Obce v okrese Liptovský Mikuláš budú predkladať týždenné hlásenie o výskyte medveďa

❚❚

Liptovský Mikuláš 10. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Všetky obce na území okresu Liptovský Mikuláš budú tamojšiemu okresnému úradu (OÚ) predkladať týždenné hlásenie o prípadnom výskyte medveďa hnedého. Po štvrtkovom zasadnutí krízového štábu na OÚ v Liptovskom Mikuláši to pre TASR uviedol jeho prednosta Jakub Haluška

medveď
Ilustračné foto

Doplnil, že naďalej platí mimoriadna situácia pre celý okres, ktorá sa týka všetkých samospráv. “Obce nám budú zasielať na týždennej báze hlásenie o tom, či sa u nich vyskytujú medvede, alebo nie, v akých lokalitách ich evidujú, koľko kusov sa tam vyskytuje a podobne,” konkretizoval Haluška s tým, že témou sa krízový štáb bude zaoberať v pravidelných časových intervaloch.

.

Mimoriadnu situáciu v súvislosti s výskytom synantropného medveďa vyhlásil OÚ Liptovský Mikuláš v sobotu (5. 10.). Išlo o reakciu na tragický incident pri obci Hybe, kde stret s medveďom neprežil starší muž.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:28

Izrael sa sústreďuje na boj s libanonským militantným hnutím Hizballáh a odporúča silám mierovej misie OSN (UNIFIL) na juhu Libanonu, aby sa presunuli viac na sever. Vyhlásil to vo štvrtok izraelský veľvyslanec pri OSN Danny Danon po tom, čo paľba izraelskej armády zasiahla pozície mierových síl OSN.

20:07

Nemecko čoskoro dodá Izraelu viac zbraní, oznámil kancelár Olaf Scholz vo štvrtok po tom, čo výrazný pokles dodávok v tomto roku kritizovala opozícia.

20:05

Lotyšsko od budúceho roku zakáže mladým žiakom používať mobilné telefóny v školských triedach, ako aj mimo nich. Vyplýva to zo štvrtkového rozhodnutia tamojšieho parlamentu.

20:01

Ceny ropy vo štvrtok vyskočili takmer o 4 %. Medzi faktory, ktoré ich podporili, patrili nárast spotreby pohonných hmôt v USA, hurikán Milton, ktorý zasiahol Floridu, konflikt na Blízkom východe a signály, že dopyt v USA a Číne by sa mohol zvýšiť.

19:59

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok po stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom poprel špekulácie, že na rozhovoroch s európskymi lídrami rokuje o podmienkach prímeria vo vojne s Ruskom. Označil to za dezinformácie, ktoré šíri Moskva. Zelenskyj s Macronom rokoval aj o ďalšej vojenskej podpore.

19:59

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) prijali vo štvrtok v Štrasburgu tri uznesenia v súvislosti s porušovaním ľudských práv v Turecku, Číne a Iraku.

19:57

Do roku 2028 by mal deficit slovenských verejných financií klesnúť k úrovni 2 % hrubého domáceho produktu (HDP), vďaka čomu by mal verejný dlh začať klesať. Na naplnenie tohto plánu je potrebné za štyri roky prijať konsolidačné opatrenia v objeme 4,4 % HDP alebo 7 miliárd eur. Vláda zatiaľ prijala opatrenia na prvý rok v čistom objeme 1,4 % HDP.

19:56

Výnos štátnych dlhopisov určených pre občanov bude stanovený tesne pred ich predajom, ktorý by sa mal spustiť v marci alebo apríli budúceho roka. Bude pevný a nemenný počas celej životnosti dlhopisu. Predbežne by malo ísť o dva druhy dlhopisov, so splatnosťou dva a štyri roky, kúpiť sa budú dať vo vybraných bankách. Informoval o tom po skončení štvrtkovej konferencie televízie TA3 venovanej tejto téme riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniel Bytčánek.

19:40

Svetová obchodná organizácia (WTO) mierne zlepšila výhľad pre globálny obchod v tomto roku. Zároveň však upozornila, že nárast geopolitického napätia a neistota týkajúca sa ekonomických politík sú “veľkými” rizikami, ktoré ohrozujú jej prognózu.

19:31

Predstavitelia skupiny piatich jadrových štátov sa onedlho stretnú v New Yorku, uviedla vo štvrtok ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova. K stretnutiu by malo dôjsť v čase zvýšeného jadrového napätia medzi Ruskom a Západom.

19:29

Česko očakáva, že nová Európska komisia urýchlene podnikne kroky, ktoré povedú k účinnejšiemu vráteniu neúspešných žiadateľov o azyl. Po rokovaní ministrov vnútra krajín EÚ o súčasnom stave schengenského priestoru to vo štvrtok v Luxemburgu povedal český minister Vít Rakušan. Kontroly na vnútorných hraniciach Únie musia podľa neho byť len dočasným riešením.

19:28

Nemecké hraničné kontroly budú pokračovať, kým EÚ nenájde spôsob, ako riešiť nepovolené vstupy migrantov do krajín Únie, vyhlásila vo štvrtok nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.

19:12

Izrael a palestínske radikálne hnutie Hamas sa dohodli na zriadení druhého kola humanitárnych prestávok v Pásme Gazy, počas ktorých zdravotníci plánujú zaočkovať celkovo 590.000 detí druhou dávkou vakcíny proti vírusu detskej obrny. Prvá fáza prestávok sa začne na budúci týždeň v pondelok. Vo štvrtok to oznámila výkonná riaditeľka Detského fondu OSN (UNICEF) Catherine Russellová.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Islandské poníky moknú a kŕmia sa v počas lejaku v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali