Obnova úseku cesty Starý Smokovec – Tatranské Matliare finišuje

❚❚

Vysoké Tatry 2. októbra 2023 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja)

 

Stavebné práce na úseku Starý Smokovec – Tatranské Matliare v rámci projektu Vysoké Tatry sa pomaly blížia ku koncu. Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK) informovala, že vecná prestavanosť tejto časti obnovy Cesty slobody je už na 96 percent

obnova úseku Starý Smokovec - TAtranské Matliare
Na snímke obnovený úsek cesty Starý Smokovec – Tatranské Matliare

“Na takmer 6,2 kilometra dlhom úseku cesty II/537 doteraz došlo k výmene konštrukčných vrstiev vozovky, prečisteniu a vydláždeniu cestných priekop a obnove vjazdov. Zároveň sa upravili krajnice a vymenili a doplnili sa tiež cestné vozidlá,” vymenovali cestári. Nasledujú dokončovacie práce na zárubných múroch zamerané na viazanie výstuže, debnenie rímsy a betonáž. Stavbári sa taktiež zamerajú na montáž zábradlí na priepustoch a vodorovné dopravné značenie cestnej komunikácie.

.

Takmer hotový je už aj úsek Tatranské Matliare – križovatka s cestou I/66. Na väčšine úsekov, ktoré by chceli dokončiť ešte v tomto roku, sa prevažne mení a zosilňuje podložie. V budúcom roku by mali pokračovať už len konštrukčne náročnejšie práce na mostných objektoch. Cestné práce v rámci projektu realizujú na 36 miestach od Podbanského až po Tatranské Matliare. Celú stavbu by mali zhotovitelia ukončiť v septembri 2024.

Cesta slobody je významná dopravná tepna prechádzajúca viacerými tatranskými osadami a patrí k najdlhším cestám tohto regiónu. PSK ju rekonštruuje prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu a spolufinancovaním zo štátneho i vlastného rozpočtu. Modernizácia sa týka celkovo 43 kilometrov ciest, 26 mostných objektov, 14 oporných a 12 zárubných múrov, 96 priepustov, jednej poloestakády a štyroch odpočívadiel.

.

 

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:05

 Holandsko koncom novembra zavedie hraničné kontroly ako súčasť súboru opatrení zameraných na obmedzenie prisťahovalectva.

07:03

V blízkosti rumunsko-ukrajinských hraníc zaznamenali dva podozrivé lietajúce objekty. Ich prítomnosť spustila letecký poplach a rumunské vzdušné sily k nim nasadili dve stíhačky F-16. Informovalo rumunské ministerstvo obrany.

07:01

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová, ktorá je kandidátkou Demokratickej strany do nachádzajúcich prezidentských volieb, plánuje predniesť záverečnú reč svojej kampane na mieste kde Donald Trump v januári 2021 podnecoval dav, ktorý následne zaútočil na americký Kapitol. Informoval vysokopostavený predstaviteľ Harrisovej volebného tímu.

07:00

Americký minister obrany Lloyd Austin svojmu izraelskému rezortnému kolegovi Joavovi Galantovi oznámil, že Washington má vážne obavy zo správ o izraelských úderoch proti libanonským ozbrojeným silám. Uviedol Pentagón.

06:58

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval západným spojencom za najnovšiu pomoc. Pôžička vo výške 50 miliárd dolárov od skupiny G7 podľa neho pomôže Ukrajine v jej obrane a odolnosti. Zelenskyj to uviedol vo videoprejave zverejnenom na sociálnych sieťach.

06:56

Turecké ministerstvo obrany uviedlo, že turecké sily zasiahli lokality v Iraku a Sýrii spojené s militantnou skupinou Strana kurdských pracujúcich. Ankara predtým PKK obvinila z teroristického útoku na na sídlo spoločnosti Turkish Aerospace Industries, pri ktorom zomrelo päť ľudí. 

06:54

Americké ministerstvo spravodlivosti poslalo varovanie lobingovej organizácii, ktorú finančne podporuje Elon Musk. Ministerstvo upozornilo, že dary vo výške milión dolárov, ktoré organizácia poskytuje, môžu byť v rozpore s federálnymi zákonmi. Informovala televízia CNN s odvolaním sa na informované osoby. Musk v kampani podporuje republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. 

06:51

Pred 60 rokmi získala Severná Rodézia nezávislosť od Britského spoločenstva národov a dnes má Zambia v rámci Commonwealthu štatút ako ďalší členovia tohto širokého zoskupenia. Z južnej časti pôvodnej federácie vznikol neskôr neuznaný štát Rodézia (od roku 1980 oficiálny a nezávislý štát Zimbabwe). V prvej polovici 60-tych rokov 20. storočia prebehla najväčšia vlna dekolonizácie na africkom kontinente, v lete 1964 z východného výbežkového rodézskeho územia (Ňasko) vznikla republika s názvom Malawi a 24. októbra 1964 sa spod priameho britského vplyvu vymanila Zambia.

06:40

Viceprezidentka Kamala Harrisová kritizovala exprezidenta Donalda Trumpa a označila ho za “čoraz nepríčetnejšieho”. Trumpove vyjadrenia o Adolfovi Hitlerovi, o ktorých informoval bývalý šéf exprezidentovej kancelárie, zároveň označila za “neuveriteľne nebezpečné”.

06:38

Pokračovali vzájomné útoky medzi Izraelom a libanonským proiránskym hnutím Hizballáh. Libanonské štátne médiá uviedli, že Izrael podnikol viacero náletov na južné predmestia Bejrútu a zaútočil aj na bejrútsku pobočku proiránskej televízie al-Majadín.

06:35

Severokórejskí vojaci, ktorí sú v súčasnosti na výcviku v Rusku, sa stanú legitímnymi vojenskými cieľmi, ak sa zapoja do bojov na Ukrajine. Na brífingu to povedal hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady John Kirby.

Včera 20:25

Rusko je zapojené do rozsiahlych vplyvových operácií namierených voči Fínsku a ďalším európskym krajinám, uviedla fínska ministerka vnútra Lulu Ranneová v reakcii na podozrivé sabotáže a narúšanie poriadku v severskej krajine.

Včera 20:12

Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku za rok 2024 udelili v stredu na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu investigatívnemu projektu Lost in Europe (Stratení v Európe), ktorý sa zaoberá zmiznutím vyše 50.000 maloletých migrantov bez sprievodu dospelých v Európe.

Včera 20:02

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 2 %, pričom cena Brentu skĺzla pod 75 USD za barel (159 litrov). Vývoj cien ovplyvnili najnovšie údaje amerického ministerstva energetiky o stave ropných zásob v USA, podľa ktorých sa zásoby v minulom týždni zvýšili omnoho viac, než sa čakalo.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali