Nicholsonová: “Výmena premiéra sa skončila obetovaním krajiny.” Šimečka hovorí o “fraške”, ktorú len máločo prekoná

❚❚

Bratislava 12. marca 2021 AKUTALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

 

Koaličná kríza sa po týždni zbytočného traumatizovania krajiny skončila kozmetickými úpravami, ktoré nezabezpečia také zmeny vo vláde, ktoré Slovensko v čase vrcholiacej pandémie potrebuje. Uviedli to na sociálnej sieti bývala členka vládnej SaS europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová a bývalý člen Za ľudí Miroslav Kollár

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Na snímke europoslankyňa a predsedníčka Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci Lucia Ďuriš Nicholsonová

Podľa oboch politikov je šokujúce, ak predseda vlády hovorí, že minister zdravotníctva odstupuje len preto, že k tomu bol dotlačený koaličnými partnermi a necíti žiadnu politickú zodpovednosť za viac ako 8000 mŕtvych.

.

“Navyše spôsob, akým Matovič komentoval ‘odchádzanie’ ministra zdravotníctva, keď podmienil termín jeho odchodu začatím očkovania zatiaľ neregistrovanou vakcínou Sputnik V považujeme za výsmech a poníženie – koaličných partnerov, aj občanov.”

Zásadná rekonštrukcia vlády bola podľa Nicholsonovej a Kollára nevyhnutná, koalícia to ale pochovala.

.

“Po rekonštrukcii vlády Róberta Fica došlo k výmene na premiérskom poste aj na poste ministra vnútra, čo boli kľúčové postavy a napriek tomu sme vtedy hovorili o kozmetických zmenách, ktoré na spôsobe vládnutia vlád Smeru neprinesú žiadúce zmeny. Vymeniť dnes ministra zdravotníctva, aj to až s časovým odkladom, a šéfku zdravotníckeho výboru je výsmech do očí občanom, ktorým táto vláda sľubovala novú politickú kultúru,” dodávajú.

Slovensko sa nachádza v kritickej situácii, v ktorej potrebuje zodpovedného lídra. Premiér Igor Matovič podľa nich krajinu viesť nevie a pod jeho vedením sa vláda nedokáže vysporiadať s pandémiou.

” Je zrejmé, že stranám SaS aj Za ľudí chýba odvaha trvať na výmene premiéra, ale aj zodpovednosť za krajinu. Týmto ‘kompromisom’ totiž nevyriešili vládnu krízu, naopak, prehĺbili ju a len o niekoľko mesiacov oddialili ďalší politický stret s premiérom,” uzatvárajú.

 

Šimečka: Bolo to takou fraškou, že ju máločo prekoná

K súčasnej politickej situácii sa vyjadril aj liberálny europoslanec Michal Šimečka. Podľa jeho názoru bol štvrtok takou fraškou, že ju máločo prekoná.

.

“Minister, o ktorom celé Slovensko vie, že mal dávno odstúpiť, sa rozplakal nad vlastnou demisiou – aby ju nakoniec nepodal. Polícia zadržala šéfa tajnej služby – ale premiér, ktorému je priamo zodpovedný, sa musel pýtať novinárov, akou procedúrou sa riaditeľ SIS vlastne odvoláva. Koalícia mala na spoločnom vystúpení ukončiť vládnu krízu, ale nič sa nestalo. Dve vládne strany, ktoré celý týždeň hlasno volali po výmene premiéra, vraj pristúpili na akési memorandum – ktoré nakoniec ani nepodpísali.”

Šimečka upozorňuje, že uprostred tejto politickej frašky umrelo ďalších 98 ľudí na koronavírus a davy sa tlačili pred nemocnicami kvôli nezvládnutému systému očkovania.

“Dnešok bol dokonalým obrazom vládnutia Igora Matoviča. Je mi z toho strašne smutno. Koľko takých dní ešte znesieme?” uviedol europoslanec štvrtok na sociálnej sieti.

 

Vládna kríza

Vládnu krízu oficiálne vyvolal utajený nákup ruskej vakcíny Sputnik premiérom Matovičom. Tlačová konferencia premiéra a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího na košickom letisku natoľko podráždila strany SaS a Za ľudí, že tí sa stretli na spoločnom rokovaní a rozhodovali sa o ďalšom spoločnom postupe a zotrvaní vo vládnej koalícii. Koalíciu na protest opustil poslanec strany Za ľudí Tomáš Valášek, svoj odchod v prípade neodstúpenia premiéra a ministra zdravotníctva ohlásil aj Ján Benčík. Problém s nákupom vakcíny mal aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok nominovaný stranou SaS. Výsledkom rokovaní bola požiadavka personálnej rekonštrukcie vlády, hovorilo sa o odstúpení premiéra Igora Matoviča a tiež o demisii Mareka Krajčího.

.

Predstavitelia strán SaS a Za ľudí, Richard Sulík a Veronika Remišová, požiadali o stretnutie prezidentku Slovenskej republiky, Zuzanu Čaputovú. K prijatiu prišlo hneď na druhý deň. Prezidentka sa postavila na stranu týchto koaličných strán a vyzývala na zmenu štýlu vládnutia a sebareflexiu kabinetu.

Zaujímavým spôsobom sa k vládnej kríze postavila strana Sme rodina. Tá najprv vyzvala koaličné strany na spoločné rokovania, neskôr ale oznámila, že o ďalšom postupe musí rokovať na sneme strany a stanovisko uvedie až 10. marca. Nevylučovala personálnu výmenu, ale odmietala predčasné voľby, rovnako ako všetky ostatné strany koalície.

Po tom, ako premiér oznámil, že ak má padnúť vláda, tak si ruská strana vezme radšej vakcínu späť, sa rétorika zmenila. Za príčinu vládnej krízy bola označená zlá komunikácia premiéra, nezvládnutie pandémie a rozkoly v rámci štvorkoalície.

K ďalším rokovaniam malo dôjsť včera. Ich výsledkom je skutočne demisia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a tiež podpísanie Memoranda dobrého vládnutia.Takáto bola pôvodná dohoda štvorkoalície. K podpisu memoranda ale nedošlo. Lídrovi strany SaS sa nepozdávalo vyhlásenie premiéra Matoviča počas tlačovej konferencie o odvolaní Krajčího. Počas nej premiér vyhlásil, že za odchodom ministra sú koaliční partneri, ktorí Krajčímu nijak nepomohli a napriek tomu chcú jeho obeť. Týmto vyhlásením podľa šéfa SaS prakticky zrušil dohodu a opäť sa nachádzajú na bode nula. O ďalšom postupe strany budú informovať v pondelok, 15. marca na tlačovej konferencii.

Tatiana Stará

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

Včera 20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Včera 19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Včera 19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

Včera 19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

Včera 19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

Včera 18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

Včera 18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

Včera 18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali