Okolo Oravskej priehrady vznikne cyklistický chodník s dĺžkou 52 km

Okolo Oravskej priehrady vznikne cyklistický chodník s dĺžkou 52 km

Námestovo 5. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Daniel Stehlík)

 

Oravskú priehradu obkolesí cyklistický chodník s dĺžkou 52 kilometrov (km). Cyklistickú infraštruktúru vybudujú Oravčania v spolupráci s poľskými partnermi, napojí sa na poľskú a tatranskú cyklotrasu, čím vytvorí významnú cyklistickú sieť v tomto regióne. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRaŠ) SR

Oravská priehrada
Na snímke výhľad na Oravskú priehradu

Vláda na svojom výjazdovom rokovaní na Orave tento týždeň schválila na rozšírenie cyklotrasy finančnú podporu 150.000 eur pre Klaster Orava. “Cykloturizmus má veľkú budúcnosť, keďže ponúka ekologickú a udržateľnú formu cestovania a je v súlade so zdravým životným štýlom. Preto chceme podporiť čo najviac podobných projektov v najbližších rokoch,” skonštatoval minister cestovného ruchu a športu SR Dušan Keketi (nominant SNS).

Reklama

O tom, že tento projekt má veľký zmysel, svedčí podľa neho fakt, že starostovia okolitých obcí sa vzácne zhodli na výnimočnom prínose tohto projektu pre cestovný ruch v regióne. Keketi v tejto súvislosti podotkol, že zvyčajne býva budovanie takejto cyklotrasy zdĺhavý proces, pričom priemerne trvá až šesť rokov.

Predseda predstavenstva Klaster Orava Maroš Badáň poznamenal, že Oravská priehrada má obrovský potenciál prilákať turistov z domova aj zo zahraničia. “Projekt cyklotrasy má ambíciu zlepšiť turistickú infraštruktúru a prispieť k dlhšiemu pobytu návštevníkov v regióne. V súčasnosti sa mnohí turisti zdržiavajú na Orave len krátkodobo, pričom priemerná dĺžka pobytu je jeden až dva dni. Cieľom projektu je tak zvýšiť počet prenocovaní a zlepšiť celkový zážitok turistov,” ozrejmil Badáň.

Reklama

Cyklochodník okolo Oravskej priehrady prechádza aj cez desaťkilometrový úsek poľského územia a napojí sa na cyklotrasy vedúce cez Jablonku až k Tatrám. “Cyklotrasa ponúkne nielen nádherné výhľady, ale aj moderné infraštruktúrne vybavenie vrátane viac ako 30 mostných objektov, spevnených ciest, odvodňovacích systémov, oddychových zón a altánkov,” priblížil odbor komunikácie rezortu. Projekt je rozdelený na tri úseky, pričom 70 percent trasy sa nachádza na pozemkoch vo vlastníctve alebo správe štátu, čo podľa neho uľahčuje územné konania.

V spolupráci s poľskými partnermi sa už začali prípravné práce na úseku dlhom približne desať km na poľskej strane a na slovenskej strane na úseku 16 km. So stavebnými prácami na jednotlivých úsekoch začnú samosprávy po získaní všetkých potrebných povolení počas najbližších dvoch rokov.

Projekt je súčasťou schválenej stratégie rozvoja cestovného ruchu, ktorá zahŕňa aj podporu podnikateľov v oblasti ubytovania a služieb pre turistov. “Cieľom je zvýšiť kvalitu a počet ubytovacích kapacít, aby sa Oravská priehrada stala ešte atraktívnejšou destináciou pre domácich aj zahraničných návštevníkov. Nový cyklochodník prispeje k rozvoju regiónu, priláka viac turistov a výrazne podporí miestnu ekonomiku,” dodalo ministerstvo.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:32

Vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Jo-džong obvinila juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola z vyvolávania napätia na Kórejskom polostrove s cieľom odvrátiť pozornosť od vnútroštátnych problémov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na pondelkovú správu severokórejských štátnych médií.

“Jun a jeho skupina, ktorá sa ocitla v najhoršej vládnej kríze, sa pokúšajú o ‘núdzový útek’ cez platformu neustále sa stupňujúceho napätia,” uviedla Kim Jo-džong. Poukázala na on-line petíciu vyzývajúcu juhokórejského prezidenta na odstúpenie, ktorá má viac ako milión podpisov.

08:14

Ceny ropy v pondelok ráno po štyroch týždňoch rastu klesli. Očakávania týkajúce sa uzavretia dohody o prímerí v Pásme Gazy prispeli k zmierneniu geopolitického napätia, zatiaľ čo investori posudzovali možné narušenie dodávok komodity v dôsledku hurikánov v oblasti Mexického zálivu.

07:53

Bez ohľadu na diskusiu o svojej fyzickej zdatnosti na druhé funkčné obdobie absolvoval prezident USA Joe Biden v nedeľu sériu predvolebných vystúpení v štáte Pensylvánia. Na stiahnutie kandidatúry ho medzitým vyzvali ďalší kongresmani z jeho Demokratickej strany, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Biden (81) sa vo Filadelfii prihovoril ľuďom v kostole, ktorý v minulosti navštevovali prevažne černošskí veriaci, a zastavil tiež pri pomocníkoch svojej kampane. Následne v meste Harrisburg hovoril dlho so svojimi stúpencami. Cestou späť na letisko ešte zavítal do kaviarne.

Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (uprostred) a prvá dáma USA Jill Bidenová (vľavo) diskutuje v kaviarni počas predvolebnej kampane v meste Harrisburg v štáte Pensylvánia v nedeľu 7. júla 2024
07:50

Orbán potvrdil, že dnes ráno odletel do Číny. Uviedol, že so Si Ťin-pchingom bude rokovať o dosiahnutí mieru na Ukrajine.

“Čína je kľúčovou silou pri vytváraní podmienok pre mier v rusko-ukrajinskej vojne. Preto som sa prišiel stretnúť s prezidentom Si Ťin-pchingom do Pekingu, a to len dva mesiace po jeho oficiálnej návšteve Budapešti,” napísal Orbán na X.

Deň predtým maďarský prezident navštívil Kyjev a Moskvu, kde rokoval o parametroch mierového riešenia a navrhol prímerie.

Viktor Orbán
Na archívnej snímke z 5. júla 2024 maďarský premiér Viktor Orbán
07:06

Poľský premiér Donald Tusk a predseda španielskej vlády Pedro Sánchez privítali v nedeľu výsledky parlamentných volieb vo Francúzsku, v ktorých podľa odhadov nezvíťazila krajná pravica.

07:01

K výtržnostiam a zrážkam medzi demonštrantmi a políciou došlo v nedeľu večer počas zhromaždení v Paríži a ďalších francúzskych mestách, ktoré sa konali po predčasných parlamentných voľbách v krajine. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

V Paríži sa zhromaždili tisíce ľudí na Námestí republiky, aby oslavovali víťazstvo ľavicovej aliancie Nový ľudový front (NFP). Časť demonštrantov sa podľa médií dostala do potýčok s poriadkovými silami, ktoré nasadili slzotvorný plyn. V oblasti horeli barikády z dreva.

Francúzsko voľby
Policajti stoja pri horiacich bicykloch počas výtržností medzi demonštrantmi a políciou neďaleko Námestia Republiky v Paríži po skončení druhého kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku v nedeľu 7. júla 2024
06:44

Po prekvapivých výsledkoch predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku, ako ich naznačujú odhady po zatvorení volebných miestností, sa prezident Emmanuel Macron zameriava na zostavenie vlády. Uviedla to v nedeľu večer jeho kancelária, informuje TASR podľa agentúr DPA a AP.

Emmanuel Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) hlasuje v 2. kole predčasných parlamentných volieb 7. júla 2024 vo francúzskej obci Le Touquet
06:41

Minulý mesiac bol celosvetovo najteplejším júnom od začiatku vedenia záznamov, oznámila v pondelok služba monitorovania klímy EÚ. Mimoriadne teploty pretrvávali už 13 mesiac po sebe, informovala agentúra AFP, píše TASR.

Vyššie teploty v porovnaní v príslušným mesiacom predošlých rokov namerali v každom mesiaci od júna 2023, vyplýva zo správy Služby monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S) Európskej únie.

06:41

Francúzsky premiér Gabriel Attal v nedeľu večer v reakcii na výsledky predčasných volieb, v ktorých aliancia prezidenta Emmanuela Macrona Spolu (ENS) skončila zrejme na druhom mieste, oznámil, že v pondelok ponúkne hlave štátu svoju rezignáciu. Dodal však, že ak bude jeho rezignácia odmietnutá, je pripravený zostať vo funkcii, pokiaľ to bude potrebné.

Gabriel Attal
Na snímke francúzsky premiér Gabriel Attal počas hlasovania v 2. kole predčasných parlamentných volieb 7. júla 2024 vo francúzskom Vanves
06:39

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa v pondelok v Pekingu stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý do krajiny pricestoval na vopred neohlásenú návštevu. Informovali o tom čínske štátne médiá, píše TASR podľa agentúr AP a AFP.

Orbán po prílete označil svoju cestu do Číny za “mierovú misiu 3.0” po nečakaných návštevách Ukrajiny a Ruska, ktoré absolvoval minulý týždeň.

Viktor Orbán Si Ťin-pching
Na archívnej snímke z 13. februára 2014 maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching
06:38

V nemeckom meste Altdorf pri Norimbergu v spolkovej krajine Bavorsko prebiehala v nedeľu rozsiahla policajná operácia. Boli tam hlásené dva požiare, jeden v obytnom dome a ďalší v lese. Polícia ohradila časť lesa a uzavrela aj sekciu neďalekej diaľnice. V súvislosti s požiarmi pátrala po ozbrojenom mužovi, ktorého zrejme napokon našla mŕtveho, uvádza agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstup lanovkou na Solisko počas letnej turistickej sezóny na Solisku vo Vysokých Tatrách

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Jackson Robert

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali