Nový iránsky prezident je prozápadný. Čo z toho reálne plynie

❚❚

Teherán 24. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Vahid Salemi)

 

Nový iránsky prezident Masoud Pezeshkian stojí na čele prozápadnej frakcie v iránskom vedení, ktorá však zatiaľ nie je pripravená obetovať vzťahy s Ruskom a Čínou

Masoud Pezeshkian
Na snímke iránsky prezident Masoud Pezeshkian

Píše o tom The Atlantic.

.

Publikácia formuluje pozíciu Pezeshkianovej frakcie takto: chceli by sme nadviazať vzťahy s USA a Európou, aby sme odstránili sankcie z nášho hospodárstva, ale neobetujeme vzťahy s Ruskom a Čínou – partnermi, ktorí nás podporovali.

Táto frakcia sa nevzdá ani podpory „Osi odporu“, skupiny arabských protiizraelských polovojenských organizácií.

.

Na svojej prvej tlačovej konferencii vo funkcii prezidenta Pezeshkian na adresu Západu otvorene povedal: „Títo chlapci na nás uvalili sankcie.“

„Títo chlapci nám pomohli,“ povedal s odkazom na Rusko a Čínu. Zároveň však prisľúbil mierový prístup k Západu a dokonca naznačil, že Spojené štáty a Irán by mohli byť „bratmi“.

Niekoľko dní predtým Aragčí v televíznom rozhovore povedal: „K vzťahom s Európou pristupujeme z nového uhla a novej perspektívy,“ ale „naša priorita je inde“.

Pezeshkian dal zároveň jasne najavo (rovnako ako najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí), že prioritou Teheránu je riešenie jeho hospodárskych problémov.

To si vyžaduje zvýšenie zahraničných investícií a odstránenie Iránu z čiernej listiny Finančnej akčnej skupiny pre pranie špinavých peňazí, ktorá sídli v Paríži.

.

A to sa nepodarí, pokiaľ sa Irán nedohodne so západnými mocnosťami o svojom jadrovom programe, podpore Osi a vyzbrojovaní Ruska vo vojenskom konflikte na Ukrajine.

Pezeshkianov nástup do prezidentského úradu bol v Moskve výstrahou, pretože diplomati z jeho blízkeho okolia sú skeptickí voči väzbám Iránu s Moskvou a Pekingom.

Bývalý minister zahraničných vecí Džavád Zaríf, ktorý teraz pôsobí ako viceprezident pre strategické záležitosti, otvorene kritizoval tých, ktorí Irán príliš úzko spájajú s Ruskom. Podľa neho vzťahy s Ruskom obmedzujú možnosti Teheránu.

Iránska frakcia orientovaná na Západ je opäť v sedle. Samozrejme, nikto z týchto ľudí neriadi dianie, to robí Chameneí. Ale skutočnosť, že najvyšší vodca umožnil Pezeshkianovi kandidovať a vyhrať prezidentské voľby, potvrdzuje, že aj Chameneí cíti potrebu rokovať so Západom.

Čo to znamená pre Moskvu, je menej isté. Nová vláda urobila niekoľko hlasných vyhlásení o priateľstve s Ruskom, ale zdá sa, že sčasti preto, aby upokojila nervózneho Vladimira Putina, a sčasti preto, aby koketovala so Západom.

.

Pezeshkian sa tiež pokúsil upokojiť Kremeľ vymenovaním bývalého veľvyslanca v Rusku Mehdiho Sanaeia za zástupcu náčelníka generálneho štábu. Sanaei hovorí plynule po rusky a má doktorát z prestížnej akadémie vied.

V rámci mocenskej štruktúry však kritici vzťahov Iránu s Ruskom získali od nástupu novej vlády novú odvahu. Niektorí poukazujú na to, že v posledných rokoch časti Zboru islamských revolučných gárd hlásali politiku orientovanú na Rusko s názvom „Pohľad na východ“ a potom výrazne profitovali z vojenských dohôd s Čínou a Ruskom.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:25

Ceny ropy v utorok ráno vzrástli po správach o nových stimuloch na podporu čínskej ekonomiky. A tiež pre obavy, že eskalácia napätia na Blízkom východe by mohla zasiahnuť dodávky z kľúčového produkčného regiónu, a pre hrozbu ďalšieho hurikánu v USA.

08:24

Predvolebný štáb republikána Donalda Trumpa spustil novú fázu predvolebnej kampane pre štát Georgia. Ako ilustračné snímky v nej pritom použil zábery z Gruzínska, ktorého názov v angličtine je totožný s americkou Georgiou. Napísal o tom v utorok denník The Telegraph.

08:24

Päť mesiacov po požiari, ktorý zničil viac ako polovicu 400 rokov starej budovy niekdajšej burzy v Kodani, známej ako Börsen, sa začína jeho rekonštrukcia.

07:52

Muža, ktorý sa ukrýval so strelnou zbraňou neďaleko golfového ihriska exprezidenta Donalda Trumpa, chcú obžalovať z pokusu o atentát na významného politického kandidáta. Oznámil to v pondelok federálny prokurátor v štáte Florida.

Podozrivého Ryana Routha (58) predviedli v pondelok pred sudcu, ktorý rozhodol, že zostane vo väzbe bez možnosti kaucie. Zatiaľ je obvinený z dvoch trestných činov – z držby strelnej zbrane napriek tomu, že ho v minulosti odsúdili za zločin, a z vlastníctva zbrane s odstráneným sériovým číslom.

Ryan Routh
Na policajnej snímke z 10. februára 2010 Ryan Routh
07:36

Ministri zahraničných vecí skupiny G7 v pondelok upozornili, že vzájomné útoky a odvety jednotlivých strán na Blízkom východe môžu vtiahnuť región do rozsiahlejšieho konfliktu, z ktorého by neprofitovala žiadna krajina.

G7 Energetika
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (uprostred) počas stretnutia ministrov zahraničných vecí skupiny G7+ o podpore energetického sektora Ukrajiny na okraj 79. zasadnutia Valného zhromaždenia (VZ) Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku v pondelok 23. septembra 2024
07:04

Basketbalistky tímu Piešťanské Čajky zvíťazili v otváracom stretnutí nového ročníka Tipos extraligy žien na palubovke BK Slovan Bratislava hladko 89:33. Najviac bodov v drese víťaziek dala Keshunan Jamesová – 21.

BK Slovan Bratislava - Piešťanské Čajky
Na snímke s loptou Ke Shunan Jamesová (Čajky) a v popredí Lucia Lüttmerdingová (Slovan) v zápase 1. kola basketbalovej Tipos extraligy žien BK Slovan Bratislava – Piešťanské Čajky
06:46

Republikánsky kandidát v amerických prezidentských voľbách Donald Trump v pondelok naznačil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si želá vo voľbách v USA víťazstvo demokratickej kandidátky Kamaly Harrisovej.

Donald Trump
Republikánsky kandidát v amerických prezidentských voľbách a bývalý americký prezident Donald Trump gestikuluje, keď rozpráva o ženskom olympijskom boxe počas predvolebného zhormaždenia v americkom meste Indiana v pondelok 23. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali