Washington 4. júla 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Mnohí ľudia si nemôžu predstaviť začiatok dňa bez šálky kávy, ale len málokto vie, aký nápoj je naozaj zdravý. Dnes sú známe rôzne spôsoby varenia kávy, ale maximálny úžitok vám prinesie iba jeden z nich
Ide o obyčajnú čiernu kávu bez akýchkoľvek prídavkov.
Podľa štúdie, ktorú zverejnila Americká kardiologická asociácia, je taká káva spojená s dlhodobým znížením nebezpečenstva srdcového zlyhania. Po rozbore jedálničkov 21 000 Američanov v priebehu 72 rokov dospeli vedci k záveru, že u ľudí, ktorí pili denne dva alebo viac šálok čiernej kávy, sa znižovalo nebezpečenstvo tejto choroby približne o 30 percent.
Vedci však zdôraznili, že tieto prednosti nemá káva bez kofeínu. Bol dokázaný opak: káva bez kofeínu môže zvyšovať riziko srdcového zlyhania.
S týmito závermi vedcov súhlasia tiež dietológovia. Podľa slov doktorky lekárskych vied Sharon Katzmanovej je čierna káva s kofeínom jediným prospešným spôsobom, ako zvýšiť energiu a pozdvihnúť náladu, píše portál Eat This, Not That!.
Lekárka tiež uviedla, že vždy odrádza svojich pacientov od sladkých prídavkov, pretože chuť cukru aktivuje v mozgu chemické látky, ktoré nabádajú ku konzumácii ešte väčšieho množstva glukózy.
Odborníčka na zdravú výživu Marie Rozanovová už skôr hovorila o tom, aká káva je považovaná za najmenej škodlivú. Podľa jej slov musí byť nápoj maximálne jednoduchý, bez prídavkov a s malým obsahom kofeínu.