Obmedzené možnosti amerických síl pre špeciálne operácie na Ukrajine

❚❚

Bratislava 8. októbra 2022 (HSP/Sonar21/Foto:Twitter)

 

Americké sily pre špeciálne operácie sú v povedomí amerických politikov a civilného obyvateľstva talizmanom – t. j. “talizman je akýkoľvek predmet, ktorému sa pripisuje náboženská alebo magická moc, ktorá má chrániť, liečiť alebo škodiť osobám, pre ktoré je vyrobený”. Je to obraz, ktorý sa za posledných štyridsať rokov vďaka Hollywoodu zasial do podvedomia verejnosti. Spomeňme si na nasledujúce filmy – Delta Force, Navy Seals, Black Hawk Down, Six (televízny seriál), 13 Hours: Tajní vojaci z Benghází, Lone Survivor a Seal Team Six: Záťah na Usámu bin Ládina. Všetky tieto filmy odhrnú oponu tajomstva a zavedú diváka do zákulisia, aby sprostredkovane zažil tajomstvo a “silu” jednotiek špeciálnych operácií. Niekedy vyhrávajú a niekedy prehrávajú, píše vo svojom poslednom príspevku Larry Johnson

Navy Seals
Na snímke Americké sily pre špeciálne námorné operácie – Navy Seals

Počas takmer štvrťstoročia som mal tú česť úzko spolupracovať s komunitou špeciálnych operácií. Veľmi obdivujem zručnosti a schopnosti týchto mužov. (Áno, je to testosterónová komunita osobností typu A, ktoré majú úroveň sily a vytrvalosti, aká sa v radoch armády bežne nevyskytuje – sú tam aj ženy, na špecializovaných pozíciách, ale toto je svet frajerov). Ale nie sú to nadľudia. Sú to muži. Majú preukázané schopnosti vydržať obrovskú fyzickú záťaž a zároveň zostať operačne zdatní. Nemôžu však prekonať guľky a sú rovnako zraniteľní bombami a mínometmi ako priemerný vojak.

.

Skúsenosti SEALS na ostrove Grenada v roku 1983 poukazujú na ich schopnosti a obmedzenia:

Medzi ďalšie misie tímu SEAL patrilo vyslobodenie generálneho guvernéra Grenady a dobytie jedinej grenadskej rádiovej veže. Ani jedna z týchto misií nebola dobre informovaná ani dostatočne podporená včasnými spravodajskými informáciami, čo spôsobovalo SEAL problémy od samého začiatku. Oneskorenie výsadku zo vzduchu spôsobilo, že ich denný výsadok na pokojnom mori sa presunul na noc a silnú búrku. Jedno z ich dvoch dopravných lietadiel minulo zónu výsadku a štyria príslušníci SEAL sa stratili v dažďovej búrke pri pobreží ostrova. Ich telá sa nikdy nenašli.

.

Počas invázie sa jednotky SEAL rozdelili na dve skupiny a postupovali k svojim cieľom. Po rozmiestnení v sídle guvernéra si SEAL uvedomili, že ich satelitné komunikačné zariadenie je stále na ich vysadzovacom vrtuľníku. Keď ich začali obkľučovať grenadské a kubánske jednotky, jedinej vysielačke SEAL sa vybili batérie. Boli nútení improvizovať a pomocou pevnej telefónnej linky v sídle zavolali na svoje veliteľstvo, aby nasmerovali palebnú podporu lietadiel AC-130 na blížiaceho sa nepriateľa. SEAL si udržali pozíciu v sídle cez noc a vyslobodili sa nasledujúce ráno, keď ich vystriedala skupina prieskumných jednotiek námornej pechoty.

Posledná veta je kľúčová – zachránila ich kolóna tankov námornej pechoty, pretože jednotky SEAL (a Delta Force) nenosia ťažké zbrane. Ich špecializáciou je vykonávanie nájazdov a zhromažďovanie spravodajských informácií. Bubáci zo Spec Ops dokážu robiť veľmi cool veci. Nie sú však konvenčnou silou a dostávajú sa do problémov aj pri boji s treťotriednou konvenčnou vojenskou silou, napríklad v Iraku. Tento bod je ilustrovaný vo filme Bravo Two Zero, ktorý ukazuje problémy, s ktorými sa stretla britská jednotka špeciálnych operácií – t. j. SAS – v Iraku:

Bravo Two Zero bol volací znak osemčlennej hliadky britskej armády Special Air Service (SAS), ktorá bola vyslaná do Iraku počas prvej vojny v Perzskom zálive v januári 1991. Podľa rozprávania Chrisa Ryana mala hliadka za úlohu zhromažďovať spravodajské informácie, nájsť dobré ležadlo, zriadiť pozorovacie stanovište a monitorovať pohyb nepriateľa, najmä odpaľovacie zariadenia rakiet Scud na irackej hlavnej zásobovacej trase medzi Bagdadom a severozápadným Irakom; podľa opisu Andyho McNaba bolo úlohou nájsť a zničiť iracké odpaľovacie zariadenia rakiet Scud na 250 km úseku MSR. . .

Neskoro popoludní 24. januára hliadku objavilo stádo oviec a mladý pastier. Keďže sa hliadka považovala za ohrozenú, rozhodla sa stiahnuť a zanechala za sebou prebytočné vybavenie. Keď sa pripravovali na odchod, počuli niečo, čo považovali za tank blížiaci sa k ich pozícii. Hliadka zaujala obranné pozície, pripravila si rakety LAW a čakala, kým sa dostane na dohľad. Ukázalo sa však, že vozidlo je buldozér, ktorý po spozorovaní hliadky rýchlo cúvol. Hliadka si uvedomila, že teraz je definitívne ohrozená, a stiahla sa zo svojej pozície. Krátko na to, keď sa vzďaľovali (podľa McNabovej výpovede), sa začala prestrelka s irackými obrnenými transportérmi a vojakmi.

Ráno 27. januára sa McNabova päťčlenná skupina dostala do kontaktu s miestnymi civilistami a políciou. Consiglio bol zastrelený ozbrojenými civilistami približne o 02.00 h, Lane zomrel na podchladenie neskôr v to isté ráno po tom, ako spolu s Pringom preplávali Eufrat, ktorý bol spolu s McNabom a Coburnom následne zajatý. Počas prestrelky pred zajatím bol Coburn postrelený do ruky a členka.

.

Podľa McNaba boli štyria zajatí členovia hliadky (McNab, Pring, MacGown a zranený Coburn) mnohokrát premiestňovaní, pričom na každom ďalšom mieste znášali mučenie a vypočúvanie. Podľa MacGowna však “k incidentom, ako je vytrhávanie zubov a pálenie rozžeravenou lyžicou, nedošlo. Je nepredstaviteľné, že by k takýmto incidentom mohlo dôjsť bez toho, aby sa o nich hovorilo alebo aby boli fyzicky zjavné.” V čase prepustenia MacGowna a Pringa 5. marca ich zástupca Červeného kríža označil za “v dobrom stave”.

Naposledy boli pred prepustením zadržiavaní vo väznici Abu Ghraib.

Tak prečo o tom píšem? Pretože západné médiá stále špekulujú o tom, že na Ukrajine pôsobia západné jednotky špeciálnych operácií a že budú mať rozhodujúci vplyv na porážku Rusov. Ľudia, prepáčte, ale to je nádej zrodená z hollywoodskych fantázií. Bez ohľadu na to, koľko klikov títo chlapci dokážu urobiť, bez ohľadu na to, ako dlho dokážu vydržať bez spánku a jedla, bez ohľadu na to, ako dobre sa vedia kryť a ukrývať, bez ohľadu na to, aké majú skúsenosti ako strelci, nie sú žiadnym súperom pre konvenčné ruské vojenské sily, ktoré ich môžu zasiahnuť paľbou delostrelectva, mínometov a rakiet.

Dúfam, že vedúci predstavitelia USA a Veľkej Británie neurobili idiotské rozhodnutie poslať týchto elitných mužov do domu plného šarapatu, ktorým je frontová línia na Ukrajine. Je to neplodné plytvanie vysokokvalifikovanými mužmi, ktorí nemajú zázračné schopnosti na to, aby porazili tanky alebo prápor ruských vojsk útočiacich na ich pozície. Obávam sa, že bývalí príslušníci niektorých z týchto špeciálnych jednotiek sa možno prihlásili do boja na strane Ukrajiny. Bez ohľadu na ich osobnú statočnosť a zručnosti sú títo jednotlivci len ďalším kolieskom v obrovskom vojnovom stroji.

Fascinácia Západu schopnosťami jednotiek špeciálnych operácií je príznakom toho, že Spojené štáty a Spojené kráľovstvo sa zameriavajú na dosahovanie taktických úspechov v teréne, pričom ignorujú Clausewitzov bystrý postreh, že “vojna je len pokračovaním politiky inými prostriedkami”. Vojnou sa nevyrábajú potraviny ani sa nezabezpečuje prístup k dôležitým nerastným surovinám a komoditám, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé hospodárstvo. Je len jedným z prvkov širšej schémy politiky, ktorá rozhodne o tom, či národ alebo skupina národov dokáže dosiahnuť svoje ciele a prežiť.

.

Chcem vás povzbudiť, aby ste si prečítali brilantnú analýzu Veľkého Sergea. Jeho nedávna publikácia Politika inými prostriedkami – Putin a Clausewitz je povinným čítaním, ak chcete pochopiť súčasnú situáciu na Ukrajine a to, o čo sa Rusko snaží. Týmto vám želám pokojný víkend.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:11

Spojené štáty sú proti izraelskej invázii do Libanonu a majú v úmysle diskutovať s partnermi o „konkrétnych nápadoch“, ako zabrániť rozšíreniu vojny, uviedol pre agentúru Reuters vysoký predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí.

Izraelskí predstavitelia tvrdia, že uskutočňujú letecké útoky na ciele Hizballáhu, aby ho prinútili súhlasiť s diplomatickým riešením konfliktu. Americký predstaviteľ anonymne „vyvrátil postoj Izraela“ a uviedol, že Biely dom sa zameriava na „zníženie napätia … a prerušenie cyklu útokov typu „zasiahni a uteč“.

10:08

Vládnuca vojenská junta v Burkine Faso prekazila “niekoľko pokusov o destabilizáciu krajiny,” povedal v pondelok neskoro večer minister bezpečnosti Mahamadou Sana. Pokusy podľa neho viedol bývalý vysokopostavený armádny predstaviteľ Paul-Henri Sandaogo Damiba, ktorý sa predtým v tejto západoafrickej krajine ujal moci.

09:40

Holandský producent farieb a lakov AkzoNobel v utorok oznámil, že vo svojich prevádzkach na celom svete zruší 2000 pracovných miest. To je viac ako 5 % jeho pracovnej sily. Cieľom opatrenia je znížiť náklady.

09:38

Nemecká spolková polícia v utorok počas série razií vykonaných pre podozrenia z prevádzačstva zadržala najmenej štyroch ľudí. Celkovo prehľadala 24 bytov v meste Mannheim a v oblastiach okolo neďalekých miest Karsruhe a Worms.

Nemecko Polícia Razie Prevádačstvo
Na snímke policajti stoja pred obytnou budovou počas razie vykonanej pre podozrenia z prevádzačstva v nemeckom meste Mannheim v utorok 24. septembra 2024
09:30

Priemerná evidovaná miera nezamestnanosti v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) sa štvrtý mesiac po sebe zvýšila. Jej hodnota v auguste stúpla medzimesačne o 0,02 % na úroveň 3,99 percenta. Informovalo o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

09:30

Izraelský bezpečnostný kabinet v noci na utorok neprijal žiadne nové rozhodnutia o ofenzíve izraelskej armády v Libanone a naďalej zostáva otvorený zmierneniu napätia, ak bude proiránske militantné hnutie Hizballáh ochotné dosiahnuť dohodu. S odvolaním sa na informované vládne zdroje to uviedol nemenovaný zdroj denníka The Times of Israel (TOI).

09:20

Ruský súd v Kaliningradskej oblasti odsúdil amerického občana na šesť rokov väzenia a udelil mu pokutu vo výške 100.000 rubľov (983 eur) za únos svojho syna, ktorý má ruské občianstvo, uviedol súd.

09:18

Izraelská armáda v noci na utorok pri náletoch v južnom Libanone zasiahla desiatky cieľov. Sekundárne explózie naznačujú, že v týchto budovách boli uložené zbrane patriace zrejme militantnému hnutiu Hizballáh. Uvádza sa to vo vyhlásení izraelskej armády, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali