Obhajoba Jozefa Brhela žiada zastaviť konanie, kľúčových svedkov opäť predvolajú

❚❚

Banská Bystrica 10. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

Aktualizované 10. septembra 14:38

Po vyše polroku pokračuje v utorok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik, ktorá sa týka predražených IT tendrov na finančnej správe (FS). Obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti v nej čelí šesť osôb, medzi nimi aj podnikateľ Jozef B. a jeho syn. Ako zdôraznil Jozef B. vo výpovedi, obžaloba je absurdná a ide o politickú objednávku

Jozef Brhel
Na snímke podnikateľ Jozef Brhel

Jeho obhajoba požiadala senát o zastavenie konania, disponuje totiž závažnými zisteniami, ktoré preukazujú manipuláciu celej kauzy.

.

Podľa obžalovaného Jozefa B. mladšieho a obhajcu Michala Mandzáka vyjadrenia niektorých svedkov preukazujú, že do kauzy bolo nezákonne zasahované. “Samotné svedectvá, ktoré spolupracujúci obvinení podali, boli z nich “vytlačené” násilím pod hrozbou vysokých trestov alebo väzby. Toto sú tak závažné dôkazy, že by mal senát ŠTS kauzu zastaviť,” zdôraznili.

Jozef Brhel mladší
Na snímke Jozef Brhel mladší

Argumentujú napríklad konateľkou spoločnosti Allexis, ktorá figuruje v procese, Janou Rovčaninovou. Tá údajne pod nátlakom uzavrela dohodu o vine a treste a priznala sa pred súdom. V dovolaní však mala uviesť, že “prokurátor Ondrej Repa mi povedal, že na súde chce počuť desaťkrát áno, inak ma zasa zavrie a bude to horšie. Nemala som silu ďalej bojovať, tak som súhlasila”.

.

Prokurátor Repa to označil za nehoráznu lož. Dôrazne a kategoricky odmietol manipuláciu kauzy, podľa neho všetko prebehlo v súlade so zákonom a obhajoba predkladá špekulatívne závery.

“Vnímam to ako určitú snahu zo strany obhajoby odkláňať pozornosť od obsahu výpovedí. Uvádza zavádzajúce skutočnosti. Jedna osoba prijme dohodu o vine a treste, je s ňou spokojná a potom ju s odstupom niekoľkých rokov začne napádať a tvrdiť, že to bolo pod nejakým nátlakom? To je absolútne scestné. Veď dohodu schvaľuje súd, obvinená osoba odpovedá na položené otázky slobodne a dobrovoľne, je tam prítomná verejnosť…,” reagoval Repa.

Mandzák tiež oznámil, že 27. augusta podali na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na bývalého šéfa FS Františka Imreczeho pre podozrenie z krivej výpovede a krivej prísahy. Zamlčal svoju komunikáciu s vyšetrovateľkou kauzy Mýtnik. Obhajoba sa domnieva, že sa podieľala na príprave svedka na jeho prvý tzv. “kajúcnicky” výsluch.

Predseda senátu ŠTS avizoval, že opätovne vypočuje kľúčových svedkov v procese, medzi nimi aj Rovčaninovú a Imreczeho.

Mandzák informoval aj o trestnom oznámení, ktoré ešte vlani podal na Generálnej prokuratúre SR v súvislosti so znaleckým posudkom Jiřího Jelínka z Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline. Podľa posudku informačné systémy dodané firmou Allexis pre FS nemali hodnotu 53,8 milióna eur, ale len 8,7 milióna eur, čo podporuje tvrdenie obžaloby, že boli predražené.

.

“Bolo začaté trestné stíhanie pre zločin marenia spravodlivosti v súbehu so zločinom nepravdivého znaleckého posudku. Vypočuli dotknutých aktérov. Znalec je v procesnom postavení podozrivého,” uviedol Mandzák. Dodal, že znalec sa k cenníkom spoločností, na ktoré sa odvolával v posudku, dostal až po svojom výsluchu na ŠTS.

Obžaloba v kauze Mýtnik sa týka porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu prijímania úplatku. V jednom skutku bola ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur.

Proces sa začal v októbri v roku 2022 a na lavici obžalovaných sedia okrem podnikateľa Jozefa B. a jeho syna aj bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko K., Martin B., Milan G. a Miroslav S.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:01

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil britskú vládu z “vysielania zmiešaných signálov” v súvislosti s podporou Izraela a “podkopávania” práva jeho krajiny na sebaobranu. Netanjahu kritizoval vládu britského premiéra Keira Starmera aj za pozastavenie niektorých zbraní do Izraela.

06:52

Haitská vláda vytvorila dočasnú volebnú radu, čo predstavuje prvý krok k uskutočneniu volieb do roku 2026. Voľby sa v tomto karibskom ostrovnom štáte spustošenom násilnosťami gangov naposledy konali v roku 2016. 

06:50

Kolumbijská vláda po útoku, pri ktorom zahynuli dvaja vojaci a viac ako 20 ľudí utrpelo zranenia, prerušila mierové rokovanie s povstaleckou skupinou Národná oslobodzovacia armáda, oznámila vládna mierová delegácia.

06:38

Iránski hackeri v lete poslali ľuďom spojeným s predvolebnou kampaňou prezidenta Joe Bidena informácie ukradnuté z kampane Donalda Trumpa, v rámci snáh o ovplyvnenie novembrových prezidentských volieb, oznámili americkí vyšetrovatelia.

06:37

Venezuelský opozičný líder Edmundo González Urrutia, ktorý bol kandidátom v júlových prezidentských voľbách vyhlásil, že bol nútený podpísať list, v ktorom akceptoval rozhodnutie venezuelského najvyššieho súdu a uznal víťazstvo súčasného prezidenta Nicolása Madura. Uviedol však, že dokument podpísal pod nátlakom a je preto neplatný.

06:35

Sociálna sieť X sa stala pre mnohých používateľov v Brazílii prístupnou, vďaka novej aktualizácii, ktorá obišla príkaz na zablokovanie siete vydaný minulý mesiac tamojším Najvyšším súdom.

06:33

Biely dom varoval pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po sérii výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, ku ktorým došlo v utorok a v stredu. Pri výbuchoch zahynulo viac ako 30 ľudí. Palestínske militantné hnutie Hamas z výbuchov obviňuje Izrael. 

06:31

Peruánska prezidentka Dina Boluarteová vyhlásila mimoriadny stav v troch regiónoch, kde vyčíňajú ničivé lesné požiare, ktoré si už vyžiadali najmenej 16 obetí na životoch.

06:29

Vo svete, konkrétne v Európe, Severnej Amerike a Ázii, sa momentálne rýchlo šíri nový subvariant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

06:22

Americký prezidentský kandidát Donald Trump a poľský prezident Andrzej Duda spoločne navštívia mesto Doylestown v americkom štáte Pensylvánia. Pre agentúru PAP to bez uvedenia ďalších podrobností potvrdil zástupca Trumpovho štábu.

Včera 20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Včera 20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Včera 20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali