Odborári Záchrannej zdravotnej služby Bratislava odmietajú znižovanie miezd pre zdravotnícke profesie

❚❚

Bratislava 23. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Zástupcovia zamestnancov Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) Bratislava odmietajú znižovanie miezd pre ktorúkoľvek zo zdravotníckych profesií. Kritizujú tiež, že neboli pozvaní k rokovaniam o zmenách v raste platov zdravotníkov v rámci konsolidácie. Avizujú, že budú situáciu v sektore sledovať a podľa potreby reagovať na aktuálne dianie. Informoval o tom výbor Základnej odborovej organizácie pri ZZS Bratislava

záchranná zdravotná služba
Ilustračné foto

“Podľa našich informácií bol balíček podpísaný v pôvodnom znení – a teda s trojpercentným nárastom miezd oproti pôvodným 9,6 percenta. Vzhľadom na tieto skutočnosti výbor odborov pri ZZS Bratislava bude podrobne monitorovať situáciu v rezorte a podľa potreby operatívne reagovať na aktuálne dianie,” uviedli odborári.

.

Zároveň žiadajú vedenie Ministerstva zdravotníctva SR, aby s nimi komunikovalo pri akýchkoľvek zmenách v súvislosti s pracovnými podmienkami zamestnancov ZZS.

Prezident SR Peter Pellegrini minulý týždeň podpísal konsolidačný balík, ktorý upravuje aj zákon venujúci sa odmeňovaniu zdravotníkov. Rozhodol sa po tom, ako minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) po rokovaní so zástupcami sektora ponúkol kompromisné riešenie v otázke ich platov. Oznámil dohodu na zvýšení finančných prostriedkov na mzdy zdravotníkov vo výške viac ako 100 miliónov eur. Sestrám a záchranárom ponúka rovnaké zvyšovanie miezd ako pred konsolidáciou. Lekárom by sa platy mohli zvýšiť o 6,4 percenta namiesto troch percent. Pred návrhom konsolidácie zdravotníci počítali s vyše deväťpercentným nárastom platov.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:33

Americký basketbalista LeBron James sa stal prvým hráčom v histórii, ktorý nastúpil v NBA na zápas v jednom tíme so synom. Jeho mužstvo Los Angeles Lakers sa v úvodný hrací deň nového ročníka tešilo z víťazstva, a to doma nad Minnesotou 110:103. Najlepší strelec histórie súťaže zaznamenal 16 bodov, Bronny James sa do streleckej listiny nezapísal. Kľúčovou osobnosťou sa však stal Anthony Davis, ktorý prispel k triumfu 36 bodmi a 16 doskokmi. V druhom z dvojice stretnutí v noci na stredu obhajcovia titulu z Bostonu zvíťazili nad ambicióznym New Yorkom hladko 132:109.

Los Angeles Lakers - Minnesota Timberwolves
Na snímke basketbalista Bronny James (9) a jeho otec LeBron James (23) z Los Angeles Lakers počas úvodného hracieho dňa novej sezóny zámorskej NBA Los Angeles Lakers – Minnesota Timberwolves
07:21

Futbalisti Realu Madrid zvíťazili v utorkovej repríze finále Ligy majstrov doma nad Borussiou Dortmund 5:2, hoci po polčase prehrávali 0:2. Tri góly víťazov zariadil Vinicius Junior. Úradujúci šampión tak v 3. kole ligovej fázy zaznamenal druhú výhru v súťaži, Borussia prišla o stopercentnú bilanciu.

Plný počet deviatich bodov má na konte Aston Villa, anglický tím zdolal Bolognu 2:0. Už druhýkrát nezabral naplno Paríž St. Germain, doma iba remizoval s PSV Eindhoven 1:1. Slovenský obranca Milan Škriniar sedel na lavičke náhradníkov domácich. Stopercentnú bilanciu neudržal Juventus Turín, keď prehral doma so Stuttgartom 0:1. Premiérovo zabodovali hráči AC Miláno, ktorí zdolali FC Bruggy 3:1.

Real Madrid - Borussia Dortmund
Futbalista Realu Madrid Vinicius Junior sa teší z gólu v zápase 3. kola ligovej fázy Ligy majstrov Real Madrid – Borussia Dortmund
07:09

Nemecká polícia vykonala raziu v reštaurácii v meste Düsseldorf, ktorá ponúkala k pizzi číslo 40 ako prílohu kokaín. “Bola to jedna z najpredávanejších pízz,” vyhlásil pred zástupcami médií šéf kriminálnej polície Michael Graf von Moltke.

07:09

Ničivé dažde, ktoré v posledných mesiacoch spôsobili smrteľné záplavy v Kamerune, Čade, Nigeri, Nigérii a Sudáne, boli zosilnené klimatickými zmenami spôsobenými človekom, uviedol v stredu tím medzinárodných vedcov z World Weather Attribution (WWA).

07:07

Iracký premiér Muhammad Šijá Súdání v utorok oznámil, že pri protiteroristickej operácii bol zabitý vodca a ďalší ôsmi vysokopostavení členovia skupiny Islamský štát (IS) v Iraku.

07:07

Južná Kórea plánuje v druhej polovici decembra vypustiť svoj tretí vojenský prieskumný satelit, uviedli v stredu tamojšie úrady. Chce tak lepšie vzdorovať hrozbe zo strany Severnej Kórey.

07:06

Irán a Saudská Arábia plánujú spoločné vojenské cvičenia v Červenom mori, uviedli v utorok iránske médiá. Saudská Arábia túto informáciu dosiaľ nepotvrdila.

07:06

Spojené štáty sú pripravené na ženskú prezidentku inej ako bielej farby pleti, vyhlásila v utorok v rozhovore pre NBC News demokratická kandidátka na hlavu štátu a súčasná viceprezidentka USA .

07:05

Ministri obrany Spojeného kráľovstva a Nemecka podpíšu v stredu v Londýne obrannú dohodu, ktorú označujú za prvú svojho druhu. Cieľom má byť podľa nich posilnenie európskej bezpečnosti v čase rastúcej ruskej agresie.

07:04

Prokuratúra v americkom štáte New York v utorok podala obžalobu na príslušníka iránskych Revolučných gárd, ktorého spolu s ďalšími osobami obviňuje z pokusu o vraždu iránsko-americkej novinárky na území USA.

07:00

Bývalého čilského futbalového reprezentanta Jorgeho Valdiviu zadržali v utorok pre podozrenie zo sexuálneho napadnutia. Niekdajší stredopoliar mal znásilniť 41-ročnú ženu, no Valdivia tvrdí, že s ňou mal konsenzuálny vzťah.

Valdivia
Bývalý čilský futbalový reprezentant Jorge Valdivia, ktorého zadržali v utorok pre podozrenie zo sexuálneho napadnutia, prichádza v putách na súd v Santiagu v utorok 22. októbra 2024
06:55

Ruský prezident Vladimir Putin na summite skupiny BRICS v ruskej Kazani rokoval so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Lídri spolu dlhšie diskutovali o vojne na Ukrajine a vzťahoch so Západom. V utorok večer o tom informoval Kremeľ.

Putin Si Ťin-pching
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali