NTS upozorňuje na hraničné zásoby jednej krvnej skupiny

NTS upozorňuje na hraničné zásoby jednej krvnej skupiny

Bratislava 18. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Daniel Stehlík)

 

Zásoby krvnej skupiny B s negatívnym Rh faktorom sú hraničné. Informovala o tom Národná transfúzna služba (NTS) SR na sociálnej sieti. Ľudí s touto krvnou skupinou vyzvala na darovanie

kvapka krvi
Ilustračné foto

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, minimálne 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Muži môžu krv darovať každé tri a ženy každé štyri mesiace. Všetky aktuálne usmernenia k darovaniu krvi sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk.

Reklama

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:27

Izrael rozhodol, že umožní podstatne vyšší export zemného plynu zo svojich podmorských ložísk. Jeho partneri v obrom projekte Leviathan následne oznámili, že do rozšírenia projektu plánujú investovať do 500 miliónov USD (466,68 milióna eur).

13:19

Jošiharu Watanabe sa zapísal do Guinessovej knihy rekordov – podarilo sa mu vypestovať šťastný “štvorlístok”, ktorý má až 63 lístkov. TASR informuje na základe správ servera UPI a Guinessovej knihy rekordov.

13:19

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal v stredu rozhodnutie schváliť Rutteho za budúceho generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie. Kremeľ v reakcii uviedol, že vymenovanie Rutteho do funkcie nič nezmení a Rusko stále vníma NATO ako nepriateľa.

13:17

Rumunský prezident Klaus Iohannis pri príležitosti Dňa štátnej vlajky v stredu v posolstve obyvateľom krajiny zdôraznil potrebu jednoty a poukázal na členstvo Rumunska v NATO, EÚ a OSN. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Agerpres.

Rumunská štátna vlajka
Na archívnej snímke z 9. júna 2024 muž drží rumunskú vlajku po oznámení exit pollov volieb do Európskeho parlamentu v Bukurešti
13:13

Počet registrovaných nezamestnaných vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, v máji 2024 vzrástol. A najstrmšie za viac ako tri roky. TASR o tom informuje na základe správy portálu france24.

13:13

Slováci si často nosia z dovoleniek aj zakázané suveníry v podobe rastlín a výrobkov z nich. Zákaz dovozu sa vzťahuje na kaktusy, orchidey, cykasy či na avokádo a zemiaky, za jeho porušenie hrozí ľuďom pokuta. Informovali o tom v stredu na tlačovej konferencii zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Finančného riaditeľstva (FR) SR.

“Nelegálny dovoz rastlín sa vďaka osvete každoročne znižuje, avšak aj naďalej evidujeme niekoľko prípadov ročne, najmä v rámci poštovej prepravy. Slováci si zo zahraničia najčastejšie pokúšajú doviezť semená, cibuľky, odrezky rôznych druhov kvetín, zeleniny a ovocia z krajín, ako Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké a Ukrajina,” priblížila vedúca oddelenia zákazov a obmedzení FR Zuzana Delaneuville.

Na snímke zľava riaditeľ odboru rastlinnej výroby Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Juraj Pénzeš, vedúca oddelenia zákazov a obmedzení Finančného riaditeľstva SR Zuzana Delaneuville a poverená vykonávaním funkcie riaditeľky odboru bezpečnosti potravín a výživy MPRV SR Katarína Fašiangová
13:00

Vyšetrovanie preukázalo, že americký novinár Evan Gershkovich zbieral tajné informácie o ruskej spoločnosti pôsobiacej v obrannom priemysle pre americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA), uviedol v stredu v prvý deň procesu s väzneným novinárom ruský prokurátor. Podľa amerického veľvyslanectva v Rusku však neboli predložené nijaké dôkazy o údajnej špionáži, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Evan Gershkovich
Americký novinár Evan Gershkovich, ktorého ruské úrady obvinili zo špionáže, stojí za sklom v súdnej sieni v Jekaterinburgu v stredu 26. júna 2024
12:57

Akciová spoločnosť Slovnaft je o krok bližšie k diverzifikácii zdrojov pre svoju výrobu a k väčšej flexibilite pri spracovaní ropy. Vďaka investičným projektom realizovaným v uplynulých mesiacoch bude môcť Slovnaft vyrábať motorové palivá a ďalšie produkty z väčšieho objemu alternatívnych druhov ropy. Informovala o tom spoločnosť.

12:56

Implementácia Plánu obnovy a odolnosti SR je v žalostnom stave. Viaceré ministerstvá čelia vážnym problémom a oneskoreniam, ktoré môžu viesť k významným finančným škodám. Uviedla to exministerka a v súčasnosti opozičná poslankyňa Národnej rady (NR) SR Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Poľovnícky deň v Zemplínskom múzeu v Michalovciach

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Michal Durila

Andrej Sablič

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali