Opozícia hovorí o rozpade vládnej koalície v priamom prenose

❚❚

Bratislava 25. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Martina Kriková)

 

Vládna koalícia sa rozpadá v priamom prenose. Uviedli to opoziční poslanci v reakcii na kritiku šéfa SNS Andreja Danka smerom ku koaličnému partnerovi strane Hlas-SD. Danko vyhlásil, že Hlas-SD porušil koaličnú zmluvu, keď jeho poslanci podporili námietku poslankyne Lucie Plavákovej (PS) o jej vykázaní z rokovacej sály. Plaváková označila incident za útok na ňu ako LGBTI osobu

Danko vykázal L. Plavákovú pre nálepky na počítači
Na snímke opozičná poslankyňa Národnej rady (NR) SR z Progresívneho Slovenska (PS) Lucia Plaváková ukazuje počítač s nálepkami, za ktoré ju podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) vykázal z rokovacej sály počas zasadnutia parlamentu v Bratislave

“To, čo predvádza SNS, je absolútne neakceptovateľné,” povedal šéf poslaneckého klubu PS Martin Dubéci. Koalícia sa podľa neho rozpadá v priamom prenose. Označil ju za “zlepenec hysterických emocionálnych mužov”. Tvrdí, že koaliční predstavitelia šikanujú poslancov a kritizoval expresívne výrazy, ktoré na tlačovej konferencii použil poslanec Rudolf Huliak (SNS).

.

Vyzval podpredsedu parlamentu povereného jeho riadením Petra Žigu (Hlas-SD), ako aj prezidenta Petra Pellegriniho a premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby začali niečo robiť. Danko podľa neho v rozpore s rokovacím poriadkom rozhodol o vykázaní Plavákovej z rokovacej sály. “Urobil to prvýkrát v tomto volebnom období, je to bezprecedentné rozhodnutie,” dodal a vylúčil, že by sa poslanci za PS dohadovali s poslancami Hlasu-SD o podpore námietky Plavákovej.

Plaváková odmietla, že by porušila rokovací poriadok. Na počítači má podľa svojich slov dúhové srdce, ako aj nálepku od jej dcéry. “Je to niečo nehorázne. Otvorene povedal, že mu prekážajú LGBT nálepky,” povedala o Dankovom správaní.

.

 

Šimečka: “Neuveriteľná hanba”

Predseda PS Michal Šimečka označil vykázanie Plavákovej za “neuveriteľnú hanbu”. Tvrdí, že Danko svojvoľne a v rozpore s rokovacím poriadkom “perzekvuje” Plavákovú. Šimečka vyzval Huliaka na okamžité ospravedlnenie sa Plavákovej.

O rozpade koalície v priamom prenose hovoril aj šéf SaS Branislav Gröhling. “Rozprávalo sa o tom už dlhé týždne, teraz vidíte výsledok,” povedal novinárom s tým, že Danko hovorí o porušení koaličnej zmluvy zo strany Hlasu-SD. Mária Kolíková (SaS) zároveň odsúdila útoky voči ženám v parlamente. SaS vyzvala Huliaka, aby sa vzdal mandátu. Líder hnutia Slovensko Igor Matovič vyhlásil, že Dankovi sa rúca koalícia “pomedzi prsty”. Tvrdí, že si z neho v koalícii robia “srandu”, je to podľa Matoviča vidno aj v postoji poslancov za Hlas-SD.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:28

Centrá zdieľaných služieb vzniknú vo vybraných 22 obciach z najmenej rozvinutých regiónov. Peniaze na ich zriadenie poskytne Ministerstvo vnútra (MV) SR z plánu obnovy a prostriedky na personálne kapacity zabezpečí Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vďaka eurofondovej výzve. Rezort o tom informoval v stredu.

15:18

Od 1. januára 2025 prechádzajú Žilinčania bývajúci v rodinných domoch na nový systém odpadového hospodárstva. Žilinská radnica zavádza množstvový zber komunálneho odpadu, ktorý zvýhodní obyvateľov produkujúcich menšie množstvo nevytriedených smetí.

15:07

Prokuratúra v Lipsku nariadila v rámci vyšetrovania počítačovej kriminality prehliadky viacerých nehnuteľností v Nemecku a Taliansku. Prokuratúra a polícia v stredu oznámili, že počas utorňajších prehliadok bola zaistená hotovosť, cenné šperky, diamanty a ďalšie predmety vrátane mobilných telefónov, počítačov a dátových nosičov za niekoľko miliónov eur.

15:06

Nemecký Spolkový súdny dvor v stredu rozhodol, že popieranie holokaustu vo faxe zaslanom miestnemu daňovému úradu nie je podľa nemeckého práva trestným činom podnecovania k nenávisti.

14:47

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že viac ako sto spoločností sa stalo prvými signatármi dohody EÚ o umelej inteligencii a dobrovoľne prijali záväzky tejto dohody.

14:46

Cestu prvej triedy na horskom priechode Príslop medzi okresmi Dolný Kubín a Námestovo rozšíria o tretí jazdný pruh v smere stúpania. Na brífingu o tom v stredu informoval štátny tajomník ministerstva dopravy Igor Choma. Vynovenú cestu by chceli odovzdať do užívania na jeseň budúceho roka.

14:45

Ruské jednotky zatiaľ nedosiahli predmestia mesta Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Na území mesta údajne operujú iba ruské prieskumné tímy. V stredu to uviedol gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin.

14:44

Polícia vyšetruje výbuch, ktorý v stredu nadránom takmer úplne zničil kaviareň v Kolíne nad Rýnom a je najnovším incidentom zo série záhadných výbuchov v tomto západonemeckom meste.

14:29

Postaviť konkurencieschopnosť do centra aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie bol dobrý nápad a európskych lídrov treba presvedčiť, aby uzavreli pakt o konkurencieschopnosti. Podľa servera nepszava.hu to vyhlásil v stredu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali