O morálce a hodnotách

O morálce a hodnotách

Praha 26. júna 2024 (HSP/petrhampl/Foto:TASR/AP)

 

Morálka je k ničemu. Řeči o morálce jsou k ničemu. Nevede to totiž k tomu, že by se lidé chovali lépe nebo dělali méně špatných věcí. Jen si každý najde pro tu svou činnost morální zdůvodnění. Jedni brání majetek, protože je to morální. Druzí kradou, protože je morální rozvracet systém. Jedni chrání své země, protože to pokládají za morální. Jiní do těch zemí dovážejí invazní hordy, protože je morální dát všem lidem stejnou šanci v těch zemích žít. Jedni zachraňují planetu a připadají si nesmírně morálně. Druzí se jim snaží zabránit ve zbídačení a zničení životů milionů lidí, a připadají si zrovna tak morálně

Ursula von der Leyenová
Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

Stará představa, že lidé svádějí vnitřní zápas mezi dodržením morálního pravidla a vlastním sobeckým prospěchem, je chybná. V životě to nikdy nejde proti sobě.

Reklama

Profesor Saligman navrhuje přestat mluvit o morálce, a místo toho mluvit o hodnotách. Co je pro koho nejdůležitější hodnotou. Je to mír? Je to zavedení demokracie podle amerického předpisu? Je to finanční zisk? Je pro někoho hodnotou to, že se všem lidem v jeho zemi daří dobře? Je to shoda s názorem Gréty, Ursuly nebo korporátního oddělení společenské odpovědnosti? Je to šťastný život jeho rodiny?

Nedokážeme objektivně určit, která z těch hodnot je lepší. Ale dokážeme mít jasno v tom, kdo co prosazuje a dokážeme vidět, které hodnoty jsou slučitelné a které nikoliv. A můžeme podporovat ty, kdo jdou za stejnými hodnotami jako my. To je docela konkrétní a uchopitelné.

Reklama

 

Článok pôvodne vyšiel na portáli petrhampl.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:40

Reformista Massúd Pezeškiján a bývalý iránsky jadrový vyjednávač Saíd Džalílí priebežne vedú v iránskych prezidentských voľbách. Vyplýva to z priebežných výsledkov zverejnených iránskym ministerstvom vnútra.

09:39

Päť obetí vrátane dvoch detí si vyžiadal ukrajinský dronový útok na dedinu v pohraničnej Kurskej oblasti. Uviedol to tamojší gubernátor Alexej Smirnov.

08:20

Kultúrno-zábavný komplex Crocus City Hall na predmestí Moskvy, v ktorom došlo v marci k teroristickému útoku, nebude po obnovení prevádzky fungovať ako koncertná sála. Uviedol to gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobiov.

07:41

Izraelský minister obrany Joav Galant vyhlásil, že Izrael si nepraje vojnu s libanonským šiitským hnutím Hizballáh, ale jeho armáda je na ňu pripravená. 

07:39

Štyria ľudia zahynuli po tom, čo do nechtového a kozmetického štúdia na newyorskom ostrove Long Island nabúral minivan, pričom ďalší deviati ľudia utrpeli zranenia. 

07:38

Samosprávy v USA budú môcť po novom zakázať ľuďom bez domova prespávať na verejných priestranstvách. Počet ľudí bez domova pritom v USA dlhodobo narastá a nové pravidlá sa môžu dotknúť viac ako 650.000 ľudí, zatiaľ čo kapacity nocľahární nepostačujú.

07:37

Americké sily zlikvidovali v priebehu posledných 24 hodín sedem dronov a ich mobilné riadiace centrum na území Jemenu ovládanom húsíami.

07:36

Zástupcovia iránskej stálej misie pri OSN v New Yorku vyhlásili, že pokiaľ Izrael pristúpi k “plnoformátovej vojenskej agresii” voči Libanonu, jej následkom bude “vyhladzovacia vojna”. 

07:34

Trinásťročné dievča zomrelo po tom, ako ju na pláži na severe Grécka zasiahol blesk počas letnej búrky.

07:33

Rusko protestuje proti plánom Japonska usporiadať v júli na ostrove Hokkaido vojenské cvičenia s Nemeckom a Španielskom. Japonského premiéra Fumia Kišidu zároveň obvinilo z toho, že svoju krajinu stavia “na cestu nebezpečnej eskalácie”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vynovený Park Legionárska v bratislavskom Starom Meste

Autor: FOTO TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali