Olympijský šampión a hokejový džentlmen Paul Kariya oslávi 50 rokov

❚❚

Vancouver/Bratislava 15. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Slávny Stanleyho pohár nikdy nezískal, ale vďaka hokejovej zručnosti, rýchlosti a hernému prehľadu patril k najvýraznejším osobnostiam svojej doby. V NHL odohral viac ako tisíc duelov, v drese Kanady sa stal olympijským šampiónom i majstrom sveta. Šikovný krídelník Paul Kariya oslávi v stredu životné jubileum 50 rokov

logo Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH)
Ilustračné foto

Bol skvelý korčuliar i strelec, mal cit pre kombinačnú hru a získal si rešpekt a obdiv fanúšikov i súperov aj pre svoje džentlmenstvo. V NHL si obliekal dresy štyroch klubov, no jeho kariéra bola spätá najmä s Anaheimom, kde odohral deväť sezón a s Fínom Teemum Selännem tam vytvoril jeden z najobávanejších tandemov súťaže. S Mighty Ducks sa dostal v roku 2003 až do finále Stanley Cupu, jeho tím v ňom podľahol New Jersey 3:4 na zápasy. S reprezentáciou Kanady sa tešil z titulu svetového šampióna medzi juniormi (1993) i mužmi (1994), najmä však z olympijského zlata v roku 2002 v Salt Lake City. Je člen Hokejovej siene slávy v Toronte. Jeho kariéru poznačili početné otrasy mozgu, po v poradí šiestom musel v roku 2011 s hokejom definitívne skončiť vo veku 36 rokov.

.

Paul Kariya, celým menom Paul Tetsuhiko Kariya, sa narodil 16. októbra 1974 v kanadskom Vancouveri, po otcovi má japonské korene. Mal troch súrodencov a všetci aktívne športovali. Paul sa od malička zaujímal o hokej a vyznačoval sa veľkým talentom. Už počas pôsobenia na univerzite v Maine hokejovo vyčnieval a v roku 1993 získal prestížne ocenenie Hobey Baker Award pre najlepšieho hráča univerzitnej ligy. V tom istom roku sa stal draftovou štvorkou, keď si ho novovzniknutý klub z Anaheimu vybral v klasickom drafte ako vôbec prvého hráča svojej histórie. V kalifornskom klube zanechal nezmazateľnú stopu a ako kapitán tímu (1996-2003) ho priviedol medzi ligovú špičku. Jeho dres s číslom 9 klub na jeho počesť vyradil v roku 2018.

Patril medzi najšikovnejších a najdynamickejších hráčov svojej generácie. Nezameniteľným herným štýlom, hokejovou inteligenciou a športovým prístupom inšpiroval mnohých mladých hráčov. V základnej časti NHL odohral 989 zápasov s rovnakým počtom bodov (402 gólov a 587 asistencií). V play off pridal 46 stretnutí, v nich nazbieral 39 bodov (16+23). Je sedemnásobný účastník All Star zápasov, v rokoch 1996 a 1997 získal Lady Byng Memorial Trophy pre najväčšieho ligového džentlmena. V sezóne 1995/1996 sa mu podarilo prekonať magickú 50-gólovú hranicu, keď získal spolu 108 bodov (50+58). V Anaheime hral v rokoch 1994 až 2003, potom pôsobil aj v Colorade (2003-2004), Nashville (2005-2007) a St. Louis (2007-2010). V drese Bluesmanov utrpel v decembri 2009 svoj šiesty otras mozgu po údere lakťom zozadu do Patricka Kaletu z Buffala. To prakticky viedlo ku koncu jeho kariéry. Vzhľadom na následky otrasu v auguste nasledujúceho roka oznámil, že sezónu 2010/2011 na odporúčanie lekárov vynechá a chce sa zotaviť, no napokon sa na ľad už nevrátil. Koncom júna 2011 preto oficiálne oznámil rozlúčku s hokejom.

.

Medzi jeho najpamätnejšie zápasy sa zapísalo šieste finále play off NHL proti New Jersey v roku 2003, v ktorom sa naplno ukázala jeho nezlomná odolnosť. Anaheim prehrával v sérii 2:3 a potreboval doma vyhrať, aby zostal v hre o cennú trofej. V druhej tretine za stavu 3:1 pre domácich dostal Kariya tvrdý zásah od obrancu súpera Scotta Stevensa, známeho svojou fyzickou hrou. Na ľade zostal bez pohybu ležať niekoľko minút a po ošetrení zamieril s pomocou spoluhráčov do šatne. Hoci to vyzeralo na vážne zranenie, už o necelých päť minút sa vrátil na striedačku a ešte na konci tej istej tretiny zvýšil gólom náskok svojho tímu na 4:1. Anaheim vyhral 5:2 a vyrovnal sériu na 3:3, rozhodujúci siedmy duel na ľade Devils však jeho tím prehral 0:3. Bol to posledný zápas Kariyu v drese Ducks. Klub vtedy opustil ako historicky líder v počte odohraných zápasov (606), gólov (300), asistencií (369) i bodov (669).

Kariya sa presadil aj na medzinárodnej scéne. Na juniorských MS v roku 1993 vo Švédsku sa dostal do All Star tímu a podieľal sa na zisku zlata pre kanadskú reprezentáciu. Už o rok neskôr štartoval na svetovom šampionáte mužov v Taliansku a zažiaril 12 bodmi. Kanada vybojovala titul a Kariyu vyhlásili za najlepšieho útočníka MS. V roku 2002 skóroval vo finále olympijského turnaja v Salt Lake City proti domácim Američanom a prispel tak k triumfu Kanady 5:2. Už predtým mal v zbierke aj striebro zo ZOH 1994 v Lillehammeri. Na ZOH 1998 v Nagane neštartoval, pretože pred turnajom utrpel otras mozgu.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:08

V Česku od budúceho roka vznikne nový stredoškolský odbor nazvaný všeobecné lýceum. Podľa premiéra Petra Fialu ide o potrebný krok k zmene vzdelávacieho systému tak, aby zodpovedal potrebám spoločnosti v 21. storočí a odrážal priority, ktoré dnes mladí majú. Novinku oznámil v utorok spolu s ministrom školstva Mikulášom Bekom.

15:07

Rozpočet na budúci rok schválila vláda bez väčšej diskusie. Otvorené však naďalej ostávajú dve témy, pomoc s cenami energií a peniaze pre zdravotníctvo. Tie bude potrebné zohľadniť aj pri schvaľovaní rozpočtu v parlamente, nie však na úkor cieleného deficitu 4,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý musí byť dodržaný. Po utorkovom rokovaní vlády to uviedol minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

15:07

Krátenie či odobranie dávok v hmotnej núdzi ľuďom, ktorí odmietnu pracovnú ponuku, prinesie vyššiu motiváciu pre nezamestnaných nájsť si prácu. Na druhej strane však pracovné miesto nemusí zodpovedať ich kvalifikácii či skúsenostiam. Ďalšími bariérami môžu byť vzdialenosť alebo vysoké náklady na dopravu. V utorok na to upozornili zástupcovia Asociácie personálnych agentúr Slovenska (APAS).

14:50

Španielska polícia v utorok oznámila rozbitie ťažko ozbrojeného združenia podobného sekte. V tejto súvislosti zadržala troch ľudí a ďalších osem osôb je predmetom vyšetrovania. Podľa polície existujú podozrenia z organizovaného zločinu, podvodu, nátlaku a spôsobenia škody.

14:49

Väčšina poľských voličov vníma rok po parlamentných voľbách vládu premiéra Donalda Tuska pozitívne. Menej spokojní sú už s tempom plnenia predvolebných sľubov, ktoré väčšina oslovených považuje za nedostatočné. Vyplýva to z prieskumu agentúry United Surveys pre denník Gazeta Prawna a rádio RMF FM.

14:46

Ozbrojené sily Spojených štátov a Filipín začali v utorok rozsiahle spoločné cvičenia, ktoré budú trvať až do 25. októbra.

14:45

Vedenie Alternatívy pre Nemecko (AfD) sa ohradilo proti tomu, že poslanec tejto strany prijal čestný profesorský titul na moskovskej hudobnej akadémii. Matthias Moosdorf je poslancom nemeckého parlamentu a pôsobí ako hovorca AfD pre zahraničnú politiku.

14:25

Srílanská polícia zadržala v spolupráci s čínskym veľvyslanectvom v Kolombe viac ako 230 Číňanov obvinených z kybernetických podvodov zameraných na medzinárodné banky. Oznámil to v utorok srílanský minister zahraničných vecí.

14:21

Český tenista Jiří Lehečka postúpil do druhého kola na turnaji v Antverpách. Piaty najvyššie nasadený hráč zdolal v utorkovom 1. kole Španiela Jaumea Munara 6:1, 6:4.

14:13

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková s Britkou Oliviou Nichollsovou neuspeli v 1. kole štvorhry na turnaji WTA 500 v čínskom Ning-po. V utorkovom stretnutí prehrali s najvyššie nasadeným americko-austrálskym párom Nicole Melicharová-Martinezová, Ellen Perezová 6:3, 6:7 (3), 7:10.

14:12

Republikánsky kandidát na post prezidenta USA Donald Trump kritizoval televíziu Fox News, ktorá pripravuje rozhovor s jeho demokratickou protikandidátkou a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Táto konzervatívna televízna stanica je podľa Trumpa “slabá a zmäkla voči demokratom”.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke huby rastú na pni stromu v lese v pohorí Tribeč pri obci Podhorany v okrese Nitra

Autor: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali