O Argentině

❚❚

Praha 3. januára 2024 (HSP/Petrhampl/Foto:AP/Matilde Campodonico)

 

V posledním roce přicházela jedna zpráva za druhou, jak ta či ona země odchází od dolaru, sbližuje se s Čínou, odmítá se zapojit do tažení proti Rusku, vstupuje do skupiny BRICS… a teď je tu událost mířící opačným směrem. Téměř 50milionová Argentina s novým prezidentem radikálně mění kurz. Skoro bychom mohli mluvit o volbách – revoluci. Přerušení jednání s BRICS, což omezí přístup k některým surovinám a některým trhům. Rezignace na vlastní hospodářskou politiku. A faktické předání vlády nad zemí americkým bankám. Samozřejmě to bude stát spoustu peněz, ale ty zaplatí chudší většina Argentinců

Argentina Milei Inaugurácia
Na snímke novozvolený argentínsky prezident Javier Milei máva svojim priaznivcom z balkóna budovy vlády v Buenos Aires

Je to bláznivé, nicméně prezident Javier Milei k tomu dostal ve volbách jednoznačný mandát.

.

Znamená to změnu trendu? Změnu trendu by to mohlo znamenat, kdyby byla naděje, že to bude fungovat ekonomicky. Ale všichni víme naprosto přesně, jak takovéhle reformy končí – zhroucení ekonomiky, pád do šílené bídy, zoufalé zadlužení, obrovský nárůst státní byrokracie a obrovský nárůst korupce (nemylme se, jak David Graeber správně připomíná, že všechny dosavadní liberální a tržní reformy od začátku 19. století měly za následek růst počtu státních úředníků).

To není ten ekonomický zázrak, který by chtěli všichni napodobovat. A nakonec na tom nevydělá ani úzká vrstva argentinských správců. Jen trable pro jednu zemi.

.

Je-li z hospodářských dějin nějaké poučení, pak to, že nemůžete jít dlouhodobě proti ekonomické racionalitě.

Petr Hampl

Článok pôvodne vyšiel na portáli Petrhampl.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:25

Verejný dlh Veľkej Británie prvýkrát v nedávnej histórii dosiahol úroveň zodpovedajúcu 100 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čistý dlh verejného sektora, s výnimkou bánk v jeho vlastníctve, vzrástol v auguste na 100 % HDP prvýkrát od začiatku vedenia mesačných záznamov v roku 1993, oznámil v piatok britský štatistický úrad ONS. V júli dlh predstavoval 99,3 %.

V auguste si britská vláda požičala 13,734 miliardy libier (16,36 miliardy eur), čo je o 3,3 miliardy GBP viac ako v auguste minulého roka.

10:24

Predpovede sa potvrdili, v uplynulých dvoch dňoch nikde nepadlo výraznejšie množstvo zrážok a zmena sa neočakáva ani v najbližších dňoch. Povedal to v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého intenzívna protipovodňová ochrana v Maďarsku potrvá ešte šesť dní. S odvolaním sa na server 24.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Rieka Litava na západe krajiny kulminovala desať hodín a situácia sa už zlepšuje.

09:50

Pohonné látky zaznamenali počas 37. týždňa 2024 oproti predchádzajúcemu týždňu výrazné zlacnenie. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Spotrebiteľská cena benzínu 98 bola počas 37. týždňa na úrovni 1,669 eura, oproti predchádzajúcemu týždňu klesla o takmer 5 centov. Benzín 95 sa predával za 1,477 eura, medzitýždenne sa jeho cena znížila o takmer 4 centy. Motorová nafta dosiahla hodnotu 1,403 eura za liter, v porovnaní s posledným týždňom zlacnela o 2,5 centa.

09:48

V piatok sa v Českej republike začínajú dvojdňové voľby do tretiny Senátu a 13 krajských zastupiteľstiev. Výsledok hlasovania sa považuje za barometer verejnej nálady pred parlamentnými voľbami na budúci rok, ktoré rozhodnú o novej vláde. TASR informuje podľa agentúry DPA a českých médií.

Na niektorých miestach postihnutých povodňami sú prerušené dodávky elektriny a nefungujú mobilné siete, tiež sú neprejazdné cesty a poškodené mosty. Požiadavky na odloženie volieb však vláda premiéra Petra Fialu odmietla s odvolaním sa na možné právne problémy.

09:42

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok oznámila, že pricestovala do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími predstaviteľmi krajiny. Rokovať bude o podpore EÚ pre Ukrajinu, jej pripravenosti na zimu, obrane či pôžičkách od štátov G7. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Von der Leyenová na Ukrajine
Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (uprostred), ktorú vítajú na železničnej stanici v Kyjeve
09:37

Pri severomaďarskom meste Komárom v piatok kulminovala rieka Dunaj. Záplavová vlna pokračuje smerom na juh a v piatok popoludní zasiahne mesto Ostrihom. 

Hladina Dunaja je zhruba o 50 centimetrov nižšia ako pri povodni v roku 2013, uviedla hovorkyňa Celoštátneho vodohospodárskeho riaditeľstva (OVF) Gabriella Siklósová. Zároveň poznamenala, že najväčšou výzvou sú počas kulminácie i po nej priesaky.

09:07

Ministerstvo spravodlivosti USA vo štvrtok začalo vyšetrovať Úrad šerifa v okrese Rankin v štáte Mississippi pre podozrenie z porušovania občianskych práv. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Vyšetrovanie preskúma, či jeho zamestnanci používali pri zákrokoch nadmernú silu, nezákonne zadržiavali podozrivých alebo pri prehliadkach používali nezákonné a rasovo diskriminačné postupy. V tomto prípade sa šesť policajtov (z toho piati z Rankinu) pred súdom priznalo k mučeniu a sexuálnemu zneužívaniu dvoch černochov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali