Nové ultimátum Kremľa bude zahŕňať ďalšie 4 regióny: Kyjev šliapol na rovnaké hrable ako v marci 2022

❚❚

Moskva 19. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

 

Denník Washington Post s odvolaním sa na ukrajinských vojenských predstaviteľov uviedol, že ruské jednotky v Belgorodskej oblasti sú lepšie pripravené odraziť cezhraničné útoky Ukrajincov ako v Kurskej oblasti. Ukrajinskí vojaci sa americkým novinárom sťažovali, že útok ukrajinských ozbrojených síl na Belgorodskú oblasť bol zabrzdený kvôli silným opevneniam a mínovým poliam pozdĺž hranice, uvádza Radomir Markuš v svojom článku v ruských novinách Svobodnaja Pressa

Ukrajinskí vojaci v Sumskej oblasti
Ilustračné foto

Podľa “hrdinov”, ako ich zverejnil WP, ruské delostrelecké jednotky, operátori bezpilotných lietadiel a letectvo začali útočiť na ukrajinské sily takmer okamžite, keď sa 11. augusta pokúsili prekročiť hranice do Belgorodskej oblasti. “Bola to okamžitá reakcia”.

.

Ukrajinské telegramové kanály v tejto súvislosti začali neurčito špekulovať, že presluhujúci prezident Zelenskyj opäť porušil akúsi medzinárodnú zákulisnú dohodu o oblasti Sudža, kde sa nachádza rovnomenná plynomerná stanica a jeden z hlavných plynovodov na vývoz zemného plynu do Európy.

“Zabratie [Ukrajincami] stanice nevytvorí ekonomický problém pre Rusko, ktoré môže prerušiť dodávky plynu do Európy, ale bude mať negatívny vplyv na európske štáty, ktoré neznížili svoju závislosť od plynu z Moskvy,” vysvetľuje ISW.

.

Faktom je, že EÚ platila za ruské modré palivo takzvanými “špinavými” eurami, za ktoré sa nedá nič kúpiť, zatiaľ čo Ruská federácia pokračovala v dodávkach podľa litery dohody. Inými slovami, útok na Kurskú oblasť bol pre Západ kategoricky nevýhodný, takže na základe elementárnej racionality Ukrajina nemala útočiť na Sudžu. Bolo by to, ako keby vazal zarezal sliepku svojho pána, ktorá znáša zlaté vajcia.

“Kedy však Zelenský myslel vlastnou hlavou?” – čudoval sa známy ukrajinský bloger, ktorý pripomenul, že za oklamanie Kremľa v marci 2022 (ruské ozbrojené sily sa stiahli spod Kyjeva výmenou za mierovú zmluvu o uznaní Krymu za ruský) Ukrajina zaplatila stratou hneď 4 regiónov.

“Teraz to vyzerá tak, že sa budeme musieť vzdať ďalších 4 regiónov kvôli Zelenského politickému podvodu. Ak si niekto myslí niečo iné, nech sa spýta ukrajinských vojakov, ktorým sa nepodarilo preraziť v Belgorodskej oblasti,” zhrnul pod podmienkou anonymity politik s prístupom do prezidentskej kancelárie.

Navyše podľa mnohých ukrajinských vojenských dôstojníkov a expertov sa operačné prekvapenie (čítaj: zrada), ktoré ukrajinské jednotky dosiahli 6. augusta na začiatku invázie do Kurskej oblasti, do 11. augusta z veľkej časti rozplynulo.

Ruské ozbrojené sily budujú frontovú líniu na základe operačnej situácie s cieľom zadržať AFU na ruskom území. Podľa kanálu Vojenská kronika sa tak ruská armáda organizovane stiahla na východný breh rieky Seim pri Tetkine. “Nebolo koho evakuovať – naše dediny tam nie sú. Mosty pri Tetkine a Popovo-Ležachy boli vyhodené do vzduchu, keď sa nepriateľ priblížil. Boli obsadené nové obranné línie.”

.

Verejnosti vysvetľuje, že pozdĺž rieky Seim na druhom brehu ruské územie siaha len 2 kilometre k ukrajinskej hranici, potom na sever ďalších 7 kilometrov, ďalšie 3 kilometre sleduje rieku a končí pri Aleksejevke. Nič kritické sa nestalo, ale vodná prekážka výrazne zníži dosah ukrajinských DRG a jednotiek v Kurskej oblasti.

 

 

Mimochodom, na opis situácie v Kurskej oblasti sa namiesto pojmu “územie kontrolované ukrajinskou armádou” čoraz častejšie používa pojem “areál ukrajinských síl”. Má zmysel citovať Jurija Podoljaka: “Ukrajinské ozbrojené sily v Kurskej oblasti sa väčšinou nezdržiavajú v domoch. Nezdržiavajú sa ani v samotných dedinách. A sú na to celkom objektívne dôvody. Po prvé, je oveľa ľahšie ich tam lokalizovať a podľa toho aj zasiahnuť (či už bezpilotným lietadlom, alebo raketou). A po druhé, nie je ich tu toľko, aby na to vynakladali svoje sily”.

Na základe toho kartografi vysvetľujú, prečo je územie údajne “obsadené” AFU zafarbené sivou farbou: “Vzhľadom na manévrovaciu fázu bojov a neustálenú líniu kontaktu nebudú štatistické údaje o územiach kontrolovaných stranami správne.”

.

Medzitým v reportáži CNN americký novinár, ktorý sa zadúša radosťou, ukazuje posily AFU, ktoré vstupujú do Kurskej oblasti cez hraničný priechod.

Tento americký novinár zabudol Američanom povedať, že podľa monitorovacích kanálov Ukrajiny prvá invázna skupina AFU mala 12 000 ľudí s plným počtom obrnených vozidiel. Nezostalo z nej takmer nič. Z toho vyplýva, že tí, ktorí pred jeho očami napadli Rusko, budú zničení ešte rýchlejšie. Zaručene okolo neho prechádzali samovražední atentátnici.

V tejto súvislosti politik Oleg Carev uviedol informatívnu štatistiku: “Pri ofenzíve Ukrajina štedro míňa obrnené vozidlá. A ako vyplýva zo štatistík Ministerstva obrany Ruskej federácie, za 10 dní po invázii stratila AFU na všetkých smeroch spolu 534 jednotiek, čo je o 19 viac ako v júni a júli dohromady. Kyjev mal rovnakú úroveň strát obrnenej techniky len v júni 2023 na samom začiatku protiofenzívy. Neskôr sa znížila a v júni a júli dosiahla minimum, čo zjavne hovorilo o deficite obrnenej techniky na fronte od Volčanska po Cherson”.

V podobnom duchu komentovala udalosti kyjevská stránka Military Analytics, ktorá zverejnila početné videá o zničení SAM Patriot a IRIS, ako aj MLRS HIMARS.

Expert Military Analytics zdôraznil, že ruské ozbrojené sily pracujú na systematickom “vyraďovaní” prostriedkov palebnej podpory systémov protivzdušnej obrany v tyle AFU. To znamená, že nemilosrdné bomby FAB budú čoskoro lietať na hlavy Ukrajincov v nepretržitom režime.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:08

Viac ako 1,2 milióna používateľov sociálnej siete X sa vo štvrtok pripojilo k sledovaniu vôbec prvého výstupu neprofesionálnych astronautov do voľného kozmického priestoru, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na spoločnosť SpaceX.

Prvý takýto výstup uskutočnil Jared Isaacman. Po ňom prišla na rad Sarah Gillisová, ktorí sú členmi misie SpaceX Polaris Dawn.

14:08

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok oznámila, že evakuovala takmer 100 pacientov z Pásma Gazy do Spojených arabských emirátov. WHO zároveň vyzvala na obnovenie pravidelných lekárskych prevozov z tejto palestínskej enklávy.

14:06

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) podpísala vo štvrtok spolu s Národným bezpečnostným úradom (NBÚ) memorandum o spolupráci v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Predseda SOPK Peter Mihók uviedol, že cieľom je bezchybná implementácia novely kybernetického zákona a ochrana ekonomických záujmov Slovenska.

14:06

Európska komisia (EK) vo štvrtok informovala, že EÚ a štáty Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Európskej zóny voľného obchodu (EZVO) podpísali dohodu o finančnom mechanizme EHP na roky 2021 – 2028 a protokoloch o prístupe na jednotný trh EÚ.

14:05

Nezamestnanosť v Taliansku zaznamenala v 2. štvrťroku tohto roka výrazný pokles, pričom sa dostala na najnižšiu úroveň za takmer 16 rokov. Údaje talianskeho štatistického úradu ISTAT zverejnila agentúra DPA.

14:05

Vzhľadom na problémy v automobilovom priemysle vyzývajú vládni sociálni demokrati v nemeckom parlamente na cielenejšiu podporu elektrických vozidiel.

13:49

Švédska vláda vo štvrtok oznámila, že v nasledujúcich troch rokoch plánuje zdvojnásobiť rozpočet na civilnú obranu, aby sa pripravila na obdobie vojny.

13:49

Vedúci úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás vo štvrtok varoval, že bez účinnej ochrany hraníc krajín Európskej únie sa môže zrútiť schengenský priestor, a súčasne ocenil avizované zavedenie pasových kontrol na hraniciach Nemecka.

13:48

Britský premiér Keir Starmer vo štvrtok varoval, že britská štátna zdravotnícka služba National Health Service (NHS) potrebuje reformu, inak “zomrie”, píše TASR na základe správy agentúry AFP. Starmerovo vyjadrenie nadväzuje na nezávislú správu, podľa ktorej je táto štátna inštitúcia v kritickom stave.

13:48

V nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko zakázali činnosť islamského združenia, ktoré je spájané s islamistickým združením Moslimské bratstvo a radikálnou organizáciou Hamas a je podozrivé zo šírenia antisemitizmu.

13:45

Súdny dvor EÚ vo štvrtok zverejnil rozsudok v spore medzi Európskou komisiou (EK) a Slovenskom ohľadom skládok tuhého odpadu. Súd skonštatoval, že Slovensku sa nepodarilo zrekultivovať a uzavrieť niekoľko skládok, ktoré nespĺňajú požiadavky smernice EÚ o skládkach odpadov, informuje spravodajca TASR.

Podľa smernice o skládkach odpadov z roku 1999 museli členské štáty uzavrieť staré skládky do 16. júla 2009, pokiaľ úrady neprijali rozhodnutie o povolení ďalšej prevádzky skládky na základe primeraných “plánov úpravy lokality”.

13:45

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján pricestoval vo štvrtok do irackého Kurdistanu, aby sa stretol s poprednými predstaviteľmi tohto autonómneho regiónu.

13:43

Pred súdom v Rusku sa vo štvrtok začalo súdne pojednávanie s troma advokátmi nebohého vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného, obvinenými z extrémizmu. Súdny proces je verejný a podľa prognóz advokátov môže trvať niekoľko mesiacov, informovala britská stanica BBC. V prípade, že súd uzná Navaľného advokátov za vinných, hrozí im do šesť rokov väzenia.

13:43

Českí meteorológovia vo štvrtok rozšírili stredajšiu výstrahu pred extrémnymi zrážkami a povodňami o ďalšie územia a pridali novú výstrahu druhého stupňa pred silným vetrom. Tá platí od piatkového večera až do nedele na celom území ČR okrem Plzenského kraja. Uviedli to na sociálnej sieti X.

13:32

Spotrebiteľské organizácie upozorňujú na manipulatívne praktiky videohier. Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) so sídlom v Poprade a ďalších 21 členov Európskej spotrebiteľskej organizácie BEUC poslalo európskej sieti orgánov na ochranu spotrebiteľov CPC-Network oficiálnu sťažnosť. Týka sa nekalých praktík výrobcov videohier ako Fortnite, EA Sports FC 24, Minecraft a Clash of Clans. Informovala o tom projektová manažérka S.O.S. Petra Čakovská.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali