Očkovať alebo neočkovať proti koronavírusu? Popredný profesor prichádza s prekvapivým návrhom

❚❚

Bratislava 14. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Popredný slovenský kardiochirurg Prof. MUDr. Viliam Fischer, CSc. FICS, priekopník transplantácií srdca, vysokoškolský pedagóg a bývalý kandidát na prezidenta sa vo videu na internete vrátil k pandémii koronavírusu a k masovej propagácii očkovania, ktorá bola podľa jeho názoru založená na jednostranných informáciách šírenými médiami a politikmi

Na snímke profesor Viliam Fischer

Profesor Fischer v 30-minútovom videu zhrnul zistenia desiatok svetových odborníkov, lekárov a vedcov, ktorí priniesli argumenty proti covidovému očkovaniu, no počas pandémie ich názory a varovania nezaznievali v médiách – boli často doslova zakázané.

.

Dnes, viac ako dva roky po pandémii, je téma stále živá a napríklad nová slovenská vláda sa rozhodla zriadiť inštitút splnomocnenca vlády pre prešetrenia pandémie. Splnomocnencom sa stal lekár a poslanec NR SR Peter Kotlár, ktorý len nedávno predniesol komplexnú správu.

Kotlár sa stal terčom posmeškov a znevažovania zo strany mainstreamu a opozičných politikov najmä za to, že vládnemu kabinetu premiéra Roberta Fica odporučil stopnúť plošné očkovanie. Kotlár spochybnil aj niektoré metódy testovania pacientov, nosenie rúšok, karanténu, lockdown a praktiky masmédií.

.

Na podobné argumenty teraz upozorňuje uznávaný profesor Viliam Fischer, ktorý sa nad benefitmi a rizikami očkovania zamyslel už v roku 2021, no teraz svoje zistenia ešte rozšíril. Uviedol, že hoci pôsobil ako kardiochirurg, téma covidu a očkovania ho tak nadchla, že sa jej začal podrobne venovať. Dôvodom je podľa jeho slov to, že téma neuveriteľne rozdelila celú spoločnosť či už doma alebo v zahraničí.

„V našich médiách sa prezentovali prevažne názory niekoľkých slovenských medicínskych vedcov, ale aj matematikov, filozofov, politikov, právnikov, žurnalistov, ktorí sa zrejme vyznajú aj v medicíne. No a preferencia bola iba jedna – očkovať obyvateľstvo. Ale sú aj opačné názory, ktoré spochybňujú účinnosť očkovania a poukazujú na negatívne vedľajšie účinky aj s vážnymi zdravotnými komplikáciami vrátane úmrtia očkovaných pacientov,“ upozorňuje vo videu profesor Fischer.

Takéto názory, ktoré nezazneli v médiách, zhrnul vo svojom videu a citoval pritom približne 50 vedcov z celého sveta vrátane troch nositeľov Nobelových cien. „Ako lekár, chirurg, ktorý zrealizoval tisíce operácii, ako šéf klinky, vedúci lekár, kde sme spolu s kolegami dostali slovenskú kardio-chirurgiu z podpalubia na špičkovú európsku úroveň, z toho dôvodu si myslím, že mám právo aj morálnu povinnosť po dôkladnom preštudovaní svetovej literatúry a aj po osobných rozhovoroch a kontaktoch, vyjadriť sa ku covidovému problému.“

„Medicína je exaktná veda. Ale to, čo sa dialo počas covidu-19 a zdá sa, že sa ide diať znova, že je tendencia k niečomu podobnému, je z pohľadu medicíny neuveriteľné. Zdá, sa že kľúčovú rolu tu nehrá medicína, ale ekonomika. Prečo? Lebo napríklad stanoviť diagnózu len na základe jedného neinvazívneho testu bez ostatných klinických vyšetrení je popretím základných princípov medicíny. Hippokrates sa musí v hrobe obracať…“

Viliam Fischer dodáva, že keď uvažoval o koronavíruse, tak nikdy nepochopil a stále nechápe skutočnosť, že každé lekárske odvetvie má svoje konferencie, prednášky, sympóziá, na ktorých sa otvorene diskutuje o problémoch danej oblasti a prijímajú sa určité závery, ale v prípade covidu tomu tak nie je. „Výnimkou bol koronavírus. Žiadny odborný kongres alebo konferencia so spoločnou účasťou odborníkov, ktorí sú za očkovania a proti očkovaniu.“

.

Profesor práve preto navrhuje, aby sa takáto veľká konferencia uskutočnila práve teraz. „Slovensko sa už raz stalo unikátom – celoplošným antigénovým testovaním. Mám jeden návrh. Poďme pozitívnejším príkladom a iniciujme, zorganizujme  – my Slovenská republika a možno aj s českými kolegami –  prvý európsky alebo aj svetový kongres o očkovaní.“

„Ja považujem za nevyhnutné nastúpiť cestu medicínskej profesionality, otvorenej, vecnej a odbornej diskusie za účasti oboch prezentovaných opačných názorov, najlepšie aj v priamom televíznom prenose,“ doplnil na záver profesor Viliam Fischer.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:17

Belgický kráľ Filip a kráľovná Mathilde odcestovali v pondelok ráno vlakom do Paríža na oficiálnu trojdňovú štátnu návštevu Francúzska. Cieľom tejto návštevy je posilniť silné puto medzi Belgickom a Francúzskom, uviedlo v správe pre médiá belgické federálne ministerstvo zahraničných vecí.

11:17

Členské krajiny EÚ (Rada EÚ) v pondelok v Luxemburgu prijali dve nové smernice, ktoré uľahčia osobám so zdravotným postihnutím (ZŤP) cestovanie v rámci EÚ. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Smernica zriaďuje európsky preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím a európsky parkovací preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím. Tým zabezpečí rovnaký prístup k osobitným podmienkam alebo preferenčné zaobchádzanie pre osoby so zdravotným postihnutím počas ich krátkodobých pobytov v celej EÚ. Zahŕňa to znížené alebo nulové vstupné, prednostný prístup, asistenciu a vyhradené parkovacie miesta.

11:16

Členské krajiny EÚ (Rada EÚ) v pondelok v Luxemburgu prijali nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pre viac ako 28 miliónov ľudí pracujúcich prostredníctvom digitálnych platforiem v celej EÚ.

11:10

Verejné obstarávanie na prvý z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 stále prebieha. Pôvodne chcela Národná diaľničná spoločnosť (NDS) predkladané ponuky týkajúce sa úseku Oščadnica – Čadca, Bukov, II. profil otvárať 3. septembra, ale podľa aktuálneho oznámenia vo vestníku verejného obstarávania je termín otvárania ponúk posunutý na 30. októbra.

11:10

Izraelské útoky na mierovú misiu OSN v Libanone (UNIFIL) sú neprijateľné a v rozpore s pravidlami OSN. Uviedol to v pondelok španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares.

10:46

Ubytovateľom na Slovensku sa v súlade s očakávaniami darí nadväzovať na pozitívne trendy spred obdobia pandémie. Zhodnotil to v súvislosti s dátami Štatistického úradu (ŠÚ) SR o vývoji cestovného ruchu v ubytovacích zariadeniach v auguste 2024 analytik 365.bank Tomáš Boháček. V ubytovacích zariadeniach na Slovensku sa v auguste ubytovalo takmer 744.000 hostí, čo je o 5,2 % viac ako vlani. Ide tak o historicky druhú najlepšiu sezónu.

10:44

Francúzsko plánuje na budúci rok prijať nový zákon o imigrácii, uviedla hovorkyňa vlády v nedeľu. Vláda Michela Barniera dúfa, že návrh zákona predloží parlamentu začiatkom roka 2025.

10:44

Predseda opozičnej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) Friedrich Merz stanovil mieru, do akej bude jeho strana ochotná pristúpiť na kompromisy pri rokovaniach s novovzniknutou populistickou Alianciou Sahry Wagenknechtovej (BSW).

 

10:41

Ruský producent plynu Gazprom pokračuje v dodávkach plynu do Európy potrubím, ktoré vedie cez Ukrajinu. V pondelok oznámil, že pošle do čerpacej stanice Sudža v Kurskej oblasti plyn v objeme 42,3 milióna kubických metrov (m3). To je rovnaký objem ako v nedeľu (13. 10.).

10:41

Podľa predbežných výsledkov parlamentných volieb by v Litve mohlo dôjsť k zmene vlády. Po sčítaní hlasov z takmer všetkých okrskov opoziční sociálni demokrati (LSDP) získali 19,5 percenta.

Vilija Blinkevičiúté
Na snímke predsedníčka Litovskej sociálnodemokratickej strany (LSDP) Vilija Blinkevičiúté prijíma gratuláciu po parlamentných voľbách vo Vilniuse 13. októbra 2024
10:33

Priemerná slovenská domácnosť minie na nákup potravín mesačne takmer 20 % výdavkov. Náklady na potraviny a nealkoholické nápoje európskych domácností tvoria pritom podľa údajov Eurostatu v priemere približne 14 % z celkových výdavkov. Na Slovensku máme ôsme najdrahšie potraviny v Európskej únii (EÚ), aj tak nimi plytváme. Pri príležitosti nadchádzajúceho Svetového dňa potravy, ktorým je 16. október, na to poukázala analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke pohľad na jazero v tvare srdca v Rodgau neďaleko Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Peter Lipták

Andrej Valihora

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali