Odborníci apelujú na prevenciu pred sexuálne prenosnými ochoreniami

❚❚

Bratislava 20. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Veľa prípadov sexuálne prenosných infekcií má bezpríznakový priebeh. Poukázali na to odborníci z bratislavského regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Apelovali preto na prevenciu. Riziko nákazy možno podľa nich znížiť napríklad používaním kondómov či očkovaním

kondóm
Ilustračné foto

“Denne sa celosvetovo infikuje sexuálne a krvou prenosnými infekciami viac ako jeden milión ľudí, pričom u väčšiny z týchto prípadov sa nevyskytujú žiadne typické klinické príznaky infekcií. Odhaduje sa, že v roku 2020 vzniklo celosvetovo približne 374 miliónov nových prípadov štyroch najrozšírenejších sexuálne a krvou prenosných infekcií, ktorými sú chlamýdiové infekcie, gonokokové infekcie, syfilis a trichomoniáza,” uviedli na sociálnej sieti.

.

Odborníci preto okrem iného odporučili používanie kondómov. “Znižuje riziko prenosu infekcie o 80 až 95 percent,” podotkli. V rámci prevencie apelovali aj na elimináciu počtu sexuálnych partnerov či očkovanie, ktoré je dostupné proti ľudskému papilomavírusu (HPV) a vírusovej hepatitíde typu B a A. Poukázali i na dôležitosť pravidelného testovania. “Odporúča sa po každom rizikovom styku, v prípade výskytu klinických príznakov alebo pri zmene sexuálneho partnera,” dodali.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:05

Trh flexibilných kancelárií v Bratislave sa od roku 2020 takmer zdvojnásobil, aktuálne predstavuje 40.000 metrov štvorcových (m2). Z celkovej ponuky kancelárskych priestorov v hlavnom meste predstavujú flexibilné kancelárie a coworkingové priestory 2 %. Využívajú ich najmä sektory profesionálnych služieb, IT a finančníctva. Vyplýva to z prieskumu realitno-poradenskej spoločnosti CBRE.

12:04

Nemecká polícia zadržala neďaleko Berlína sympatizanta Islamského štátu z Líbye, ktorý údajne plánoval útok na izraelské veľvyslanectvo v Berlíne.

11:59

Lety viacerých leteckých spoločností v Indii v tomto týždni čelili viac ako 70 falošným bombovým hrozbám. Vyvolalo to obavy medzi cestujúcimi a meškanie viacerých letov.

“Na palube sú umiestnené bomby… Nikto z nich nevyviazne živý. Ponáhľajte sa a evakuujte lietadlo,” uviedol anonymný účet na sieti X v piatok a sobotu pre najmenej 40 letov.

11:44

Po najväčšom slovenskom futbalovom derby sa teší bratislavský Slovan, ktorý vyhral v 11. kole Niké ligy na trávniku Spartaka Trnava 1:0. Vo vyrovnanom zápase rozhodol gól Tigrana Barseghjana zo 69. minúty, ktorý padol po výstavne zvládnutej kombinačnej akcii “belasých”.

FC Spartak Trnava ŠK Slovan Bratislava
Na snímke hráč Slovana Tigran Barseghjan (vpravo) sa teší z gólu, vľavo reaguje hráč Spartaka Kelvin Ofori počas zápasu 11. kola futbalovej Niké ligy medzi FC Spartak Trnava a ŠK Slovan Bratislava
11:42

Offsetové programy, ktoré môžu byť súčasťou medzinárodných zmlúv na nákup vojenského materiálu, môžu priniesť na podporu rodín, zdravia či zamestnanosti v menej rozvinutých regiónoch od 25 do 50 miliónov eur. Časť z týchto financií by mohla ísť na výstavbu nových materských a základných škôl, modernizáciu športovísk či zlepšenie prístupu k špecializovanej starostlivosti pre matky a deti. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Inštitútu sociálnej demokracie (ISD), ktorý je personálne prepojený s koaličnou stranou Hlas-SD.

11:42

Saldo zahraničného obchodu Slovenska s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami bolo v januári až júli 2024 pasívne, a to v hodnote -1,622 miliardy eur. V medziročnom porovnaní sa zvýšilo o 19,4 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

11:38

Moldavskí voliči v nedeľu v prezidentských voľbách rozhodujú o novej hlave štátu a v referende o začlenení krajiny do Európskej únie (EÚ). Volebné miestnosti sa uzavrú o 20.00 h SELČ.

Moldavsko Voľby Prezidentské Referendum
Muž si prezerá volebné hárky vo volebnej miestnosti v Kišiňove počas prezidentských volieb a referenda o začlenení Moldavska do Európskej únie v nedeľu 20. októbra 2024
10:26

Slovenský hokejista Juraj Slafkovský si pripísal v noci na nedeľu v zámorskej NHL dve asistencie, no jeho Montreal prehral na ľade New Yorku Islanders 3:4 pp a sn. Asistenciu mal aj jeho krajan Tomáš Tatar z New Jersey, ktoré zas prehralo s Washingtonom 5:6 po predĺžení. Bodoval aj obranca Erik Černák, ale jeho Tampa Bay neuspela v Ottawe. Prvé prehry v sezóne zaznamenali Calgary a Tampa Bay, na premiérový úspech stále čakajú hokejisti Nashvillu. Obhajcovia Stanley Cupu z Floridy zdolali Vegas (4:3 pp), aj keď nastúpili výrazne oslabení. NY Rangers bodovali aj v piatom zápase v sezóne.

New York Islanders - Montreal Canadiens
Slovenský hokejista v drese Montrealu Juraj Slafkovský (vľavo) a hráč New Yorku Islanders Adam Pelech bojujú o puk počas zápasu zámorskej hokejovej NHL New York Islanders – Montreal Canadiens
10:13

Najobľúbenejšou sociálnou sieťou na Slovensku je Facebook, ktorý vyskúšalo už 92 % používateľov internetu. Tesne druhý je YouTube s 91 % a na tretej priečke sa umiestnil Instagram so 65 %. Vyplýva to z tohtoročných výsledkov prieskumu AMI Digital Index, na ktorom sa zúčastnili slovenskí používatelia internetu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pes menom Luna je odetý v kostýme Draculu počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TARS/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali