Čurillovcom sa kráti čas: Chystá sa výrazná zmena v prípade ochrany pre oznamovateľov

❚❚

Bratislava 6. decembra 2023  (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)

Aktualizované 6. decembra 2023 17:39

Ochrana pre oznamovateľov závažnej protispoločenskej činnosti by sa viac nemala poskytovať príslušníkom Policajného zboru. Vyplýva to z novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorú v stredu schválila vláda

Ján Čurilla
Na snímke Ján Čurilla

Parlamentu navrhuje kabinet zákon prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Už poskytnutá ochrana pre policajtov by mala zaniknúť dňom nadobudnutia účinnosti novely zákona.

.

“Vzhľadom na špecifické postavenie Policajného zboru, ktorý je ozbrojeným bezpečnostným zborom s príslušníkmi v služobnom pomere, sa navrhuje vylúčiť Policajný zbor a jeho príslušníkov spod tých ustanovení zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorých aplikácia by bola v tomto zbore problematická,” načrtol predkladateľ. Ako doplnil, obdobná výnimka platí aj pre spravodajské služby či Národný bezpečnostný úrad.

Súhlas Úradu na ochranu oznamovateľov na pracovnoprávny úkon alebo rozhodnutie zamestnávateľa v pracovnoprávnom vzťahu voči chránenému oznamovateľovi sa viac nemá vyžadovať, ak sa pracovnoprávnym úkonom priznáva nárok, ak ide o pracovnoprávny úkon, ktorý je dôsledkom právnej skutočnosti, ktorá nezávisí od posúdenia zamestnávateľa, alebo ak ide o pracovnoprávny úkon, ktorý je zamestnávateľ povinný vykonať podľa osobitného predpisu.

.

V súvislosti s poskytnutím ochrany v rámci trestného konania sa navrhuje zaviesť možnosť preskúmať rozhodnutia prokurátora o udelení ochrany zamestnancovi na žiadosť zamestnávateľa. Obdobná úprava sa navrhuje aj v rámci konania o správnom delikte. Predkladateľ argumentuje, že v prípade zamestnávateľa absentuje obdobný inštitút ako má oznamovateľ, ktorý sa v prípade neposkytnutia ochrany môže obrátiť na prokurátora so žiadosťou o preskúmanie dôvodov neposkytnutia ochrany.

V zákone sa majú tiež spresniť viaceré definície tak, aby ich nebolo možné vykladať v rozpore so zámerom zákona. Explicitne sa má napríklad uviesť, že oznámenie sa musí týkať, respektíve potenciálne prispieť k objasneniu protispoločenskej činnosti zamestnávateľa. Dopĺňa sa aj podmienka vecného súvisu medzi obsahom oznámenia a činnosťou zamestnávateľa.

Účinnosť návrhu zákona sa navrhuje dňom vyhlásenia “z dôvodu zjavného zneužívania inštitútu chráneného oznamovateľa a možného negatívneho vývoja danej situácie a potreby okamžitej reakcie na ňu”.

Ochrana poskytnutá oznamovateľovi do dňa nadobudnutia účinnosti novely má zostať zachovaná, len ak spĺňa ustanovené podmienky.

 

.

Vláda “musela reagovať”

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že vláda musela reagovať na účelovú zmenu zákona. “Nie je možné, aby ľudia, ktorí robili zle, sa skrývali za účelovo zmenené zákony, ktoré si pripravili pár mesiacov pred skončením ich volebného obdobia, lebo vedeli, že už nebudú v tejto práci pokračovať,” zdôvodnil. V súvislosti s vyňatím policajtov povedal, že tí majú iné možnosti vlastnej ochrany.

Zmeny v zákone podľa Fica zabezpečia, že systém nebude možné zneužívať. Vysvetlil, že zamestnanec bude môcť podať trestné oznámenie iba v línii svojich nadriadených v orgáne, kde pracuje. “Nemôže nejaký zamestnanec na ministerstve životného prostredia dať trestné oznámenie na nejakú advokátsku firmu, ktorá nemá nič spoločné s ministerstvom,” skonštatoval.

 

Kubina reaguje 

Právny zástupca čurillovcov Peter Kubina reaguje: “Je to ako keby uprostred partie šachu hráč, ktorému sa nedarí, presadil zmenu pravidiel hry, podľa ktorej sa odteraz každý jeho pešiak považuje za kráľovnú alebo vežu a zároveň súperova kráľovná a obidve veže idú z hry von. Alebo uprostred hokejového zápasu by si tím, ktorý prehráva 0:4, zmenou vynútil zmenou pravidiel zrušenie zápasu a kontumačné víťazstvo.

Zverejnený návrh novely zákona o ochrane oznamovateľov je v rozpore s ústavou (pretože je retroaktívny a mení pravidlá hry počas hry a pod rúškom zákona zasahuje do konkrétnych individuálnych prípadov a súdnych rozhodnutí, s ktorými sa súčasná moc nedokáže zákonným spôsobom vysporiadať). Okrem toho je aj v rozpore s právom Európskej únie, pretože nad rámec smernice vylučuje z ochrany veľmi veľkú a významnú kategóriu štátnych zamestnancov.

.

Prečo rovno neschvália zákon, ktorý by stanovil, že osoby Čurilla, Ďurka, Mašin, Sabota, Magula a Dunčko (aj s uvedením ich fotografií a dátumov narodenia) nemajú právo obracať sa na súdy a iné inštitúcie Slovenskej republiky? Bolo by to tak jednoduchšie a efektívnejšie.”

 

ÚOO: Schválený návrh výrazne oslabuje inštitút statusu chráneného oznamovateľa

Vládou schválená novela zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti výrazne oslabuje inštitút statusu chráneného oznamovateľa. TASR to uviedla riaditeľka odboru prevencie a komunikácie Úradu na ochranu oznamovateľov (ÚOO) Natália Pindrochová.

“Návrh je v celom rozsahu zameraný na sťaženie podmienok získavania ochrany oznamovateľov tým, že výrazne oslabuje inštitút statusu chráneného oznamovateľa, ktorý bol doteraz v našom právnom poriadku akceptovaný a používaný,” priblížila s tým, že dôsledkom tejto zmeny bude zníženie motivácie oznamovateľov.

Úrad vníma návrh ako politický zásah vyriešiť bez diskusie konkrétne kauzy zmenou legislatívy a nepovažuje ho za prospešný pre agendu ochrany oznamovateľov do budúcnosti. “Navyše, možná spätná revízia už udelených statusov chránených oznamovateľov je problematická z hľadiska zásady zákazu retroaktivity a vystavuje doterajších oznamovateľov obrovskej právnej neistote,” podotkla.

To, že zákon explicitne bez verejnej diskusie vylučuje z pravidiel ochrany Policajný zbor, je z pohľadu úradu potvrdením účelovosti tejto zmeny. “Zmeny zákona by sa mali prijímať po poctivej odbornej diskusii a nie v skrátenom legislatívnom konaní, na ktoré nie je v tomto prípade zákonný dôvod. Úrad je pripravený a ochotný prispieť do diskusie a zdieľať aj svoje návrhy na potrebné zmeny zákona,” doplnila Pindrochová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali