O čom hovoria výsledky eurovolieb

O čom hovoria výsledky eurovolieb

Bratislava 9. júna 2024 (HSP/Foto: TASR – Daniel Stehlík )

Aktualizované 9. júna 2024

Poznáme zatiaľ neoficiálne výsledky volieb do európskeho parlamentu. O čom tieto výsledky vypovedajú

Voľby do Európskeho parlamentu
Na Slovensku sa v sobotu začali v poradí piate voľby do Európskeho parlamentu

Podľa predbežných, zatiaľ neoficiálnych výsledkov malo vyhrať Progresívne Slovensko so skoro 28 % hlasov (27,8 %), druhý mal skončiť Smer so skoro 25 % hlasov (24,8 %), tretia neočakávane Republika s 12,5 % hlasov, štvrtý Hlas so 7,2 % hlasov, rovnako tak KDH a ostatní sa nedostali (SaS 4,9 %, Demokrati 4,7 %, Aliancia 3,9 %, OĽaNO 2 %, SNS 1,9 %).

Reklama

 

Rozoberme si výsledky

V prvom rade treba povedať, že prieskumné agentúry sa zase raz zásadne mýlili a ich prieskumy je už hádam aj zbytočné čo i len pozerať. Nezmysel na nezmysel.

Reklama

Tiež si treba všimnúť, že PS so svojou progresívnou – liberálnou agendou zostalo osamotené. SaS a Demokrati zostali mimo. Ak by sme zrátali tieto tri subjekty dostaneme 37,4 % pre progresívny liberalizmus, 46,4 % konzervativizmus (Smer, Republika, KDH, SNS) a 9,2 pre akýsi hodnotovo nevyhraný stred (Hlas, OĽaNO).

Ak s pozrieme na to koľko získala koalícia a koľko opozícia, tak je to 46,4 % pre koalíciu (Smer, Hlas, SNS a Republika, ktorá keby bola v parlamente patrila by na túto stranu). Opozícia vlastne získala 46,6 % hlasov (PS, KDH, SaS, Demokrati, OĽaNO). Teda oba tábory sú rozdelené na polovicu a rozhodovali by Maďari z Aliancie.

Ak si však vezmeme iba tých, ktorí prešli, tak opozícia získala 32 % a koalícia tiež presných 32 % (Smer, Hlas). Ak sem prirátame aj Republiku tak pravdepodobná koalícia by získala 44,5 % hlasov a jasne porazila opozíciu. Koalícia (alebo skôr národno-konzervatívne sily) bude mať v EÚ parlamente 8 kresiel a opozícia 7.

Graf
Graf – Počet poslaneckých mandátov

Šéf úradu vlády Juraj Gedra je presvedčený, že voľby pre Smer dopadli dobre. Pre Hlavné správy sa vyjadril, takto: „Národno-konzervatívny blok vyhral 9:6 odkaz do Bruselu zo Slovenska je jasne kritický. Odpoveď na vojnovú rétoriku, mier, greendeal, nákup zbrani, covid vakcíny….to všetko je obsiahnuté v tomto výsledku a pre nás je to jasným podčiarknutím objednávky na suverénnu zahraničnú politiku a nie nekritické kývnutie na všetko čo ide z Bruselu.

Smer oproti výsledkom z volieb do NR SR o skoro 2 % posilnil (NR SR 2023 – 22,94 %). To strana určite môže považovať za dobrý signál.

Reklama

Ľuboš Blaha, ktorý sa prekrúžkoval na čelo kandidátky (poradie podľa krúžkov v Smere – Blaha, Kaliňák, Beňová, Lašáková, Neveďalová) k tomu poznamenal: “Ďakujeme všetkým našim voličom, získali sme 5 europoslancov, čo je jednoznačný úspech a nárast oproti predošlým voľbám takmer o 10 percent. Z celkových výsledkov volieb sa ukazuje, že vlastenecké politické strany kritické voči EÚ majú väčšinu a eurofederalistickí Progresívci síce získali 6 kresiel, ale celkovo nemajú v delegácií SR v EP väčšinu a zároveň si požrali svojich partnerov z SaS a Demokratov, čiže je to pre nich Pyrrhovo víťazstvo. My ideme do Európskeho parlamentu bojovať za Slovensko a za mier, ešte raz veľké ďakujem našim voličom.”

Progresívne Slovensko posilnilo približne o 10 % (NR SR 2023 – 17,96 %). Je to výrazný vzostup. Pomohli mu pravdepodobne protivládne protesty ale zafungoval aj efekt istého hlasu, keď protivládny volič išiel na istotu a dal to radšej PS ako neistým Demokratom a SaS. Tým však aj dosiahol, že tieto dve strany naozaj tesne zostali pred dverami parlamentu. Zatiaľ čo SaS s novým predsedom si pohoršila, Demokrati s agresívnym Naďom, ktorý vystriedal nevýrazného Hegera si polepšili.

Milan Uhrík z Republiky, ktorá skončila s výborným, až prekvapivým výsledkom na treťom mieste, pre Hlavné správy povedal: „Kým nebudú výsledky oficiálne, tak sa k nim ťažko vyjadrovať. Ale podľa predbežných informácií hnutie Republika bude v Europarlamente. Mrzí nás avizovaná výhra progresívcov, ale tá je len na papieri. Podstatné je, že za Slovensko budú v Bruseli v menšine. Ochrana slovenských záujmov je prioritou.“

Republika zjavne posilnila na úkor SNS, ktorá je pre národno-konzervatívneho voliča veľkým sklamaním. Veľkým sklamaním je najmä politika, ktorú robí Andrej Danko, keď neustále útočí na svojich kolegov z koalície a prichádza s tými najhlúpejšími nápadmi, ako naposledy s kontrolou diskusií pod článkami. Tiež pokus oklamať voličov nasadením na kandidátku ľudí, ktorí v skutočnosti do Bruselu nechceli ísť, voliči odhalili.

Republika, ktorú zjavne prišli podporiť aj harabinovci však nabrala aj nového voliča, ktorý zdá sa do NR SR nebol voliť.

Reklama

Najväčší prepad oproti voľbám do NR SR zaznamenal Hlas (NR SR 2023 – 14,70 %). Má to viacero dôvodov. Pred voľbami do NR SR sa nevedelo s kým vytvorí Hlas reálne vládu. Volili ho preto aj umiernení liberáli, ktorí dúfali vo vládu s PS. Tí teraz odišli. Pravdepodobne do PS. Kandidátka bez známych mien nemotivovala. Mnohí voliči Hlasu preto zostali doma. A samozrejme veľkú rolu zohralo iste aj to, že Pellegrini sa stal prezidentom a opustil tak stranu.

Ak je pravda, že účasť bola iba 34 %, čo je samozrejme o niečo lepšie ako v minulých voľbách do EP (22,7 %), tak to svedčí o tom, že ľudia na Slovensku stále nechápu, aké sú v týchto časoch tieto voľby dôležité. Nízka účasť pomohla k dobrému výsledku najmä PS, ktorého volič bol po dvoch prehratých voľbách, najviac namotivovaný.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:21

Dánska ľudová strana (DF) sa pripojí do novovznikajúcej frakcie v Európskom parlamente (EP) Patrioti pre Európu, ktorú zakladá český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. V sobotu to oznámil na sociálnej sieti X europoslanec a člen DF Anders Vistisen. Aliancia tak má v súčasnosti dostatok národných delegácií na vytvorenie politickej skupiny v EP, píše TASR.

19:20

Japonsko a Kambodža budú spolupracovať na odstraňovaní nášľapných mín z územia Ukrajiny a ďalších vojnou zasiahnutých krajín. V kambodžskej metropole Phnom Penh to v sobotu uviedla japonská ministerka zahraničných vecí Joko Kamikawová, informuje agentúra AFP.

19:15

Pri dopravnej nehode nákladného auta s minibusom zahynulo v sobotu na severozápade Ukrajiny najmenej 14 ľudí, uviedol na sociálnej sieti Telegram tamojší minister vnútra Ihor Klymenko.

K incidentu došlo podľa úradov pri obci Verkhiv v Rivnenskej oblasti na severozápade krajiny. Medzi obeťami je aj šesťročné dieťa, píše agentúra Reuters.

nehoda autobus - cisterna
Na snímke havarovaný minibus po zrážke s cisternovým vozidlom v regióne Rivne na Ukrajine
18:35

Slovenská kajakárka Karolína Abrahámová obsadila na MSJ vo vodnom slalome siedme miesto v K1. Pätnásťročná pretekárka mala bezchybnú jazdu a za víťazkou Klárou Mrázkovou z Česka zaostala o 8,26 sekundy.

17:52

Českí policajti zasahovali v sobotu dopoludnia v pražskej štvrti Řepy, kde bola nahlásená streľba. Podľa prvotných informácií išlo zrejme o streľbu z pištole na stlačený plyn, informuje TASR podľa spravodajského portálu Novinky.cz.

Policajti po príchode zistili, že boli poškodené hodiny na stĺpe verejného osvetlenia, uviedol policajný hovorca Jan Daněk.

17:20

Početné poranenia utrel poľský turista, ktorý v sobotu popoludní spadol v masíve Gerlachovského štítu. Na pomoc mu prišli horskí aj leteckí záchranári. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej webovej stránke.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali