Nová kauza Záleskej. Závažné manažérske, logistické a procesné pochybenie

❚❚

Bratislava 12. septembra 2023 (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamela Záleská v súčasnosti čelí verenej kritike po odhalení jej intímneho vzťahu s novinárkou Monikou Tódovou. Na Záleskú si už niekoľkokrát posvietila Súdna rada a najnovšie bude mať zrejme ďalší dôvod na konanie voči sudkyni ŠTS

Na snímke sudkyňa Pamela Záleská

Záleská sa mala dopustiť závažných pochybení v kauze košickej nebankovej spoločnosti Axe Capital. Polícia v tomto prípade pod krycím názvom Investor obvinila predsedu predstavenstva Petra Béreša a advokáta Jána Šofranka. Ten nedávno po pochybení súdu skončil na slobode. Informoval o tom tento týždeň regionálny denník Korzár Košice.

.

Denník uviedol, že advokát Šofranko sa dostal na slobodu vďaka verdiktu Najvyššieho súdu SR z 23. augusta tohto roku a že má k dispozícii uznesenie súdu k tomuto rozhodnutiu. Dôvodom prepustenia advokáta z väzby bolo podľa Najvyššieho súdu pochybenie ŠTS.

V uznesení sa píše o “závažnom manažérskom, logistickom a najmä procesnom pochybení” Špecializovaného trestného súdu. Sudkyňou pre prípravné konanie na ŠTS bola v tomto prípade známa Pamela Záleská.

.

Záleská 20. mája súhlasila s návrhom prokurátora ÚŠP na väzobné stíhanie dvojice Béreš a Šofranko. Tí mali údajne stáť za pyramídovou hrou a podvodom za milióny eur. Sudkyňa 9. augusta mužom predĺžila väzbu, čo namietal ich obhajca. So svojou sťažnosťou uspel.

Podľa Korzára prokurátor v stanovisku k júlovej žiadosti Šofranka o prepustenie na slobodu konštatoval, že na pokračovaní väzby trvá. Považoval to za potrebné vzhľadom na rozsah podozrenia a počtu už známych obvinených i podozrivých osôb, poškodených, listinných dôkazov, už vypočutých aj potenciálnych svedkov. Sudkyňa Záleská súhlasila a stotožnila sa s návrhom prokurátora ÚŠP.

Šofranko podal na mieste sťažnosť priamo do zápisnice. Upozornil na to, že celý prípad sa netýka jeho, ale hlavne spoluobvineného Béreša ako “domnelého páchateľa takejto trestnej činnosti“. Prokurátor podľa neho dostatočne neodôvodnil záver, že Šofranko sa dopustil trestnej činnosti a dodal, že podľa neho neexistuje dôvodné podozrenie, že by v trestnej činnosti mohol pokračovať. Zdôraznil, že nikdy nebol v žiadnom z orgánov spoločnosti Axe Capital Group.

Žiadal Najvyšší súd SR preskúmať správnosť augustového verdiktu o jeho zotrvaní vo väzbe a zrušiť ho. Najvyšší súd preskúmal napadnuté uznesenie i predchádzajúce konanie a dospel k záveruu, že Šofrankova sťažnosť je čiastočne dôvodná.

NS SR okrem iného skúmal, či v zmysle Trestného poriadku nie je možné väzbu nahradiť inými procesnými prostriedkami. V zhode s návrhom obvineného a ďalšími dôkazmi prijal záver, že v danom štádiu konania možno konštatovať výnimočné okolnosti prípadu, ktoré nahradenie väzby podmieňujú. NS SR tiež kritizoval prieťahy na špecializovanom súde. “…Musí byť bežným, že o žiadosti obvineného o prepustenie z väzby súd rozhodne bez meškania… Súd vypočul obvineného až o 20 dní po dôjdení spisu od prokurátora a predložil vec Najvyššiemu súdu až 35 dní po podaní žiadosti obvineného o prepustenie z väzby. Takéto lehoty rozhodne nie sú bežnými – obvyklými a ani lehotami bez meškania,” poznamenal senát NS SR.

.

Senát vysvetlil, že Šofranko doručil ÚŠP žiadosť o prepustenie z väzby 13. júla a prokurátor ju predložil ŠTS v zákonnej lehote 20. júla. Najvyšší súd považoval za problém, že ŠTS nekonal hneď, ale až 9. augusta 2023. To označil NS SR za “neprimerane dlhú dobu”. “Najvyšší súd to považuje za neakceptovateľné,“ píše sa v uznesení s tým, že ak je sudca neprítomný, má rozhodnúť službukonajúci.

Podľa NS SR špecializovaný súd nerešpektoval lehoty, keď z nepochopiteľných dôvodov určil termín výsluchu obvineného až o 20 dní po získaní spisu. Najvyšší súd je toho názoru, že ide o také závažné manažérske, logistické a najmä procesné pochybenie zo strany súdu prvého stupňa, ktoré svojou povahou predstavuje výnimočnú okolnosť“.

Denník poukazuje na to, že prieťahy sa uskutočnili približne v čase, keď bola Záleská na dovolenke, na ktorej ju spoločne s novinárkou Tódovou odhalil novinár a aktivista Martin Daňo. Korzár spresnil, že NS SR nekonkretizoval, ktorý sudca rozhodol, že Šofrankov výsluch sa uskutoční až 9. augusta, teda až 20 dní od doručenia spisu na špecializovaný súd, zároveň však opakuje, že sudkyňou pre prípravné konanie bola v tomto prípade práve Záleská.

“Verejne známe bolo to, že počas víkendu, ktorý predchádzal vypočúvaniu košického advokáta v súvislosti s jeho žiadosťou o prepustenie na slobodu v stredu 9. augusta, trávila táto sudkyňa masívne medializovanú dovolenku vo Vysokých Tatrách,” píše denník.

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:07

Zelenskyj prišiel na stretnutie s Bidenom. Predtým sa objavili informácie, že na stretnutí predstaví svoj „plán víťazstva“.

Biely dom zároveň uviedol, že po stretnutí sa neočakáva žiadne vyhlásenie o povolení Ukrajiny na údery raketami dlhého doletu na ruské územie.

18:27

Otázka volyňskej tragédie môže vážne ovplyvniť vzťahy Poľska s Ukrajinou, uviedlo poľské ministerstvo zahraničných vecí pre ukrajinské masmédiá.

„Pripravenosť na otvorenú a úprimnú diskusiu založenú na faktoch a zabezpečenie dôstojného pohrebu všetkých zabitých je prvkom identity EÚ, ktorej členom sa Ukrajina stane. Bez konkrétnych krokov zo strany Kyjeva bude takýto jednostranný prístup k spoločnej histórii čoraz viac zaťažovať bilaterálne vzťahy,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v komentári.

Poľský denník Onet predtým informoval, že Poľsko využíva predsedníctvo EÚ na nátlak na Ukrajinu v súvislosti s volynskou tragédiou. Predsedníctvo sa začne 1. januára 2025.

18:27

IDF zlikvidovali Muhammada Husajna Šuru, veliteľa vzdušných síl Hizballáhu.

Hovorca IDF oznamuje, že dnes (štvrtok 26. septembra 2024) IDF s pomocou spravodajských služieb zasiahli a zlikvidovali Muhammada Husajna Surura v Bejrúte.

18:26

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo a označilo za „neprípustné“ používanie záberov následkov vojny na Ukrajine v politickej reklame.

Predtým gruzínska vládnuca strana Gruzínsky sen porovnávala zničené ukrajinské mestá s mierovými gruzínskymi mestami, pričom použila zábery z vojny na Ukrajine s nápisom „Povedzte vojne nie! Zvoľte mier!“ vo svojej politickej reklame.

18:23

Biden povedal, že si bol istý, že by vo voľbách porazil Trumpa.

„Som presvedčený, že by som Trumpa porazil. Je to outsider. Som spokojný s týmto svojím rozhodnutím. Kamala je bystrá, tvrdá a ušľachtilá. Ona aj ja máme optimistický pohľad na budúcnosť. Rozhodol som sa, že je to tak najlepšie,“ povedal prezident pre televíziu ABC.

17:22

„Gruzínsky sen“ porovnával zničené ukrajinské mestá s pokojnými gruzínskymi.

Takéto obrázky s nápisom „Povedzte nie vojne! Zvoľte mier!“ sa objavili na bilbordoch v Gruzínsku a na sociálnych sieťach vládnucej strany.

Treba poznamenať, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu „Gruzínsky sen“ propaguje myšlienku, že je potrebné spolupracovať s Moskvou, aby sa predišlo vojne podobnej tej ukrajinskej. Tbilisi sa zároveň dostalo do konfliktu so Západom v súvislosti so zákonmi „o zahraničných agentoch“ a „o zákaze propagandy LGBT“.

O mesiac sa v krajine uskutočnia parlamentné voľby.

16:19

Irán vo štvrtok vyhlásil, že obvinenia z útokov na bývalých amerických predstaviteľov sú neopodstatnené. Reagoval tak na tvrdenie bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý bez predloženia dôkazov obvinil Irán z pokusov o atentát na svoju osobu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Trump, republikánsky kandidát na prezidenta, v stredu vyhlásil, že za nedávnymi pokusmi o jeho zavraždenie môže byť Irán.

16:11

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok označil varovanie ruského prezidenta Vladimira Putina ohľadom jadrových zbraní adresované Západu za nezodpovedné a zle načasované, keďže prišlo v čase zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Putin v stredu uviedol, že na základe navrhovaných zmien ruskej jadrovej doktríny bude Moskva považovať za agresiu aj to, ak nejaká jadrová veľmoc podporí útok inej krajiny na Rusko.

15:44

Rada Európskej únie (EÚ) pre konkurencieschopnosť vo štvrtok v Bruseli definitívne schválila nariadenie, ktorým sa ustanovuje rámec opatrení v oblasti núdze a odolnosti vnútorného trhu, známejšie ako zákon o núdzovej situácii a odolnosti vnútorného trhu (IMERA).

Ministri zároveň prijali aj balík opatrení, ktorými sa menia a dopĺňajú existujúce právne predpisy v oblastiach týkajúcich sa vnútorného trhu EÚ a aktualizujú sa vzhľadom na krízové situácie.

15:34

Ruská vláda začala zostavovať zoznam nerastov a výrobkov z nich, ako aj rafinérskych produktov, ktorých vývoz môže byť obmedzený. Dokument by mal byť pripravený v blízkej budúcnosti. Povedal to vo štvrtok novinárom vicepremiér Alexander Novak na podujatí ruský energetický týždeň. Uviedla to agentúra Interfax, informuje správa Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jeleň sa prechádza v hlbokom lese počas ruje v regióne Taunus neďaleko nemeckého Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali