Od začatia Karpatsko-duklianskej operácie uplynie 80 rokov

❚❚

Bratislava 7. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Milan Kapusta)

 

Oslobodzovanie Slovenska Červenou armádou sa začalo Karpatsko-duklianskou operáciou, ktorá sa stala najväčšou a najkrvavejšou bitkou línie východného frontu súvisiacou s naším územím. Navyše, bola to jedna z najväčších horských operácií v druhej svetovej vojne. Od jej spustenia uplynie v nedeľu 8. septembra 80 rokov

Deň hrdinov
Ilustračné foto

Karpatsko-duklianska operácia sa začala 8. septembra 1944, keď sa Duklianskym priesmykom začali prebíjať vojská Červenej armády a príslušníci 1. československého armádneho zboru vedení generálom Janom Kratochvílom. Avšak už po dvoch dňoch, 10. septembra, nastúpil na jeho miesto generál Ludvík Svoboda, o čo sa postaral maršal Ivan Konev, pretože generál Kratochvíl bol medzi tými, ktorým sovietske velenie pripísalo zodpovednosť za pomalý postup a narastajúce straty.

.

Operácia plánovaná na päť dní trvala napokon až do 28. októbra 1944 ako súčasť širšie vedenej Východokarpatskej operácie. Jej zámerom bolo rozbitie nacistických vojsk v predhorí Karpát a rýchlym prechodom karpatskými hrebeňmi prejsť na Slovensko s cieľom poskytnúť pomoc Slovenskému národnému povstaniu (SNP).

Červená armáda mala podľa pôvodných operačných plánov Duklu obísť, ale vzhľadom na vypuknutie SNP hlavné sovietske velenie plány zmenilo s cieľom pomôcť Povstaniu. Napriek tomu, že operácia sovietskych vojsk a 1. československého armádneho zboru nesplnila hlavný cieľ – spojiť sa s povstalcami, nemecké velenie bolo nútené stiahnuť z východného Slovenska 12.500 mužov, čo sa priaznivo odrazilo na dočasnej stabilizácii povstaleckého frontu.

.

Operácia si vyžiadala veľké obete na obidvoch stranách. V celej Východokarpatskej operácii (Karpatsko-duklianskej aj Karpatsko-užhorodskej) stratili vojská Červenej armády 21.000 vojakov, 84.000 ich bolo zranených. Aj jednotky 1. československého armádneho zboru priniesli značné obete, keď zahynulo 1630 vojakov a viac ako 4000 ich bolo zranených.

O rozsahu bojov na Dukle svedčí aj skutočnosť, že nacistické Nemecko tu nasadilo vyše stotisíc vojakov, pričom z nich padlo, respektíve bolo zranených, 52.000. Nemci stratili na Dukle 183 tankov a samohybných diel, 73 obrnených transportérov, 683 áut, 483 diel a množstvo ďalších zbraní i techniky.

Sovietske vojská a jednotky 1. československého armádneho zboru museli prekonať nacistami úporne bránené horské pásma. Bojovalo sa doslova o každý meter pôdy na horských cestičkách a úzkych priechodoch vo veľmi ťažkom teréne. Konečný prielom nemeckej obrany sa podaril až po mesiaci bojov, 6. októbra 1944. Práve v tento deň sa 1. československému armádnemu zboru podarilo prekročiť po ťažkých bojoch cez Dukliansky priesmyk československé hranice.

Padlých vojakov v týchto bojoch si pripomíname vďaka pamätnému dňu – Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie, ktorý pripadá na 6. október.

Pod názvom Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie sa 6. október prvýkrát pripomínal v roku 2016. Do roku 2015 niesol názov Deň obetí Dukly a do roku 1993 bol známy ako Deň Československej ľudovej armády (ČSĽA). O zmene názvu pamätného dňa na Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie rozhodli poslanci Národnej rady SR 24. novembra 2015.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:44

Francúzsky eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton s okamžitou platnosťou rezignoval z funkcie a stiahol aj svoju kandidatúru do formujúcej sa novej Európskej komisie (EK). V pondelok to oznámil na sociálnej sieti X.

09:44

Po rozsiahlych záplavách a silnom daždi na juhozápadne Poľska sa na povodňovú vlnu na rieke Odra pripravuje aj mesto Wrolcaw v Dolnom Sliezsku. Primátor mesta Jacek Sutryk vydal výstrahu pre stúpajúcu hladinu rieky.

09:25

Španielsky pretekár Alex Palou z tímu Chip Ganassi získal svoj tretí titul v zámorskej formulovej sérii IndyCar. V záverečných pretekoch sezóny v Nashville mu k celkovému prvenstvu stačilo aj 11. miesto.

Alex Palou
Španielsky pretekár Alex Palou z tímu Chip Ganassi získal svoj tretí titul v zámorskej formulovej sérii IndyCar 15. septembra 2024 v v Nashville
09:22

Šéf najväčšej talianskej banky UniCredit podporuje zlúčenie s nemeckou Commerzbank. UniCredit má záujem o konštruktívny dialóg s vedením, uviedol Andrea Orcel, generálny riaditeľ skupiny, pre pondelkové vydanie denníka Handelsblatt.

09:14

V juhoindickom štáte Kérala zomrel na vírus nipah 24-ročný študent, oznámili v pondelok miestni zdravotnícki predstavitelia. Úrady sa snažia zabrániť šíreniu vírusu a preto sledujú stav ďalších 151 ľudí, ktorí prišli so zosnulým do kontaktu.

09:12

Centrum nemeckého mesta Kolín nad Rýnom uzavrela po explózii v pondelok v ranných hodinách polícia. Kolínska polícia na sociálnej sieti X spresnila, že v rámci rozsiahleho zásahu uzavrela centrum mesta medzi námestiami Rudolfplatz a Friesenplatz. Miestnych obyvateľov vyzvala, aby sa oblasti vyhýbali.

09:05

Povodne v Česku majú prvú obeť, sedem ľudí je nezvestných. Jeden človek sa utopil v rieke Krasovka pri meste Bruntál v Moravskosliezskom kraji, vo vysielaní Českého rozhlasu to v pondelok povedal český policajný prezident Martin Vondrášek.

08:57

V pondelok naďalej platí výstraha pred povodňou v rakúskej spolkovej krajine Burgenland pozdĺž rieky Litava (Leitha). Počet zásahov hasičov v dôsledku počasia sa však v Rakúsku v noci na pondelok znížil, víchrice a lejaky totiž ustúpili.

08:57

Polícia v Indii zadržala za plánovanie protestov proti nízkym mzdám v podniku Samsung Electronics na juhu krajiny viac než 100 štrajkujúcich zamestnancov. Na chystaný pondelkový protestný pochod nemali podľa úradov povolenie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali