O technologickém pokroku

❚❚

Praha 12. septembra 2023 (HSP/petrhampl/Foto:Pixabay)

 

Opět postřeh Curtise Yarvina. Obavy z vedlejších důsledků technologického pokroku způsobují větší škody než by mohly být vedlejší důsledky nových technologií (při realistického zhodnocení). Od oprávněné opatrnosti se postupně posouváme k fanatickému odporu proti novým technologiím. Je to jedna z mála věcí, na kterých se snadno shodnou profesionální neziskovkoví aktivisté, mainstreamová média i „alternativa“

umelá inteligencia
Ilustračné foto

Samozřejmě, že každá nová technologie přináší taky nějaké nevýhody, nějaké nežádoucí vedlejší účinky a nějaká rizika. Tak tomu bylo i v minulosti. Přesto byla zaváděny. Navíc, dnes už máme tu staletou zkušenost, která ukazuje, že se vyplatí ty nevýhody a rizika podstoupit. Takový býval civilizační postoj Západu. Skutečný konzervatismus znamená i podporu nových technologií.

.

A je to postoj, který zmizel. Raději necháváme zbytečně umírat lidi, než bychom poskytly nové léky, které by snad mohly mít vedlejší účinky. Necháváme celé populace hladovět a žít v neúnosné bídě, protože nové technologie výroby jídla ještě neprošly dost důkladným testováním. Krajina je ničena idiotským Green Dealem založeným na zastaralých metodách, namísto investice do vývoje nových věcí, které by fungovaly.

Je to jen problém dekadentního Západu. Jinde na světě dokážou udělat kalkulaci, že když se nová technologie zavede později, má ten odklad nějaké náklady a ty náklady nesou konkrétní lidé.

.

 

Článok pôvodne vyšiel na portáli petrhampl.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:42

V trojici amerických štátov – Virgínia, Minnesota a Južná Dakota – sa v piatok začalo predčasné hlasovanie v prezidentských voľbách vypísaných na 5. novembra, informovala agentúra AFP.

USA voľby prezidentské
Voliči z Minneapolisu hlasujú v centre pre predčasné hlasovanie v prezidentských voľbách 20. septembra 2024 v Minneapolise
18:41

Trest smrti na Taiwane je v súlade ústavou, môže sa však ukladať len za najzávažnejšie zločiny. Rozhodol o tom v piatok tamojší ústavný súd na základe žiadostí 37 väzňov, ktorí vyčerpali svoje možnosti na odvolanie a požiadali súd o výklad, či je trest smrti ústavný.

18:36

Jediný spôsob, ako riešiť problémy a zmeniť veci, s ktorými ľudia nie sú spokojní, je podľa českého prezidenta Petra Pavla účasť vo voľbách. Povedal to v piatok po tom, ako odovzdal hlas v krajských a senátnych voľbách.

18:36

Na holandskej vojenskej základni Lieutenant General Best Barracks sa vo štvrtok skončilo 11-dňové vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie (NATO) zamerané na boj proti bezpilotným lietadlám. Do manévrov sa zapojilo vyše 20 krajín vrátane Ukrajiny a zhruba 50 spoločností.

18:29

Nórsko predĺži svoj program pomoci Ukrajine o ďalšie tri roky, teda do roku 2030, a rozšíri ho o 60 miliárd nórskych korún (5,1 miliardy eur). Oznámila to v piatok tamojšia vláda.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali