O každodenním životě

❚❚

Praha 22. septembra 2023 (HSP/petrhampl/Foto:Pixabay)

 

Protože státní pokladna přetéká penězi a česká vláda už nemá za co utrácet, rozhodla se vydat nějaké ty miliony na “komunikační kampaň” k výročí republiky

česká koruna
Ilustračné foto

Ta kampaň už proběhla, nejspíš jste si jí nevšimli a o nic jste nepřišli. Takže jen drobná zajímavost. Ta kampaň byla zaměřena na “úspěchy, kterých jsme dosáhli” a na “události, které ovlivnily každodenní život občanů”. Příkladem takové události je zvolení Václava Havla prezidentem.

.

Ano, to zvolení, kdy bylo nejtěsnější většiny dosaženo tak, že policie zatkla jednoho opozičního poslance a po hlasování jej zase pustila.

Chápu, že je někdo na takový kousek hrdý. Ale jak to ovlivnilo každodenní životy občanů?

.

 

Článok pôvodne vyšiel na portáli petrhampl.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:58

V Libanone došlo k ďalším raketovým útokom. IDF uviedla, že uskutočnili „cielený útok“ na Bejrút. Médiá uvádzajú, že ostreľované bolo južné predmestie libanonského hlavného mesta, štvrť Dahiya, kde sa nachádza sídlo Hizballáhu. Objavili sa informácie o smrti člena vedenia organizácie. Vládne libanonské médiá uvádzajú, že zahynulo päť detí.

Libanon Bejrút útok
Ľudia sa zhromažďujú na mieste izraelského raketového útoku na južnom predmestí Bejrútu v piatok 20. septembra 2024
15:23

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Grécka zaznamenal v júli výrazný medziročný pokles. Zatiaľ čo v júli pred rokom vykázal takmer 0,85 miliardy eur, v júli tohto roka nedosiahol ani 0,3 miliardy eur. Vývoj bežného účtu ovplyvnil rast schodku v obchode s tovarom, ako aj pokles prebytku v oblasti služieb. Údaje gréckej centrálnej banky zverejnil portál tradingeconomics.

15:22

Zmeny, ktoré mali zjednodušiť výkon zaručenej konverzie v rámci zákona o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci (zákon o e-Governmente), budú platiť o rok neskôr, teda od októbra 2025. Posun oproti pôvodnému plánu prináša novela, ktorú podpísal prezident SR Peter Pellegrini.

15:21

Projektové intervencie pre rozvoj vidieka na programové obdobie 2023 až 2027 sa budú riadiť novou právnou úpravou. Nový zákon o príspevkoch poskytovaných z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (EPFRV) podpísal prezident SR Peter Pellegrini.

15:21

Z 10 miliárd eur kohéznych fondov EÚ na povodne pre Slovensko pripadne jedna miliarda eur. Poľsku pôjde päť miliárd eur, Českej republike dve miliardy eur, Rakúsku 500 miliónov eur a Rumunsku 1,5 miliardy eur. Na tlačovej konferencii to v piatok v Bratislave uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), ktorý sa vo štvrtok (19. 9.) zúčastnil vo Vroclave na rokovaní premiérov a Európskej komisie o povodniach.

Robert Fico na návšteve Poľska
Na snímke zľava predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, poľský premiér Donald Tusk, rakúsky kancelár Karl Nehammer a premiér SR Robert Fico počas spoločnej tlačovej konferencie v poľskom Vroclave 19. septembra 2024
15:20

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR začalo proces posudzovania vplyvov na životné prostredie strategického dokumentu Akčný plán Národného lesníckeho programu (NLP) SR 2025 – 2030 Lesy pre spoločnosť. V piatok o tom informovala hovorkyňa MPRV SR Veronika Daničová.

15:20

Trh a služby spojené s kryptoaktívami budú lepšie regulované. Orgánom dohľadu nad touto oblasťou v SR bude Národná banka Slovenska (NBS). Vyplýva to z nového zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív, ktorý podpísal prezident SR Peter Pellegrini

15:19

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa bude od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky. Zároveň sa bude táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Vyplýva to z novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorú podpísal prezident Peter Pellegrini.

15:18

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, budú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani. Vyplýva to zo zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý podpísal prezident SR Peter Pellegrini.

15:17

Ďalším negatívnym signálom pre čínsku ekonomiku je, že tempo poklesu verejných výdavkov sa zrýchľuje.

15:17

Americká zásielková spoločnosť FedEx vykázala za 1. kvartál súčasného obchodného roka pokles zisku aj tržieb. Výsledky ovplyvnil najmä fakt, že zákazníci sa odkláňajú od rýchlejšej a drahšej formy doručovania zásielok a stále viac inklinujú k pomalšiemu doručovaniu, ktoré firme toľko nevynáša.

15:15

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) z ubytovania na 23 % zasiahne aj akvaparky, kúpaliská a plavárne. Podľa prevádzkovateľov zariadení takéto navýšenie DPH ich vráti o päť rokov naspať, nevyhnú sa ani zvyšovaniu vstupného. V piatok o tom informovala Slovenská asociácia akvaparkov, kúpalísk a plavární (SAAKP).

15:15

Dosah zmien na vnútornom trhu na ceny tovarov nemusí byť okamžitý. Môže byť rozložený do pomerne dlhého obdobia, pričom sa môže začať už pred účinnosťou zmeny sadzby. Uviedol to v reakcii na nedávno predstavené konsolidačné opatrenia Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali