Výsledky včerajších doplňujúcich komunálny volieb do orgánov samosprávy obcí

❚❚

Brunovce 6. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

Aktualizované 6. októbra 13:48

Obec Brunovce (okres Nové Mesto nad Váhom) by mal poviesť Pavol Šupka (Hlas-SD). Rozhodli o tom obyvatelia v sobotných (5. 10.) doplňujúcich voľbách do orgánov samosprávy obcí. Vyplýva to zo zápisnice, ktorú obec zverejnila na svojom webe

doplňujúce komunálne voľby
Ilustračné foto

Šupka, ktorý je majstrom odborného výcviku, získal v doplňujúcich komunálnych voľbách od obyvateľov 123 platných hlasov. Jeho protikandidátka – zastupujúca starostka obce Mária Pribus Bronišová (Smer-SD) získala 98 hlasov.

.

Na voľbách sa zúčastnilo 222 z 511 oprávnených voličov, ktorí odovzdali 221 platných hlasov.

Obyvatelia Brunoviec si nového starostu volili po tom, čo sa predchádzajúci štatutár vzdal svojej funkcie.

.

 

V Liptovskej Kokave si za starostu zvolili Fronka, v Prosieku Hentzelovú

Obec Liptovská Kokava (okres Liptovský Mikuláš) by mal poviesť dispečer Radovan Fronko, v Prosieku (okres Liptovský Mikuláš) si v sobotných (5. 10.) doplňujúcich voľbách do orgánov samosprávy obcí obyvatelia zvolili do funkcie starostu Lenku Hentzelovú (SaS). Vyplýva to z informácií od samospráv obcí.

O starostovskú funkciu sa v Liptovskej Kokave uchádzali traja kandidáti. Fronko, ktorého si obyvatelia zvolili za starostu, získal 232 hlasov. Na voľbách, ktoré boli podľa obecného úradu pokojné a bez problémov, sa zúčastnilo 378 zo 754 oprávnených voličov.

Nového starostu si v obci volili po tom, čo sa predchádzajúci štatutár vzdal svojej funkcie.

Zastupujúca starostka v Prosieku Hentzelová získala v doplňujúcich voľbách podľa zápisnice, ktorú obec uverejnila na svojom webe, od obyvateľov 76 platných hlasov, jej protikandidátka – podnikateľka Andrea Šubová (nezávislá) 52 hlasov.

.

Na voľbách sa v obci zúčastnilo 130 zo 186 oprávnených voličov, ktorí odovzdali 128 platných hlasov. Nového starostu si v Prosieku volili po tom, čo sa predchádzajúci starosta vzdal svojej funkcie deň pred konaním referenda o jeho odvolaní z funkcie, ktoré iniciovali obyvatelia prostredníctvom petície.

 

V doplňujúcich voľbách primátora mesta Dobšiná zvíťazil Radovan Žori

Novým primátorom mesta Dobšiná (okres Rožňava) bude Radovan Žori, kandidát za koalíciu Smer-SD, Hlas-SD a SNS. Spomedzi štvorice kandidujúcich získal v sobotňajších (5. 10.) doplňujúcich voľbách najviac hlasov. Výsledky zverejnilo mesto na svojej webstránke.

Žori dostal celkovo 706 platných hlasov voličov. Druhý skončil Gejza Holmok kandidujúci za hnutie Slovensko s výsledkom 521 hlasov. Tretí bol nezávislý kandidát Marek Šafár, ktorý mal 455 hlasov a štvrtý Milan Priatka za KDH s 20 hlasmi.

K voľbách došlo po tom, ako v januári zo svojej funkcie odstúpil dovtedajší primátor Ján Slovák. Funkciu zastával od roku 2014, vzdal sa jej zo zdravotných dôvodov. Zastupujúcim primátorom do konania doplňujúcich volieb bol Karol Horník.

.

 

Nových starostov si volili obyvatelia aj v obciach Dvorany nad Nitrou a Svrbice

Obyvatelia obcí Dvorany nad Nitrou a Svrbice v okrese Topoľčany si volili nových starostov. Doplňujúce komunálne voľby sa uskutočnili v sobotu 5. októbra.

Starostom obce Dvorany nad Nitrou s 812 obyvateľmi by sa mal stať podľa neoficiálnych výsledkov Jozef Kmeť (nezávislý kandidát). Získal najviac hlasov spomedzi štyroch kandidátov. Samospráva o tom informovala na svojom webe. Voľby sa v tejto obci konali po tom, ako sa predošlý starosta vzdal svojej funkcie.

Súpera nemal kandidát na starostu obce Svrbice Juraj Púček. Predseda miestnej volebnej komisie Pavel Hradecký TASR uviedol, že predchádzajúci starosta sa vzdal svojej funkcie zo zdravotných dôvodov. Ide o najmenšiu z trojice obcí v Nitrianskom samosprávnom kraji, kde sa konali doplňujúce komunálne voľby. Má 194 obyvateľov.

 

V štyroch obciach Trnavského kraja si volili nových starostov

V štyroch obciach Trnavského samosprávneho kraja si obyvatelia v sobotných (5. 10.) doplňujúcich komunálnych voľbách volili nových starostov. Ide o obce Hviezdoslavov, Malá Mača, Malé Dvorníky a Zvončín.

V obci Hviezdoslavov v okrese Dunajská Streda uspel podľa neoficiálnych výsledkov František Kavecký (nezávislý kandidát), ktorý kandidoval ako jediný. Voľby sa uskutočnili po tom, ako sa vzdal svojej funkcie predchádzajúci starosta po zvolení za poslanca Národnej rady SR. TASR to potvrdila zapisovateľka miestnej volebnej komisie Zdenka Danielová. Obec mala ku dňu vyhlásenia volieb 3575 obyvateľov.

Súpera nemal ani Dávid Kaščák, kandidát na starostu obce Malé Dvorníky. O pozíciu starostu obce, nachádzajúcej sa v okrese Dunajská Streda, sa uchádzal ako nezávislý kandidát. Obec má 1176 obyvateľov.

Po odchode bývalého starostu do predčasného dôchodku sa uskutočnili voľby aj v obci Malá Mača v okrese Galanta. Uspela Monika Nagyová ako nezávislá kandidátka. Obec o tom informovala na svojom webe. Ku koncu roka 2023 mala 603 obyvateľov.

Štvrtou samosprávou, kde si v rámci Trnavského kraja v sobotu volili nového starostu, bola obec Zvončín v okrese Trnava. Spomedzi dvojice kandidátov uspela podľa neoficiálnych výsledkov Zuzana Nebylová ako nezávislá kandidátka. Voľby sa uskutočnili po tom, čo sa bývalá starostka vzdala svojej funkcie. TASR to uviedla zapisovateľka miestnej volebnej komisie Andrea Blažek. Obec mala ku dňu vyhlásenia volieb 1040 obyvateľov.

.

Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa vyhlasujú v prípade, ak sa v niektorej obci nekonali alebo sa z rôznych dôvodov musia opakovať. Takisto vtedy, ak sa starosta či poslanec vzdal a jeho mandát zanikol bez náhradníka. Zákon takisto stanovuje, že voľby sa zopakujú, ak ich vyhlásili za neplatné.é.

 

Novou hlavou obce Kordíky je Dušan Tuček, doteraz zastupoval zosnulého starostu

Kordíky v Banskobystrickom okrese s takmer 500 obyvateľmi majú po sobotňajších (5. 10.) doplňujúcich komunálnych voľbách novú hlavu obce. Stal sa ňou zastupujúci starosta Dušan Tuček. Pre TASR to v nedeľu potvrdila zapisovateľka miestnej volebnej komisie Iveta Tučeková.

Nezávislý 47-ročný kandidát Tuček získal 153 hlasov a vo funkcii nahradí zosnulého starostu. Jeho rovnako nezávislá protikandidátka, 69-ročná dôchodkyňa Mária Kuniaková dostala 38 hlasov. Účasť voličov dosiahla takmer 50 percent.

Podľa Tučekovej voľby boli pokojné, bez problémov, akurát volebná účasť bola tentokrát nižšia. Obvykle sa u nich v prípade komunálnych volieb pohybuje okolo 70 percent.

.

 

Novým starostom obce Telgárt sa stal s výraznou prevahou hlasov Vasil Černák

V horehronskej obci Telgárt s vyše 1500 obyvateľmi sa s výraznou prevahou hlasov stal novým starostom Vasil Černák. Voliči o tom rozhodli v sobotňajších (5. 10.) doplňujúcich komunálnych voľbách. Pre TASR to v nedeľu potvrdil zvolený starosta.

Podľa zapisovateľky miestnej volebnej komisie Nikoly Hlavatej nezávislý 66-ročný kandidát Černák získal 224 hlasov, jeho 38-ročný rovnako nezávislý protikandidát, učiteľ Milan Milčík dostal 76 hlasov. Voľby boli pokojné, účasť zhruba 40-percentná, nižšia oproti posledným komunálnym voľbám.

Černák doteraz zastupoval starostu Telgártu Jozefa Štajera, ktorý sa vzdal svojho mandátu.

 

.

Do funkcie starostu obce Lodno si obyvatelia zvolili Belana

Starostom obce Lodno (okres Kysucké Nové Mesto) bude Miloš Belan (KDH). O funkciu starostu sa v sobotných (5.10.) doplňujúcich voľbách uchádzal ako jediný kandidát. TASR o tom v nedeľu informovala zapisovateľka miestnej volebnej komisie Slavomíra Brandýsová.

Voľby označila Brandýsová za pokojné. Na doplňujúcich voľbách sa podľa nej zúčastnilo 83 zo 756 oprávnených voličov.

Starostovská stolička sa v Lodne uvoľnila po tom, čo začiatkom februára bola vtedajšia starostka políciou prichytená pri šoférovaní pod vplyvom alkoholu a následne právoplatne odsúdená za prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Vedenie obce prevzal jej zástupca Peter Mrvečka.

 

Do funkcie starostu obce Vasiľov si obyvatelia zvolili Jadroňa

Oravskú obec Vasiľov (okres Námestovo) by mal poviesť doterajší zástupca starostu Juraj Jadroň (nezávislý). Rozhodli o tom obyvatelia v sobotných (5. 10.) doplňujúcich voľbách do orgánov samosprávy obcí. TASR o tom informovali z obecného úradu.

O starostovskú funkciu sa vo voľbách uchádzali traja kandidáti. Okrem Jadroňa i živnostník Marián Hutira (SNS) a vychovávateľka Natália Kuchtová (nezávislá). Účasť podľa neoficiálnych výsledkov volieb dosiahla 65,1 percenta. Jadroň získal 58,06 percenta zo všetkých odovzdaných platných hlasov.

Nového starostu si obyvatelia volili po tom, čo sa predchádzajúca starostka Daniela Fejová vzdala funkcie, v súčasnosti zastáva post riaditeľky Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Námestove.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:22

Počas 11 dní izraelského bombardovania v Libanone zahynulo nie menej ako sto detí. Za posledných šesť týždňov bolo zranených viac ako 690 detí, uviedla Nadácia UNICEF.

Izrael aktívne útočí na Libanon od septembra. Oficiálnym cieľom je údajne návrat obyvateľov severných území Izraela, ktoré boli anektované Libanonu, do ich domovov.

10:57

IDF spustila novú pozemnú operáciu v Jabalii na severe pásma Gazy. Na operácii sa zúčastňuje 162. divízia: jej 401. a 460. obrnená brigáda v noci obkľúčili Jabaliju. IDF tiež začali sériu leteckých a delostreleckých úderov na ciele spojené s Hamasom vrátane skladov zbraní, tunelov a miest, kde sa sústreďujú nepriateľské sily.

IDF poznamenali, že už predtým získali spravodajské informácie o prítomnosti Hamasu a jeho infraštruktúry v meste Jabalija a o pokusoch tejto skupiny znovu sa v meste uchytiť.

08:19

Pri izraelských leteckých útokoch na mešitu a školu v centrálnej časti Pásma Gazy, v ktorých sa ukrývali vysídlení Palestínčania, zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 24 ľudí a 93 ďalších utrpelo zranenia. Uviedli to tamojšie úrady kontrolované hnutím Hamas.

08:18

Pred rokom, 7. októbra 2023, islamistické hnutie Hamas oznámilo, že jeho ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. Počas rýchleho útoku zahynulo v krajine viac ako 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a militanti zajali vyše 240 rukojemníkov. V reakcii na útoky palestínskeho hnutia vyhlásil izraelský bezpečnostný kabinet na druhý deň vojnový stav a konflikt aj po roku naďalej trvá.

08:17

Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotňajšom vyhlásení pred výročím útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra 2023 odsúdil Hamas a vyzval na okamžité ukončenie “šokujúceho násilia a krviprelievania” v Pásme Gazy a Libanone.

08:05

Katarské ministerstvo zahraničných vecí: Vítame výzvu francúzskeho prezidenta na zastavenie dodávok zbraní Izraelu na boj v pásme Gazy.

07:24

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková označila minuloročný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael za kľúčový moment v židovských aj nemeckých dejinách a uviedla, že je zahanbená antisemitskými útokmi, ktoré sa odohrávajú v nemeckých uliciach.

07:24

Pri izraelskom leteckom útoku na mešitu v centrálnej časti pásma Gazy zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 18 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke podujatie Deň poľovníctva a priateľov prírody v Campingu v Belá - Nižné Kamence

Autor: TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali