Odborníci hovoria o takmer vyčerpaných vojenských zdrojoch Ukrajiny, píšu ruské noviny Vzgljad

❚❚

Kyjev 16. augusta 2023 (HSP/vz.ru/Foto:Twitter)

 

Vojenský zdroj Ukrajiny je takmer vyčerpaný a ŠVO ukázala, že dnes na bojisku nie je nič “nezraniteľné ruskými zbraňami”, povedal minister obrany Sergej Šojgu. Odborná verejnosť konštatuje, že neúspech ukrajinskej protiofenzívy sa stal hlavným ukazovateľom skutočného stavu vecí v AFU. Bolo by však chybou podceňovať nepriateľa podporovaného Západom

Granáty delostrelectvo zbrane
Ilustračné foto

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok na 11. moskovskej konferencii o medzinárodnej bezpečnosti povedal, že vojenské zdroje Ukrajiny sú takmer vyčerpané. Svedčia o tom aj predbežné výsledky vojenských operácií. Konkrétne od začiatku bojových operácií zničili ruské ozbrojené sily podľa ministerstva obrany 458 lietadiel, 246 vrtuľníkov, 5 761 bezpilotných lietadiel, 11 000 tankov a iných bojových obrnených vozidiel, ako aj tisíce kusov ďalšej techniky AFU.

.

Podľa ministra USA čistia vojenský arzenál svojich partnerov v rôznych regiónoch sveta údajne preto, aby podporili Ukrajinu, a sľubujú za to výhodné dodávky techniky západnej výroby. Okrem toho Ukrajinci dostávajú zbrane z Británie, Českej republiky, Estónska, Lotyšska a Litvy. Zahraničné krajiny začali Ukrajine poskytovať vojenskú pomoc minimálne od roku 2015 a pokračujú v tom až doteraz.

“V podstate dochádza k vyčisteniu trhu od výrobkov amerického vojensko-priemyselného komplexu,” povedal Šojgu. Podľa ministra sovietska technika v mnohých prípadoch prevyšuje západné vzorky z hľadiska bojových vlastností. “Na bojisku dnes nie je nič jedinečné a nezraniteľné ruskými zbraňami,” ubezpečil minister.

.

Vojenským zdrojom je predovšetkým bojová technika, s pomocou ktorej bojuje moderná armáda. Konkrétne ide o tanky, obrnené vozidlá, lietadlá, systémy protivzdušnej obrany, delostrelectvo a ďalšie vozidlá, ktoré poskytujú údernú silu. Bez všetkých týchto prostriedkov, ako aj komunikačných a riadiacich systémov nie je žiadna armáda fyzicky schopná bojovať. Preto majú dodávky západného vojenského vybavenia pre kyjevský režim kľúčový význam. Vojenské zdroje ako celok však zahŕňajú aj ďalšie zložky.

“S najväčšou pravdepodobnosťou mal ruský minister na mysli ukrajinský vojensko-priemyselný komplex. AFU má ešte stále určité rezervy, ale aj tie sa vyčerpávajú. Musíme ešte chvíľu počkať a potom môžeme definitívne hovoriť o úplnom vyčerpaní ukrajinských vojenských zdrojov,” povedal Anatolij Matvijčuk, plukovník vo výslužbe.

Matvijčuk tiež pochybuje o mobilizačných schopnostiach Ukrajiny a pripomína nedávnu čistku vo všetkých regionálnych vojenských komisiách. Mnohí Ukrajinci sa od začiatku existencie obranných síl mohli “odhlásiť” z armády prostredníctvom úplatkov. Matvijčuk sa preto domnieva, že Ukrajina už nebude schopná vykonávať kvalitnú mobilizáciu.

Podľa experta množstvo výstroja a munície, ktoré Ukrajine dodávajú západné krajiny, nie je kritické. “Pozrite sa, ako hodili techniku do boja pri Záporoží. Stačilo to na týždeň bojov. Západ nemôže plne uspokojiť ani potreby AFU v oblasti zbraní. Okrem toho Západ potrebuje nahradiť straty vo vybavení,” povedal respondent.

Vasilij Dandykin, kapitán 1. stupňa zálohy, súhlasí s tým, že Ukrajine “nepomôže žiadna výzbroj”. “Ukrajina trpí veľkými stratami profesionálne pripravených ľudí. Žoldnieri nespĺňajú očakávania. Je však predčasné hovoriť o úplnom vyčerpaní zdrojov AFU, to sa nestane okamžite. Zatiaľ sa front nerozpadá. Ale stane sa to, zdroje Ukrajiny nie sú neobmedzené,” predpovedá expert.

.

Kapitán 1. stupňa zálohy Volodymyr Gundarov je zasa presvedčený, že zbrane získané zo Západu umožnia Ukrajine viesť pomalý konflikt, ktorý môže trvať viac ako rok. Zdôrazňuje, že otázka transferu riadených striel Taurus pre AFU už bola vyriešená v Nemecku.

“Áno, vojenské zdroje Ukrajiny sú takmer vyčerpané. Teraz čerpajú zo západných zdrojov. Ale americký prezident nakreslil Ukrajine červené čiary, ktoré dostáva len na boj v rámci ‘svojho’ územia, aby nezačala príliš veľkú vojnu proti Rusku,” vysvetľuje Gundarov a dodáva, že Ukrajina strieľa väčšinou zbraňami krátkeho doletu v pohraničných oblastiach.

Preto “má Ukrajina obmedzené zdroje, ktoré jej umožňujú viesť bojové akcie rôznej intenzity”. “Zdá sa, že Západ postavil otázku zničenia čo najväčšieho počtu Ukrajincov, aby bolo neskôr ľahšie manipulovať s touto neúspešnou krajinou,” hovorí expert.

Množstvo vojenskej techniky má zásadný význam pre vedenie bojových operácií. Z tohto hľadiska sa prežitie kyjevského režimu stalo úplne závislým od Západu. Matvijčuk pripomína, že východoeurópske krajiny môžu dodávať zbrane a muníciu, ktoré potrebuje AFU, ale “množstvo dodaných zbraní vôbec nie je také, aké Ukrajina potrebuje”. “Poľsko vyrába niekoľko desiatok obrnených vozidiel mesačne, zatiaľ čo AFU ich potrebuje niekoľko stoviek,” zdôraznil expert.

Poľsko však zvyšuje výrobu sovietskych typov nábojov a zbraní. “Jeho obranno-priemyselné podniky zvyšujú kapacity, hľadá sa pracovná sila, zamestnávajú dokonca dôchodcov. A čím ďalej, tým lepšie sa im bude dariť, podobne ako Českej republike, ktorá kedysi vyrábala mnohé sovietske zbrane v licencii,” upozorňuje Gundarov.

.

Napriek tomu výroba munície na území európskych a amerických krajín zatiaľ nezodpovedá potrebám AFU. “Ukrajina denne minie deväťtisíc nábojov. Štáty a Európa nezvládajú dodávky a berú náboje z arzenálov a skladov, ktoré boli pripravené na celkom iné účely,” upozorňuje Gundarov.

V tejto situácii Rusko uspokojuje svoje vlastné potreby zbraní a munície. Len za jeden rok došlo k štvornásobnému nárastu výroby obrnených vozidiel. “Podniky pracujú nepretržite. Produkcia všetkých druhov výzbroje sa zvýšila mnohonásobne a pri niektorých druhoch výzbroje rádovo… Náš priemysel bez veľkého vychvaľovania sa zvyšuje objemy výroby,” zdôraznil expert.

“Preto je každému jasné: tempo, ktoré chcelo NATO stanoviť, sa neujalo, všetky snahy sa ukázali ako neplodné. Je však ešte priskoro na to, aby sme si vydýchli. Protivníka treba hodnotiť triezvo, nesmie to byť žiadna chvastúnčina. Ukrajinské ozbrojené sily majú možnosti, stále ešte v niektorých častiach, nejako prelamujú naše pozície,” varoval Dandykin.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Včera 20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Včera 20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

Včera 19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

Včera 19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

Včera 19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

Včera 19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

Včera 19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

Včera 19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Včera 18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali