Nové skupiny ruských vojsk sa budú zaoberať severom Ukrajiny

❚❚

Kyjev/Moskva 22. augusta 2024 (HSP/vz.ru/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service)

 

Experti pomenovali úlohy Belgorodského, Brjanského a Kurského zoskupenia. Píše o tom Anastasia Kuliková v ruských novinách Vzgljad

Ilustračné foto

Rusko posilňuje obranu pohraničnej oblasti. Vytvorenie nových skupín vojsk Belgorod, Brjansk a Kursk umožní efektívnejšie koordinovať činnosť rôznych silových štruktúr v rámci odrážania útokov nepriateľa. Aké ciele budú vytvorené formácie plniť a budú môcť v budúcnosti prejsť z obranných na útočné operácie?

.

Rusko vytvorí v rámci ozbrojených síl vojenské zoskupenia Belgorod, Brjansk a Kursk. Ministerstvo obrany vysvetlilo, že velitelia nových formácií, ako aj zástupca generálneho štábu, budú zodpovední za ochranu občanov pred útokmi dronov a inými spôsobmi útokov.

Okrem toho bola vytvorená Koordinačná rada pre bezpečnosť pohraničných území. Jej prvé zasadnutie osobne viedol šéf vojenského rezortu Andrej Belousov. Podľa neho je cieľom novej štruktúry zvýšiť efektívnosť vojsk pokrývajúcich tieto oblasti Ruska.

.

Ministerstvo obrany zároveň spresnilo, že operatívne riadenie činnosti armády v pohraničných oblastiach si ponechá generálny štáb a velenie skupiny „Sever“. Vytvorená rada ich teda nenahradí, ale zameria sa len na zabezpečenie vojenských útvarov všetkým potrebným.
Prijaté rozhodnutia budú ďalšími opatreniami na ochranu pohraničnej oblasti, ktoré Belousov oznámil minulý týždeň. Vtedy poznamenal, že zmeny by mali byť zamerané na zlepšenie efektívnosti systému riadenia vojsk v spolupráci s ostatnými bezpečnostnými orgánmi.

„V procese formovania sú zoskupenia Belgorod, Brjansk a Kursk, ktoré budú v strednodobom horizonte obsadené a vybavené. Budú zahŕňať predovšetkým jednotky, ktoré sú nasadené v týchto regiónoch. Okrem toho môžu byť presunuté ďalšie sily z iných oblastí a z hĺbky krajiny,„ povedal Boris Rožin, expert Centra vojenskej a politickej žurnalistiky .

Zároveň treba nové zoskupenia odlíšiť od pohraničných síl FSB, ktoré nie sú určené na boj s veľkými mechanizovanými formáciami. „V prípade aktívnych útočných akcií protivníka by mali byť pohraničníci posilnení všeobecnými vojenskými jednotkami, ako aj spolupracovať s inými formáciami,“ spresnil hovorca.

Po druhé, zoskupenia budú schopné viesť aktívne bojové operácie súvisiace s aktivitami nepriateľa na území Černigovskej, Sumskej a Charkovskej oblasti, pokračoval expert. Ich úsilie bude okrem iného využité na vytvorenie nárazníkových zón, o ktorých hovoril prezident Vladimir Putin. To je podľa Rožina možné za dvoch podmienok.

„Po prvé – zoskupenie je nasýtené, má mechanizované formácie – tanky, BMP, motorizovanú pechotu, obrnené jednotky schopné aktívnych útočných operácií. Druhá vec je, že sa musí vytvoriť potrebná prevaha v sile. Potom je možné viesť ofenzívu väčšieho rozsahu aj podporovať lokálne akcie. To znamená, že malé skupiny vstúpia do obývaných oblastí, obsadia ich a v prípade potreby sa tam zakopú. To umožní neustále držať nepriateľa v napätí,“ vysvetlil rečník.

.

Dôležitý bod súvisí aj s počtom skupín. „Ak hovoríme o Brjanskej a Kurskej oblasti, hovoríme o minimálne 30 – 40 tisíc ľuďoch v každom z regiónov. To by malo stačiť nielen na zaujatie obrannej pozície, ale aj na aktívne akcie.

To znamená, že budeme schopní jednak zastaviť akcie nepriateľa spojené s pokusmi o prielom, jednak vytvárať tlak na severné okresy Sumskej a Černigovskej oblasti.

V prípade belgorodského zoskupenia nie je všetko také jasné. V tomto smere už pôsobí pomerne veľká skupina, ktorá vedie útočné operácie v charkovskom smere,“ pripomenul.

Samostatne analytik poukázal na vybavenie. „Určite by tam mali byť mechanizované jednotky, ak je tam úloha protiútočného charakteru. Okrem toho je dôležité mať veľký počet bezpilotných lietadiel na obmedzenie činnosti nepriateľa. Hovoríme o útočných bezpilotných lietadlách aj o bezpilotných lietadlách kamikadze,“ vymenoval Rožin.

„Okrem toho je potrebná komunikácia na zabezpečenie súčinnosti medzi jednotkami v prípade pokusov nepriateľa o zničenie prenosových veží. V skutočnosti je potrebné zvýšiť vybavenie jednotiek technickými prostriedkami, aby mohli účinne čeliť akciám ukrajinskej armády,“ zdôvodnil expert.

.

Podľa jeho názoru je tiež dôležité zlepšiť situáciu v oblasti protitankových zbraní a systémov elektronického boja. Slobodník sa domnieva, že vytvorením zoskupení sa trochu zmení velenie vojsk v regiónoch. „Ak hovoríme o odrazení invázie AFU, mala by tomu veliť armáda. Po dobu výnimočného režimu v regióne alebo jeho časti by mala mať posledné slovo armáda a s ňou spojené špeciálne služby, ktoré tiež dohliadajú na časť problematiky,“ povedal.

“Kým orgány činné v trestnom konaní riešia túto úlohu, civilná správa by sa mala zaoberať humanitárnymi otázkami: Napríklad evakuáciou obyvateľstva, zabezpečením podmienok pre vysídlené osoby, vyplácaním odškodného. Okrem toho by mala administratíva – ak je to potrebné – zabezpečiť dopravu a poskytnúť pomoc pri budovaní opevnení na mieste: zákopy, kryty,“ spresnil Rožin.

Vadim Kožiulin, vedúci centra IAMP na Diplomatickej akadémii ministerstva zahraničných vecí, vyčleňuje dve hlavné úlohy nových vojenských skupín. Prvou je zvládnutei aktuálnych problémov na hraniciach Kurskej oblasti a druhou je zabránenie prielomu v susedných regiónoch. „Na dosiahnutie týchto cieľov je potrebné zvýšiť efektívnosť medzištrukturálnej súčinnosti,“ spresňuje.

„Vieme, že v skupinách budú zástupcovia špeciálnych služieb aj ministerstva obrany. Je samozrejmé, že na koordináciu činnosti príslušníkov útvarov, ktorých profil činnosti je nápadne odlišný, je potrebná samostatná inštitúcia, ktorou bude koordinačná rada. Jej široká funkčnosť umožní kvalitatívne rozdeliť oblasti zodpovednosti jednotlivých štruktúr,“ zdôrazňuje hovorca.

Okrem toho budú zoskupenia organizované tak, aby posilnenie pohraničných hraníc neovplyvnilo celkový priebeh strategických síl protivzdušnej obrany , uviedol vojenský expert Konstantin Sivkov. Svedčí o tom úspešná ofenzíva ruských ozbrojených síl v Donbase, ktorá prebieha paralelne s operáciou na hraniciach Kurskej oblasti. “Z iných častí frontu sa vojaci s najväčšou pravdepodobnosťou presúvať nebudú. Hovoríme o vytvorení viacdruhových formácií, ktoré budú zahŕňať zástupcov ozbrojených síl, špeciálnych služieb, Rosgvardie a ministerstva vnútra,“ povedal vojenský expert Konstantin Sivkov.

„Ich úlohou bude odraziť prípadné pokusy o inváziu nepriateľa. Hlavným rozdielom oproti pohraničným silám FSB bude kvalitatívne odlišné vybavenie zbraňami. Zároveň sa nezmenia všeobecné metódy velenia vojskám, ale táto iniciatíva bude mať mimoriadne pozitívny vplyv na obranyschopnosť pohraničných regiónov,“ uzavrel Sivkov.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:24

Letectvo ukrajinských ozbrojených síl hlásilo prelety dronov typu Šáhid, ktoré na Ukrajine cielili aj na civilnú infraštruktúru. V súvislosti s tým bol vo väčšine oblastí – vrátane Kyjeva a Kyjevskej oblasti – vyhlásený poplach. Táto mimoriadna situácia trvala aj v Sumskej, Poltavskej a Charkovskej oblasti.

07:28

Austrália odoberie vyznamenania niektorým vojenským veliteľom, ktorých jednotky boli zapojené do údajných vojnových zločinov a nezákonného konania počas pôsobenia v Afganistane.

07:25
Zdroje Nemecka a jeho spolkových krajín na prijímanie migrantov sú „prakticky vyčerpané“.

Uviedla to šéfka nemeckého ministerstva vnútra Nancy Featherová v liste Európskej komisii, píše Spiegel.

Nemecko predtým uviedlo o potrebe obnoviť kontrolu na všetkých hraniciach krajiny.

06:49

Nová socha zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II., ktorú minulý týždeň odhalili v záhradách opevneného sídla Antrim Castle v Severnom Írsku, sa stretla s prevažne ostrou kritikou miestnych, ako aj odborníkov.

06:48

Predvolebný duel v USA medzi demokratickou prezidentskou kandidátkou Kamalou Harrisovou a republikánskym nominantom Donaldom Trumpom sledovalo viac ako 67,1 milióna televíznych divákov, uviedla spoločnosť Nielsen.

06:47

Pri izraelských leteckých útokoch, ktoré zasiahli školu a domy v utečeneckom tábore Nusajrát v Pásme Gazy, údajne zahynulo aj šesť zamestnancov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Podľa agentúry ide o najvyšší počet obetí spomedzi jej zamestnancov počas jedného incidentu.

06:46

 Bývalý peruánsky prezident Alberto Fujimori zomrel vo veku 86 rokov, oznámila jeho dcéra na sociálnej sieti X.

06:45

Severná Kórea odpálila smerom k Japonskému moru niekoľko balistických rakiet krátkeho doletu, tvrdí juhokórejská armáda. Soul neuviedol ďalšie podrobnosti s tým, že v súčasnosti prebieha prešetrovanie incidentu.

06:43

Kozmická loď Sojuz MS-26 s dvoma ruskými kozmonautmi a jedným americkým astronautom sa pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), a to niečo viac ako tri hodiny po jej štarte.

06:42

Lietadlá Severoatlantickej aliancie (NATO), ktoré sa nachádzajú na základniach v pobaltský krajinách, by mali zostreľovať ruské drony, ktoré sa dostanú do ich vzdušného priestoru. Vyhlásil to litovský minister obrany Laurynas Kasčiunas po tom, čo sa minulý týždeň zrútil v Lotyšsku ruský dron.

06:40

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena oznámila, že Egyptu poskytne vojenskú pomoc v hodnote 1,3 miliardy dolárov. USA pomoc poskytnú napriek tomu, že Egypt nespĺňa požadované podmienky v oblasti ochrany ľudských práv.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke herci z Labutieho jazera Matthewa Bournea v kostýmoch počas fotografovania na jazere v londýnskom St James\' Parku

Autor: TASR/AP-Jordan Pettitt/PA Wire/PA via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali