Najvyšší kontrolný úrad zverejnil zarážajúce zistenia. Zo strany fondov i ministerstva kultúry došlo k zlyhaniu a porušeniu pravidiel

❚❚

Bratislava 27. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 27. septembra 11:27

Pri rozhodovaní o pridelení peňazí z verejnoprávnych fondov na podporu kultúry nedošlo v období rokov 2021 – 2023 k závažným pochybeniam. K porušeniu pravidiel došlo pri vyplácaní odmien členov hodnotiacich komisií. Zo strany fondov i Ministerstva kultúry (MK) SR zlyhal aj kontrolný systém využitia pridelených prostriedkov na deklarované projekty. Na základe svojich zistení to uviedol Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR

Jaroslav Ivančo
Na snímke podpredseda NKÚ Jaroslav Ivančo

“Pri rozhodovaní o pridelení peňazí z fondov na kultúru kontrolóri neodhalili závažné porušenia postupov v rozhodovaní. Procesy vyhlasovania výziev i prijímania žiadostí boli transparentné a kritériá pre posudzovanie výziev mali jasné pravidlá,” potvrdil podpredseda NKÚ Jaroslav Ivančo.

.

Kontrola podľa neho preukázala, že pravidlá boli porušené najmä pri vyplácaní odmien a náhrad členov odborných komisií vo Fonde na podporu umenia (FPU) a v Audiovizuálnom fonde (AVF). “Boli financované z prostriedkov určených na podpornú činnosť,” vysvetlil Ivančo. Dodal, že v FPU bola v preverovanom období členom odborných komisií vyplatená suma bezmála 420.000 eur, v AVF viac ako 489.00 eur eur. “Vo FPKNM boli odmeny a náhrady hodnotiteľov dotácií a štipendií rozpočtované a vyplácané korektne z prostriedkov určených na prevádzkovú činnosť, suma sa dostala na úroveň 133.000 eur,” dodal zástupca NKÚ.

Za problém označil aj kontrolu zúčtovania pridelených prostriedkov. “Kontrolný úrad auditom nezískal uistenie, že fondové inštitúcie v rezorte kultúry dokážu preveriť a preverili v primeranej miere účelnosť rozdeľovaných verejných financií a či prijímatelia prostriedkov konali tak, ako sa fondu zmluvne zaviazali,” vysvetlil.

.

Kontrolný úrad zistil, že FPU a Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) vykonávali administratívne finančné kontroly s výrazne dlhým časovým oneskorením od predloženia vyúčtovaní, ktoré predstavovalo približne štyri roky, prípadne povinné kontroly vôbec nevykonávali. “FPU nevykonal kontrolu vo viac ako 12.800 predložených vyúčtovaniach, čo sa dotýka každého druhého podporeného projektu a FPKNM si nesplnil povinnosť v dvoch tretinách prípadov,” konkretizoval ďalej Ivančo. I monitorovanie a finančné kontroly priamo u prijímateľov boli len výnimočné.

Nedostatočnú finančnú, administratívnu kontrolu skonštatovali kontrolóri aj v prípade ministerstva kultúry. “V preverovanom období urobilo ministerstvo kontrolu len v jednom prípade, a to v roku 2021 v FPU, pričom tento audit bol vykonaný práve na základe podnetu NKÚ,” priblížil Ivančo.

NKÚ tiež poukazuje na fakt, že rezort kultúry zanedbával možnosť jasne určiť, na podporu akých priorít, projektov bude prednostne použitých 20 percent zo štátneho príspevku v FPU a FPKNM. “Rezort kultúry síce určil priority v FPU, avšak nestanovil podiel z príspevku a nevykonával ani kontrolu ich plnenia. Vo FPKNM svoj vplyv na rozhodovanie o použití časti podpory zo štátneho rozpočtu nevyužil vôbec,” objasnil podpredseda NKÚ. Upozornil i na absenciu strategických zámerov a dlhodobých koncepcií rozvoja audiovizuálnej kultúry a priemyslu, ktoré mal rezortu zo zákona predložiť Audiovizuálny fond.

V prípade AVF kontrolóri varujú tiež pred rizikami vo finančnom riadení tohto fondu, ktoré sa týkajú plnenia záväzkov, ak tempo rastu týchto záväzkov bude pokračovať bez primeraného navýšenia finančných zdrojov.

 

.

Šimkovičová: Vo verejnoprávnych fondoch sa šafárilo, potvrdili sa naše slová

Závery auditu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) týkajúce sa verejnoprávnych kultúrnych fondov potvrdili to, na čo súčasné vedenie Ministerstva kultúry SR od začiatku svojho pôsobenia v rezorte poukazovalo. Skonštatovala to ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). “Vo fondoch sa šafárilo, kontrolný systém ministerstva za Natálie Milanovej a Silvie Hroncovej zásadne zlyhal,” zdôraznila.

Poukázala na zistenie NKÚ, že v rokoch 2021 až 2023 sa vo Fonde na podporu umenia (FPU) a v Audiovizuálnom fonde (AVF) vyplácali peniaze členom odborných hodnotiacich komisií v rozpore s pravidlami. “Zásadne pochybilo aj ministerstvo pod vedením Natálie Milanovej a Silvie Hroncovej, pretože zanedbávalo svoje povinnosti. Zlyhalo pri kontrolách účelnosti prerozdeľovania verejných peňazí a následného zmluvného plnenia. Nedostatočne takisto vyžadovalo presadzovanie svojich strategických priorít,” dodala ministerka.

Upozornila na to, že v rokoch 2021 – 2023 získali verejnoprávne fondy na podporu kultúry zo štátneho rozpočtu viac ako 158 miliónov eur. “Je preto priam alarmujúce, že moje predchodkyne nezaujímalo, ako sa vo fondoch hospodári. Ministerstvo takisto pod ich vedením nemalo záujem robiť štátnu kultúrnu politiku cez verejnoprávne fondy, a preto si pre túto oblasť nestanovilo ani žiadne priority,” uviedla ministerka Šimkovičová.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:59

Najmenej 15 ľudí zahynulo pri zrútení nelegálnej bane na zlato v indonézskej provincii Západná Sumatra. Záchranári pátrajú po siedmich nezvestných osobách. Uviedol to v piatok miestny predstaviteľ.

12:48

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) pokračuje v rokovaniach o predĺžení tranzitu plynu cez Ukrajinu po tom, ako koncom roka vyprší zmluva medzi Kyjevom a ruskou spoločnosťou Gazprom, uviedol vo štvrtok (26. 9.) generálny riaditeľ SPP Vojtech Ferencz.

12:34

Výrobné ceny v Taliansku v auguste 2024 opäť klesli, ale menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Tempo ich poklesu bolo pritom najpomalšie od marca 2023. Ukázali to v piatok údaje talianskeho štatistického úradu ISTAT.

12:26

Veľkoobchodné ceny pohonných látok mierne poklesli a reagujú tak na pokračujúci pokles ropy na burze. Podobný vývoj možno ešte očakávať aj pri priemerných maloobchodných cenách na Slovensku v ďalšom týždni. Uviedol to Marek Nemky, analytik finančných trhov spoločnosti XTB.

12:26

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že vyšetruje dvoch austrálskych a jedného rumunského novinára v súvislosti s ich reportážami z území Kurskej oblasti, okupovaných ukrajinskými silami. Celkový počet takýchto vyšetrovaní sa tak zvýšil na 12.

12:15

Dôvera v ekonomiku eurozóny sa v septembri 2024 mierne znížila. Prispelo k tomu najmä zhoršenie sentimentu v priemysle a maloobchode, zatiaľ čo v službách medzi spotrebiteľmi dôvera vzrástla. V celej Európskej únii (EÚ) nálada tento mesiac stagnovala. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Európskej komisie (EK).

12:14

V Paraguaji zadržali 64-ročného českého občana, po ktorom Polícia ČR pátrala viac ako desať rokov. Server iDNES.cz tvrdí, že ide o bývalého poslanca Petra Wolfa, ktorý v Poslaneckej snemovni pôsobil v rokoch 2006 – 2010 za Českú stranu sociálno-demokratickú (ČSSD). Súd ho odsúdil v roku 2012 za dotačný podvod a odvtedy je na úteku.

12:14

Moskovský súd začal v piatok pojednávanie v prípade 72-ročného Američana obžalovaného z toho, že bojoval na Ukrajine ako žoldnier.

11:54

Ekonomika eurozóny stagnuje. A hoci je trh práce v regióne stále odolný, pribúdajú signály, že slabne. Uviedla to vo štvrtok (26. 9.) členka Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Isabel Schnabelová v prezentácii na podujatí v nemeckom Stuttgarte.

11:54

Švédska vláda v piatok vyslovila zámer pokračovať v predkladaní kontroverzného návrhu zákona, ktorý by umožnil využívanie anonymných svedkov pri vyšetrovaní a v súdnych sieňach. Tento zákon je podľa Štokholmu potrebný na prelomenie “kultúry mlčania” v súvislosti s násilím gangov.

11:40

Celková produkcia ruskej ropy a kondenzátu môže v roku 2024 dosiahnuť 515 až 521 miliónov ton. Povedal to v piatok novinárom na okraj Ruského energetického týždňa podpredseda vlády Alexander Novak.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali