Odborná verejnosť dnes prvýkrát zasiahla do stratégie rozvoja kultúry

❚❚

Bratislava 17. októbra (TASR) – Odborná verejnosť dnes prvýkrát zasiahla do Stratégie rozvoja kultúry SR na roky 2014 až 2020. Na stretnutí v Bratislave sa vyjadrovala k jej prvej pracovnej verzii.

Celý projekt sa realizuje pod vedením Ministerstva kultúry (MK) SR. Hlavnú zodpovednosť za vypracovanie tohto materiálu má skupina expertov.

Na základe výstupov z pripomienkovania vznikne druhá verzia, ktorá sa sprístupní začiatkom decembra a po druhom pripomienkovaní bude známa jej definitívna verzia. Na rokovanie vlády sa má dostať v januári budúceho roka.

Podobné workshopy, akým bol ten dnešný, sa uskutočnia na budúci týždeň vo Zvolene a v Košiciach. Prvý novembrový týždeň budú ešte dve pracovné stretnutia opäť v Bratislave. Okrem toho môže diskusia k stratégii prebiehať nonstop prostredníctvom webového portálu www.strategiakultury.sk.

.

"Je to prvýkrát, čo vzniká stratégia kultúry v širokej diskusii s odbornou verejnosťou," konštatovala generálna riaditeľka sekcie umenia a štátneho jazyka MK SR Zuzana Komárová, ktorá je zároveň projektovou manažérkou celého dokumentu.

Ako dodala, relevantné pripomienky, na ktorých sa konsenzuálne zhodne, budú slúžiť na vychytanie všetkých chýb stratégie tak, aby bola čo najviac akceptovateľná pre všetkých.

.

Rozdelená je do šiestich čiastkových oblastí – formovanie kultúrnych potrieb a dopytu po kultúre; zachovanie a sprístupnenie kultúrneho dedičstva; systematická podpora pôvodnej umeleckej tvorby; nastavenie funkčného systému financovania v oblasti kultúry; funkčný model využitia kreativity a kultúry v hospodárskom rozvoji Slovenska; systematická podpora výskumu v oblasti kultúry.

"Proces vznikal dlhodobo, a to že sme sa dostali k týmto šiestim oblastiam, bol postupný. Snažili sme sa pomenovať tie, o ktorých si myslíme, že sú kľúčové pre budúcnosť kultúry a ktoré sú istými bielymi miestami v kultúre. Snažili sme sa pomenovať to, čo chýba a čo by nemalo chýbať a čo by sme chceli touto stratégiou ošetriť," priblížila Komárová s tým, že platnosť dokumentu by mal byť čo najdlhší a nie len na roky 2014 až 2020.

Ako ďalej dodala, nemá ísť len o víziu, ale budú z nej vyplývať konkrétne opatrenia a kroky vedúce k jej naplneniu. V podstate bude slúžiť aj ako cestovná mapa na prípravu ďalších strategických materiálov a projektov v oblasti kultúry.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:29

Severokórejský vodca Kim Čong-un minulý týždeň zdôraznil význam vzájomných vzťahov s Kubou, informoval o tom nový veľvyslanec v Havane. Kimov odkaz je považovaný za snahu o posilnenie dlhoročných väzieb medzi oboma socialistickými krajinami napriek tomu, že Kuba vo februári nadviazala diplomatické styky s Južnou Kóreou.

11:28

Približne 100.000 Libanončanov a Sýrčanov odišlo do Sýrie, aby unikli pred izraelskými leteckými útokmi, uviedol v pondelok vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

11:26

Sudánska armáda v pondelok odmietla obvinenie Spojených arabských emirátov (SAE), že bombardovala sídlo veľvyslanca SAE v Chartúme. Zo zodpovednosti za tento útok obvinila polovojenské Sily rýchlej podpory (RSF).

11:13

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a slovenský premiér Robert Fico sa v pondelok dohodli na posilnení bilaterálnych väzieb a spolupráci v bezuhlíkových energetických odvetviach, keďže Južná Kórea sa chce uchádzať o pripravovaný slovenský projekt nového jadrového bloku.

11:12

Dostupnosť a spotreba základných potravín na Slovensku nie je ohrozená. Vyplýva to zo septembrovej aktualizácie Analýzy cenového vývoja základných druhov potravín z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorou by sa mala v stredu (2. 10.) zaoberať vláda.

11:11

Sociálna poisťovňa (SP) v októbri pošle takmer 78.000 samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) oznámenia o vzniku, zániku či trvaní sociálneho poistenia aj o výške poistného. Týka sa to živnostníkov, ktorí mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2023 do konca júna tohto roka. V pondelok o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

11:10

Produktivita práce, teda výkonnosť ekonomiky rátaná na jedného zamestnanca alebo odpracovanú hodinu, v eurozóne klesá už takmer dva roky. Zamestnanosť a počet odpracovaných hodín rástli, čo sa následne premietlo do poklesu produktivity. Najväčší prepad, o viac ako štyri percentá v porovnaní s rokom 2022, zaznamenala priemyselná výroba. Informovali o tom analytici úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS), ktorý spadá pod Národnú banku Slovenska.

11:10

Územné rozhodovanie a stavebné povolenie by na Slovensku po schválení nového stavebného zákona mali byť vybavené v jednom procese. Problémy však môžu nastať s uvedením digitalizovaného konania do praxe. Podobnou zmenou prešlo Česko, kde nepodarená implementácia spôsobila stratu za stovky miliónov korún. Upozornil na to v pondelok Marek Hošek z českej spoločnosti Lomax.

11:09

Američan Stephen Hubbard sa v pondelok na moskovskom súde priznal k obvineniu, že bojoval na Ukrajine ako žoldnier.

11:08

Teherán nenechá bez odozvy žiadny zo “zločinov” Izraela. Uviedlo to v pondelok iránske ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na zabitie vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha a zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbása Nilforúšána.

10:48

Južná Kórea tento týždeň zriadi nové vojenské veliteľstvo pre všetky svoje zbraňové systémy, informovalo ministerstvo obrany v pondelok.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nosorožec indický (Rhinoceros unicornis) s mláďaťom v prírodnej rezervácii Pobitora

Autor: TASR/AP-Anupam Nath

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali