O post-revoluční éře

❚❚

Praha 10. júna 2024 (HSP/petrhampl/Foto:TASR/AP-Matt Rourke)

 

Curtis Yarvin publikoval další velmi zajímavý text. Donald Trump byl odsouzen a možná bude uvězněn. Všichni na obou stranách sporu vědí, že jde o politický proces. Rozdíl jen v tom, zda to pokládají za záchranu americké demokracie nebo naopak likvidaci americké demokracie

Súdny proces s Trumpom v prípade zasahovania do volieb v Georgii sa odkladá
Na snímke Donald Trump

Na tom není nic objevného. Curtis Yarvin ale připomíná, že byly doby, kdy by uvěznění vůdce opozice znamenalo rozpoutání masových nepokojů, možná boj o převzetí vládních budov, s rizikem že některé policejní útvary vypoví vládě poslušnost a že to vše dokonce přeroste v revoluci a změnu režimu. Nic takového se nestane. Nikdo o tom neuvažuje ani ve snu. Proč ne? Protože éra násilných revolucí skončila před téměř 100 lety. Dnešní západní společnosti jsou jiné.

.

Má to řadu důvodů, ale Curtis Yarvin vypíchnul jeden podstatný moment. Technologická změna. Žádný dav se nemůže postavit proti vojenským a policejním jednotkám. A to dokonce ani tehdy, když lidé mají zbraně.

Hampla napadá protipříklad. Doněcko a Luhansko roku 2014, když lidé vybrakovali zbrojnice, narychlo zformovali domobranu a udrželi se proti ukrajinské armádě několik měsíců, než přišla podpora z Ruska. Nicméně to byla výjimečná situace jak zoufalým stavem tehdejší ukrajinské armády, tak tím, že na straně vzbouřenců stála místní státní správy, místní oligarchové, všichni měli vojenský výcvik atd.

.

To neznamená, že jsou režimy absolutně pevné. Žádný režim není absolutně pevný. Ale jsou naprosto odolné vůči revolucím, jak je známe z učebnic. Yarvin píše, že revoluční období bylo přibližně v letech 1750 – 1950.

 

Článok pôvodne vyšiel na portáli petrhampl.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:33

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navštívi v piatok Kyjev a stretne sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Šéfka EK vo štvrtok oznámila, že chce v Kyjeve rokovať o pomoci pred nadchádzajúcou zimou.

13:29

Libanonské úrady civilného letectva zakázali pejdžre a vysielačky vo všetkých lietadlách odlietajúcich z medzinárodného letiska Rafíka Harírího v Bejrúte.

13:26

Vatikán informoval, že pápež František nemá námietky proti prejavom zbožnosti spájaným s pútnickým miestom Medžugorie v Bosne, ktoré je roky predmetom sporov o autenticitu zjavení Panny Márie miestnym ľuďom.

12:46

Väznený kubánsky umelec a performer Luis Manuel Otero Alcántara sa stal nositeľom nórskej Raftovej ceny udeľovanej za obhajobu dodržiavania ľudských práv.

12:42

Na päť stúpol počet obetí záplav v Česku. Oznámil to minister vnútra Vít Rakušan s tým, že nezvestných je najmenej osem osôb.

12:39

Počet obyvateľov Švajčiarska po prvýkrát prevýšil deväť miliónov. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Federálny štatistický úrad, informuje TASR podľa agentúry AFP.

12:17

Rozhodnutia každého z nás majú zásadný vplyv na osud našej krajiny. Hoci si mnohé z nich ani neuvedomujeme, každý z nás robí denne rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú životné prostredie aj to, ako bude vyzerať naša príroda.

12:16

Jednota dôchodcov Slovenska v súvislosti s predstavenými konsolidačnými opatreniami požiadala o stretnutie s predsedami koaličných strán a prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Hovoriť chcú o tom, aký vplyv budú mať prijaté konsolidačné opatrenia na seniorov. 

12:15

Bývanie v rizikovej oblasti nemusia poisťovne Slovákom poistiť. Kúpu domu či záhrady, rovnako aj stavbu nehnuteľnosti v takejto lokalite by mali ľudia zvážiť. 

12:14

Do stredy (18. 9.) bolo na Slovensku nahlásených takmer 4.400 poistných udalostí spôsobených aktuálnymi povodňami, s odhadovanou výškou škôd viac ako 8 miliónov eur. 

12:12

Medzi nástroje podpory turizmu na Slovensku sa má od budúceho roka zaradiť nový príspevok na rozvoj cestovného ruchu. Zároveň sa zruší doterajšie poskytovanie investičnej pomoci pre oblasť cestovného ruchu. 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali