Obavy z uchopenia moci – predsedníčka EP vyzýva na reformy pred rozšírením EÚ

❚❚

Varšava 1. septembra 2024 (HSP/The European Conservative/Foto: X@EP_President)

 

„Vnútorná štruktúra Európskej únie potrebuje zásadnú revíziu, aby sa po ďalšej vlne rozširovania mohla prispôsobiť novým členom,“ vyhlásila vo Varšave predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. Európska únia si vyžaduje “štrukturálne zmeny“, podľa kritikov to však znamená, že Brusel získa viac právomocí , upozornil The European Conservative

Na snímke predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová a poľský premiér Donald Tusk na stretnutí vo Varšave
Na snímke predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová a poľský premiér Donald Tusk na stretnutí vo Varšave

„Vnútorná štruktúra Európskej únie potrebuje zásadnú revíziu, aby sa po ďalšej vlne rozširovania mohla prispôsobiť novým členom,“ zdôraznila vo Varšave predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová po stretnutí s poľským premiérom Donaldom Tuskom v stredu 28. augusta.

.

Kritici sa obávajú, že jej slová signalizujú ďalšie uchopenie moci Bruselom.

 

.

“EÚ je vaša rodina”

Metsolová pricestovala do Poľska po ceste z Moldavska, kde sa zúčastnila na oslavách Dňa nezávislosti tejto krajiny a kde predniesla dôrazné posolstvo na podporu prípadného vstupu Moldavska do EÚ.

„Európa je vaša rodina a je vaším právom rozhodnúť o osude vašej krajiny,“ povedala účastníkom podujatia s názvom ‚Európske Moldavsko‘. „A Európa vás privíta s otvorenou náručou a otvoreným srdcom,“ uviedla.

Počas zastávky vo Varšave na ceste späť do Bruselu Metsolová označila rozšírenie EÚ za “najsilnejší geopolitický nástroj“ bloku proti Rusku a jeho vojne na Ukrajine. Vojna podľa jej slov zostáva “neustálou hrozbou pre bezpečnosť EÚ, jej demokratický systém, stabilitu, hodnoty a európsky spôsob života“.

Zdôraznila však, že rozširovanie sa nemôže uskutočniť bez paralelných štrukturálnych reforiem – čo v žargóne EÚ vždy znamená hlbšiu integráciu s väčšou centralizáciou moci v Bruseli a menšou suverenitou členských štátov.

Eurokrati navyše radi vykresľujú proces ďalšej integrácie ako “nevyhnutnosť, ktorá je Európskej únii vlastná od začiatku”. Nie je prekvapujúce, že Metsolová si v tomto prípade zvolila rovnaký uhol pohľadu.

.

„Naša Únia je neustále sa meniaci projekt, ktorý si vyžaduje neustále prispôsobovanie,“ povedala. „Musíme pochopiť, že súčasná štruktúra EÚ nebude už vyhovovať Únii, ktorá bude mať 32, 33 alebo 35 členov,“ dodala.

Metsolová okrem iného vyzvala na posilnenie európskej bezpečnostnej architektúry, zvýšenie podpory pre Ukrajinu, zlepšenie konkurencieschopnosti bloku, zmiernenie krízy životných nákladov, vytváranie pracovných miest a podporu udržateľného rozvoja ako bezprostredných priorít pre blízku budúcnosť.

Lídri EÚ však často hovoria o “reformách“ v súvislosti s rozširovaním bloku, ale len zriedkakedy podrobne vysvetľujú, čo tým skutočne myslia.

 

Verhofstadtove návrhy

Minulý rok Európsky parlament prijal niekoľko súborov návrhov obsahujúcich konkrétne myšlienky reforiem a predložil ich na rokovanie Rady. Najrozsiahlejší balík vypracovala takzvaná „Verhofstadtova skupina“ – skupina poslancov Európskeho parlamentu vedená neslávne známym eurofederalistom Guyom Verhofstadtom z liberálnej skupiny Renew, ktorého dlhodobým snom bolo vždy premeniť Európu na určitý druh federácie, v ktorej členským štátom nezostane takmer žiadna nezávislosť.

.

Medzi týmito návrhmi už plénum schválilo obmedzenie legislatívnych právomocí Rady – a teda aj členských štátov. Konkrétne schválili zrušenie modelu rotujúceho predsedníctva a zbavenie členských štátov práva veta pri súčasnom posilnení samotného Parlamentu.

Okrem toho Verhofstadtov balík zahŕňal aj presun desiatich oblastí politiky, ktoré doteraz patrili členským štátom do čiastočnej alebo úplnej právomoci EÚ. Dve z nich (klíma a životné prostredie) by pripadli výlučne Bruselu, zatiaľ čo osem ďalších (vrátane verejného zdravia, kontroly vonkajších hraníc, zahraničných vecí a obrannej politiky) by bolo “spoločnými právomocami“, pričom Únia by mala pri ich výkone prednosť.

 

Zmena Zmluvy o EÚ

Dokument tiež predpokladá udelenie volebného práva mobilným občanom EÚ a občanom bez štátnej príslušnosti prostredníctvom nového “európskeho občianstva“, zníženie veku pre účasť na voľbách na 16 rokov, zavedenie celoeurópskych referend a vytvorenie úplne nového poradného orgánu zloženého z náhodne vybraných osôb. A to všetko v mene “trvalej aktualizácie demokracie… prostredníctvom zmeny Zmluvy(o EÚ)“.

„Európska únia ako spoločenstvo suverénnych štátov sa ruší a vytvára sa superštát bez akéhokoľvek súhlasu občanov … Superštát, kde bude vládnuť politická oligarchia bez zodpovednosti a bez demokratickej kontroly občanov,“ povedal poľský poslanec Európskeho parlamentu Jacek Saryusz-Wolski. Je tieňovým spravodajcom skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), a preto dôverne pozná obsah spisu.

Voľby do EÚ na chvíľu zatlačili tento projekt do úzadia, ale ako ukazujú aj poznámky predsedníčky Metolsovej, reformy EÚ sú stále na stole. Pre konzervatívnych politikov EÚ musí byť vždy jedinou skutočnou prioritou ochrana suverenity. Tesne pred eurovoľbami to zdôraznil v exkluzívnom rozhovore pre The European Conservative španielsky poslanec Európskeho parlamentu Hermann Tertsch z pravicovej strany Vox.

Tertsch vyhlásil, že “národná suverenita je najdôležitejším predpokladom na účinné riešenie všetkých súčasných európskych výziev“. Preto namiesto ďalšej centralizácie musí byť dlhodobým cieľom určitá forma decentralizácie, pretože “v opačnom prípade bude Brusel vytrvalo škodlivo zasahovať do našich národných kompetencií, až kým sa z toho nestane neodvratná katastrofa“.

 

Prečítajte si tiež :

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:12

Najmenej piati ľudia utrpeli zranenia pri ukrajinskom útoku na juhoruskú Belgorodskú oblasť, uviedol tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

16:47

Americký historik, spisovateľ a vysokoškolský pedagóg Timothy Snyder sa v Kyjeve zapojil do charitatívneho behu, ktorého cieľom bolo zvýšiť povedomie o podmienkach zadržiavania ukrajinských vojnových zajatcov v Rusku.

16:32

Len málo krajín Európskej únie pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii. To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

16:31

Zamestnanci, ktorí pracujú na trvalý pracovný pomer majú viac ako dvojnásobný vymeriavací základ na platenie sociálnych odvodov oproti živnostníkom. Najvýraznejší rozdiel s 2,5 násobkom vymeriavacieho základu bol v Bratislavskom kraji.

16:29

Od polovice mája do polovice augusta tohto roka narástli počty detekcií podvodov, ktoré využívajú falošné webstránky a deepfake videá. Najviac prípadov pochádza z Kanady, pričom Slovensko skončilo na druhom mieste s 15 %.

16:28

Drahé hypotéky znížili výnosnosť investovania do nehnuteľností. Kúpou bytu v hotovosti sa v dlhodobom horizonte môže investor obrať o milióny eur.

16:25

Prejavy nepriaznivého počasia, ako prívalové dažde a povodne, môžu výrazne poškodiť alebo zničiť celý majetok. V takom prípade môže pomôcť jeho poistenie, rizikom však môže byť jeho zlé nastavenie.

16:24

Vojna na Ukrajine odčerpáva pracovnú silu. Firmy sa snažia pokryť kritický nedostatok ľudí tým, že najímajú viac žien na miesta, v ktorých tradične dominujú muži. A obracajú sa aj na tínedžerov, študentov a dôchodcov.

16:23

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo Azerbajdžan za to, že vláda v Baku zakázala vstup štyrom nemeckým poslancom do krajiny. Všetci poslanci predtým otvorene kritizovali ľudskoprávnu situáciu v Azerbajdžane.

16:21

Silné dažďové zrážky zaznamenali v častiach západného Rakúska, spolkovú krajinu Tirolsko však pred povodňami chráni skorý príchod zimy. Zrážky totiž spočiatku zostávajú vo vyšších polohách v podobe snehu, uviedol meteorológ Christian Pranger z rakúskeho spolkového úradu pre geológiu, geofyziku, klimatológiu a meteorológiu. Niektoré okresy Dolného Rakúska však vyhlásili za oblasti katastrofy.

16:19

Alžírsky ústavný súd potvrdil víťazstvo úradujúceho prezidenta Abdala Madžída Tabbúna v minulotýždňových prezidentských voľbách. Podľa konečných výsledkov získal 84,3 percenta hlasov a bol znovuzvolený na druhé funkčné obdobie.

16:18

Tuniský najvyšší súd nariadil volebnej komisii, aby schválila kandidatúru dvoch kandidátov v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Súd varoval, že pokiaľ tak komisia neurobí, môže tým ohroziť legitímnosť volieb.

16:16

 Turecké úrady zadržali člena teroristickej organizácie Islamský štát, ktorý sa údajne podieľal na plánovaní útoku na kostol v najväčšom meste Istanbul zo začiatku tohto roka.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali