Od roku 2025 by sa mohol využívať digitálny občiansky i vodičský preukaz

❚❚

Bratislava 23. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Od roku 2025 by mohli mať Slováci možnosť využiť aj elektronické verzie dvoch základných a najviac používaných dokladov – občianskeho preukazu a vodičského preukazu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o cestnej premávke, ktorým sa mení aj zákon o občianskych preukazoch. Návrh legislatívy v stredu posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania

občiansky preukaz
Ilustračné foto

“V tejto súvislosti sa zmenami v zákonoch vytvárajú základné legislatívne predpoklady na vytváranie digitálnych verzií v mobilných zariadeniach, ako aj na ich overovanie kontrolnými orgánmi,” vysvetlil dôvody legislatívnej úpravy rezort vnútra.

.

Možnosť vytvorenia si digitálnych verzií oboch preukazov by nemal nijak meniť zaužívané procesy vydávania fyzických dokladov. “Predpokladom na vytvorenie digitálnej verzie oboch preukazov bude najskôr ich vydanie vo fyzickej podobe. Z právneho hľadiska sú digitálne verzie v návrhu zákona definované ako rovnopisy, čo znamená, že ide o doslovné odpisy fyzických dokladov, s čím sú spojené aj akékoľvek dôvody neplatnosti či nemožnosti ich používať,” dodalo ministerstvo.

V prvom štádiu by sa digitálne verzie oboch dokladov mali používať len pri policajnej kontrole okrem hraničných kontrol, kde sa podľa medzinárodných predpisov musia vyžadovať doklady spĺňajúce dané fyzické predpoklady. “V praxi pôjde predovšetkým o využívanie tejto možnosti pri kontrolách vykonávaných hliadkami poriadkovej, dopravnej a železničnej polície,” objasnilo ministerstvo. V ďalších fázach projektu sa ráta s rozšírením funkcionalít i dostupnosti pre tretie osoby.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:47

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu na úvod oficiálneho otvorenia summitu BRICS vyhlásil, že v súčasnosti prebieha “dynamický a nezvratný” proces utvárania multipolárneho svetového poriadku. Táto skupina rozvíjajúcich sa ekonomík podľa neho posilňuje svoju autoritu v medzinárodných záležitostiach.

13:25

Z celkovej alokácie Programu Slovensko vo výške 12,59 miliardy eur boli ku koncu septembra sprístupnené finančné prostriedky vo výške 7,05 miliardy eur. Ide o 55,99 % z celkovej alokácie. Vyplýva to z Informácie o stave implementácie Programu Slovensko z dielne ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorú v stredu vláda zobrala na vedomie.

13:25

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) sprístupnila výzvu na podporu účasti spracovateľov na výstavách. Spracovatelia si za účasť na výstavách môžu prerozdeliť až pol milióna eur. Oprávnenými nákladmi sú náklady na účastnícky poplatok, na výstavbu a zariadenie výstavného stánku či cestovné náklady alebo ubytovanie. Informovala o tom PPA.

13:16

Miera nezamestnanosti v Poľsku sa podľa očakávania ani v septembri nezmenila. Ukázali to v stredu údaje centrálneho štatistického úradu GUS.

13:09

Izraelská armáda útočí na mesto Súr na juhu Libanonu, ktorého obyvateľov vyzvala v stredu ráno na evakuáciu. Informujú o tom spravodajcovia agentúry AFP, ktorí na území tohto pobrežného mesta zapísaného na zozname svetového dedičstva UNESCO zaevidovali už najmenej štyri útoky.

13:09

Transakčná daň je rozpore nielen s princípmi právneho štátu Slovenskej republiky, ale aj s európskym právom. Uviedli to v stredu na brífingu poslanci za opozičnú SaS, v súvislosti s pripravovaným podaním tzv. konsolidačného balíčka na Ústavný súd SR. Poslanci budú preto žiadať, aby Ústavný súd pozastavil v rámci konsolidácie účinnosť zákona o transakčnej dani.

12:59

Dvaja ľudia zahynuli v stredu po tom, čo sa pri pobreží francúzskeho mesta Calais prevrátil čln s migrantmi. Ďalších 46 ľudí sa z prevráteného plavidla podarilo zachrániť a dopraviť do bezpečia, uviedli miestne úrady.

12:59

Maďari v stredu oslavujú štátny sviatok výročia vypuknutia revolúcie proti diktatúre a sovietskej okupácii z roku 1956. Ústredné oslavy sa začali pred budovou parlamentu na budapeštianskom Kossuthovom námestí vztýčením štátnej vlajky s vojenskými poctami.

12:51

Minimálna mzda sa v roku 2026 podľa kvalifikovaných odhadov zvýši v medziročnom porovnaní o približne sto eur. V nasledujúcom roku by mala byť minimálna mzda na úrovni 816 eur, pričom v nasledujúcom roku by mala dosiahnuť sumu 920 eur. Vplyvom ďalšieho rastu by sa mala následne v roku 2027 dostať na úroveň 970 eur, uviedol to v stredu po schválení novely zákona o minimálnej mzde minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

12:45

Na severe Pásma Gazy odložili záverečnú fázu očkovania proti detskej obrne z dôvodu pretrvávajúceho izraelského bombardovania, masového vysídľovania obyvateľstva aj nedostatočného prístupu do niektorých oblastí. Oznámila to v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali