Zarážajúce zistenia NKÚ. Takto sa u nás šafárilo s vakcínami proti ochoreniu COVID-19

❚❚

Bratislava 8. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

Aktualizované 8. augusta 2024 14:51

Obstaranie vakcín proti ochoreniu COVID-19 sa javí ako netransparentné. Zmluva uzatvorená centrálne Európskou komisiou (EK) bola výhodná iba pre súkromnú firmu. Väčšina štátov Európskej únie mala zazmluvnených oveľa viac dávok ako bolo potrebné. Skonštatoval to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) na základe kontroly. Upozornil aj na to, že slovenskému ministerstvu zdravotníctva v čase pandémie chýbali postupy stratégie a nedokázalo dôsledne vyhodnotiť, aké množstvo vakcín treba zabezpečiť a predimenzovalo ich počet

vakcína, pfizer
ilustračné foto

“Z viac ako 15 miliónov dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 obstaraných EK a následne dodaných na Slovensko bolo v rokoch 2020 až 2023 podaných len sedem miliónov, čo predstavuje iba 47 percent. Bezmála dva milióny vakcín Slovensko darovalo zo svojich skladov iným krajinám a do konca roka 2023 exspirovalo 4,8 milióna dávok. Účet za nákup vakcín aj s likvidáciou exspirovaných dávok predstavuje sumu viac ako 340 miliónov eur,” skonštatovali kontrolóri.

.

Upozornili na to, že aj v ostatných členských štátoch podali v priemere menej ako polovicu zakúpených dávok. V tejto súvislosti skritizovali postup EK.

“Bolo zarážajúce a z pohľadu kontrolnej inštitúcie úplne nesprávne, že EK pristúpila na podmienky farmafiriem, do rokovaní veľmi neštandardne vstúpila šéfka Komisie a Brusel v rozpore s pravidlami transparentnosti utajil zmluvy na obstarávanie vakcín,” podotkol predseda úradu Ľubomír Andrassy.

.

NKÚ nerozumie, prečo Komisia zazmluvnila vakcíny v počte viac ako päť kusov a päť záložných dávok pre všetkých obyvateľov EÚ, aj keď v tom čase neboli vakcíny určené pre deti pod 18 rokov. Postupom EK by sa mali podľa neho zaoberať Europarlament aj európski audítori či prokuratúra.

Kontrolóri sa zaoberali aj postupmi slovenského ministerstva zdravotníctva počas pandémie. Poukázali na to, že chýbali postupy a stratégie.

“Neboli napríklad určené zodpovedné útvary a chýbal manuál pre ich riadenie v čase mimoriadnych situácií. Absentovali odborní zamestnanci v procesoch krízového riadenia a nebol vypracovaný plán obstarávania vakcín vrátane kompetencií či zodpovednosti,” poznamenali.

Ministerstvo podľa nich tiež nedokázalo dôsledne vyhodnotiť, aké množstvo vakcín treba zabezpečiť a predimenzovalo ich počty. Kontrola zároveň ukázala, že šéf rezortu zastupoval Slovensko pri uzatváraní medzinárodných zmlúv na obstaranie vakcín bez rozhodnutia vlády.

“Čo bolo v rozpore s národným pandemickým plánom i ústavou,” uviedol NKÚ.

.

Upozornil aj na to, že potvrdzovanie objednávok vykonávali okrem ministra i iné osoby a rezort pre ne nepredložil výnimky.

“Ministerstvo tiež nedisponovalo právnym znalcom na belgické právo, podľa ktorého sa táto zmluva na úrovni Komisie uzatvárala. Kontrolóri tak nezískali uistenie, či úradníci rezortu pod výrazným časovým tlakom dostatočne rozumeli zmluvným podmienkam, ktoré zaväzovali Slovensko k podpisu komplikovaných kontraktov,” dodal.

Avizoval, že s výsledkami kontroly oboznámia vládu, parlament, Generálnu prokuratúru SR aj predstaviteľov Európskej prokuratúry a Europarlamentu.

“V budúcnosti je potrebné využiť skúsenosti z pandémie COVID-19 a vytvoriť krízový plán, ktorý ministerstvu zdravotníctva a ďalším kompetentným inštitúciám pomôže cielene sa pripraviť a v prípade zdravotnej hrozby reagovať okamžite, efektívne a účelne a zachovať pritom prijateľnú mieru hospodárnosti,” povedali kontrolóri.

Zároveň žiadajú, aby sa vakcíny mohli obstarávať centrálne prostredníctvom ministerstva aj mimo mimoriadnych situácií.

.

Ministerstvo zdravotníctva SR pre TASR reagovalo, že aktivity NKÚ zamerané na preverenie procesu nákupu vakcín a celého manažovania pandémie ochorenia COVID-19 oceňuje. Deklarovalo, že pracuje na náprave a odstránení nedostatkov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:14

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že útoky na vzdelanie zbavujú deti ich základného práva na vzdelávanie, ovplyvňujú ich bezprostredný a dlhodobý rozvoj a pripravujú ich o lepšiu a pokojnejšiu budúcnosť. Oznámila to pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany vzdelávania pred útokmi.

19:13

Exilová iránska opozičná skupina v pondelok oznámila, že jej kancelárie v Štokholme vo Švédsku sa vznietili po útoku zápalnými fľašami. Polícia už začala vyšetrovanie vo veci podpaľačstva.

19:12

Maďarsko a Čad uzatvárajú dohody o vzájomnej spolupráci. Uviedol to na Facebooku v pondelok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po tom, čo s vojenskými poctami prijal prezidenta Čadu Mahamata Idrissa Débyho Itnu.

19:11

Ruský prezident Vladimir Putin neposkytne rozhovor Evanovi Gershkovichovi, reportérovi amerického denníka Wall Street Journal (WSJ), ktorého Moskva prepustila 1. augusta z väzby v rámci rozsiahlej výmeny väzňov so Západom. Oznámil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov,

19:10

Ideálne by bolo, pokiaľ by na najbližšom rokovaní vlády boli už predložené zákony súvisiace s konsolidáciou. Uviedol to v pondelok minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) po zasadnutí predsedníctva strany Smer-SD.

19:09

Dovozné clá majú tendenciu viac zasahovať domácnosti s nízkymi príjmami. Uviedla to v pondelok vo svojej správe Svetová obchodná organizácia (WTO).

18:54

Francúzska tenistka Diane Parryová postúpila do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v tuniskom Monastire. Trojka podujatia si poradila v stretnutí 1. kola s domácou Chiraz Bechriovou 6:3, 6:0.

18:10

Po piatich dňoch sa v pondelok podarilo hasičom uhasiť rozsiahly lesný požiar vo Vašskej stolici na západe Maďarska. Pre agentúru MTI to uviedla v pondelok hovorkyňa stoličného riaditeľstva Úradu civilnej ochrany (OKF) Eszter Baloghová.

18:10

Orol skalný zaútočil v nedeľu v Nórsku na batoľa a pokúsil sa ho odniesť. Matka dieťaťa a jej suseda s vtákom opakovane bojovali, až kým ho kusom dreva nezabili.

18:09

Rusko pozvalo saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána na summit skupiny BRICS, ktorý sa uskutoční 22.-24. októbra v Kazani. V pondelok to uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali