O štipendium Študuj doma, Slovensko ťa odmení, má záujem už vyše 1500 záujemcov

❚❚

Bratislava 13. júna 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

V rámci štipendia Študuj doma, Slovensko ťa odmení, eviduje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR už viac ako 1500 registrácií. Maturanti, ktorí chcú zostať študovať na slovenskej vysokej škole, sa môžu o štipendium uchádzať do 30. júna. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva

Ilustračné foto

“V období od 19. apríla, kedy bola spustená kampaň, do 5. júna evidujeme spolu 1529 registrácií. Podávanie žiadostí je umožnené v dvoch krokoch,” uviedli z ministerstva školstva. Prvým je registrácia užívateľa a vytvorenie osobného konta, čo je v súčasnosti už aktívny krok. Druhým je nahrávanie príloh a podanie celkovej žiadosti. “Očakávame preto, že daný počet ešte výraznejšie narastie vzhľadom na to, že niektorí študenti si budú priamo vypĺňať oba kroky naraz,” spresnili z rezortu školstva.

.

Cieľom štipendijnej schémy je udržať talenty na slovenských vysokých školách a zabrániť odlevu mozgov do zahraničia. Štipendium je určené pre dve skupiny študentov. Ide o najväčšie talenty spomedzi slovenských maturantov (1000 miest), druhou skupinou sú nadpriemerní študenti, ktorí sú zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo patria do špecifických znevýhodnených skupín (550 miest). “To, do akej kategórie sa študenti zaradili, bude známe až v čase, kedy si uchádzači odošlú finálne žiadosti,” spresnili z rezortu školstva.

Tento rok je vyčlenených pre skupinu talentovaných žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia viac miest ako vlani. “V roku 2022 to bolo 400 miest a v roku 2023 to je 550 miest. Záujem o danú kategóriu sme evidovali aj minulý rok, avšak viacerí zo záujemcov nespĺňali stanovené kritériá. Aj z toho dôvodu sme tento rok podmienky pre túto skupinu zjednodušili na základe zistení z praxe,” uviedlo ministerstvo. Študenti už kritériá sociálneho znevýhodnenia nemusia spĺňať nevyhnutne za oboch rodičov, ale iba za jedného, ak nedôjde k vyčerpaniu kapacít štipendií, keď by uchádzači spĺňali podmienky za oboch rodičov.

.

Najväčší prínos schémy vníma ministerstvo školstva v tom, že vďaka štipendiu sa podporí uplatnenie talentovaných študentov na Slovensku vďaka motivácii zostať študovať na slovenskej vysokej škole. “Veríme, že znížime aj odlev mozgov zo Slovenska. Zároveň je snahou udržať na Slovensku najšikovnejších ľudí, ktorí by mali byť motorom inovácií, ktoré sú zdrojom dlhodobého ekonomického rastu. Podporiť taktiež chceme kvalitu vysokých škôl a ich motiváciu prilákať študentov na svoje študijné programy,” uzavrelo ministerstvo.

Štipendium v celkovej výške 9000 eur môže získať študent, ktorý ukončil strednú školu na Slovensku maturitnou skúškou. Podmienkou je zápis na dennú formu štúdia na vysokej škole so sídlom v SR na bakalárske alebo spojené bakalárske a magisterské štúdium. Štipendium sa čerpá z plánu obnovy a úspešnému uchádzačovi ho mesačne vypláca vysoká škola.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:23

V Rakúsku sa začali parlamentné voľby. Favoritom na víťazstvo je podľa prieskumov Slobodná strana Rakúska tesne pred Rakúskou ľudovou stranou pod vedením kancelára Karla Nehammera.

08:21

Izraelská armáda uskutočnila útoky na desiatky cieľov militantného hnutia Hizballáh v Libanone. Izraelské útoky na pozície Hizballáhu pokračujú už siedmy deň.

08:20

Argentínsky prezident Javier Milei počas zhromaždenia pri príležitosti spustenia svojej strany na celonárodnej úrovni uviedol, že má v úmysle “otriasť” voľbami do argentínskeho kongresu, ktoré sa uskutočnia v polovici budúceho roka.

08:18

Azerbajdžanský minister zahraničných vecí  na výročnom zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov uviedol, že “čiastočný mier” s Arménskom nie je možný. Obe znepriatelené krajiny sa približujú k uzavretiu mierovej dohody. Jej finalizáciu však komplikuje požiadavka Azerbajdžanu na zmenu arménskej ústavy.

08:17

Pri leteckých útokoch neznámeho pôvodu na východe Sýrie zahynulo dvanásť proiránskych militantov. Uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva.

08:15

Irán požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov na protest proti zabitiu šéfa libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Ten zahynul v piatok pri izraelskom leteckom útoku v Bejrúte.

08:14

Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo podporu čínsko-brazílskemu mierovému plánu na ukončenie vojny na Ukrajine, ktorý obe strany zverejnili ešte v máji. Kyjev švajčiarsky postoj označil za nelogický a za sklamanie.

08:12

Moldavská štátna vysielacia spoločnosť oznámila, že vandali poliali farbou vchod do jej budovy v metropole Kišiňov. Moldavská polícia uviedla, že zafarbili aj budovu najvyššieho súdu. Incident sa udial iba deň po tom, ako polícia z podobných incidentov obvinila skupinu vycvičenú v Moskve, ktorej cieľom je destabilizovať situáciu v krajine pred nadchádzajúcimi voľbami.

08:11

Americký prezident Joe Biden vyzval na prímerie v Libanone. Reagoval tak na otázku novinárov ohľadom potencionálnej pozemnej invázie izraelskej armády do Libanonu.

08:10

Pri izraelských útokoch na Libanon celkovo zahynulo 33 ľudí a 195 sa zranilo. Informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva.

08:07

Stovky stúpencov šiitskych strán protestovalo pred americkým veľvyslanectvom v irackom Bagdade. Reagovali tak na zabitie vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, ktorý zomrel po izraelskom leteckom útoku na Bejrút.

08:05

Záplavy v dôsledku pretrvávajúcich intenzívnych zrážok pripravili v Nepále o život najmenej 101 ľudí. Ďalších 64 osôb je nezvestných. Informovala tamojšia polícia.

07:59

Po zabití vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha sa Izrael dostal do bodu zlomu v boji proti svojim nepriateľom a v tomto boji je odhodlaný pokračovať. V televíznom príhovore odvysielanom to povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

07:03

Povedala, že Hasan Nasralláh „bol terorista s americkou krvou na rukách“.

„Obete Hizballáhu dnes zabezpečil. Som neochvejne zaviazaná bezpečnosť Izraela. Vždy budem podporovať právo Izraela na sebaobranu proti Iránu a Iránom podporovaným teroristickým skupinám,“ povedala americká viceprezidentka.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke perníkové srdcia počas podujatia Michalský jarmok v Myjave

Autor: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali