“Novinári z Markízy nie sú žiadni hrdinovia. Sú to kolaboranti,” myslí si exminister

❚❚

Bratislava 28. mája 2024 (HSP/ Facebook/Foto:Facebook/Na telo s Michalom Kovačičom)

 

“Samotní novinári pomáhali vyrobiť spoločnosť, ktorá sa čiastočne nenávidí za to, čo všetko pozerá. Spoločnosť, ktorá je znechutená emočným vydieraním televízií. Množstvo ľudí však pokladá médiá za čiastočných strojcov všetkého, v čom žijú. Novinári z Markízy však nie sú žiadni hrdinovia. Sú to kolaboranti,” uvažuje exminister Juraj Draxler v príspevku na sociálnej sieti Facebook

Logo politickej diskusnej relácie Na telo
Logo politickej diskusnej relácie Na telo

„Novinári boli roky v takej bavlnke, že sa cítili nedotknuteľní a myslia si, že to platí aj teraz. Kruto ale narazia,“ myslí si exminister Juraj Draxler.

.

V úvode svojho príspevku odhalil, že síce sa nikdy nechcel stať novinárom, ale celý život sa okolo médií tak nejak “motá “. Uviedol, že novinárom bol jeho otec a samotný exminister v detstve pôsobil ako detský herec a roky mladosti strávil v chodbách rozhlasu aj televízie.

Dodal, že si obľúbil aj niektoré filmové postavy novinárov, napríklad “Hildy” Johnson z americkej komédie Na titulnej strane (The Front Page), režírovanej legendárnym Billy Wilderom. „Žiadny samozvaný nafúkaný hrdina, skôr novinársky rutinér, ktorý sa ale vie v kritickej chvíli postaviť na správnu stranu a píše životnú reportáž, ktorou zachráni nespravodlivo odsúdeného,“ spomína Draxler. „Alebo aj taký fiktívny novinár, Fandor z Fantomasa – život berie ako hru, písanie pre masy neberie príliš vážne, ale v zásade je to chlap, na ktorého sa dá spoľahnúť: odvážny, chytrý, fyzicky zdatný a, samozrejme, galantný. Hrdina,“ priznáva Draxler.

.

Pokračuje, že on sám v dospelosti napísal stohy komentárov či analýz pre rôzne denníky, nielen tie slovenské. Rok pôsobil ako ekonomický novinár  pre najznámejšiu svetovú agentúru, viackrát bol aj na opačnej strane barikády a slovenským, nemeckým, ruským či belgickým médiám dával rozhovory, spomenul exminister.

„Ale ako vzory mi v pozadí hlavy svietili zväčša ani nie tak moderní novinári, ale buď tí naši starí fachmani, ktorí aj za socializmu a raného kapitalizmu robili veľmi poctivé, prehľadné, často investigatívne články. Alebo tie filmové postavy. Hrdinovia,“ dodal.

 

Hrdinovia

Novinári hrdinovia – „To tí naši, o ktorých je dnes reč, veľmi nie sú,“ zhodnotil.

„Iste, v médiách máme pomerne veľa zručných ľudí, v niečom sú aj naše denníky technicky na vysokej medzinárodnej úrovni. Televízie majú tiež miestami naozaj dosť profesionálne tímy,“ píše Draxler.

.

„Ale žeby mali tie televízie nejaké novinárske esá alebo nebodaj morálne autority, tak to naozaj nie,“ myslí si exminister a uviedol aj niekoľko bodov, ktoré ho v jeho názore utvrdili.

„Postavili sa zamestnanci Markízy proti neskutočnej, nechutnej debilizácii národa úplne odpornými, dehumanizujúcimi bulvárnymi formátmi? Nie? ,“ opýtal sa Draxler v prvom bode.

„Veď tie sú pre národ mnohonásobne zničujúcejšie ako hocičo, čo sa povie či nepovie v spravodajstve. Nechutný, odporný bulvár, ktorý cielene z ľudí vyrába doslova dobytok!“ pokračuje exminister. „To vám neprekáža, pusinky?,“ opýtal sa.

„A spravodajstvo?,“ položil otázku v druhom bode. „ Myslíme to spravodajstvo, ako sa ľuďom vycapí podľa možností hneď na začiatku do tváre nejaká tragédia, zgustnime si najlepšie na nejakej havárii, a v politických správach sa potom dáva priestor exhibicionistom typu Matoviča?,“ pokračuje v Draxler.

„Toto ste roky vyrábali a teraz sa idete tváriť ako nejakí arbitri kvality, vkusu a demokratickosti politiky? Ale no tak!,“ dodal.

.

V treťom bode uviedol, že sa mu na tom celom najviac “páči” ako tí novinári teraz objavili odbory: „Roky tvrdo ignorovali rôzne boje za práva zamestnancov, protesty ľudí v nejakej strojárskej fabrike pre nich neboli zaujímavé. Na obrazovky tlačia všelijaké pochybné ideologizujúce postavičky obhajujúce pomerne extrémne “protrhové” riešenia,“ uviedol Draxler.

„No tak si zvyknite! Majiteľ si chce hľadať iné finančne zaujímavé formáty, nehrajte sa láskavo zrazu na socialistov a odborárov!,“ odkázal im.

 

„Toto všetko sa im teraz spočíta,“ myslí si exminister.

„Sami novinári totiž pomáhali vyrobiť spoločnosť, ktorá sa čiastočne nenávidí za to, čo všetko pozerá, je znechutená emočným vydieraním televízií… A hlavne, množstvo ľudí pokladá médiá za čiastočných strojcov všetkého, v čom žijú,“ uvažuje Draxler.

„A pre väčšinu ľudí na Slovensku to stále nie sú nejaké luxusné, dokonca ani pohodlné pomery,“ uviedol.

„Väčšine ľudí je tým pádom aktivita pár primadon z obrazoviek srdečne ukradnutá. Podobne aj majiteľom média,“ dodal.

Kvalitná žurnalistika je podľa neho niečo, čo si má spoločnosť vždy chrániť. „A pokojne poviem, že trpezlivých, vecných novinárov, a rozhodne tu sú aj takí, bohužiaľ ako spoločnosť málo oceňujeme,“ uviedol.

„Tváriť sa však, že tieto konkrétne napudrované televízne ksichtíky s ich falošnými emóciami chcú a vedia robiť naozajstnú žurnalistiku? No, to určite,“ napísal Draxler.

„ Ruku na srdce, drvivej väčšiny z týchto nijaká škoda naozaj nebude,“ zhodnotil exminister Juraj Draxler v závere svojho príspevku.

 

.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Včera 19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

Včera 19:43

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

Včera 19:42

Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany.

Včera 19:42

Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou.

Včera 19:41

Budovu v Bejrúte, v ktorej sídlia okrem rôznych firiem aj veľvyslanectvá Nórska a Azerbajdžanu či redakcia spravodajskej televízie al-Džazíra, vo štvrtok evakuovali v dôsledku falošných varovaní pred bombovým útokom.

Včera 19:40

Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií.

Včera 19:38

Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher považuje za potrebné, aby Európska únia (EÚ) a Čína v spore o clá na elektromobily hľadali riešenie prostredníctvom dialógu. Z pohľadu Rakúska je nevyhnutné pokračovať v snahe o dosiahnutie dohody s cieľom vytvoriť spravodlivé podmienky hospodárskej súťaže, vyhlásil vo štvrtok minister.

Včera 19:14

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy.

Včera 18:57

Najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva ohrozenou chudobou sú deti. Svoje prostredie si pritom nevyberajú, vytvárajú im ho dospelí. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa chudoby na to poukázal komisár pre deti Jozef Mikloško.

Včera 18:56

Medzinárodné spoločenstvo sa musí napriek “zložitému geopolitickému prostrediu” spojiť, aby dokázalo čeliť spoločným výzvam, ako je nedostatočný hospodársky rast a existenčná hrozba v podobe klimatickej krízy, vyhlásila vo štvrtok výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

Včera 18:51

Napriek aktuálnemu zníženiu sadzieb nemožno menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) považovať za uvoľnenú. V reakcii na štvrtkové rozhodnutie Rady guvernérov ECB znížiť kľúčové sadzby o ďalších 25 bázických bodov to uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali