiahli 9,2 milióna vozidiel. V piatok po uzavretí burzy oznámil, že aktuálne očakáva predaj na úrovni len okolo 9 miliónov vozidiel.

19:40

Európske akciové trhy v piatok vzrástli a uzavreli na nových rekordných maximách. Podporili ich správy o čínskych stimuloch, nové údaje o inflácii z Európy, ako aj údaje z ekonomiky USA.

19:28

Päť ľudí zahynulo v piatok pri výbuchu na čerpacej stanici v ruskom Dagestane, zatiaľ čo ďalších desať utrpelo zranenia. Oznámilo to ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

19:15

Výpadok príjmov v rámci rozpočtov miest a obcí na Slovensku môže viesť k obmedzeniu investícií do cestovného ruchu, keďže mestá budú nútené šetriť primárne na výdavkoch, ktoré nie sú nevyhnutné pre ich každodenné fungovanie. Nedávno predstavené zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby na päť percent je dôležitým krokom k oživeniu domáceho cestovného ruchu. Uviedol to v piatok predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

18:59

Séria intenzívnych izraelských útokov zasiahla v piatok jedno z husto obývaných južných predmestí Bejrútu. Libanonské bezpečnostné zdroje tvrdia, že išlo o najväčší nálet v hlavnom meste od začiatku takmer rok trvajúceho konfliktu. Izraelská armáda oznámila, že uskutočnila presný útok na ústredné veliteľstvo proiránskeho hnutia Hizballáh.

18:58

Miláno a ďalšie samosprávy plánujú budúci týždeň podať na príslušný súd odvolanie proti premenovaniu letiska v tomto severotalianskom meste po zosnulom bývalom premiérovi Silviovi Berlusconim. Zmenu názvu oznámil začiatkom júla taliansky minister dopravy Matteo Salvini, a to napriek nesúhlasu primátora mesta.

18:57

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump prisľúbil, že ak sa znovu stane prezidentom USA, tak rýchlo ukončí vojnu na Ukrajine. Vyjadril sa takto v piatok po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v New Yorku.

18:57

Národy a krajiny západného Balkánu si zaslúžia viac ako to, čo dostávajú z Bruselu. Tieto krajiny už mali byť v Európskej únii, vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v piatok po spoločnom rokovaní vlád Maďarska a Severného Macedónska v Ochride.

18:56

Približne 3500-ročný hrob z bronzovej doby objavený na severozápade Číny obsahoval najstarší známy syr na svete. Syr bol rozprestretý na tele múmie.

18:55

Detský fond OSN (UNICEF) v piatok odsúdil prudkú eskaláciu násilia medzi Izraelom a hnutím Hizballáh a upozornil, že pri bombardovaní Libanonu zomierajú deti “desivým tempom”.

18:52

Taliansko by podľa návrhu nariadenia vlády mohlo uložiť pokuty pilotom lietadiel, ktorí na mori pátrajú po lodiach s migrantami v núdzi. Finančné sankcie by pritom mohli dosiahnuť až 10.000 eur.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali