Nitrianske hody, Kráľovská Nitra, Mejdan roku alebo mesto pod Zoborom sa v tomto roku stane mestom atraktívnych kultúrnych podujatí

❚❚

Nitra 20. apríla 2019 (HSP/Nitra/Foto:Ľudmila Synaková)

 

Nitra bude v tomto roku hostiteľom viacerých hviezd hudobného šoubiznisu – Paľa Haberu (22. júna) a Michala Davida (7. septembra). Vo štvrtok 8. júna sa v Amfiteátri zastaví na svojom európskom koncertnom turné originálny ruský hudobný súbor Alexandrovci. Ich hudobným hosťom bude slovenská speváčka Kristína

Na snímke Michal David

V nedeľu 11. augusta sa nitriansky Amfiteáter rozozvučí Kandráčovcami a ich Mega Turné Open Air.

.

Ďalší jedinečný zážitok sa Nitranom ponúka prostredníctvom Verdiho opery Nabucco. Nitrania ako aj návštevníci zo širokého okolia si ho budú môcť dopriať 27. augusta v nitrianskom Amfiteátri. V opere vystúpia špičkoví operní umelci z Talianska, Ruska, USA, Českej republiky a Bulharska.

 

.

Takmer sto kultúrnych podujatí

Kalendár podujatí, ktorý na tento rok vydalo mesto Nitra naznačuje, že Nitra chce prostredníctvom výnimočných kultúrnych podujatí nalákať návštevníkov na divácky atraktívne, ale aj na tradičné kultúrne podujatia. Priamo pripraví, dramaturgicky zastreší a finančne pokryje, takmer päťdesiatku kultúrnych akcií. Okrem toho bude na ďalších približne 40 podujatiach participovať ako spoluorganizátor.

 

Nitrianske hody a oslavy udelenia kráľovských výsad

Tohtoročnou novinkou budú Nitrianske hody, uskutočnia sa cez víkend 17. a 18. augusta a ich cieľom je vrátiť mestu slávnosti typického mestského charakteru. Víkend 31. augusta a 1. septembra zas bude patriť oslavám 771. výročia udelenia kráľovských výsad mestu Nitra kráľom Belom IV.

.

 

Hudobné festivaly

V kalendári zostali pravidelné hudobné festivaly – Nitrianska hudobná jar, ktorá sa začala koncom marca, Medzinárodný organový festival Ars Organi, ten štartuje 28. apríla a potrvá do 19. mája, Medzinárodný festival sakrálnej hudby Musica sacra – Nitra ním bude žiť od 9. do 30. júna a na Nitriansku hudobnú jeseň, ktorá uskutoční sa od 10. do 27. októbra.

 

Májové noci v múzeách, galériách a kostoloch

.

Tradične sa uskutoční aj Noc múzeí a galérií (18. mája) a Noc kostolov (24. mája). Milovníci dobrej hudby, dobrého jedla a príjemného posedenia si prídu na svoje počas 9. ročníka Svätourbanských zoborských slávností (24. – 26. mája), ktoré sa uskutočnia pri penzióne ARTIN na Zobore.

 

Kultúrna všehochuť  a festivaly jedla 

Svätoplukovo námestie oživí v sobotu 25. mája Nitránsky rínek, v sobotu 1. júna Festival chutí Nitrianskeho kraja. Toto podujatie bude spojené s otvorením Nitrianskeho kultúrneho leta a bubeníckym festivalom … drumpoint Slovakia (31. mája – 3. júna). Ďalšími podujatiami,  na ktoré si Nitrania rezervujú svoj voľný čas je Nitránsky Street Food Fest, tohtoročný sa uskutoční od štvrtka 20. júna do  nedele 23. júna.

 

Piknik v Dražovciach a Podzoborské vinobranie

Koncom júna si milovníci country hudobného štýlu si prídu na svoje na 2. ročníku podujatia Country v Nitre v mestskom parku. Milovníci prírody a krásnych výhľadov sa môžu tešiť na Piknik Raňajky v tráve. Uskutoční sa v nedeľu 30. júna na kopci pri dražovskom kostolíku. Podzoborské vinobranie v mestskom parku na Sihoti (8. septembra), či Nitránský jesenný rínek (21. septembra).

 

Mestské slávnosti Nitra, milá Nitra

Z tradičných podujatí nechýbajú v kalendári tradičné mestské slávnosti Nitra, milá Nitra, Pribinove a Cyrilo-metodské slávnosti, ktoré sa uskutočnia v dňoch 5. až 7. júla.

.

 

Leto v znamení Rocku

Všetci tí, ktorých potešil 1. ročník Nitránskeho rokenrolu si môžu poznamenať jeho druhé pokračovanie – bude sa 26. mája a zorganizuje ho vo dvore na Štefánikovej triede 53 Rocková škola občianske združenie Rocková škola.

 

Nitránsky Október fest

.

K horúcemu letu neodmysliteľne patrí Tancovačka na námestí (26. júla) a či podujatie „A je tu leto!“ v Krškanoch (29. júna). Jesenné mesiace sú tradične späté s podujatiami pre vysokoškolskú mládež. V dňoch 10. až 13. októbra sa najmä mladšia generácia môže tešiť na Nitránsky októberfest. December sa už tradične snúbi s vianočnými podujatiami.

Chýbať nebude galakoncert Čaro Vianoc s ľudovými, opernými a operetnými melódiami, ktorý v Estrádnej hale PKO medzi divákmi navodí vianočnú atmosféru. Otvorenie Nitrianskeho vianočného mestečka je naplánované na nedeľu 1. decembra. Jeho brány s bohatou ponukou tovaru a občerstvenia budú pre návštevníkov otvorené do 23. decembra.

Ľudmila Synaková

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:03

Americký republikánsky kandidát na post prezidenta Donald Trump vylúčil možnosť opätovnej kandidatúry v prezidentských voľbách v roku 2028, ak v nadchádzajúcich novembrových voľbách neuspeje, vyplýva z rozhovoru, ktorý bol odvysielaný v nedeľu.

Včera 19:23

Sociálni demokrati kancelára Olafa Scholza v nedeľu vo voľbách v spolkovej krajine Brandenbursko tesne predbehli Alternatívu pre Nemecko (AfD). Vyplýva to z volebných odhadov (exit polls) zverejnených krátko po uzavretí volebných miestností.

Včera 19:21

Stovky Tunisanov v nedeľu protestovali proti prezidentovi Kajsovi Saídovi, ktorého obvinili z prehlbovania autoritárskej vlády a potláčania politickej súťaže dva týždne pred prezidentskými voľbami.

Včera 19:01

Britský premiér Keir Starmer v nedeľu sľúbil, že bude chrániť verejné služby a vylúčil úsporné opatrenia. Povedal to pred výročnou konferenciou Labouristickej strany, ktorá sa po 15 rokoch v opozícii v júli ujala vlády.

Včera 18:12

V nedeľňajších voľbách do krajinského parlamentu vo východonemeckej spolkovej krajine Brandenbursko sa očakáva vysoká volebná účasť, uviedli úrady. Do 14.00 h sa podľa administrátora volebných miestností zúčastnilo na voľbách 46,1 percenta oprávnených voličov.

Včera 17:41

Regionálna vojenská eskalácia nie je v najlepšom záujme Izraela. Vyhlásil to v nedeľu hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby po tom, čo rastúce napätie a prestrelky medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh vyvolali obavy z vypuknutia vojny na libanonsko-izraelských hraniciach. Znepokojenie v tejto súvislosti vyjadrila v nedeľu aj Európska únia.

Včera 17:39

Volebná komisia na Srí Lanke v nedeľu oficiálne oznámila, že víťazom prezidentských volieb sa stal Anura Kumara Dissanajake.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali