Oficiálny príbeh o streľbe na Trumpa nedáva zmysel

❚❚

Bratislava 17. júla 2024 (HSP/ The Daily Wire/ Foto: TASR/AP-Gene J. Puskar)

 

Tri dni po tom, čo atentátnik v sobotu v Pensylvánii postrelil a takmer zabil bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, vyniesli bezpečnostné zložky oficiálnu verziu: Náhodný dvadsaťročný mladík, ktorý konal úplne sám, sa s puškou priblížil na 150 metrov k zhromaždeniu prezidentskej kampane, pred očami ostreľovačov tajnej služby a bez cudzej pomoci vyliezol na strechu, nabil zbraň a vystrelil bez toho, aby ktokoľvek zasiahol. „ Tak to nedáva zmysel,“ zamýšľa sa Matt Walsh pre denník Daily Wire

Streľba na amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho predvolebnom mítingu v Pensylvánii
Na snímke dav ľudí reaguje po pokuse o atentát na republikánskeho prezidentského kandidáta a amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho predvolebnom mítingu v meste Butler v americkom štáte Pensylvánia

„Tento 20-ročný mladík je natoľko politicky radikálny, že sa pokúsil o atentát… A pritom nie je až natoľko radikálny, aby niekedy v živote zverejnil akékoľvek politické texty alebo komentáre na akejkoľvek sociálnej sieti,“ uvažuje Walsh.

.

„Takisto nenapísal žiadny manifest a nezanechal po sebe žiadnu informáciu o tom, prečo to urobil. Dokonca aj po tom, čo úrady získali prístup k jeho telefónu, tvrdia, že stále nemajú žiadne poznatky o jeho motivácii,“ pokračuje.

 

.

Chcel ho vidieť mŕtveho

Walsh poznamenal, že jediné, čo kompetentné úrady verejnosti povedali je, že z nejakého dôvodu chcel strelec vidieť Donalda Trumpa mŕtveho.

Ako sme už informovali, existuje zopár videozáznamov kde strelec vystupuje, v jednom prípade ide o reklamu investičnej spoločnosti a na chvíľu sa objaví aj vo videu zo strednej školy. Okrem toho akoby nikdy neexistoval.

„Pokiaľ vieme, posledným a jediným politickým činom tohto muža pred pokusom o zabitie republikánskeho kandidáta bolo to, že sa zaregistroval ako Republikán. A ešte jeden detail – v reportáži, ktorá je natočená pred domom jeho rodičov, kde žil, boli nápisy “Trump“,“ poznamenal Walsh.

„Netušíme, prečo sa tieto nápisy nachádzajú pred domom strelca. Vôbec v tom nemáme jasno. Nič z toho nedáva zmysel a nikto to nevie vysvetliť,“ poznamenal s iróniou autor textu a dodal, že napriek tomu musí široká verejnosť veriť oficiálnemu príbehu a viac o ňom nevyzvedať – inak ste konšpirátor. „ A o atentátoch vieme jedno: nikdy nejde o žiadne sprisahanie,“ dodal.

„Nech je to akokoľvek nepochopiteľné, možno až urážlivé – toto je verzia udalostí, ktorú máme prijať. Ale s každou ďalšou hodinou to akosi dáva ešte menší zmysel. Každý nový detail je nepochopiteľnejší ako ten predchádzajúci…,“ zamýšľa sa Wlash.

.

 

Policajné stanovište

Ako príklad uviedol, že televízia CBS News informovala, že v budove, na ktorú strelec nakoniec vyliezol, bolo umiestnených niekoľko policajných ostreľovačov z okresu Beaver. Ostreľovači údajne hľadali hrozby v dave na zhromaždení. Na streche budovy neboli žiadni policajti a ani ostreľovači, a to z dôvodov, ktoré zostávajú nevysvetlené – hoci by to bolo racionálne miesto na umiestnenie týchto ostreľovačov, poznamenal autor

„ Je však nesporným faktom, že strelec použil policajné stanovište ako pozorovateľňu na zastrelenie Donalda Trumpa,“ zdôraznil.

Podľa miestneho vydania novín Beaver Countian, ktoré túto správu zverejnilo, bezpečnostné zložky umiestnili ostreľovača do každého okna v budove, ktoré bolo otočené smerom k zhromaždeniu. Žiadny z nich však nebol umiestnený na strechu. Údajne pre nedostatok ľudí sa tam nenachádzali ani strážnici -ako by to inak bolo štandardným operačným postupom. Bezpečnostné zložky sa teda ospravedlnili tým, že na strechu nemali koho poslať – jednoducho im došli ľudia.

„Zrejme by malo vyjsť na povrch, kto presne vypracoval ten „plán bezpečnostných operácií“, pretože tento človek by už nikdy nemal byť zodpovedný za žiadnu bezpečnostnú operáciu,“ poznamenal Walsh.

.

Napriek tomu zhruba pol hodiny pred začiatkom streľby títo ostreľovači umiestnení v budove videli 20-ročného strelca – bez pušky – “ako sa pozerá na strechu a obzerá si budovu “ predtým, ako zmizol.

„Potom sa vrátil a sadol si. To bolo také podozrivé, že jeden z ostreľovačov vo vnútri budovy strelca odfotografoval,“ poznamenal autor.

Okrem toho podľa samostatnej miestnej spravodajskej stanice „jeden z policajtov predtým tiež zazrel strelca, Thomasa Mathewa Crooksa, ho odfotografoval na zemi a pred 17.45 h ho privolal ako podozrivú osobu na základe fotografie“. Policajti sa vtedy údajne poobzerali po okolí, ale strelca nikde nevideli.

 

Bol v hľadáčiku 

„Len na zopakovanie: tento muž bol v hľadáčiku bezpečnostných zložiek na zhromaždení 30 minút predtým, ako vystrelil prvý výstrel. A vystrelil na vrchole tej istej budovy, kde boli policajné stanovištia,“ uviedol Walsh.

Už 30 minút pred tým, ako došlo k činu, mala polícia dostatok dôvodov na to, aby tohto muža zadržali a zdržali zhromaždenie. Ale je to ešte horšie.

„V jednom momente, pred očami ostreľovačov vo vnútri veliteľského stanovišťa, strelec „vytiahol diaľkomerom“, čo policajného ostreľovača prinútilo ohlásiť to vysielačkou na veliteľské stanovište,“ píše Walsh.

„To znamenalo, že upozornil tajnú službu na hrozbu. Ale napriek tomu muža nikto nezadržal a Trumpa nikto nestiahol z pódia…. Hoci existuje len jeden dôvod, prečo by podozrivá osoba používala diaľkomer priamo pred Trumpovým mítingom, a každý vie, aký to je…,“ podotkol autor.

„Neexistuje žiadny mysliteľný nevinný dôvod na to, aby sa človek zdržiaval v okolí miesta konania predvolebného zhromaždenia s diaľkomerom,“ myslí si.

Napriek tomu sa nič neurobilo. Muž teda opäť zmizol a potom sa vrátil tretíkrát – tentoraz s batohom. A opäť sa ostreľovači ozvali na svoje veliteľské stanovište a vysvetlili, že tento podozrivý muž teraz “kráča smerom k zadnej časti budovy“. Nikto ho však nezastavil. Nikto nepodnikol žiadnu fyzickú akciu, aby zabránil tomu, čo bolo zjavne v jeho pláne.

.

„Všetky tieto hlásenia zrejme podnietili niektorých policajtov, aby zavolali posily a pokúsili sa vyliezť na strechu, aby strelca zastavili. To sa im však zjavne nepodarilo. Strelec vyliezol na strechu budovy pomocou klimatizačnej jednotky – nie rebríka, ako sa predtým uvádzalo. A pred tým, ako bol zneškodnený, vystrelil na Trumpa niekoľko rán,“ píše autor.

 

Prečo … ?

„Prečo Donalda Trumpa v žiadnom okamihu tohto celého procesu neodviedli z pódia, kým ho strelec nestrelil do hlavy? Prečo odstreľovači tajnej služby na streche za Trumpom nezlikvidovali tohto strelca skôr, ako stihol začať strieľať?,“ pýta sa Wlash.

Ak si pozriete niektoré videá z mítingu, všimnete si, že spočiatku sa ostreľovači za Trumpom zdajú byť akýsi uvoľnení. Stoja vzpriamene. Nie sú v pozícii v predklone a nepozerajú sa cez puškohľady. Potom však niektorí ľudia na tribúne niečo uvidia. Začínajú ukazovať. A nakoniec sa ostreľovači tajnej služby postavia do ľahu, zjavne reagujúc na hrozbu. Spomínané videá sú uverejnené v origináli článku Daily Wire.

„Je to oveľa vážnejšie zlyhanie, ako bolo prezentované. Toto nie je prípad, keď si tajná služba nejakým spôsobom nevšimla strelca. Jasne vedeli, že tam je. Alebo aspoň jasne vedeli, že nejaká potenciálne bezprostredná hrozba je veľmi blízko pódia. Vieme to z videozáznamu. Vieme to aj z reportáže. Minimálne mali dôvod myslieť si, že Trumpovi hrozí bezprostredné nebezpečenstvo. Ale v podstate na to nereagovali,“ rekapituluje Walsch.

.

„Nechali Trumpa, aby dostal guľku do hlavy, a až potom začali hrozbu nejakým spôsobom riešiť,“ uviedol.

Podľa administratívy prezidenta USA Joea Bidena, by “sme nemali byť ničím z toho pobúrení ani znepokojení“. Šéf DHS, Ministerstva vnútornej bezpečnosti USA, Alejandro Mayorkas včera vysvetlil, že má „stopercentnú dôveru“ v riaditeľa tajnej služby (na ktorú sám dohliada).

„Je to ten istý Alejandro Mayorkas, ktorý tvrdí, že americké hranice sú úplne bezpečné. Teraz hovorí, že má stopercentnú dôveru v riaditeľa tajnej služby, tri dni po tom, čo tajná služba dovolila hlavnému prezidentskému kandidátovi, aby počas prejavu na pódiu dostal zásah do hlavy z pušky,“ poznamenal Walsch.

 

Dôvera 

„Jediný predstaviteľný spôsob, ako by ste mohli mať „100 % dôveru“ v túto agentúru a ľudí, ktorí ju vedú, je, že vám takýto výsledok absolútne nevadí. V tejto chvíli naozaj nie je konšpiračnou teóriou povedať, že Bidenova administratíva si zrejme myslí, že sobotňajší pokus o atentát bol prijateľný. Hovoria nám to priamo do očí! Keby bol neprijateľný, vyhodili by ľudí, ktorí to umožnili. Ale oni to neurobili….,“ konštatuje.

.

„Povedať, že po takomto incidente máte 100 % dôveru v tajnú službu, je ako pozerať sa na trosky zrúteného mosta a vyhlásiť, že máte 100 % dôveru v tím inžinierov, ktorí ho navrhli. Stopercentná dôvera. Dokonca ani nie 90 % alebo 73 % dôvera…. Ich absolútne, totálne a katastrofálne zlyhanie im neubralo ani jeden percentuálny bod z ich dôvery..,“ reaguje autor.

A nehovorí to len šéf DHS. Včera večer sa novinár Lester Holt opýtal Joea Bidena na riaditeľa tajnej služby. Jasne mu odpovedal, že s výkonom riaditeľa nemá žiadne problémy. Takisto dal jasne najavo, že ani netuší, kto je riaditeľom, pretože povedal: „Počul som o ňom.“ Lenže riaditeľom tajnej služby je žena.

„Biden si teda nemusí byť istý, kto je riaditeľom tajnej služby. Ale je si istý, že on, ona alebo ktokoľvek iný odvádza skvelú prácu – o čom svedčí aj fakt, že jej agenti takmer zabili jeho hlavného politického rivala,“ poznamenal Walsh.

„A samozrejme, keďže nikto v Bidenovej administratíve nemá ani štipku hanby, riaditeľka tajnej služby vyhlásila, že nemá v úmysle odstúpiť,“ dodal.

 

Je to ešte horšie…

Podľa autora je to rovnaké, ako keď Amerika sťahovala svojich vojakov z Afganistanu, ktoré priamo viedlo k smrti niekoľkých príslušníkov americkej armády: „ Po tomto debakli nikto neodstúpil. Nikto nebol prepustený. Úprimne povedané, nikoho vo vláde to nezaujímalo,“ uviedol.

A sme svedkami toho, že sa to opakuje po najvýznamnejšom bezpečnostnom zlyhaní tajnej služby od pokusu o atentát na Ronalda Reagana. V skutočnosti je to však podľa Walsha ešte horšie.

.

„Na základe všetkého, čo teraz vieme, môžeme s vysokou mierou istoty povedať, že ide o najhoršie bezpečnostné zlyhanie tajnej služby v jej histórii. Ale nikto na žiadnej vedúcej pozícii v agentúre ani mimo nej sa za to nebude nijako zodpovedať,“ konštatuje.

„Preto náš vládny systém stratil všetku dôveru, ktorú k nemu verejnosť kedysi mala. Neexistuje žiadny zmysel pre zodpovednosť. Títo ľudia svoje zlyhania prijímajú takmer akoby chceli, aby sa to( atentát) naozaj stalo. To znamená, že sa nikdy nedozvieme pravdu o tom, čo sa v sobotu v Butleri v Pensylvánii naozaj stalo. Nikdy sa nedozvieme celý príbeh o tom, ako sa to stalo. Prečo to tento človek mohol urobiť. A kto to vôbec je?! A aj keby sme raz dostali všetky tieto informácie, nikto z nás nebude mať dôvod, aby niečomu z toho veril,“ dodal autor v závere.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:33

Japonské úrady varovali v stredu obyvateľov pred príchodom “veľmi silného” tajfúnu Šan-šan, ktorý najprv zasiahne juhozápad krajiny a neskôr sa presunie na severovýchod. Podľa Japonskej meteorologickej agentúry prinesie prívalové dažde, silný vietor a mohutné vlnobitie, informovali agentúry Reuters a AFP.

Tajfún sprevádzajú nárazy vetra s rýchlosťou 252 km/h. Úrady nariadili evakuáciu viac ako 850.000 obyvateľov prefektúry Kagošima na ostrove Kjúšú a prefektúr Aiči a Šizuoka na ostrove Honšú.

11:32

Návrh dohody medzi vládou SR a vládou Uzbeckej republiky by mal prispieť k zlepšeniu hospodárskej spolupráce medzi týmto krajinami, a to napríklad v oblasti energetiky, poľnohospodárstva a potravinárstva, zdravotníctva a farmaceutického priemyslu. Vyplýva to z návrhu, ktorý v stredu schválila vláda.

Medzi hlavné oblasti potenciálnej spolupráce by mala patriť taktiež výroba komponentov pre automobilový priemysel, budovanie dopravnej infraštruktúry, obranný a bezpečnostný priemysel.

11:31

Vojenské lesy a majetky (VLM) môžu odpredať nehnuteľný a hnuteľný majetok v celkovej hodnote viac ako 452.000 eur súkromným firmám Benzinex Slovakia a Spravspol. Túto výnimku zo zákona schválila v stredu vláda.

11:27

Zmeny v oblasti elektronického výkonu verejnej moci si vzhľadom na ich povahu a rozsah vyžiadajú tvorbu nového zákona. Vyplýva to z návrhu Legislatívneho zámeru o elektronickej verejnej správe z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ku ktorému prebieha medzirezortné pripomienkové konanie.

11:09

Vyšetrovateľ trnavskej krajskej kriminálky začal v prípade nájdeného tela mŕtveho muža v rieke Morava neďaleko mesta Holíč v okrese Skalica trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin vraždy. Trnavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

10:35

Deficit verejných financií SR môže v tomto roku dosiahnuť 7,373 miliardy eur alebo 5,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Predpokladá to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v aktuálnom augustovom rozpočtovom semafore, ktorý aktualizuje každý mesiac. Ide o jej odhad na základe aktuálnych informácií a za predpokladu, že vláda neprijme dodatočné opatrenia.

10:34

Výskumníci bezpečnostnej spoločnosti Eset odhalili phishingovú kampaň zameranú na používateľov zariadení s Androidom a iOS. Ide o pozoruhodnú techniku, pretože phishingovú aplikáciu inštaluje z webovej stránky tretej strany bez toho, aby to používateľ povolil. Tieto aplikácie sa zameriavali najmä na klientov bánk. Informoval o tom v stredu Peter Blažečka zo spoločnosti.

10:28

Dánsky hračkársky gigant Lego dosiahol v prvom polroku výrazný nárast tržieb aj zisku. Čistý zisk sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšil o 16 % na 6 miliárd dánskych korún (804 miliónov eur). Tržby vzrástli o 13 % na 31 miliárd DKK. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFO a DPA.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia pádlujú po rieke Mohan v nemeckom Frankfurte nad Mohanom pri západe slnka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

René Pavlík

Pavel Jacz

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali